Shadow

Nieuwe skiliften in het Salzburgerland

In het winterseizoen 2019- 2020 gaan talrijke nieuwe skiliften in het Salzburgerland open. Dat biedt skiërs nieuwe mogelijkheden, zoals de nieuwe ‘K-onnection – Maiskogelbahn’ in Kaprun, de nieuwe Zwölfer in Hinterglemm en de zellamseeXpress I van Viehhofen naar Zell am See.

Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang

In Hinterglemm in Skicircus Saalbach-Hinterglemm draaien vanaf 13 december 2019 de tienpersoons gondels van de nieuwe Zwölferlift. De gondels beschikken over stoelverwarming. De gondel gaat over twee trajecten. In de winter van 2018-2019 was in buurdorp Saalbach de iconische Kohlmaisbahn gesloopt. De lift met z’n vuurrode bakjes maakte plaats voor een nieuwe tien persoons gondel. Die kan 3200 wintersporters per uur vervoeren. Het nieuwe dalstation heeft bovendien ruim honderd ondergrondse parkeerplaatsen. Aan de andere kant van het skigebied, in Leogang, gaat de nieuwe Asitzmuldenbahn open. Deze heeft windkappen, verwarmde stoelen en automatische sluitbeugels. Deze nieuwe stoeltjeslift kan 3500 mensen per uur vervoeren.

In Viehhofen, eveneens in Skicircus Saalbach-Hinterglemm, is de zellamseeXpress I geopend. Die lift is het sluitstuk van de verbinding van de skigebieden van Skicircus Saalbach-Hinterglemm met Zell am See. De bovenste lift, de zellamseeXpress II, was al eerder in bedrijf genomen. Nu zijn de skigebieden van Saalbach-Hinterglemm verbonden met die van Zell am See en Kaprun. Alleen moet je nog vijf minuten in de skibus zitten om van Viehhofen naar de Schönleitenbahn in Vorderglemm te komen.

Nieuwe lift in Dienten am Hochkönig

De in 2019 geopende Gabühelbahn heeft de liftverbindingen in Dienten belangrijk verbeterd. Op de achtergrond de Bürglalm-stoeltjeslift richting Mühlbach. © WintersportOostenrijkGids.nl
De in 2019 geopende Gabühelbahn heeft de liftverbindingen in Dienten belangrijk verbeterd. Op de achtergrond de Bürglalm-stoeltjeslift richting Mühlbach. © WintersportOostenrijkGids.nl

In Dienten am Hochkönig brengt een nieuwe tienpersoons gondel wintersporters in de winter van 2019-2020 naar de 1634 meter hoge Gabühel. Die nieuwe skilift vervangt een tweepersoons stoeltjeslift en heeft een iets andere route gekregen. Het nieuwe dalstation van deze lift ligt naast het skicentrum in Dienten. En het bergstation ligt naast de Steinbockalmbahn.

Sinds het winterseizoen 2011 – 2012 is de laatste flessenhals van het skigebied Hochkönig, een van de vijf skigebieden van de Ski Amade, opgelost. De sleeplift Bürgalm is vervangen door een moderne, kindveilige 6-persoons stoeltjeslift. De nieuwe overkappingen bieden beschutting tegen de weerselementen en bieden extra comfort. De stoeltjes zijn tevens voorzien van een automatische vergrendeling voor meer veiligheid, vooral voor kinderen. Bovendien is er een supermodern skicentrum gebouwd met mogelijkheden tot après-ski en een sportshop, skiverhuur, skidepot, kassa’s en parkeerplaatsen. Dankzij twee nieuw aangelegde skibruggen is het vanaf deze winter mogelijk om eenvoudig te wisselen tussen de Gabühel- en de Bürglafdaling. In totaal telt de regio Hochkönig (Maria Alm, Dienten, Mühlbach) nu 150 km aan goed geprepareerde pistes en 33 liftinstallaties.

Maria Alm Hochkönig: nieuwe Sonnbergbahn

De Sonnbergbahn in Maria Alm in skigebied Hochkönig in de Ski Amadé. © WintersportOostenrijkGids.nl
De Sonnbergbahn in Maria Alm in skigebied Hochkönig in de Ski Amadé. © WintersportOostenrijkGids.nl

Met de totstandkoming van de verbinding Aberg/Natrun in 2018 zijn skigebied van Maria Alm en skigebied Hochkönig – die eigenlijk al heel lang bij elkaar hoorden – verenigd. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door twee nieuwe kabelbanen op de Natrun en de Sonnberg-piste met een ultramoderne besneeuwingsinstallatie. Het is de snelste, gemakkelijkste en milieuvriendelijkste manier om op de Hochkönig te komen en aan de ‘Königstour’ skitocht te beginnen. De bergstations van de Sonnbergbahn en de Natrunbahn, die in het centrum van Maria Alm begint, liggen pal naast elkaar. En daarnaast ligt het geweldige pistenrestaurant TOM, een ideale, zonnig gelegen, modern en sfeervol pistenrestaurant waar je heerlijk kunt lunchen en loungen.

Flachau-Wagrain-St. Johann: Sonntagskogelbahn 2

Ook de Snow Space Salzburg, het skigebied van Flachau, Wagrain en St. Johann, dat onderdeel is van de Ski Amadé, krijgt een nieuwe lift. De Sonntagskogelbahn 2 is een koppelbare 8-persoons stoeltjeslift zijn inclusief weerkappen, verwarmde stoelen en veiligheidsbeugels. Bovendien heeft de lift een transportband die zich aanpast aan de lengte van de passagier, waardoor een kindveilige instap mogelijk is. De route wordt gewijzigd en het bergstation wordt verplaatst naar een nieuwe locatie met een hogere ligging,  naast het bergstation van de Sonntagskogelbahn 3. Daardoor krijgen wintersporters een groter piste-aanbod. De vervoerscapaciteit van de nieuwe kabelbaan is 3.200 personen per uur.

Zell am See-Kaprun: ‘K-onnection – Maiskogelbahn’

Ook in Zell am See-Kaprun is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd, onder meer in nieuwe liften die het mogelijk maken om richting Viehhofen te skiën. Daarmee komt over enkele jaren een verbinding tot stand tussen Skicircus Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn en Zell am See-Kaprun. In de winter van 2018-2019 gaat in Kaprun de nieuwe ‘K-onnection-Maiskogelbahn’ draaien. Deze 10-persoons gondel, genaamd MK Maiskogelbahn, kan tot 2.800 personen per uur vervoeren. Met deze nieuwe lift kun je vanuit het dal bij Kaprun rechtstreeks de Maiskogel op. De tocht naar boven duurt twaalf minuten. Met het nieuwe middenstation wordt een uitgestrekt skigebied – dat ideaal is om het skiën te leren – voor gezinnen en beginners optimaal toegankelijk gemaakt. De lift gaat ook in de zomer draaien.

Tegelijkertijd gaat ook het Kaprun Center open. Dit dient als beginpunt voor de K-onnection naar de Kitzsteinhorn. Daarnaast biedt het gebouw onderdak aan een grote sportwinkel en een skidepot.

In november 2019 is de volgende fase van deze verbinding geopend. Sindsdien is ook het gedeelte tussen de Maiskogel en de Langwied (op 1975 meter hoogte) open. De lift kreeg de naam 3K Kaprun-Kitzsteinhorn-K-onnection. Het is de eerste gondel in het Salzburgerland die aan drie kabels hangt.Nu kun je rechtstreeks vanuit het centrum van Kaprun via de Maiskogel naar het hoogste punt van het skigebied, de Kitzsteinhorn op 3029 meter hoogte. Dit hele lifttracé is 12 kilometer lang en bestaat uit zes liften. Met deze investering is in totaal 81,5 miljoen euro gemoeid, het grootste bedrag dat de Gletscherbahnen Kaprun AG in haar vijftig-jarg bestaan heeft geïnvesteerd.

Nieuwe liften in Gastein

De skiliften in skigebied Gastein gaan de komende jaren volop op de schop. De eerste stap is de renovatie van de Schlossalmbahn, die 1 december 2018 in gebruik genomen is. De Schlossalmbahn is een 10-persoons gondel dien 3.000 wintersporters per uur kan vervoeren. Tegelijkertijd worden ook de pistes aangepakt, waarbij met name de veiligheid veel aandacht krijgt. Daarom worden smalle stukken en pistes met grotere dwarshellingen aangepast.

Vakantieregio Lungau: Skiresort Katschberg-Aineck

In skigebied Aineck is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd – onlangs nog in een besneeuwingsinstallatie. In 2018 is de 2-persoons stoeltjeslift vervangen door de supermoderne Silverjet I – een 8-persoons gondel. Enkele jaren geleden was al een nieuwe “Silverjet 2” in het skiresort Katschberg-Aineck aangelegd. Daardoor hoefden skiërs niet meer met de sleepliften “Branntweiner“- en “Ainecklift“

Lees meer over de start van het skiseizoen in Salzburgerland of lees meer nieuws over wintersport in Oostenrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.