Shadow

Skiles in Fiss krijgt nieuwe dimensies in Berta’s Kinderland

De skischolen in Serfaus-Fiss-Ladis lopen voorop als het gaat om innovaties in skiles en skionderwijs. Eigen kinderrestaurants, een heuse kindervilla, een Snow-V-apparaat waarmee beginners de sneeuwploeg en kanten leren zijn maar enkele van de innovaties die de skischool in Fiss-Ladis heeft doorgevoerd. En waar werd ook al weer de lopende band uitgevonden die in skischolen wereldwijd wordt gebruikt? Juist, bij de skischool in Fiss-Ladis. Directeur-eigenaar Martin Stark vertelt alles over het bijzondere aan skiles in Fiss-Ladis.

Skiles in Fiss-Ladis: Martin Stark voor Berta's Kindervilla
‘Next level’ skiles in Fiss bij Berta’s Kinderland van Martin Stark © WintersportOostenrijkGids.nl

Toen het skigebied van Serfaus in 1999-2000 verbonden werd met het skigebied van Fiss-Ladis werd besloten om het nieuwe skigebied Serfaus-Fiss-Ladis te ontwikkelen tot familieskigebied. Een logische keuze, vindt eigenaar Martin Stark van de skischool Fiss-Ladis. “Er waren in Serfaus en Fiss veel appartementen en dan trek je gezinnen. We zijn nooit een feestbestemming geweest en dat worden we ook niet. Alles voor families was er al. We hoefden het alleen maar uit te bouwen en te promoten. Onze grootste kracht is dat de liften eigendom zijn van de beide gemeenten. Dan krijg je een andere strategie dan wanneer de liften eigendom zijn van een bedrijf.”

Op skiles in Fiss en Ladis

Berta de Koe © Skischool Fiss-Ladis
Berta de Koe © Skischool Fiss-Ladis

De skischool van Fiss-Ladis ligt tussen Fiss en Ladis en is vanuit beide dorpen bereikbaar met de Sonnenbahn. Ben je beginner en ga je op skiles in Fiss-Ladis? Dan heb je in eerste instantie genoeg aan een beginnerspas die alleen in deze gondel geldig is.

De skischool ligt werkelijk op een perfecte plek, pal tegenover het middenstation van de Sonnenberg-gondel. De hellingen liggen hier lekker zonnig en hebben de perfecte hellingshoeken om kinderen en volwassenen de eerste kneepjes van het skiën te leren.

Het Kinderland bestaat uit vier met hekken afgezette sneeuwtuinen waar kinderen van verschillende niveaus skiles krijgen. Elke sneeuwtuin heeft z’n eigen loopmatten of rollende tapijten. Daarbuiten zijn nog twee overdekte rollende tapijten voor leerlingen die wat groter zijn of al een beetje kunnen skiën. En richting Fiss ligt nog een sleeplift met een oefenhelling. Ook richting Ladis ligt een lange, blauwe piste waar zowel kinderen als volwassenen skiles krijgen. Wie snowboardles wil nemen kan aan de andere kant van Fiss terecht bij de boarder club die een eigen oefenterrein heeft uiterst links van de Moseralmlift.

Berta’s Kindervilla

Berta's Kinderland met links achter de kindervilla © Nico van Dijk
Berta’s Kinderland met links achter de kindervilla © Nico van Dijk

Blikvanger van de skischool Fiss-Ladis is sinds 2015 Berta’s Kindervilla, vernoemd naar mascotte Berta de Koe. De villa is het domein van Eva Stark, de vrouw van Martin Stark. Martin en Eva houden zich al tientallen jaren bezig met verbetering van het ski-onderwijs in Oostenrijk. Eva heeft onder meer het leerplan voor kinderen van de Oostenrijkse skischolen geschreven, dat onderdeel is van de Rote Leitfaden.

Berta’s Kindervilla is een uniek pedagogisch concept, waarbij skiles en kinderopvang worden gecombineerd. De villa is ontwikkeld vanuit de behoeften van kinderen, vertelt Martin Stark tijdens een rondleiding. Het gebouw is opgezet rondom de grote animatieruimte waar zachte banken in rood, geel en oranje (de kleuren van Berta) voor een groot podium staan opgesteld. Hier worden prijzen uitgereikt, kan film of poppenkast gekeken worden en worden theatershows opgevoerd. Het is een grote, open ruimte die in de zomer gebruikt kan worden om bijvoorbeeld klimles te geven.

Op de eerste verdieping is een lounge waar moeders kinderen kunnen voeden en een terras waar vandaan ouders de verrichtingen van hun kinderen kunnen volgen tijdens bijvoorbeeld de skiwedstrijden op vrijdag. Dat kan trouwens ook vanuit het Sonnenberg-restaurant aan de overkant van het kinderland.

Kindercrèche

Ook op deze verdieping is de eigen kindercrèche waar kinderen vanaf drie maanden opgevangen worden. Hier kunnen ook de kinderen tot 3 jaar uit de bambini-groepen spelen. Zij krijgen ’s ochtends twee uur skiles en kunnen de rest van de dag hier spelen en eventueel hun middagslaapje doen.

Alle ruimtes ogen licht, zijn rolstoel-toegankelijk, transparant en zijn in de vrolijke koeienprint van Berta geschilderd. Een shop met Berta-kleding, -knuffels, – voorleesboeken (ook in het Nederlands) en -broodtrommels en -cd’s is op de begane grond. Daar is ook een skidepot met verwarmde lockers waar de skischoenen, skikleding en ski’s van de leerlingen opgeborgen kunnen worden, zodat ze op gewone schoenen naar hun hotel kunnen lopen.

Bewust geen wifi

Stark heeft er bewust voor gekozen om in de kindervilla geen wifi aan te leggen. “Dit gebouw is voor de kinderen en wifi is misschien niet altijd gezond. Onze medewerkers mogelijk hun mobieltjes ook alleen voor werk gebruiken en verder niet”, benadrukt Stark.

Skiles in het Nederlands in Fiss-Ladis

In het hoogseizoen kunnen de skischool in het kinderland en de kinderopvang 1300 tot 1500 kinderen opvangen en skiles geven. “Het is heel belangrijk dat je dat goed regelt”, aldus Stark. Daarvoor staan zo’ n 300 skileraren paraat. Skiles in het Nederlands is geen probleem aangezien er veel gediplomeerde skileraren uit Nederland zijn. De Oostenrijkse skileraren zijn verplicht een door Stark ontwikkelde cursus Nederlands te volgen. De meeste Oostenrijkse leraren werken sowieso al vele jaren voor hem en spreken inmiddels al een behoorlijke mond Nederlands. Een medewerker van de skischool is het hele jaar door bezig om de logistiek rond het personeel te regelen.

De kinderopvang in het theater wordt voor het grootste deel gedaan door vrouwen die zelf moeder zijn en ’s middags voor hun eigen kinderen zorgen. “Dat moet je niet laten doen door skileraren die met skitechniek bezig zijn”, weet Stark. Naast het skiën worden er ook andere leuke activiteiten georganiseerd zoals appels grillen in het indianendorp dat aan de piste naar Ladis ligt. Bij de kleintjes staat plezier in de sneeuw voorop, maar bij gevorderde kinderen verschuift de focus naar techniek en veiligheid.

Speciale kinderrestaurants met verse producten

Kinderrestaurant in Fiss-Ladis

In het restaurant bij de gondel, tegenover Berta’s Kindervilla, is een apart gedeelte waar de leerlingen met de skileraren samen eten en een film kunnen kijken: Berta’s Kinderplanet. Het eten bestaat uit meer dan de drie p’s van patat, pasta en pannenkoeken, want er is bijvoorbeeld ook vers fruit. Ernaast is het restaurant met onder andere een kidscorner met lounge waar ouders samen met hun kinderen kunnen eten. De skischoenen mogen hier uit. Het geheel ademt een perfecte mix van klassieke Tiroler look met moderne uitstraling. In het gewone restaurant zijn heel veel verse producten en streekgerechten verkrijgbaar. “Boeren uit Ladis leveren bijvoorbeeld het vlees, zodat iedereen baat heeft bij het toerisme”, vertelt Stark. En dankzij Berta’s Kinder TV en camera’s in het Kinderland kunnen ouders en grootouders hier in de Stuben op hd-tv de skiles van hun kind volgen.

Voor kinderen van drie tot en met twaalf jaar worden de kinderen op één van de tien niveaus ingedeeld. De eerste drie groepen blijven nog in het kinderland. Maar als de kinderen eenmaal veilig kunnen remmen, mogen ze de blauwe piste op. De groepen vijf tot en met zeven gaan rode pistes af en de hoogste twee groepen doen ook zwarte pistes. Beginners van dertien tot en met zeventien jaar en volwassenen gaan al na de eerste dag van het oefenterrein af en de blauwe piste op.

Innovaties in skiles in Fiss-Ladis

Berta’s Kindervilla is overigens niet de eerste innovatie waar Stark bij betrokken was. “In 1991 is de loopband hier in Serfaus-Fiss-Ladis ontwikkeld. We wilden iets maken waardoor kinderen makkelijker de berg op konden komen.” Benny Pregenzer (de huidige chef van de bergbahnen), Stark en een metaalbewerker hebben de band samen ontwikkeld. Het idee was voortgekomen vanuit de bagagebanden op vliegvelden.

Skiles op de Snow-V

Skiles op de Snow-V bij Berta's Kinderland © Sunkid
Skiles op de Snow-V bij Berta’s Kinderland © Sunkid

Een andere noviteit is de Snow-V, een apparaat waarmee leerlingen samen met hun leraar op een makkelijke manier de sneeuwploeg oftewel de pizzapunt kunnen leren. Een leerling gaat met z’n ski’s op twee rails staan die hij naar buiten kan drukken. Desnoods kan de leraar een handje helpen door een handel over te halen. Zo kunnen kinderen en volwassenen leren kanten. “Wij zijn de creatievelingen en ontwikkelen dingen samen met anderen”, zegt Stark. “We willen het onze gasten comfortabel mogelijk maken. Dat blijven we ook in de skischool doen.”

Skiles in Serfaus

Ook in Serfaus is een grote skischool met ongeveer driehonderd skileraren. Hier worden de skilessen aan beginners gegeven op en rond de Kinderschneealm direct onder het middenstation van de Komperdell-gondel, en in het Murmli-land, bij het dalstation van de gondels. Hier is ook de kindercrèche voor kinderen vanaf drie maanden tot vijf jaar. Op de Kinderschneealm zijn twee kinderrestaurants, Murmlirest en Starrest, waar kinderen met de skileraren lunchen.

Kinderrestaurant Murmlirest in Serfaus © Andreas Kirschner
Kinderrestaurant Murmlirest in Serfaus © Andreas Kirschner

Willen je kinderen nog niet op skiles, maar wil je ze al wel een beetje leren glijden? Dan kun je elke dag terecht op het Murmli-park in het centrum van Serfaus. Hier kun je de hele dag gratis gebruik maken van twee lopende banden, een caroussel en talrijke speelfiguren. Dit gebied is speciaal bedoeld voor kinderen van drie en vier jaar.

Kijk voor meer informatie over skiles in Serfauss-Fiss-Ladis op de site van het skigebied. De Duitstalige site bevat veel meer informatie dan de Nederlandstalige.

Op skivakantie in Gargellen in Montafon? Lees dan alles over skiles in Gargellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.