Shadow

Skigebied Kühtai: sneeuwzeker ski-in ski-out familieskigebied met ambitie

Skigebied Kühtai in Tirol is een familieskigebied uit de categorie ‘klein maar fijn’. Het is een sneeuwzeker skigebied dat samen met het naburige Hochoetz over 88 kilometer skipisten beschikt. En skigebied Kühtai heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in nieuwe liften, nieuwe hotels en in duurzame energie.

Skigebied Kühtai, het hoogst gelegen wintersportdorp van Oostenrijk

Skigebied Kühtai met aan de overkant van de Kühtai de zwarte pisten tussen de Gaiskogelbahn en de Wiesbergbahn. © WintersportOostenrijkGids.nl
Skigebied Kühtai met aan de overkant van de Kühtai de zwarte pisten tussen de Gaiskogelbahn en de Wiesbergbahn. © WintersportOostenrijkGids.nl

Skigebied Kühtai ligt op 2020 meter hoogte, midden in de Stubaier Alpen, waarvan meer dan 20 toppen boven de 3000 meter liggen. Dit kleine skigebied mag zich het hoogst gelegen wintersportdorp van Oostenrijk noemen. Het ligt dus net iets hoger dan het nabijgelegen Obergurgl-Hochgurgl dat met een ligging op 1800 meter hoogte dan wel weer het hoogst gelegen kerkdorp van Oostenrijk is.

Het hoogste punt van Kühtai, 2020 meter, ligt precies tussen de kerk en het toeristenbureau. Daarmee ligt Kühtai op de hoogst begaanbare pas in Oostenrijk die het hele jaar door open is. De skipistes in Kühtai lopen van 2020 tot 2520 meter hoogte, waardoor het skiseizoen in Kühtai van begin december tot en met eind april loopt. Maar ook skiën in mei is soms nog mogelijk. Een skipas voor 1 dag kostte in het seizoen 2021-2022 44 euro en dat is niet duur als je ziet wat je daarvoor krijgt. Bekijk voor je vertrekt naar skigebied Kühtai nog even de actuele coronaregels in Oostenrijk.

Skiliften en skipisten in Kühtai

De oefenweide van skigebied Kühtai met links de stoeltjeslift Startbahn en in het midden de kerk met daartegenover het toeristenbureau, het kantoor van een van de skischolen en de liftkassa. Rechts hotel Mooshaus met rooftoppool. © WintersportOostenrijkGids.nl
De oefenweide van skigebied Kühtai met links de stoeltjeslift Startbahn en in het midden de kerk met daartegenover het toeristenbureau, het kantoor van een van de skischolen en de liftkassa. Rechts hotel Mooshaus met rooftoppool. © WintersportOostenrijkGids.nl

Het skigebied telt 12 liften en 44 kilometer pisten. Met je skipas kun je ook in het naburige Hochoetz, een kwartiertje rijden verderop, gaan skiën dat 41 kilometer skipisten telt. Samen komen ze dus op 88 kilometer skipisten Er bestaan vergevorderde plannen om beide skigebieden met liften te verbinden.

Sowieso heeft men in skigebied Kühtai wel ambitie. In 2020 is de 6-persoons Gaiskogelbahn geopend. Die is wat langer en verder doorgetrokken dan de twee sleepliften die door deze hogesnelheidsstoeltjeslift zijn vervangen. Rond de Gaiskogelbahn en de Wiesbergbahn liggen veel zwarte pistes.

Hotels en vakantiehuizen in Kühtai

Ook zijn er relatief veel 4-sterren hotels en 4-sterren vakantiehuizen Skiresort Kühtai, zoals skigebied Kühtai officieel heet. Een deel van de hotels is grondig gerenoveerd of wordt nog onder handen genomen. Zo heeft Sunweb in december 2021 het viersterren Vaya-hotel pal aan piste 6 geopend. En in de winter van 2022-2023 krijgt Kühtai een vestiging van het Lisl-hotel. Toch wil Kühtai een echt familieskigebied blijven.

Wintersportaanbiedingen Kühtai

Bekijk aanbiedingen voor hotels en vakantiehuizen in Kühtai bij Booking.com (meeste aanbiedingen), TUI en Sunweb. Vind je het niet erg om elke dag de auto naar Kühtai te pakken, dan kun je bij Belvilla ook vakantiehuizen in het Oetztal boeken. Romantisch overnachten kan ook in het Iglo-dorp net buiten Kühtai, hoewel dat niet elk jaar wordt opgebouwd.

Ski in ski out in skigebied Kühtai

Het terras van restaurant Dorfstadl is een prettige hangout. Aan de overzijde het laatste gedeelte van rode piste 6, de langste piste van skigebied Kühtai. De hotels maken duidelijk dat dit een echt ski in ski out gebied is. © WintersportOostenrijkGids.nl
Het terras van restaurant Dorfstadl is een prettige hangout. Aan de overzijde het laatste gedeelte van rode piste 6, de langste piste van skigebied Kühtai. De hotels maken duidelijk dat dit een echt ski in ski out gebied is. © WintersportOostenrijkGids.nl

Hoeveel inwoners skigebied Kühtai heeft, blijft een goed bewaard geheim, zo blijkt als we Roland Schwarz, de directeur van de plaatselijke toeristeninformatiebureau, spreken. Het zijn er minder dan tien, waarschijnlijk zes of zeven, maar uit privacy-overwegingen wil men dat niet prijsgeven. Zelfs Schwarz zegt het juiste aantal niet te kennen. Wel weet hij dat Kühtai ongeveer 2500 hotelbedden heeft. Het dorp bestaat eigenlijk uit de hoofdstraat, die ook Kühtai heet.

Alle hotels, winkels, restaurants en skischolen liggen langs de Kühtai en daarachter komen de pistes uit. Dat maakt Kühtai tot een echt ski-in ski-out skigebied. In het slechtste geval moet je hooguit 150 meter lopen naar je hotel, maar in de meeste gevallen kun je zo vanuit de skiraum op de piste stappen. Daar houden we nou van.

De skipistes in Kühtai

De vrijwel boomloze skipistes in skigebied Kühtai zijn keurig verdeeld over beide kanten van het dorp. Als je wilt, kun je de hele dag in de zon skiën. Dan moet je ’s ochtends beginnen aan de kant van de Hochalterbahn, de Kaiserbahn en de Startbahn. Die laatste is een tweepersoons stoeltjeslift die pal achter het toerismebureau, de kassa van de skiliften en het kantoor van de skischool ligt, waar ook de oefenweide van de 4 skischolen in Kühtai ligt.

Skigebied Kühtai is een overzichtelijk skigebied met aan weerszijden van de hoofdstraat pistes en liften © WintersportOostenrijkGids.nl
Skigebied Kühtai is een overzichtelijk skigebied met aan weerszijden van de hoofdstraat pistes en liften © WintersportOostenrijkGids.nl

De Hochalterbahn brengt je aan deze kant van Kühtai naar het hoogst beskibare punt op 2520 meter. De pistes aan deze zonnige kant van Kühtai zijn vooral rood en dan bedoelen we ook echt rood-rood. De Kaiserbahn is, vanuit het dorp bezien, de verste gondel. Om daar op de ski’s te komen, stap je bij hotel Edelweiss op de piste , ski je via de parkeerplaats de Hohe Mutbahn voorbij en volg je de bordjes naar de Kaiserbahn. Je kunt via de rode piste 16 naar beneden, maar je kunt ook via piste 5 en piste 4a doorsteken naar pistenrestaurant Zum Kaiser Maximilian.

Als je geen zin hebt om via een rode piste terug naar het dorp te skiën, heb je hier wel een probleem. Je kunt wel vanaf de Kaiserbahn via een blauwe skiweg een stuk naar beneden skiën, maar die komt na een tunneltje direct uit op een rode piste.

Weißwurst met Brezen

Pistenrestaurant Zum Kaiser Maximilian is zo’n beetje het centrale punt op de pistes van deze kant van skigebied Kühtai. waar het rond het middaguur ram- en ramvol is. Logisch, want je kunt hier bij mooi weer heerlijk in de zon lunchen of heerlijk zonnen in de strandkorven en de ligstoelen. Veel gasten komen ’s ochtends trouwens ook af op het Bayerische ontbijt bestaande uit weißwurst met Brezen. Zorg wel dat je genoeg contant geld meeneemt, want je kunt bij deze pistenhut niet pinnen. Ook de Dorfstadl, aan de rand van Kühtai, is een populaire hangout voor een lunch of een zonnebad.

De Dreiseenbahn met rechts een deel van rode piste 6. © WintersportOostenrijkGids.nl
De Dreiseenbahn met rechts een deel van rode piste 6. © WintersportOostenrijkGids.nl

’s Middags staat er meer zon aan de andere kant van Kühtai. Daar kom je het makkelijkst via de Dreiseenbahn, een stoeltjeslift, die je naar 2410 meter brengt, precies tussen de Gaiskogel (2820 meter) en de Pockkogel (2807 metere). Een deel van de pistes ligt hier in januari de hele dag in de schaduw van de Pockkogel dus de sneeuwkwaliteit is uitstekend. Bovendien strijkt de zon hier meer over de piste, terwijl aan de overkant de zonnestralen er loodrecht op staan.

Rode piste 6 die hier op 2410 meter begint en in verschillende varianten naar het dorp gaat, is de langste piste van Kühtai en wat ons betreft ook de mooiste. Wat een gevarieerde piste is dit. Het ene moment kun je vol gas naar beneden, het andere moment moet je flink je techniek aanspreken, maar altijd is de piste prettig breed. ‘Einfach am Kuuhlsten’, zoals ze in Kühtai zeggen.

Duurzaam op wintersport in Kühtai

Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in de wintersportgebieden en ook op dat vlak heeft skigebied Kühtai ambitie getoond. Skigebied Kühtai mag zich met recht een duurzame skibestemming noemen. Alle elektriciteit wordt lokaal opgewekt met de waterkrachtcentrale Sellrain-Silz, die voorziet in 13 procent van de totale stroombehoefte van Tirol. Op het dak van het toerismebureau liggen zonnepanelen die stroom opwekken voor de stoeltjeslift Startbahn. Negentig procent van de bedrijven in Kühtai betrekt z’n warmte van een biomassacentrale. Kühtail telt 4 openbare laadpalen voor elektrische auto’s. Dat is tevens het hoogste oplaadstaton van Tirol.

Skigebied Kühtai in cijfers

  • Hoogte skigebied: 2020 – 2520 meter
  • Aantal pistenkilometers 47,26 kilometer skipisten (inclusief de pistes van Hochoetz 88 km)
  • Pistenverdeling: Makkelijke blauwe pistes 9,25 km, rode pistes 26,77 kilometer en zwarte pistes 8,08. Freestyle pistes 3,6 km Bekijk de pistenkaart van Kühtai.
  • Aantal skischolen 4
  • Verlichte avondpiste: Ja Piste 1 vanaf de Hochalterbahn naar de Startbahn. Je kunt in Kühtai avondskiën op woensdag en zaterdag.
  • Funpark: Het KPark in Kühtai bestaat uit verschillende zones: Kidspark tussen de Wiesbergbahn en de Dreiseenbahn en Snowcross bij de Alpenrosenlift. Lees meer over freeriden in Kühtai.

Leren skiën in Kühtai

Skigebied Kühtai telt vier skischolen: De 1. Schi- und Snowboardschule , Gerber Sports, Follow Me en Schischule Top 2000 Kühtai. Skilessen voor beginners, kinderen, gevorderden, vergevorderden en privélessen boek je heel makkelijk online en in het Nederlands bij Checkyeti.

De belangrijkste oefenweide ligt direct achter het toeristenbureau, naast 4* Hotel Mooshaus, dat een geweldig rooftop-zwembad heeft, maar dat terzijde. Op de oefenweide vind je onder meer 2 lopende banden en de stoeltjeslift Startbahn. Je kunt hier ook gewoon heel leuk sleetje rijden en het ligt super centraal in Kühtai. Tegenover de Gaiskogelbahn ligt nog het Baby Park. Ook hier zijn twee lopende-band-liftjes.

Wat kun je tijdens je skivakantie in Kühtai nog meer doen?

De uit 2008 daterende Kaiserbahn is de verste lift in skigebied Kühtai. © WintersportOostenrijkGids.nl
De uit 2008 daterende Kaiserbahn is de verste lift in skigebied Kühtai. © WintersportOostenrijkGids.nl

In skigebied Kühtai draait vrijwel alles om het skiën, maar je kunt er ook langlaufen. Verder heeft Kühtai een 2,5 kilometer lange rodelbaan, die elke avond verlicht is. In de winter van 2022 – 2023 krijgt Kühtai een tweede rodelbaan. Ook skitouren is in Kühtai erg populair. Vooral het nabije Sellraintal schijnt een echt paradijs voor skitoeren te zijn.

Voor wellness en zwemmen ben je aangewezen op wat je eigen hotel aan faciliteiten te bieden heeft. Sommige hotels laten ook daggasten toe tot de wellness. Maar je kunt ook naar het Aquadrome in Langenfeld. Dat is met de auto 40 minuten rijden van Kühtai. En is het een dagje te slecht weer om te skiën? Ga dan shoppen of musea bekijken in Innsbruck.

Skipassen in Kühtai

In skigebied Kühtai zijn verschillende skipassen te koop. Allereerst heb je de Ski Plus City Pass Stubai Innsbruck waarmee je niet alleen in Kühtai, maar in alle 13 skigebieden rondom Innsbruck en in het Stubaital kunt skiën. Met de pas mag je ook gratis in alle skibussen, in 3 zwembaden en in 22 musea en attracties.

Verder heb je de skipas Kühtai-Hochoetz. Kinderen tot 8 jaar krijgen een gratis skipas. Senioren vanaf 65 jaar krijgen korting. Vanaf 80 jaar krijg je nog meer korting. Beginners zijn wellicht goedkoper uit met een puntenkaart, maar vraag dat even na bij de skischool.

Wie veel pistenkilometers wil maken en niet opziet tegen een auto- of busrit, kan ook de Ötztal Superskipas kopen. Daarmee kun je skiën in de 6 skigebieden van Kühtai-Hochoets, Gries, Vent, Niederthal, Obergurgl/Hochgurgl en in skigebied Sölden, inclusief de gletschers van Sölden.

Hoe kom je in Kühtai?

Skigebied Kühtai ligt op 884 kilometer vanaf Utrecht en is relatief dichtbij. Vanaf de Duitse A7 neem je de grensovergang bij Reutte. Bij Lermoos in de Zugspitze Arena ga je verder over de Fernpass, de B179 en de B189 naar Imst. Op die route, al voor de grensovergang tussen Duitsland en Oostenrijk, kunnen in de weekenden flinke files staan. Vanaf Imst ga je over de B171 in het Oetztal de afslag naar Kühtai. Veel routeplanners adviseren om via Haimingerberg te rijden, maar het toerismebureau in Kühtai adviseert de route via Ötztal en Oetz .

Zonder vignet naar Kühtai

Je kunt zonder vignet naar het Kühtai rijden als je via München naar Garmisch Partenkirchen rijdt, daar de Duits-Oostenrijkse grens oversteekt en dan verder gaat via de Bundesstraße richting Seefeld – Zirl – Sellrain/Kühtai. Vanaf Zirl is het 25 km (ca. 30 min.) naar Kühtai.

Met de trein naar Kühtai

Wij deden het iets anders en reisden met de trein naar Innsbruck Hauptbahnhof. De hoofdstad van Tirol ligt op 35 kilometer afstand van Kühtai. Daar pakten we vanaf busperron M postbus 4166 naar Kühtai. Als je al de Ski Plus City Pass Stubai Innsbruck hebt, is de bus gratis. Met die skipas kun je skiën in dertien skigebieden rond Innsbruck, waaronder skigebied Kühtai en het Stubaital, maar ook gratis de musea in Innsbruck bezoeken.

In veel andere steden zou je raar aangekeken worden als je met je skispullen in de regiobus stapt, maar in Innsbruck is dat doodgewoon. De bus zit vol studenten en senioren met ski- of langlaufuitrusting en sleetjes (die af en toe vrolijk door de bus schuiven) en brengt je in een uurtje via Völs en St. Sigmund naar Kühtai. Je kunt uitstappen bij de in 2020 geopende Gaiskogelbahn of in Kühtai Ort, bij de kerk.

Je kunt ook met de trein naar station Ötztal Bahnhof rijden en van daar met de bus of taxi naar skigebied Kühtai rijden. Treintickets kun je boeken bij NS International.

Vliegen naar Kühtai

Je kunt ook vliegen naar vliegveld Innsbruck. Vanaf diverse vliegvelden in Nederland zijn er dagelijks meerdere vluchten per dag naar Innsbruck Met de taxi ben je in 25 minuten vanaf vliegveld Innsbruck in Kühtai. Vergelijk prijzen van vliegtickets bij Tix.

Kijk voor meer informatie over Skiresort Kühtai op Innsbruck.info en Kuehtai.info.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram. Reageren kan onderaan dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.