Shadow

Dit zijn de belangrijkste coronaregels in Oostenrijk in 2022: Alleen met booster vaccinatie en pcr-test naar Oostenrijk

De Oostenrijkse regering heeft strenge inreismaatregelen aangekondigd voor Nederlanders, Denen, Britten en Noren. Burgers uit die landen moeten sinds 25 december vooraf registreren, een pcr-test bij zich hebben en tien dagen in quarantaine gaan. Wie al een boosterprik gehad heeft én een pcr-test van maximaal 48 uur oud bij zich heeft, hoeft niet in quarantaine. Kinderen van 3-voudig gevaccineerden mogen nog op grond van de oude regels het land in.

Laatst gewijzigd: 6 januari 2022: Oostenrijk voert vanaf 11 januari een mondkapjesplicht in de open lucht in, op plekken waar je geen 2 meter afstand kunt houden. En in de detailhandel wordt scherper gecontroleerd op 2G. Daarmee wordt feitelijk de lockdown voor ongevaccineerden voortgezet.

Om boostervaccinaties te bevorderen is de coronapas vanaf 1 februari 2022 nog maar 6 maanden geldig. Alleen met een boosterprik is je coronapas nog 9 maanden geldig. De maatregelen zijn 6 januari 2022 afgesproken tijdens een overleg tussen de bondsregering, de deelstaatregeringen en experts. Met die maatregelen willen de Oostenrijkse bestuurders een nieuwe algemene lockdown voorkomen. Oostenrijk zit momenteel in de vijfde coronagolf.

Het nieuwe pakket maatregelen komt bovenop de maatregelen die het Alpenland al vlak voor kerst had ingevoerd. sinds 25 december gelden Nederland, Denemarken, Noorwegen en Groot-Brittannië als ‘Virusvariantengebiete’. Op grond van de Oostenrijkse wetgeving mag de regering aan inwoners van die landen beperkingen opleggen als ze naar Oostenrijk willen komen. Doordat veel Nederlanders nog geen boosterprik hebben gehad, betekent dat in de praktijk dat veel Nederlandse wintersporters niet met kerst op wintersport naar Oostenrijk konden.

Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden om Oostenrijk in te reizen, meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor kinderen gelden de regels van hun begeleider. Ze moeten in quarantaine als de volwassene dat ook moet. Als de volwassene door een PCR-test uit quarantaine mag, dan mag het kind dit ook. Het kind hoeft dan niet zelf te testen.

Niet naar Oostenrijk? Dan lastminute naar de Franse skigebieden

Op sociale media speculeren veel Nederlanders er over om dan maar 1 of 2 dagen eerder naar Oostenrijk te gaan om zo inreismaatregelen aan de grens te omzeilen. Zeker nu veel leerlingen uit het basisonderwijs en middelbaar onderwijs thuis zitten, is dat wellicht een mogelijkheid. Je moet dan wel uiterlijk in de nacht van vrijdag op zaterdag middernacht in Oostenrijk aangekomen zijn. Ook zien we het bezoek aan onze zustersite WintersportFrankrijkGids.nl exploderen. Kennelijk willen veel Nederlanders nog een aanbieding in de Franse skigebieden boeken. Daar zijn nog wel lastminutes beschikbaar.

Ook de Oostenrijkers zelf krijgen te maken met beperkingen. De Oostenrijkse horeca moet vanaf 27 december om 22.00 uur sluiten. Dat is een uur eerder dan nu het geval is. De vervroegde sluitingstijd geldt ook voor oudejaarsavond. Ook wordt aangeraden om oud en nieuw in kleine kring te vieren met mensen die gevaccineerd en getest zijn.

Code oranje voor Oostenrijk?

De vraag is nu of het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Oostenrijk gaat veranderen van geel naar oranje. Bij een oranje reisadvies zijn reisorganisaties kan een reis niet uitgevoerd worden en zijn reisorganisaties verplicht om de betaalde reissom terug te storten. Bij een geel reisadvies is dat een stuk lastiger. Woensdagavond stond het reisadvies nog op geel.

Coronaregels in Oostenrijk: booster of pcr-test nodig, ook voor gevaccineerden (2G+)

Update: 18 december 2021: Oostenrijk hanteert in eigen land een strikt 2G-beleid. Dat betekent dat je alleen toegang tot bijvoorbeeld krijgt als je gevaccineerd of genezen bent. Alleen voor werk geldt de 3G-regel, maar daar zullen de meeste wintersporters niet mee te maken hebben. Ook om Oostenrijk binnen te komen, moet je kunnen aantonen dat je genezen of gevaccineerd bent. Je hoeft je niet vooraf aan te melden, zoals in Duitsland het geval is.

Verder moet je vanaf maandag 20 december een boosterprik gehad hebben of een pcr-test kunnen laten zien om het land binnen te komen (2G+). Die pcr-test mag maximaal 48 uur oud zijn. Eerder was dat nog 72 uur. Kun je geen bewijs van je booster of een pcr-test tonen, dan moet je direct in quarantaine. Voor kinderen en adolescenten die niet volledig zijn gevaccineerd geldt een uitzondering. Die regels zijn intussen voor Nederlanders, Denen, Noren en Britten aangescherpt. Heb je op de heen- of terugreis een overnachting in Duitsland gepland? Lees dan voor vertrek de coronaregels in Duitsland.

Eerder had het Oostenrijks verkeersbureau nog gemeld dat er geen pcr-test nodig was, maar die informatie werd later geupdate.

2G-regel en FFP2-maskers in Oostenrijk, après-ski gesloten

Coronaregels in Oostenrijk. Stickers bij de ingang van de Silvrettabahn wijzen bezoekers op de mondkapjesplicht in de gondels. © TVB Paznaun - Ischgl
Stickers bij de ingang van de Silvrettabahn wijzen bezoekers op de mondkapjesplicht in de gondels. © TVB Paznaun – Ischgl

De 2G coronaregels in Oostenrijk hebben betrekking op horeca, logiesverstrekkende bedrijven zoals hotels en pensions, vrijetijds- en sportaccommodaties, culturele instellingen zoals musea, kabelbanen en kerstmarkten.

Een van de andere coronaregels in Oostenrijk is dat je een FFP2-masker moet dragen in openbare binnenruimtes. Die verplichting geldt ook voor gondels en stoeltjesliften met een kap. Je moet je 2G-bewijs laten zien bij de aankoop van je skipas. In hotels, restaurants en cafés moet je een mondkapje op als je naar je zitplaats loopt of als je naar het toilet of de uitgang loopt. Als je zit, mag je mondkapje af.

De nachthoreca moet gesloten blijven en ook de après-skibars in de Oostenrijkse skigebieden zijn gesloten. Die après-skibars bleken tijdens de eerste coronagolf in 2020 een belangrijke bron van besmetting en verspreiding van het coronavirus.

Bekijk aanbiedingen naar Oostenrijkse skigebieden.

Uitzonderingen voor kinderen op de coronaregels in Oostenrijk

Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven geen 2-G-certificaat of test te hebben in Oostenrijk. Alleen in Wenen is testen verplicht vanaf 6 jaar. Kinderen en adolescenten in de schoolgaande leeftijd die niet volledig gevaccineerd of genezen zijn, kunnen zich regelmatig laten testen om te voldoen aan de 2-G-status. Voor dit doel is het “Ninja Pass”-systeem succesvol gebleken op Oostenrijkse scholen.

Speciale coronapas voor kinderen: Ninja Pass

De coronaregels in Oostenrijk kennen een aantal uitzonderingen voor kinderen en tieners. Voor hen geldt in bepaalde gevallen de Ninja Pass ©  Florian Schrötter / Bundeskanzleramt
De coronaregels in Oostenrijk kennen een aantal uitzonderingen voor kinderen en tieners. Voor hen geldt in bepaalde gevallen de Ninja Pass © Florian Schrötter / Bundeskanzleramt

Tijdens het vakantieseizoen en voor toeristen uit het buitenland is er nu de “Holiday Ninja Pass”: met twee PCR en één antigeentest per week kan gebruik worden gemaakt van alle faciliteiten waarvoor een 2-G bewijs vereist is. PCR-tests zijn 72 uur geldig, antigeentests 48 uur. De testresultaten worden geregistreerd in het “Holiday Ninja Passport” en de respectieve testcertificaten moeten ook worden meegenomen.

Het “Holiday Ninja Passport” is alleen geldig als er een consequent geldig negatief testresultaat is. De “Holiday Ninja Pass” kan worden gebruikt door alle schoolgaande kinderen en jongeren die na 31 augustus 2006 zijn geboren. Het document kan voor vertrek worden gedownload als pdf en uitgeprint. Let op: de Holiday Ninja-pass is in Wenen niet geldig.

Het Oostenrijks Toeristenburo raadt aan vóór aankomst een negatief PCR-testresultaat in te voeren, aangezien dit bij het inchecken in de accommodatie vereist zal zijn en kinderen en jongeren die niet volledig gevaccineerd of genezen zijn, zullen bij binnenkomst al een negatief PCR-testresultaat moeten hebben.

Wie niet onder de vrijstellingen valt, heeft in Oostenrijk een 2-G-certificaat nodig.

Gratis pcr-tests in Oostenrijk

Voor het testen van kinderen in de schoolgaande leeftijd en voor eventuele tests vóór de terugkeer naar het land van herkomst is in Oostenrijk een uitgebreide testinfrastructuur beschikbaar, waarvan ook gasten gratis gebruik kunnen maken. De gastheren of de plaatselijke toeristenverenigingen geven informatie over de gratis plaatselijke testmogelijkheden.

Geldigheidsduur van vaccins in Oostenrijk

Alle door het EMA goedgekeurde vaccins worden in Oostenrijk erkend. Momenteel zijn dit: BioNtech/Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson en Moderna. Aanvullende vaccins zijn geldig voor toegang tot Oostenrijk, maar geven geen recht op toegang tot restaurants, kabelbanen, enz. in Oostenrijk.

Een van de coronaregels in Oostenrijk die internationaal voor ophef zorgde, is de beperking van de geldigheidsduur van vaccinaties. Momenteel zijn vaccinaties 270 dagen geldig vanaf de volledige vaccinatie (tweede of verdere dosis voor vaccins die meer dan één dosis vereisen). Een enkele prik met het Janssen-vaccin is vanaf dag 22 na vaccinatie 270 dagen geldig. Vanaf 3 januari 2022 is één enkele vaccinatie met het Janssen-vaccin niet meer geldig en is een herhalingsvaccinatie vereist. Het bewijs van herstel is 180 dagen geldig, waarna vaccinatie verplicht is. Voor gevaccineerde herstellers is de eerste vaccinatie 270 dagen geldig.

Geldige coronacertificaten

Oostenrijk accepteert het groene EU-paspoort ook wel bekend als digitaal corona certificaat. Wie de Nederlandse corona check app heeft, kan in die app een internationale QR-code genereren. Bewijzen van vaccinatie en genezing kunnen echter ook op papier worden verstrekt. Documenten afgegeven door autoriteiten of artsen in het Duits en het Engels worden aanvaard.

Coronaregels in de Oostenrijkse deelstaten

Naast de landelijke regels mogen de Oostenrijkse deelstaten nog aanvullende coronaregels invoeren. Momenteel zijn alleen in Wenen extra coronaregels ingevoerd. Bekijk de coronaregels in Wenen, Steiermarken, Burgenland, Oberösterreich, Salzburgerland, Karinthië, Tirol, Oberösterreich en Vorarlberg.

Disclaimer

Hoewel wij er alles aan doen om dit artikel actueel te houden, kunnen de coronaregels snel veranderen. Wij zijn niet verantwoordelijk voor foutieve informatie.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

Deel dit met je vrienden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.