Shadow

9 tips voor wintersport met het hele gezin

Hij staat weer voor de deur: de wintersport vakantie! Voor de sneeuwliefhebbers de beste tijd van het jaar. Of je nu op wintersport naar Oostenrijk gaat of een andere mooie sneeuwbestemming, die mooie tijd wil je graag met het hele gezin delen. Maar een paar dagen spelen in de sneeuw is wel degelijk anders wanneer je mét kinderen gaat. Geen lange nachten après-skiën, maar wel ontzettend veel pret samen! Hoe je je wintersport met kinderen leuk houdt? We geven een paar tips.

Skiën met het gezin in het Stubaital
Skiën met het gezin in het Stubaital

Skiën met kids is anders

Stap 1: accepteer dat het anders is dan wintersporten zonder kids. Geen lange tochten off-piste of flink doorhalen en wel veel tijd op de kinderpiste doorbrengen en soms een dagje zonder ski’s. Dat hoort er nou eenmaal bij met kinderen!

Wil je toch een spannende tocht maken? Stem goed samen af wie er wanneer bij de kinderen blijft en wie zelf de piste op gaat. In sommige gebieden is een crèche of oppasservice aanwezig om toch een paar uurtjes voor jezelf te kunnen hebben.

Zijn je kids oud genoeg om op de latten te staan? Dan kunnen ze mooi mee en zoeven jullie samen de berg af! Zodra kinderen zelf kunnen lopen kunnen ze een goede poging doen om te leren skiën. Er zijn speciale kinderski’s van plastic, of laat ze eens mee zoeven tussen je eigen benen.

Super belangrijk of de kids nu wel of niet mee de piste op gaan: houd ze goed warm door ze aan te kleden met de juiste (laagjes!) kleding. Thermo ondergoed als warme basis is een aanrader.

Ideaal om ’s morgens nog wat eigen tijd op de piste te hebben: boek skilessen voor de kinderen! In Oostenrijk zijn vele skiklasjes voor verschillende niveaus. Vinden ze het spannend? Laat ze vooral niet in de steek. Ski een keertje mee met het klasje om het gezellig te houden. Zo kun je mooi wat foto’s schieten van de kleine in actie.

Handig om de kinderen mee te geven op de piste: een eigen rugzakje met extra handschoenen, muts, wat drinken en een snackje (appel, mueslireep). Zo heb je altijd een back-up op de piste en hoef je niet voor kleinigheden weer naar beneden.

Kinderen leren nou eenmaal sneller, dus raak niet ontmoedigd als je kids je binnen no-time voorbij skiën!

Als afwisseling van het skiën, of als de kinderen net te klein zijn om de piste op te kunnen, zijn er genoeg leuke alternatieven te bedenken. Wat dacht je van een dagje lekker sleeën, wandelen, sneeuwpoppen maken of gewoon spelletjes spelen in het huisje/hotel!

Houd het slaapritme van thuis aan voor het meeste energie. Dat is lekker duidelijk voor de kinderen en ook prettig voor jezelf. Bovendien ligt ’s morgens vaak de beste sneeuw, dus het is het waard om op tijd op te staan (ook al is het vakantie). Je kunt altijd ’s middags nog een dutje doen.

Heb je zelf nog meer tips voor wintersporten met kinderen? Voeg ze toe aan dit lijstje met een reactie onder het bericht. Fijne wintersportvakantie!

Deel dit met je vrienden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.