Shadow

Met de trein op wintersport naar Oostenrijk in 2024

Met de trein op wintersport naar Oostenrijk in de winter van 2024? Je kunt vanaf eind september je tickets voor de wintersporttreinen ICE, ÖBB Night Jet en de nieuwe TUI Ski Express reserveren.

Tot een paar jaar geleden bestonden nog diverse mogelijkheden om met de trein op wintersport naar Oostenrijk te gaan: De ICE reed overdag met hoge snelheid naar Oostenrijk. De City Night Line, de Skitrein en de Alpenexpress brachten reizigers ’s nachts comfortabel naar de skigebieden in Oostenrijk. Maar de exploitant van de Skitrein is er mee gestopt en ook de Alpenexpress was een tijd lang niet te boeken. De City Night Line was verliesgevend en is eind 2016 eveneens gestopt.

Rechtstreeks met de trein op wintersport naar Oostenrijk

Boek hieronder zelf je treintickets bij NS International:

Gelukkig kun je nu wel weer dagelijks rechtstreeks met de trein op wintersport naar Oostenrijk. Overdag kun je met de ICE en ’s nachts met met de ÖBB Nightjet. Sinds december 2020 heb je met de Nightjet geen overstap meer in Düsseldorf. De Nightjet rijdt nu rechtstreeks vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar München, Kufstein, Jenbach, Wörgl, Innsbruck, Wels, Linz en Wenen. Bekijk ticketprijzen van de Nightjet. En voor het tweede winterseizoen laat TUI elke vrijdagavond de TUI Ski Express vertrekken. Deze nachttrein naar Oostenrijk is onderdeel van een complete wintersportvakantie dus inclusief accommodatie en skipas.

Liever overdag met de trein op wintersport? Dan kun je met de ICE, al moet je dan nog steeds minimaal 1 x overstappen. Met de ICE heb je een overstap in Oberhausen, Düsseldorf of Frankfurt, maar in elk geval in München. Dat is namelijk het eindstation van de ICE vanuit Nederland. Op het Hauptbahnhof in München stap je over op een trein naar Oostenrijk.

Met de Nightjet hoeft je niet over te stappen en kun je tot in Oostenrijk in de trein blijven zitten. Bekijk stations en ticketprijzen van de ICE.

Met de trein op wintersport? ÖBB Night Jet!

Met een groep met de trein op wintersport of op zomervakantie kan heel gezellig zijn. Je vakantie begint zodra je instapt.  © ÖBB/Harald Eisenberger
Met een groep met de trein op wintersport of op zomervakantie kan heel gezellig zijn. Je vakantie begint zodra je instapt. © ÖBB/Harald Eisenberger

Met de trein op wintersport gaan, kan een voordelig alternatief zijn voor de auto, de buspendel of het vliegtuig. Je komt uitgerust aan, kunt aan boord van de trein je benen strekken, het barrijtuig bezoeken en je hebt geen last van files en gladde wegen. Wil je je vakantiedagen zo efficiënt mogelijk benutten, dan reis je ’s nachts met de ÖBB Night Jet naar Oostenrijk. En je spaart op de heen- en terugreis een hotelovernachting uit. Met de ÖBB Night Jet kun je naar Innsbruck (voor de skigebieden in Tirol) of Salzburg (voor de skigebieden in Salzburgerland) reizen. In dat laatste geval moet je in München overstappen op de trein naar Salzburg.

Ga je niet naar Oostenrijk? Dan kun je in München overstappen op andere bestemmingen in Zwitserland en Italië. Ski’s en snowboards mogen gratis mee, maar moeten wel in het bagagedeel van het ligrijtuig neergezet worden. Boek je een Deluxe-coupé dan mag je je skimateriaal doorgaans wel meenemen in je cabine. Tip: Ga met de trein naar het Zillertal. De 4 skigebieden in het Zillertal zijn uitstekend met de trein bereikbaar.

Met de nachttrein naar Oostenrijk via Brussel, Luik of Aken

Wie in Zuid-Nederland woont, kan ook met de ÖBB Nightjet vanaf Aken, Luik, Brussel-Noord en Brussel-Zuid naar Oostenrijk treinen. Nederlandse wintersporters kunnen met de trein in een half uurtje van Maastricht naar station Luik Guillemins reizen. En in een uur sta je vanaf Maastricht op het station van Aken.

Met de trein naar Tirol

Eenmaal in Oostenrijk kun je met de lokale treinen vanaf Innsbruck en Salzburg door naar je eindbestemming in Tirol of het Salzburgerland. Vanuit Jenbach in het Zillertal bijvoorbeeld is het maar een kwartiertje rijden met de Zillertalbahn naar Fügen en Kaltenbach. Die treintickets boek je meteen mee met je reservering voor de OBB Night Jet. Bekijk prijzen van treintickets naar Innsbruck, Tirol en Salzburgerland.

Overdag met de trein op wintersport: ICE

Wil je liever overdag met de trein naar de wintersport, dan is de hogesnelheidstrein ICE een prima optie. De ICE rijdt vier keer per dag naar Duitsland en rijdt op sommige stukken 300 km per uur. Daar kan geen auto of bus tegenop. De ICE rijdt dagelijks via Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar Zwitserland en Oostenrijk. Als u naar München, Innsbruck en Wenen wilt reizen, moet u in Frankfurt overstappen.

De ICE kent een eersteklas en een tweede klas. In de eerste klas heeft u extra beenruimte, krijgt u Duitstalige kranten, heeft u een stoel met verstelbare rugleuning en kunt u op het station gebruik maken van de lounges van NS International en Deutsche Bahn. In de ICE mag u twee stuks bagage plus handbagage meenemen. Skimateriaal mag gratis mee. Bekijk de prijzen van ICE-tickets.

Vergelijk de prijzen van een wintersport met de trein met die van vliegen naar de wintersport en de pendelbus naar Oostenrijk.

Lees ook de special Vervoer naar de wintersport.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram. Reageren kan onderaan dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.