Shadow

Funsporten in de sneeuw: snowbiken in Obertauern

Obertauern, de meest sneeuwzekere wintersportbestemming in de Alpen, biedt tal van activiteiten die je naast het skiën kunt doen. Denk aan rodelen en snowkiten, maar je kunt er ook snowbiken. En waar kun je dat laatste nou beter doen dan bij de skischool van Hermann Koch, een snowbiker die houder is van tal van snowbike-records in het Guinness Book of Records?

Snowbiken in Obertauern op de blauwe piste © WintersportOostenrijkGids.nl
Snowbiken in Obertauern op de blauwe piste © WintersportOostenrijkGids.nl

Snowbiken is eigenlijk niks anders dan op een fietsje de berg af gaan. Alleen heeft dat fietsje geen wielen, maar twee ski’s. De snowbiker zelf, wij dus in dit geval, heeft zelf ook twee miniski’s onder z’n voeten. Die zitten net als gewone ski’s aan je skischoenen geklikt. Verder moet je een helm op en dat is het. Klinkt simpel, en dat is snowbiken eigenlijk ook. Snowbiken is dan ook hard bezig een populaire funsport te worden. Een sport bovendien die iedereen vanaf zes jaar kan beoefenen: jong, oud, ervaren skiër, beginner, gevorderde wintersporter, het maakt niet uit. Je hebt het vrij snel onder de knie, zo blijkt.

Wij hebben een afspraak bij Skischule Koch in Obertauern, eigendom van Hermann Koch. Koch is een hyperenthousiaste snowbiker die trouwens ook een begenadigd langeafstandfietser is. In de vorige eeuw fietste hij onder meer de Inca-trail in Peru en schreef daar een boek over.

Wereldrecordhouder achteruit snowbiken

Tegenwoordig houdt de krasse zestiger zich vooral bezig met wintersport en snowbiken in het bijzonder. Begin met hem over snowbiken en een niet te stoppen spraakwaterval barst los. Zijn hele laptop staat vol met filmpjes van de snowbikerecords waarmee hij in het Guinness Book of Records staat. Zo heeft hij in 2016 op de gletsjer in Kaprun het wereldrecord meeste ‘360’s’ binnen 1 minuut op een snowbike: 24 om precies te zijn. “Eigenlijk waren het er 25, maar er zijn er maar 24 officieel erkend”, aldus Koch. Ook heeft hij samen met een collega het wereldrecord 24 uur snowbiken in handen. En verder heeft hij het wereldrecord achteruit snowbiken over 1 kilometer in handen. Zie de meester zelf aan het werk in onderstaande video.

Glijden, bochtjes draaien en de lift in met een snowbike

Het wordt tijd om het zelf te proberen. We gaan naar het oefenweitje met de Nederlandse snowbike-instructuur en sportleraar in opleiding Wilco. Hij werkt deze winter vier maanden in Obertauern en zoekt voor ons passende bikes uit. Zoon van 11 krijgt een kindermaatje, de volwassenen stappen op een XL-snowbike. We klikken de miniski’s onder onze voeten en kunnen voorzichtig op een vlak stuk oefenwei gaan zitten.

Het langgerekte zadel van de snowbike bevat op het achterste stuk een lichte kuil waar je in moet zitten. Klem vervolgens je knieën tegen de snowbike aan en je kunt gaan, lezen we in het mini-instructiefoldertje dat we hebben meegekregen. Er staat ook in getekend hoe je de snowbike meeneemt in de sleeplift, de stoeltjeslift en de gondel. Die laatste twee liften slaan we vandaag over, maar de ankerlift staat wel op het programma.

Eerst leert Wilco ons echter hoe we een beetje kunnen glijden en hoe we een bochtje moeten draaien. Sturen doe je, net als met een gewone fiets, eigenlijk meer met je gewicht dan met je stuur, legt Wilco uit. Je draait je hoofd in de richting van waar je naartoe wilt en dan ga je eigenlijk al vanzelf de goede kant op, zo klinkt het advies. De eerste paar meter glijden we eigenlijk betrekkelijk makkelijk een stukje naar beneden. De skietjes onder je voeten doen een beetje denken aan de steunwieltjes van een driewieler. “Je gewicht moet op de bike rusten en niet op je voeten”, spoort Wilco aan. “Klem je knieën tegen de bike.” We herhalen de oefening een paar keer en dan is het tijd voor het echte werk: met de snowbike de sleeplift in en de blauwe piste af. Uitleg over hoe je met een snowbik remt, krijgen we bovenaan de piste.

Met de snowbike in de sleeplift

Kinderen vanaf zes jaar mogen al snowbiken © WintersportOostenrijkGids.nl
Kinderen vanaf zes jaar mogen al snowbiken © WintersportOostenrijkGids.nl

We gaan naar de Kirchbühel-lift om ons naar boven te laten slepen, tot bij het standbeeld van de Beatles, die hier in Obertauern in 1965 hun film ‘Help’ kwamen opnemen. In de film gingen de ‘Fab Four’ op ski’s de piste af. Probleem was alleen dat ze niet konden skiën. En dus werden de ski-scènes gedaan door lokale, als Beatle vermomde stand-ins. De grote foto naast het beeld waarop drie van de vier Beatles met ski’s aan hun voeten staan is dus een ‘pr-stunt’.

Maar voor we zelf met de snowbike aan de afdaling kunnen beginnen, moeten wij eerst even droog oefenen om de ankerlift in te kunnen. We moeten met het gewicht achterop onze voeten gaan staan, precies zoals je het met skiën nou juist niet moet doen. De sneeuwfiets staat tegen je bovenbenen aan en het stuur hou je losjes met één hand vast. Met de andere pak je het anker, legt Wilco uit. Hij haakt vervolgens een los anker onder onze billen en sleept ons een voor een een stukje omhoog. Het voelt allemaal reuze onwennig, maar Wilco blijft enthousiast. “De liftman helpt je wel met het anker”, verzekert hij geruststellend.

Tijd voor de vuurdoop. Het is eerst nogal een gehannes om de snowbike door het liftpoortje te krijgen en dan moeten we er aan geloven. We gaan staan bij de lift, zetten de snowbike tegen onze bovenbenen, staan losjes met het stuur in een hand en dan komt het liftanker. We schuifelen een beetje mee en hup, daar gaan we. Eitje! De snowbike glijdt rustig mee en ook het uitstappen bovenaan de lift is geen probleem. Je gooit het anker weg, gaat rustig op de bike zitten en glijdt kalmpjes bij de lift vandaan.

Remmen met een snowbike

Als iedereen zonder problemen boven is gekomen, wordt het tijd voor het volgende hoofdstuk: hoe rem je met een snowbike? Ook dat blijkt verrassend eenvoudig. Net zoals je bij skiën een bergski en een dalski hebt, heb je bij snowbiken een berghand en een dalhand. Alleen zet je bij snowbiken druk op je berghand. Daardoor druk je je stuur richting de berg en draait de achterkant van de bike weg. Het lijkt wel op slippen met een crossfiets op gravel, zoals je dat vroeger wel eens deed.

Niettemin blijft het spannend als een beginnersklasje skiërs dezelfde piste heeft uitgekozen voor hún eerste echte afdaling. Maar al snel hebben we het kunstje door en ons zelfvertrouwen groeit met sprongen. Eenmaal beneden willen we direct nog een keer. Die tweede afdaling gaan we eigenlijk direct al een stuk sneller en daarna volgen nog een paar afdalingen. We gaan zelfs al onderling wedstrijdjes houden en willen steeds sneller. Het is dat de liften sluiten, maar als het aan ons had gelegen, hadden we ook nog wel een stoeltjeslift willen proberen. Overmoed? Misschien, maar het geeft wel aan dat je de beginselen van het snowbiken, anders dan skiën of snowboarden, al in een paar uurtjes onder de knie hebt.

Bekijk de snowbike-arrangementen van skischool Koch. Onderaan die pagina staan ook meer snowbike-filmpjes.

Snowbiken, een gevaarlijke sport of niet? Check je wintersportverzekering!

Is snowbiken een gevaarlijke sport? Eerlijk gezegd denken wij van niet, maar wij zijn een leek met slechts twee uurtjes ervaring. Je loopt bij een valpartij waarschijnlijk minder snel beenbreuken of een verdraaide knie op. Immers, je zit laag bij de grond (lager dan op ski’s, een snowboard of een mountainbike). En je hebt geen lange ski’s aan je voeten die bij een valpartij uit moeten schieten. Bovendien gaat de gemiddelde snowbiker niet met 70 kilometer per uur naar beneden.

Toch denken verzekeraars daar anders over. Snowbiken staat op de lijst met gevaarlijke sporten en valt in categorie vier, de zwaarste categorie. Verwarrend is daarbij wel dat verzekeraars snowbiken omschrijven als met een ‘mountainbike de piste afdalen. Dat kan ook in de zomer’.  Ben je dus van plan te gaan snowbiken, check dan eerst even bij je wintersportverzekering of dat gedekt is.

Wij hebben in ieder geval de smaak te pakken en gaan zeker nog eens snowbiken. En dat zou best nog wel eens in Obertauern kunnen gebeuren.

Ook op wintersport naar Obertauern? Kijk dan voor hotelaanbiedingen en appartementen in Obertauern bij Snowtrex, Summit Travel, Chalet.nl, Sunweb en Interhome.  Bij Booking heb je heel veel keuze in aanbiedingen. Chaletsplus heeft grote appartementen en chalets voor groepen in Mauterndorf, vlakbij Obertauern. Boek ook direct skiles of andere leuke winteractiviteiten bij een van de skischolen in Obertauern. Je kunt gewoon in het Nederlands boeken.

Lees ook:

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram. Reageren kan onderaan dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.