Shadow

Berwang: skien met kinderen in een knus skigebied

Berwang ligt op 1336 meter hoogte en is daarmee het hoogst gelegen dorp in de Zugspitz Arena in Tirol. Het is zo’n typisch Oostenrijks dorpje dat enigszins afgelegen in de bergen ligt en waarop alle clichés van toepassing zijn: knus, gezellig en rustig. Het is echt een wintersportbestemming waarbij je tijdens je wintersportvakantie de rest van de wereld compleet vergeet. Alleen al de rit erheen over de met fraaie bossen omzoomde weg vanaf Bichlbach, die langzaam omhoog meandert, is een plaatje.

Berwang is een dorpje in skigebied Zugspitz Arena, dat zo in elke reisgids kan. Skigebied Berwang is een perfecte bestemming voor gezinnen met kinderen die op wintersport willen in een knus skigebied.

Skien met kinderen in Berwang

berwang-skigebied-dorp

Berwang is echt dorp dat uitermate geschikt is voor een familie wintersport, inclusief opa en oma of bevriende gezinnen met kinderen op wintersport willen. Centrale plek in het dorp is de Sammelplatz van de skischool. Je ziet daar hele families, al dan niet met de baby nog in de kinderwagen. Terwijl pa of moe gaat skiën, gaan de andere ouder of opa en oma een beetje wandelen door de bossen of langs de loipen. ’s Middags wordt er gewisseld, wederom bij de Sammelplatz van de skischool, waar Pinguin Bobo over het Kinderland regeert. Aan de voet van het Kinderland, een beetje verstopt naast de skishop, ligt kinderopvang Brauni’s Bärenhöhle.

Hotels en appartementen in Berwang

Het kleinschalige wintersportdorp Berwang heeft een aantal goede hotels. Berwang’s bekendste hotel is viersterren hotel Kaiserhof, maar in aanbiedingen naar Berwang zult u ook vaak driesterrenhotel Jagdhaus en driesterrenhotel Thanellerhof tegenkomen. Vergelijk deze aanbiedingen met andere aanbiedingen voor hotels in Berwang bij onder meer Snowtrex, Summit TravelTUI, Booking.com en Sunweb.

Skiles in Berwang

Berwang is een populair skigebied voor families. Daarom kan het in de schoolvakanties druk zijn bij de skischolen. Boek daarom je skiles in Berwang alvast ver voordat je vertretk. Je boekt gewoon in het Nederlands en je hebt keuze uit diverse soorten skilessen in Berwang.

Familievriendelijk skigebied Berwang: de skipisten

Skigebied Berwang wordt ook wel de Skischaukel Berwang of Skischaukel Berwangertal genoemd, omdat hier diverse bergen met elkaar verbonden zijn. Je kunt helemaal vanaf Bichelbach met de liften tot ver voorbij Berwang komen, en uiteraard weer terug. Wie stevig door skiet, heeft in een ochtend of middag alle 36 km aan skipisten en 12 skiliften wel zo’n beetje gedaan.

De pistes in Berwang zijn over het algemeen niet al te moeilijk, zeker niet voor gevorderde skiërs. Alleen bij Rinnen, even voorbij Berwang, zijn wat rode pistes waar je even goed moet opletten. Hier ligt ook een kleine zwarte piste. Bekijk de pistenkaart van Berwang (in pdf). Je komt er door vanaf de Mooserlift of de Thanellerkarlift door te skien over een paar verbindingsbruggetjes. Zorg wel dat je vaart houdt. Terug vanuit Rinnen naar Berwang ga je weer door naar de Mooserlift te skien en je omhoog te laten slepen.

Apres-ski in Berwang

Als aan het eind van de dag de skiliften in Berwang sluiten, is het bij het Jägershaus bovenaan de Sun Jet-stoeltjeslift uitstekend toeven. De zon schijnt tot het einde van de dag uitbundig op het terras en je hebt ook nog een prachtig zicht op het dorp. Als het Jägershaus gaat sluiten, ski je op je dooie akkertje de blauwe piste van pakweg 200 meter lengte af naar de parkeerplaats of de Sammelplatz. Verder heeft Berwang aan après-ski weinig te bieden. Er zijn nog een paar andere restaurants, maar zoals gezegd, het is een rustig dorp.

Skiliften in Berwang

Berwang heeft 35 kilometer aan skipisten heeft een uitstekend netwerk van twaalf skiliften. Let wel op in de Sun Jet-stoeltjeslift: de beugel gaat automatisch open en dicht. Bij het instappen gaat deze beugel heel rustig naar beneden, maar bovenaan schiet deze met een rotklap open. Wie niet kaarsrecht tegen de stoelleuning zit, loopt een serieuze kans een uppercut te krijgen. Dat euvel ben je echter direct weer vergeten als je op het terras van het Jägershaus een plekje hebt bemachtigd. Ook opvallend is de Almkopfbahn die vanuit het dal bij Bichlbach naar de top vertrekt. Dit is de eerste gecombineerde cabine- en stoeltjeslift van Tirol. Om de drie stoeltjes volgt een gondel.

Skiën naar Bichlbach

Vanaf de Almkopf kunt u door skien naar Berwang of terug naar Bichlbach. Dat laatste kan via een blauwe piste die onderaan eindigt bij de Almkopfbahn of via een rode piste. Beide pistes zijn lekker lang en breed en lopen door de bossen. Net op het moment dat je op de rode piste denkt dat er geen afslag meer komt naar de Almkopfbahn, komt die alsnog. Via een blauw pad langs de weg door de vallei kom je weer terug bij de Almkopfbahn. Tip voor beginners: Links van de Sun Jet-stoeltjeslift liggen de sleepliftjes Brauni en Bärenbadlift waar je ongestoord kunt oefenen.

Snowboarden in Berwang

In skigebied Berwang kwamen we opvallend weinig snowboardende jongeren tegen. Hoewel er een groot snowpark naast de Thanellerkarlift (een lange sleeplift met een knik) is aangelegd, waar aan het eind van het park zelfs zonnestoelen klaar staan, is het rustige, familievriendelijke skigebied Berwang wellicht voor hen wat te braafjes.

Ook kilometervreters hebben in Berwang niet veel te zoeken. Het skigebied ligt te excentrisch ligt om elke dag naar een van de andere skigebieden van de Zugspitz Arena te gaan. Wie kilometers wil maken en elke dag in een ander skigebied wil skiën, kan beter een hotel in Lermoos boeken, van waaruit je snel naar Ehrwald, Bibierwier of de Zugspitze gletscher zelf kunt. Maar we kunnen ons na een bezoek aan skigebied Berwang heel goed voorstellen dat de meeste mensen die naar Berwang gaan, die beperkingen eigenlijk helemaal niet zo erg vinden. Ze malen er ook niet omdat er bijna geen après-ski mogelijkheden zijn. Zij kiezen voor de gemoedelijkheid van dat heerlijke skigebied Berwang.

Reizen naar skigebied Berwang

Vanaf Utrecht is het 813 kilometer naar Berwang. U kunt rijden via de A12 die in Duitsland overgaat in de A3 via Keulen, Frankfurt am Main, Karlsruhe en dan door Ulm. Rij daarna via Memmingen, Kempten en de Fernpasstrasse naar de grensovergang bij Füssen (B179) richting Lermoos en Ehrwald. U krijgt dan vanzelf borden naar Berwang. In plaats van via Arnhem en de A3 (Rechtsrheinische Autobahn) te rijden kunt u ook over Venlo en de A61 naar Karlsruhe rijden. Dat is de Linksheinische Autobahn. Dit is vanaf Utrecht maar een paar kilometer om, maar u mijdt dan een aantal grote verkeersknooppunten in Duitsland.

Naar Berwang met trein, buspendel of vliegtuig

Vliegen naar Berwang gaat via het vliegveld van Innsbruck dat op tachtig kilometer ligt. Vanaf het vliegveld kunt u met een shuttlebus naar Berwang. Bichlbach op 4 kilometer van Berwang, heeft een treinstation. U kunt met de nachttrein of de ICE naar Innsbruck reizen en daar op een lokale trein overstappen, maar u kunt ook via het Duitse Garmisch Partenkirchen treinen. Vanuit Garmisch gaat een trein, de Schnee-Express, door het hele dal van de Zugspitz Arena. Het station ligt direct naast de Almkopfbahn.

Vergelijk skigebied Berwang met andere skigebieden in Oostenrijk.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram. Reageren kan onderaan dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.