Shadow

“Gargellen wordt steeds meer een familieskigebied”

Wie eens in Gargellen is geweest, wil er steeds weer naar terug. Dat zegt Andreas ‘Andy’ Lippitsch, de eigenaar van de enige skischool die Gargellen rijk is. Nu heeft hij er uiteraard een zakelijk belang bij om dat te zeggen, maar hij heeft er ook nog een paar valide argumenten voor, zo weten we na een bezoek aan het knusse dorp in het Montafon in Vorarlberg.

Skiles op de Schafberg ©Skischule Gargellen
Skiles op de Schafberg ©Skischule Gargellen

Het had enkele jaren geleden niet veel gescheeld of de inmiddels zeventig jaar oude skischool in Gargellen had opgehouden te bestaan. Door verandering in wetgeving was de bestaande rechtsvorm, een Gesellschaft nach Burgerlichen recht, niet neer toegestaan. Het moest een bv worden, maar de toenmalige skileraren hadden daar op hun oude dag geen zin meer in. Andy zag wel mogelijkheden, nam de skischool over en maakte er een bloeiend bedrijf van.

Internationale skischool

De skischoolleider werkt nu met 34 vaste krachten, een aantal dat in het hoogseizoen tot zestig kan oplopen. Het team telt skileraren uit Oostenrijk, Duitsland, Nederland en zelfs twee Spanjaarden. Daardoor kunnen in het hoogseizoen ongeveer 320 kinderen en vijftig tot zestig volwassenen skiles krijgen. Daarnaast geven nog zo’n twaalf skileraren privélessen en zijn er vier of vijf snowboardleraren. In het verleden waren dat er meer, maar net als elders is ook hier de populariteit van het snowboarden afgenomen. “Veel snowboarders zijn dankzij de fat ski’s overgestapt nar het freeriden” , weet Andy. Fat ski’s zijn nog breder dat freeride ski’s en zijn ideaal als je lekker door een dikke laag verse poedersneeuw wilt raggen.

Skiles in het Nederlands

Schmuggi Luggi Kinderland in Gargellen
Schmuggi Luggi Kinderland in Gargellen

De skischool in Gargellen geeft volwassenen skiles op vijf niveaus en kinderen zelfs op tien niveaus. (k1 t/m 10 en E1 t/m 5). En goed nieuws voor alle Nederlandse ouders die met hun kinderen naar Gargellen op wintersport gaan: alle skileraren zijn verplicht om een hele lijst aan Nederlandse uitdrukkingen en skitermen te kennen zodat ze prima skiles in het Nederlands kunnen geven. Ook kunnen de kinderen desgewenst ’s middags lunchen met hun skiklas zodat de ouders de hele dag kunnen gaan skiën. Veel van die leraren komen elk jaar weer teug, dus hun Nederlands wordt steeds beter. Nederlanders zijn na Duitsers en Zwitsers in aantallen de belangrijkste bezoekers aan het wintersportdorp Gargellen. Tot voor kort stonden de Nederlanders op twee, maar de spijkerharde Zwitserse frank drijft de Zwitsers de grens over. Veel van die Nederlanders boeken een compleet ingericht appartement bij Landal Hochmontafon dat aan de skipiste en vlakbij de skischool en de gondel van Gargellen ligt.

Rustige skipistes, zelfs in de krokusvakantie

Een ander opvallend   verschijnsel: het is er zo rustig op de skipistes, zelfs tijdens de Nederlandse krokusvakantie. “Dat komt”, zegt Andy, “doordat er rond de Schafberg vier hele lange dalafdalingen lopen, dus eventuele drukte verspreidt zich snel.” Maar niet alleen de vele on- en offpiste mogelijkheden rond de Schafberg, de huisberg van Gargellen is een sterke troef vanvan het knusse dorp. Gargellen ligt op 1400 meter en heeft daardoor een kinderland, het Schmuggi Luggi Winterland genaamd, en net boven de kerk een oefenweide in het dorp. “We hebben geluk dat we in het dorp een oefenpiste en een Kinderland hebben. in december en januari is een hooggelegen Kinderland bovenop een berg niet prettig, maar hier beneden in het dorp heb je geen last van de koude wind. “

Gargellen familieskigebied

En er zijn meer sterke troeven. “Gargellen is voor beginners en herintreders een perfect gebied om te leren skiën. Het wordt steeds meer een familieskigebied. Je kunt hier echt met de hele familie op wintersport en we zien dat zowel ouders als kinderen hier skiles komen nemen.”

Die skilessen worden uiteraard gegeven volgens de richtlijnen van de Oostenrijkse vereniging van skischolen die zijn vastgelegd in de Rote Leitfaden, het officiële leerplan van de Oostenrijkse vereniging van skischolen en die in heel Oostenrijk identiek zijn.

Eens naar Gargellen, vaker naar Gargellen

Wat voor terugkerende skileraren geldt. Is ook van toepassing op veel toeristen. “Wie eens in Gargellen geweest is, komt steeds weer terug. Omdat de skiërs zich zo verspreiden en het zo rustig is, heb je veel tijd om te skiën. Er is hier een prachtig skitourenterrein. Het is hier klein en compact, waardoor je niet snel iemand kwijtraakt. En boven heb je een aantal mooie pisten om het te leren.”

Behalve voor skiles kun je bij Skischool Gargellen ook terecht voor een gids om de Madrissatour te doen, een dagtocht waarbij je grotendeels offpiste naar Zwitserland en weer terug gaat. “Iedereen die een beetje offpiste kan skiën, kan de Madrissatour doen”, zegt Andy stellig. Als een skigroep dat wil en er zijn voldoende leraren beschikbaar, kunnen de skileraren ook met de betere skiërs in een van de andere vier skigebieden van Montafon gaan skiën.

Lees ook alles over skiles in Serfaus-Fiss-Ladis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.