Shadow

Skiën op de Golzentipp in skigebied Obertilliach

We hebben het hem niet gevraagd, maar waarschijnlijk heeft burgemeester Matthias Scherer Onze Lieve Heer op z’n blote knieën bedankt toen hij te horen kreeg dat een deel van James Bond film Spectre opgenomen zou worden in het skigebied Obertilliach in Oost-Tirol. Het knusse familieskigebied Golzentipp veranderde voor even in een decor met schietende spionnen, maar de rust is weer terug.

skigebied Obertilliach
© Obertilliacher Bergbahnen

Winterse nostalgie in skigebied Obertilliach

Obertilliach ligt op 1450 meter hoogte in het Gail- und Lesachtal, dat deel uitmaakt van de regio Hochpustertal. Ook het nabijgelegen skizentrum Sillian ligt nog in het Hochpustertal. In het Gail- und Lesachtal liggen de dorpen Kartitsch op 1350 meter hoogte met twee sleepliften, Obertilliach en Untertilliach. Wie rust zoekt, zit hier tussen de Lienzer Dolomiten en de Karnische Alpen helemaal goed. Het straatbeeld in Obertilliach wordt bepaald door soms honderden jaren oude boerderijen die dicht opeen onder dik besneeuwde daken de winter trotseren. Het is niet voor niets dat het dorpscentrum op de monumentenlijst staat. En ’s avonds kun je soms het gezang van de nachtwakers horen, een traditie die tot de veertiende eeuw teruggaat.

Uitstekend langlaufen in Obertilliach

De grote boze buitenwereld is hier, op dit op 1450 meter hoog gelegen zonneplateau ver weg. Dankzij het uitgebreide loipennetwerk in het Lesachtal behoort Obertilliach tot een van de mooiste langlaufgebieden van Tirol. De omstandigheden voor langlaufen in Obertilliach zijn zo goed dat de Noorse biatleet Ole Einar Bjorndalen naar Obertilliach verhuisd is.

Skigebied Obertilliach: klein maar fijn familieskigebied

Obertilliach vanuit de Golzentippbahn © Obertilliacher Bergbahnen
Obertilliach vanuit de Golzentippbahn © Obertilliacher Bergbahnen

Het skigebied bij Obertilliach is klein maar fijn. Een splinternieuwe in 2014- 2015 geopende tien-persoons gondel brengt je vanuit het dorp op 1450 meter in no-time naar boven, naar de 2248 meter hoge Golzentipp. Ga in de cabines met je rug naar de bergwand zitten, want dan heb je een panoramisch uitzicht over het dorp en het dal. Na het bergstation moet je in eerste instantie even zoeken hoe je hij de skipisten van de Golzentipp komt, want die liggen verborgen achter een dikke bult en het enige pistenrestaurant in het hele skigebied van Obertilliach. Ski gewoon rechtdoor onder het bruggetje door of sla meteen scherp linksaf zodat je naar de twee rode dalafdalingen achter je kunt skiën.

De skipisten van de Golzentipp

De enorme capaciteit van de gondel doet vermoeden dat het skigebied van Obertilliach mega veel skipisten heeft en massa’s wintersporters trekt. Beide zijn niet waar. Het skigebied heeft boven nog twee ankerliften en beneden in het dal ook nog twee en dat is het. In totaal heb je hier 15,6 km skipisten die met een gondel en vier sleepliften bereikbaar zijn. Toch telt dit kleine dorp maar liefst vier 5-sterren-hotels. Hotels en pensions in Obertilliach zijn te boeken bij slechts een handvol touroperators onder wie Booking.com. Wij waren enthousiast over Obertilliach.

rustig skiën op de Golzentipp
Rustig skiën op de Golzentipp © Obertilliacher Bergbahnen

En ondanks dat het op een zonnig hoogplateau in het zuiden van Oost-Tirol ligt, is het in Obertilliach behoorlijk sneeuwzeker. In de winter van 2013 – 2014 viel hier maar liefst 8,59 meter sneeuw, de grootste hoeveelheid van alle skigebieden in Oost-Tirol.

Het familieskigebied Golzentipp op en naast de piste

Skigebieden in Oost-Tirol: Obertilliach
Behalve langlaufen kun je ook Alpiene skiën in Obertilliach © WintersportOostenrijkGids.nl

De Golzentipp staat bekend als een echt familieskigebied. Toch zijn er ook nog meer dan genoeg off-piste mogelijkheden. De mooiste afdalingen zijn de twee rode dalafdalingen die met een wijde boog links en rechts van de gondel naar beneden gaan. Via de Dorfabfahrt ski je onderaan rakelings langs de muur van her kerkhof naast de St. Ulrich-kerk uit 1783. De rechter dalafdaling, de Ralsabfahrt, die heerlijk door het bos gaat, eindigt op de rodelbaan en het skipad, maar geeft je wel een prachtig uitzicht op het dorp en het dal. Verder zijn er nog een handvol wandelpaden, een paar beginnerspisten aan de rand van het dorp en een skischool. Qua horeca moet je het doen met pistenrestaurant Conny Alm op de Golzentipp waar ook de start van de rodelbaan is, en een après-skibar.

De skipassen op de Golzentipp

Wie meer kilometers wil skiën, kan een skivakantie in Obertilliach combineren met skiën in het nabij gelegen Sillian-Hochpustertal, de skigebieden bij Lienz, Grossglockner Resort Kals-Matrei of Sankt Jacob im Defereggental. Al die skigebieden zijn met één skipas toegankelijk. De Skihit Osttirol-skipas geeft toegang tot 65 skiliften en 150 kilometer skipisten. Voor beginners op de Golzentipp is een puntenkaart genoeg.

Sinds 2015 – 2016 vind je op de Golzentipp ook een hoogteloipe op 2000 meter. Het begin is vlak naast het bergstation van de Golzentippgondel. Snowboarders, die er overigens nauwelijks zijn, kunnen zich op de pisten en ernaast uitleven.

Skigebied Golzentipp in cijfers

  • Hoogte skigebied: 1450 – 2248 meter
  • Aantal skiliften: 5 (pistenkaart Golzentipp)
  • Aantal skipisten: 4 makkelijke blauwe pisten (3,4 km), 6 rode pisten (7,8 km) en 2 zwarte pisten (1 km)
  • Skigebied open: vanaf een week voor kerst tot begin april.
  • Rodelbaan: ja
  • Langlaufen: 1 hoogteloipe (2000 – 2200 meter hoogte)

Hoewel het technisch gezien waarschijnlijk ziet zo moeilijk zou zijn om er nog een paar liften bij te bouwen en zodoende het aantal kilometers skipisten in Obertilliach flink te verhogen, gebeurt dat niet. Het skigebied past bij de maat van het dorp: klein, authentiek en lekker rustig.

En juist dat trekt genoeg mensen die hier soms al tientallen jaren komen. Soms kwamen ze hier al als kind op familie wintersport. Ze gaan skiën, langlaufen, rodelen, wandelen en de kinderen mogen koeien aaien.

Obertilliach filmlocatie voor James Bond-film Spectre

Dorfabfahrt Obertilliach met Sankt Ulrich-kerk © WintersportOostenrijkGids.nl
Dorfabfahrt Obertilliach met Sankt Ulrich-kerk © WintersportOostenrijkGids.nl

Maar die rust werd in 2015 tijdelijk flink verstoord toen een filmcrew van behoorlijke omvang enkele weken in Obertilliach neerstreek om, net als in Sölden in het Ötztal, opnames te maken voor de 25e James Bond-film Spectre. Zelfs hotels tot in het dertig minuten verderop gelegen Lienz profiteerden mee. Opnames voor een film als James Bond zijn een hoofdprijs voor een toeristische bestemming, vanwege de enorme pr en media-aandacht die ze opleveren.

Op in totaal vier plaatsen in Obertilliach werd voor “Spectre” gedraaid. Voor de scènes rond het ‘Bond-huis’ (een voormalige schuur uit Stiermarken die op de rand van de piste van skigebied Golzentipp werd herbouwd) en op de bijbehorende skipiste was ook hoofdrolspeler Daniel Craig medio januari 2015 gedurende drie dagen ter plaatse.

Spectaculair ging het er ook aan toe in een stuk bos naast het skigebied Golzentipp, zoals het skigebied van Obertilliach officieel heet. Hier vloog een sportvliegtuig door een sleuf in het bos. Daar stonden voorheen hoogspanningsmasten met stroomkabels, maar die braken door de sneeuwbelasting regelmatig af en waren net in het voorgaande jaar ondergronds gelegd.

De invasie van het nog geen 700 zielen tellende dorp is inmiddels weer voorbij. Op de filmlocaties is niets meer te zien wat nog aan de opnamen herinnert. Hooguit dat de bankrekening van menig hotelier wat dikker is geworden. Toeristen in plaats van schietende geheim agenten bepalen nu weer het beeld op de pisten van skigebied Obertilliach. Kijk voor meer informatie ook op Osttirol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.