Shadow

Waar moet je op letten bij een zonnebril voor de wintersport?

zonnebrillen

Wie op wintersport gaat, hoopt op veel sneeuw en een lekker zonnetje. Maar pas op: de zon kan in de bergen een flinke aanslag op je ogen doen. Bescherm je ogen tegen de zon met een goede zonnebril. Waar moet je op letten bij het kopen van een zonnebril voor de wintersport?

Zonnebrillen zijn er in alle soorten en maten, maar niet elke zonnebril is geschikt om mee te gaan skiën.  De felle zon in de bergen, de reflectie van de sneeuw en de snijdend koude wind kunnen een verwoestend effect op je ogen hebben. Al na korte tijd zonder ski- of zonnebril kun je in de bergen last krijgen van rode ogen. In het ergste geval kun je sneeuwblind worden. Alle goede zonnebrillen bieden 100 procent bescherming tegen UV. Lees meer over de gevolgen van UV voor ogen en huid op de site van Apotheek.nl.

Zonnebrillen met hoge factor

Maar die 100 procent UV-bescherming is niet het enige waar je op moet letten bij het uitzoeken van een zonnebril voor de wintersport. De enorme hoeveelheid licht op de, hopelijk besneeuwde, pistes kan nog steeds heel vermoeiend zijn voor je ogen. Daarom heb je ook een zonnebril met een hoge factor nodig. Zonnebrillen zijn verkrijgbaar van factor een tot en met vier, waarbij vier de meeste bescherming biedt. Die laatste bril weert zoveel licht, dat je hem in het dagelijks leven eigenlijk niet kunt gebruiken.

Zonnebrillen met gespiegeld glas

Zonnebrillen met gespiegeld glas weren schadelijke inval. Let er ook op dat je zonnebril voor voldoende contrast zorgt. Zonnebrillen met oranje glas hebben doorgaans een hoger contrast dan gewone zonnebrillen. Omdat er tegenwoordig ook veel zonnebrillen zijn met verwisselbare lenzen, kun je een spiegelglas gebruiken voor zonnige dagen en een oranje lens voor bewolkte dagen. Bovendien is het handig als je zonnebril voorzien is van een coating tegen het beslaan. Pas dan ook altijd op met het schoonmaken van je zonnebril, want voor je het weet is de coating aangetast.

Zonnebril of gletscherbril

Maar een zonnebril voor de wintersport moet aan nog meer eisen voldoen. De bril moet langs je wangen en je oogkassen goed dicht zijn, zodat het zonlicht niet alsnog via de zij- of onderkanten in je ogen kan vallen. Bovendien kan bij een zonnebril die niet goed aansluit, de wind voor tranende ogen zorgen, wat vooral voor lensdragers vervelend is. Een gletscherbril is misschien wat minder flatteus, maar biedt wel die bescherming aan de zijkant en is minder groot dan een skibril. Bekijk zonnebrillen voor de wintersport en skibrillen op de site van Daka.

Meer tips om je ogen te beschermen vind je op de site van het Oogfonds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.