Shadow

Oostenrijk schaft inreisregels af

De coronaregels in Oostenrijk zijn in mei 2022 drastisch versoepeld. Er gelden geen inreisregels meer. Ook Duitsland schaft per 1 juni 2022 de corona inreisregels af.

Laatst gewijzigd: 31 mei 2022. Goed nieuws voor iedereen die naar Oostenrijk op vakantie wil. Oostenrijk heeft half mei 2022 de inreisregels voor Nederlanders afgeschaft. Er gelden dus geen 3G-regels, geen quarantaineplicht, geen pcr-tests en geen registratieplicht meer. Verder kun je zonder registratie, vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs door Duitsland reizen.

Zomervakantie en wintersport in Oostenrijk zonder 3G

Net als in veel andere landen waren de coronaregels in Oostenrijk sinds begin maart versoepeld. Vrijwel alle coronaregels in Oostenrijk waren afgeschaft. Maar vanwege het oplopend aantal ziekenhuisopnames heeft Oostenrijk op 1 april de teugels weer wat aangetrokken. Maar 17 mei zijn alle inreisbeperkingen weer afgeschaft.

Coronaregels voor je verblijf in Oostenrijk

Wel zijn er nog steeds coronaregels in Oostenrijk zelf, maar ook de mondkapjesplicht is maar in een beperkt aantal gevallen van toepassing. U bent verplicht een FFP2-mondkapje te dragen in de volgende situaties:

  • in ziekenhuizen en andere gezondheidsinstellingen
  • in apotheken.
  • Alleen in Wenen geldt ook nog een FFP2-mondkapjesplicht in het openbaar vervoer.

In ziekenhuizen en andere zorginstellingen geldt nog wel de 3G regel. U moet daar kunnen aantonen dat u gevaccineerd, genezen of negatief getest bent.

Vaccinatiebewijs jaar geldig na boosterprik

Daarnaast heeft Oostenrijk sinds de geldigheidsduur van een vaccinatiebewijs na een boostervaccinatie (derde vaccinatie) verlengd naar 365 dagen.

Wintersport in Oostenrijk met coronamaatregelen prima te doen

Wintersport in Oostenrijk is prima te doen, zo konden we half januari 2022 proefondervindelijk zelf vaststellen. Mits je als volwassene natuurlijk gevaccineerd en geboosterd bent. We konden zonder problemen skiën in Maria Alm in skigebied Hochkönig, met de trein reizen, skiën en musea bezoeken in Innsbruck en wintersporten in Kühtai, Neustift en Fulpmes.

In de horeca en in musea werd overal de QR-code van onze CoronaCheckApp gecontroleerd. In de skigebieden rond Innsbruck en in het Stubaital werd de skipas gekoppeld aan de CoronaCheckApp. Anders ging het poortje van de skiliften niet open. Iedereen droeg een mondkapje, hield keurig afstand en de gondels gingen hooguit half gevuld naar boven. Ook wellnessruimtes in hotels waren gewoon geopend. Op vliegvelden controleerden militairen bij elke passagier de CoronaCheckApp.

Inreisregels in Oostenrijk

Oostenrijk had kort voor de kerstvakantie strenge inreisregels voor Nederlanders ingevoerd vanwege het hoge aantal coronabesmettingen in ons land. Die strenge inreismaatregelen voor Nederlanders waren sinds 24 januari 2022 iets versoepeld. Maar die versoepelingen waren vooral van betekenis voor wintersporters die al een boostervaccinatie gehad hebben.

Je bent volgens de Oostenrijkse coronaregels geboosterd als je:

  • 2 keer gevaccineerd bent (of 1 keer met het Janssen-vaccin), en daarna een boosterprik hebt gehad. Je boosterprik is niet langer dan 9 maanden (270 dagen) geleden gegeven.
  • bent hersteld en 2 keer gevaccineerd (of 1 keer met het Janssen-vaccin). Je laatste prik is niet langer dan 9 maanden (270 dagen) geleden gegeven.
  • volledig gevaccineerd bent en hersteld. Je herstelbewijs is niet ouder dan 6 maanden (180 dagen).
Eén van de coronaregels in Oostenrijk is dat er in skiliften en andere plekken waar geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden, een mondkapjesplicht geldt. Kleine kinderen zijn uitgezonderd. © Wintersportoostenrijkgids.nl
Eén van de coronaregels in Oostenrijk is dat er in skiliften en andere plekken waar geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden, een mondkapjesplicht geldt. Kleine kinderen zijn uitgezonderd. © Wintersportoostenrijkgids.nl

Nieuwe geldigheidsduur vaccinaties sinds 1 februari 2022

Om boostervaccinaties te bevorderen is de coronapas voor volwassenen vanaf 1 februari 2022 nog maar 6 maanden geldig. Maar voor jongeren tot 18 jaar is de coronapas is de coronapas zoals gezegd 7 maanden geldig. Hieronder een overzicht van de geldigheidsduur van vaccinaties in Oostenrijk:

  • Je 2e vaccinatie, of 1e vaccinatie na herstel, mag niet langer dan 6 maanden (180 dagen) geleden zijn gegeven voor toegang binnen Oostenrijk.
  • Voor reizigers onder de 18 jaar wordt de geldigheid van het vaccinatiebewijs 7 maanden (210 dagen) na de 2de vaccinatie of 1e vaccinatie na herstel van het coronavirus.
  • Let op: Voor het inreizen zijn 2 vaccinaties (of herstel én 1 vaccinatie, of 1 Janssen-vaccin) nog steeds 9 maanden (270 dagen) geldig.
  • Als je 3 vaccinaties heb gehad (geboosterd) is je vaccinatiebewijs vanaf de 3e vaccinatie 9 maanden (270 dagen) geldig.
  • Als je 2 vaccinaties hebt gehad en daarna hersteld bent van het coronavirus, is je vaccinatiebewijs vanaf je genezing 9 maanden (270 dagen) geldig. Hetzelfde geldt als je hersteld bent en 2 vaccinaties hebt gehad; dan is je vaccinatiebewijs vanaf het laatste vaccin 9 maanden (270 dagen) geldig.

Eisen aan het herstelbewijs

Heb je corona gehad en ben je hersteld? Dan hanteert Oostenrijk de volgende coronaregels vanaf 1 februari 2022:

  • Je bent hersteld van corona en je hebt 1 vaccinatie gehad. Als herstelbewijs (ook in de CoronaCheckapp) moet je een positieve PCR-test laten zien die minstens 21 dagen vóór je 1e vaccinatie is afgenomen. De enige dosis van de vaccinatie heb je niet langer dan 6 maanden (180 dagen) geleden gekregen, of;
  • Je hebt een herstelbewijs waaruit blijkt dat je binnen een periode van 6 maanden (180 dagen) vóór aankomst in Oostenrijk met corona besmet bent geweest. Je herstelbewijs is pas geldig 14 dagen na de 1e verschijnselen van de besmetting. Je kunt het herstelbewijs ook in de CoronaCheckApp laten zien.
  • Let op: Een antilichamentest (bloedtesten) is niet geldig als herstelbewijs

Bekijk de actuele coronaregels in Oostenrijk op de website van het Oostenrijkse ministerie van Sociale Zaken. Daar lees je ook alle over de geldigheid van coronapassen.

Niet naar Oostenrijk? Dan lastminute naar de Franse skigebieden

Vlak voor kerst voerde de Oostenrijkse regering strenge coronamaatregelen in voor onder meer Nederlanders, Denen en Britten. Daardoor dreigden veel Nederlanders niet met kerst op wintersport te kunnen. Op sociale media speculeren veel Nederlanders er over om dan maar 1 of 2 dagen eerder naar Oostenrijk te gaan om zo inreismaatregelen aan de grens te omzeilen. Zeker nu veel leerlingen uit het basisonderwijs en middelbaar onderwijs thuis zitten, is dat wellicht een mogelijkheid. Je moet dan wel uiterlijk in de nacht van vrijdag op zaterdag middernacht in Oostenrijk aangekomen zijn. Ook zien we het bezoek aan onze zustersite WintersportFrankrijkGids.nl exploderen. Kennelijk willen veel Nederlanders nog een aanbieding in de Franse skigebieden boeken. Daar zijn nog wel lastminutes beschikbaar.

Een van de andere coronaregels in Oostenrijk is dat je tot 5 maart een FFP2-masker moet dragen in openbare binnenruimtes. Die verplichting geldt ook voor gondels en stoeltjesliften met een kap. Je moet je 2G-bewijs laten zien bij de aankoop van je skipas. In hotels, restaurants en cafés moet je een mondkapje op als je naar je zitplaats loopt of als je naar het toilet of de uitgang loopt. Als je zit, mag je mondkapje af.

De nachthoreca blijft dicht en ook de après-skibars in de Oostenrijkse skigebieden zijn gesloten. Die après-skibars bleken tijdens de eerste coronagolf in 2020 een belangrijke bron van besmetting en verspreiding van het coronavirus.

Bekijk aanbiedingen naar Oostenrijkse skigebieden.

Gratis pcr-tests in Oostenrijk

Voor het testen van kinderen in de schoolgaande leeftijd en voor eventuele tests vóór de terugkeer naar het land van herkomst is in Oostenrijk een uitgebreide testinfrastructuur beschikbaar, waarvan ook gasten gratis gebruik kunnen maken. De gastheren of de plaatselijke toeristenverenigingen geven informatie over de gratis plaatselijke testmogelijkheden.

Geldigheidsduur van vaccins in Oostenrijk

Alle door het EMA goedgekeurde vaccins worden in Oostenrijk erkend. Momenteel zijn dit: BioNtech/Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson en Moderna. Aanvullende vaccins zijn geldig voor toegang tot Oostenrijk, maar geven geen recht op toegang tot restaurants, kabelbanen, enz. in Oostenrijk.

Geldige coronacertificaten

Oostenrijk accepteert het groene EU-paspoort ook wel bekend als digitaal corona certificaat. Wie de Nederlandse corona check app heeft, kan in die app een internationale QR-code genereren. Bewijzen van vaccinatie en genezing kunnen echter ook op papier worden verstrekt. Documenten afgegeven door autoriteiten of artsen in het Duits en het Engels worden aanvaard. Het Nederlandse gele vaccinatieboekje wordt in Oostenrijk alleen aan de grens geaccepteerd. Om bijvoorbeeld de horeca of de skilift in te kunnen, moet je toch echt je QR-code laten zien.

Coronaregels in de Oostenrijkse deelstaten

Naast de landelijke coronaregels in Oostenrijk, kun je te maken krijgen met aanvullende coronaregels die de afzonderlijke deelstaten invoeren. Momenteel zijn alleen in Wenen extra coronaregels ingevoerd. Bekijk de coronaregels in Wenen, Steiermarken, Burgenland, Oberösterreich, Salzburgerland, Karinthië, Tirol, Oberösterreich en Vorarlberg.

Disclaimer

Hoewel wij er alles aan doen om dit artikel actueel te houden, kunnen de coronaregels snel veranderen. Wij zijn niet verantwoordelijk voor foutieve informatie.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram. Reageren kan onderaan dit artikel.

Privacy *

4 Comments

  • Fleurflip

    Ik heb zojuist gebeld met de Oostenrijkse Grüner Pass. Ik heb namelijk 2 vaccinaties in Nederland gehaald en de laatste booster in Oostenrijk. Die kan niet in de corona check app en ook niet in de Duitse Grüner Pass app of de Duitse Corona Warn app. Ik heb dus alleen het gele boekje als bewijs van mijn booster-vaccinatie. Zij zeiden gelukkig dat het gele boekje wel degelijk geaccepteerd wordt in heel Oostenrijk, ook in restaurants e.d. Moet ik wel een geldig id-bewijs ernaast laten zien. Hebben jullie daar een andere ervaring mee?

    • Redactie

      Beste Fleurflip, dank voor je reactie. Wij waren half januari in diverse wintersportplaatsen in Oostenrijk op reisreportage. Bij binnenkomst op het vliegveld van Salzburg werden we streng gecontroleerd. Ook het hele boekje werd geaccepteerd (de NL-coronapas was nog niet bijgewerkt met de booster). In Oostenrijk zelf werd in de horeca en bij de skiliften werd alleen de internationale QR-code in de coronacheck-app gecontroleerd (zonder id). Wij hebben verder geen ervaring met de registratie van buitenlandse vaccinaties. Is er geen Oostenrijkse corona-app?

  • Ik wil 1 maart gaan skieen in Oostenrijk ik heb 1 vaccin janssen is nog geldig tot 1 april internationaal. Ik heb gebeld naar hotel. Dame zegt dat is voldoende.
    Moet ik nu dsn nog een booster nemen voor deze 4 dagen of pcr test.
    Het is nu carnaval kan zomaar zijn dat ik natuurlijk corona krijg. Als ik me nu nog last borstelen mag ik overal in de hotels en kroegen zonder test. Hou ik het bij een geldige 1 x janssen miet ik dan nog testcafleggen. ..MET HET RISICO DAT IK DAN DAAR CORONA HEB. EN NASR HUIS KAN. WIE WEET WAT PRECIES MOET EN OF ZE TESTEN OP 1 MAART NOG. 5 MAART IS ALLES VRIJ. IK HEB WEINIG ZIN.OM ME TE BOOSTEREN VOOR 4 DAGEN OOSTENRIJK

    • Redactie

      Beste Lianne, eigenlijk geef je zelf het antwoord al: met een booster ben je beter beschermd met carnaval en voldoe je ook in Oostenrijk aan de regels. Wij zouden ons niet blindstaren op de data waarop regels vervallen, maar vooral kijken naar de voordelen van het beschermen van je gezondheid. Overigens heeft Janssen in Oostenrijk maar een beperkte geldigigheidsduur, dus check dat even goed. Fijne vakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.