Shadow

Ontwikkeling camerabrillen gaat razendsnel

Skien met een camerabril

Skiën, snowboarden, motorcrossen, mountainbiken, duiken en tegelijkertijd filmpjes en foto’s maken is tegenwoordig een fluitje van een cent dankzij camerabrillen. De technologie van skibrillen met een camera ontwikkelt zich razendsnel en de camerabrillen worden steeds goedkoper.


Skien of snowboarden met een smartphone of een videocamera in je hand om je afdaling en sprongen voor het nageslacht te bewaren? Handig is het niet, want je wilt eigenlijk toch het liefst je handen vrij hebben. Bovendien kan zo’n apparaat zoekraken of kapot gaan bij een eventuele valpartij. Een camera op je helm monteren is al heel wat beter, hoewel de bediening dan wat lastiger is en je moet altijd opletten dat bijvoorbeeld de beugel van de stoeltjeslift niet het camerablokje van je helm tikt. Nog een nadeel: je ziet niet precies wat je filmt.

Camerabrillen: skien en handsfree filmen

Een camerabril heeft die nadelen allemaal niet. Het cameraatje zit bovenaan je neus in de bril geïntegreerd en neemt precies op waar jij je ogen op richt. Wat dat betreft is het net een spiegelreflex-camera.

Wij deden in de winter van 2012 op een stralend zonnige dag op de Zugspitze gletscher een test met de Liquid Image Off-Road HD 720P, inderdaad een camerabril die eigenlijk voor motorrijders of mountainbikers bedoeld is, maar die je ook prima op de latten kunt gebruiken. Ons exemplaar had een vijf megapixel camera en een lens met een beeldhoek van 135 graden. De videocamera had dertig frames per seconde. Om onduidelijke redenen leverde dat in het hooggebergte soms fisheye-beelden op en soms niet. Het was in elk geval niet storend.

Skiën met een camerabril: de test

Door het gewicht van de ingebouwde camera en de oplaadbare LI-ION-batterij, die je aan de zijkant in de bril schuift, voelt de camerabril in het begin iets zwaarder op je neus dan een gewone skibril, maar dat gevoel verdwijnt al snel. De bediening spreekt voor zich. Je moet de skibril afzetten om op de cameramodule aan de binnenkant van de bril in te stellen of je foto’s of een video wilt maken. Een blauw (video) of rood (foto’s) ledlampje geeft aan welke functie je hebt ingeschakeld. Ook kun je nog datum en tijd selecteren. Daarna kun je de camerabril opzetten en hoef je hem niet meer af te zetten. De start- en stopknopjes bevinden zich aan de buitenkant van de skibril en zijn ook prima te bedienen als je dikke skihandschoenen aan hebt. De beelden worden vastgelegd op een interne 32MB geheugenkaart waarop volgens de fabrikant ruim 19.000 foto’s passen. Die koppel je via een usb-kabel aan je laptop of pc en je kunt de beelden bekijken. Terugkijken op de bril gaat niet.

Het gebruiksgemak van de skibril met camera is dus prima en dat geldt ook voor de beeldkwaliteit van de foto’s. Die is heel behoorlijk. Het exemplaar dat wij afgelopen winter mee hadden om te testen bleek bij thuiskomst een roze gloed over de filmbeelden te leggen, maar dat is via een firmware-update op te lossen. Nieuwere exemplaren die na de zomer van 2012 op de markt komen, hebben dat euvel niet. Nog een minpuntje: Bij zonnig weer in de sneeuw zijn de rode en blauwe lichtjes door het tegenlicht van de zon slecht te zien en weet je niet of de camera aan of uit staat.

Skibril met camera leuke gadget

Dan de vraag: is het leuk om met de camerabril foto’s en video’s te maken? En die vraag kunnen we met een volmondig ‘ja’ beantwoorden. Je hebt lekker je handen vrij en de camera registreert precies wat jij ook ziet. Daardoor kun je bij het terugkijken de hele afdaling of je prachtige sprongen helemaal opnieuw beleven. Ook het geluid draagt daar aan bij: je hoort de wind, het ratelen van liften, je adem en het geroetsj van je ski’s perfect. De camerabril is dan ook een bijzonder leuke gadget. Je kunt je bril desgewenst ook nog voorzien van verschillende kleuren glas.

Nieuwe modellen camerabrillen

Techniek ontwikkelt zich razendsnel. Elk jaar komen er verbeterde types camerabrillen op de markt, waardoor een net aangeschaft exemplaar al snel verouderd kan raken. De nieuwe camerabril-modellen die in het najaar van 2012 op de markt komen, hebben onder meer full hdi-mogelijkheden, gps en wifi voor realtime streaming van beelden in een straal van honderd meter. Dat houdt dus wel in dat de ontvanger altijd bij jou in de buurt moet blijven.

Een instapmodel is al vanaf 199 euro verkrijgbaar bij Camerabrillen.nl. Kijk voor meer skibrillen en helmen op Topsnowshop en Daka.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.