Shadow

Dit zijn de 8 beste langlaufgebieden in Tirol

Tirol staat vooral bekend om z’n mooie skigebieden. Maar deze Oostenrijkse deelstaat heeft ook veel mooie langlaufgebieden. Dit zijn de acht beste langlaufgebieden in Tirol: de Kitzbuheler Alpen, de Tiroler Zugspitz Arena, Galtür in het Paznauntal, Oost-Tirol, het Tannheimer Tal, Seefeld en de Achensee,

Zo herken je de beste langlaufgebieden in Tirol

Langlaufen in de Kitzbühler Alpen © Charly Schwarz
Langlaufen in de Kitzbühler Alpen © Charly Schwarz

In veel skigebieden in Tirol kun je ook prima langlaufen. Maar vijf langlaufgebieden mogen zich officieel de Tiroler Langlaufspecialist noemen. Dat zijn echt de vijf beste langlaufgebieden in Tirol. Ze beschikken over een keurmerk, omdat ze langlaufers zo ontzettend veel te bieden hebben. Om bij de beste langlaufgebieden in Tirol te horen, moet een gebied een loipennetwerk van minimaal 50 kilometer hebben. Dat is verreweg het belangrijkste criterium.

Ook moet de infrastructuur op orde zijn, moet je er professionele langlaufcursussen op alle niveaus kunnen volgen. En er moeten accommodaties voor langlaufers zijn. Uiteraard moet je er ook een langlaufuitrusting kunnen huren. Alleen dan kom je in aanmerking voor het Tiroler Loipen-Gütesiegel. In dit overzicht van beste langlaufgebieden in Tirol voegen we er nog eentje toe: Galtür.

Nergens kom je zo dicht bij de natuur en beleef je het winterlandschap zo echt als op het wijdvertakte loipennetwerk in Tirol. Maar de vijf beste langlaufgebieden van Tirol doen meer. Regelmatig zijn er evenementen voor langlaufers. Vaak kun je dan ook nieuw langlaufmateriaal testen of kun je meedoen aan een warming-up of workout.

Langlaufreizen winter 2022 2023

Reisorganisatie Oad verzorgt langlaufreizen in Tirol en andere gebieden in Oostenrijk. Ook bij andere reisorganisaties kun je langlaufvakanties voor de winter van 2022 boeken. Heb je nog nooit gelanglaufd of wil je je langlauftechniek verbeteren? Boek dan alvast in het Nederlands langlaufles bij een skischool op jouw langlaufbestemming.

Langlaufen in de Kitzbüheler Alpen

De Kitzbüheler Alpen behoren met recht tot de vijf beste langlaufgebieden in Tirol. Het loipennetwerk telt maar liefst 700 kilometer langlaufloipen. Beginnende langlaufers, gevorderde en vergevorderden komen hier volop aan hun trekken. In het Pillerseetal heb je bijvoorbeeld al honderd kilometer loipen liggen. En in Waidring en Hochfilzen kun je ook ’s avond langlaufen op verlichte loipen. In februari vindt in de Kitzbüheler Alpen het langlaufevenement Nordic Spirit plaats. Bekijk hier welke loipen in de Kitzbüheler Alpen geopend zijn en wat de sneeuwcondities zijn.

Boek je langlaufvakantie in de Kitzbueheler Alpen bij De Jong Intra, TUI en Snowtrex of boek een chalet met catering bij Skichalets.

Langlaufen in de Tiroler Zugspitz Arena

Langlaufen bij Lermoos in de Tiroler Zugspitz Arena © Roast Media / Tiroler Zugspitz Arena
Langlaufen bij Lermoos in de Tiroler Zugspitz Arena © Roast Media / Tiroler Zugspitz Arena

In de Tiroler Zugspitz Arena, zoals de regio rond Lermoos, Ehrwald en Berwang heet, kun je uitstekend langlaufen. Hier ligt een loipennetwerk van 131 kilometer aan klassieke en skating-loipen, dat helemaal gratis toegankelijk is. Er zijn hier loipen voor langlaufers van elk niveau, van de vlakke Golf-Rundloipe van 3,6 kilometer tussen Lermoos en Ehrwald (met een fantastisch uitzicht op de Zugspitze) tot de hoogteloipe bij Berwang. Ook de Tummebichl loipe is makkelijk en heeft een lengte van ongeveer 4,3 km.  De loipen in de Zugspitz Arena hebben het Tiroler Loipengütesiegel 2021-2023 gekregen. Voordeel van een langlaufvakantie in de Tiroler Zugspitz Arena is bovendien dat deze regio relatief dicht bij Nederland ligt.

Onze hoteltips voor een wintervakantie in Lermoos: Het Alpenrose Familux Resort in Lermoos en Haus Marlene. Bekijk meer aanbiedingen voor wintervakanties in de Zugspitz Arena bij TUI, De Jong Intra (veel keuze!) en Booking.com.

Langlaufen in het Paznauntal: een van de hoogste langlaufgebieden in Tirol

In de langlaufgebieden in Tirol, zoals hier in Galtür, zie je dat langlaufen echt een sport voor alle leeftijden is. © Charly Schwarz
In de langlaufgebieden in Tirol, zoals hier in Galtür, zie je dat langlaufen echt een sport voor alle leeftijden is. © Charly Schwarz

Wie wil langlaufen in een sneeuwzeker gebied, moet eens een langlaufvakantie in het Paznauntal boeken. Ischgl is hier de belangrijkste wintersportplaats, maar aan het einde van het dal ligt het rustige Galtür. In de winter is de doorgaande weg afgesloten voor autoverkeer en waan je je hier aan het einde van de wereld. Bovendien is de lucht hier bijzonder schoon, waardoor Galtür officieel is uitgeroepen tot Luftkurort.

Het loipennetwerk van Galtür ligt tussen 1377 en 2036 meter hoogt en telt 73 kilometer loipen. Je zit hier echt midden in de bergen en ziet niets van de bewoonde wereld. Vooral de hoogteloipe naar het Silvretta-stuwmeer is een plaatje. Bij het stuwmeer heb je een prachtig zicht op de bergen van de Silvretta-groep. En ja, ook in Galtür is een verlichte loipe. Boek een wintersport vakantie in Galtür bij Snowtrex, TUI, Summit Travel, Sunweb, Chalet.nl en Interhome.

Bekijk het loipenplan van Galtür.

Het belangrijkste langlaufevenement in Galtür is de Galtür Nordic Volumes dat meestal begin april gehouden wordt. Onderdeel daarvan is de befaamde Nordic Night Race. Helaas is dit evenement, net als zoveel andere evemenenten, in de winter van 2020 vanwege het coronavirus afgelast.

Langlaufen in Oost-Tirol

Oost-Tirol ligt voor Nederlanders wat verder weg, tegen de grens met Italië. Maar wie de moeite neemt om wat langer door te rijden, vindt hier niet alleen prachtige skigebieden, maar ook nog eens rond de 400 kilometer aan langlaufloipen. Rust, schone lucht en mooie natuur, daar draait het om in Oost-Tirol. Van massa-toerisme is hier geen sprake. Ga bijvoorbeeld langlaufen in Kartitsch, zo’n prachtig bergdorp dat nog ongerept is gebleven. Hier stond voor afgelopen winter het evenement Nordic Chillaxen gepland.

Skigebieden in Oost-Tirol: Obertilliach
Behalve langlaufen kun je ook Alpiene skiën in Obertilliach © WintersportOostenrijkGids.nl

Een andere populaire langlaufbestemming in Oost-Tirol is het dorp Obertilliach in het Lesachtal. Hier zijn in 2014 scènes voor de James-Bond-film Spectre opgenomen, maar daar zie je niets meer van. Rondom Obertilliach ligt een loipenetwerk van 60 kilometer. In het hele Lesachtal ligt 100 km aan loipen. Vanwege de ideale langlaufomstandigheden rond Obertilliach is de Noorse biatleet Ole Einar Bjorndalen hier gaan wonen. Verder kun je in Oost-Tirol uitstekend toerskiën. Lienz, de hoofdstad van Oost-Tirol is elk jaar startpunt van de Internationale Dolomitenlauf. Dit meerdaagse evenement staat bekend als het grootste langlaufevenement in Oostenrijk.

Kijk voor langlaufvakanties in Oost-Tirol bij Snowtrex.

Langlaufen in Kaiserwinkl

Kaiserwinkl heeft een van de grootste langlaufgebieden van Oostenrijk. © TVB Kaiserwinkl
Kaiserwinkl heeft een van de grootste langlaufgebieden van Oostenrijk. © TVB Kaiserwinkl

De naam Kaiserwinkl zal de meeste wintersportliefhebbers niet zoveel zeggen, maar dit ski- en langlaufgebied ligt pal naast de populaire Wilder Kaiser in Tirol. Alleen is het in de Kaiserwinkl een stuk rustiger. Hier liggen rond de dorpen Kössen, Walchsee en Schwendt 121 kilometer loipen. Daarmee is Kaiserwinkl niet alleen een van de grootste langlaufgebieden in Tirol, maar heeft het ook een van de grootste loipennetwerken van Oostenrijk.

De beste langlaufgebieden in Tirol: het Tannheimer Tal

In het noorden van Tirol, aan de grens met Duitsland, ligt het Tannheimer Tal. In dit brede dal liggen 140 kilometer langlaufloipen. Wedstrijdloipen en ‘Genussrouten’ voor klassieke langlaufers of skaters, het is er allemaal. Elk dorp in het dal, zoals Nesselwängle, Grän, Zöblen, Schattwald, Tannheim of Jungholz, heeft z’n eigen loipen, en meestal nog voor de deur ook. Met de gratis skibus kun je makkelijk van het ene dorp naar het andere komen. Een van de mooiste loipen in het Tannheimer Tal is de 13 kilometer lange route van Tannheim naar de Vilsalpsee. Die voert dwars door een beschermd natuurgebied. En de 31 kilometer lange Ski Trail gaat deels door Duitsland.

Ook de ronde van Tannheim, langs de Haldensee, via Nesselwängle tot aan de Gaichtpass is een mooie tocht. Deze route is 19 kilometer lang. In de winter is het meer vaak bevroren en kun je het oversteken. Check wel vooraf of dat veilig is. Half februari wordt in het Tannheimer Tal het evenement ‘Läuft bei uns’ gehouden, compleet met DJ’s langs de loipen. Bekijk de interactieve loipenkaart van het Tannheimer Tal. Bekijk langlaufvakanties in het Tannheimertal bij Sunweb.

Langlaufen in Seefeld

Langlaufen in Seefeld © Stephan Elser
Langlaufen in Seefeld © Stephan Elser

Ook Seefeld mag niet ontbreken in het overzicht van beste langlaufgebieden in Tirol. In Seefeld werd in 2019 het wereldkampioenschap Noordse Combinatie gehouden. In Seefeld werd in 2019 het wereldkampioenschap Noordse Combinatie gehouden. En in 1964 en 1976 werden ook onderdelen van de Olympische Spelen in Innsbruck afgewerkt in Seefeld. Decennialang gebruikte Seefeld daarom de naam Olympiaregion Seefeld, maar die naam is in 2022 afgeschaft. Seefeld wil laten zien dat het meer is dan een paar Olympische sporten en noemt zich nu Seefeld Tirols Hochplateau.

Seefeld telt maar liefst 250 kilometer loipen voor alle niveaus. De vijf dorpen op het Seefelder plateau zijn behoorlijk sneeuwzeker. Je kunt in Seefeld ook kennismaken met biathlon, je skate-techniek verbeteren of in alle rust van de natuur genieten. In februari wordt in Seefeld de Skate Night gehouden: Langlaufen bij vollemaanlicht, met fakkels en muziek. Aanbiedingen voor langlaufvakanties in Seefeld kun je boeken bij De Jong Intra, TUI en Snowtrex.

Langlaufen bij de Achensee

Het gebied rond de Achensee staat bekend als het een van de belangrijkste langlaufgebieden van Tirol en misschien zelfs wel van Oostenrijk. Maurach, Pertisau en Eben zijn de bekendste dorpen van de Achensee. Rondom de Achensee ligt een loipennetwerk van 200 kilometer voor liefhebbers van zowel de klassieke stijl als de skating-stijl. Beginners kunnen langlaufen op de Panorama-loipe langs het meer. Maar je kunt ook verder langlaufen in het Karwendelgebergte. Bij de Achensee is zelfs een hondenloipe waar je hond mee mag. Altijd leuk om met je hond op wintersport te gaan. En in Pertisau vindt elk jaar de 3-Täler-Lauf plaats. Vandaar dat de Achensee niet mag ontbreken in het overzicht van beste langlaufgebieden in Tirol.

Aanbiedingen voor langlaufvakanties rond de Achensee kun je boeken bij De Jong Intra, TUI (Pertisau), Snowtrex (in Pertisau) en Chalet.nl.

Bekijk ook het overzicht van skigebieden in Oostenrijk.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram. Reageren kan onderaan dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.