Shadow

Zo leuk is snowkiten in Obertauern

Wintersporters die wel eens een dag je wat anders willen dan snowboarden of skiën, kunnen tegenwoordig kiezen uit een enorm aantal funsporten. Sneeuwschoenwandelen en rodelen zijn bij iedere wintersporter wel bekend, maar je kunt tegenwoordig ook snowbiken, fatbiken, ski-joering, ijsklimmen, skispringen of ijsduiken beoefenen. Wij gingen een ochtend snowkiten in Obertauern.

snowkiten in Obertauern
Snowkiten in Obertauern © TVB Obertauern

Obertauern is een van de weinige plaatsen in Oostenrijk waar je kunt snowkiten. Maar ook op het stuwmeer van de Reschensee bij Nauders en op het meer bij Zell am See is voldoende ruimte om te snowkiten.

Snowkiten klinkt heel simpel: je laat je door een vlieger voorttrekken terwijl je op ski’s of een snowboard staat. Om te snowkiten heb je drie dingen nodig:

1: Een groot skigebied waar je lekker met je snowkite uit de voeten kunt. Obertauern biedt honderd kilometer skipisten plus nog eens een minstens zo groot offpiste gebied, dus dat zit wel snor. Check.

2: Een snowkite en een snowkiteschool. Wij gaan in Obertauern naar Hang On Kiteboarding en maken gebruik van hun kites en oefenterrein. Check.

3: Wind. Ja, dat is even een dingetje. Heel vaak waait er in Obertauern een zuidwesten wind door het op 1750 meter gelegen hoogdal, maar nu even niet. Hetzelfde hogedrukgebied dat er voor zorgt dat het al dagen kaiserwetter in Obertauern is, zorgt er ook voor dat er amper wind staat. Ook kiteschool-eigenaar Florian Schmaldienst is verbaasd. Obertauern is niet alleen het sneeuwzekerste skigebied van Oostenrijk, maar ook een van de windzekerste gebieden in de Alpen. Maar vandaag haalt gebrek aan wind een dikke streep door onze cursus snowkiten in Obertauern.

De volgende dag komen we terug en hebben we meer geluk. Er staat een zwak briesje. Vette jumps en ‘360’s’ zoals in onderstaand filmpje uit Obertauern zitten er niet in, zoveel is wel duidelijk, maar dat zou voor een eerste dag misschien ook wel erg ambitieus zijn. Anderzijds, snowkiten lijkt heel erg op kitesurfen, dus als je het één kan, is het ander ook niet heel erg moeilijk.

Kiteschool-eigenaar Florian geeft ’s winters les in snowkiten in Obertauern. In de zomer heeft hij een strandbar en kitesurfschool aan de Traunsee. “Daar verdien ik mijn geld mee. Dit is hobby”,  vertelt hij, terwijl hond Buki kwispelstaartend om de groep heen drentelt. Florian heeft vandaag Guido als assistent-instructuur meegebracht. Guido reist de wereld over om te kunnen kitesurfen en snowkiten en combineert dat met zijn betaalde baan als ICT-er. “Ik heb straks nog een conference call in de auto”,  grijnst hij.

De vrijheid van snowkiten in Obertauern

“Wat er leuk is aan snowkiten? Dat is de vrijheid”, zegt Florian desgevraagd. “Je hebt ontelbare mogelijkheden om met behulp van de wind ergens te komen. Je ziet wel mensen met de lift omhoog gaan en dan het freeride-terrein in gaan. Die zijn twee uur bezig om ergens te komen. Ik ben met mijn kite dan al twee keer op en neer geweest.”

Voordat wij dat ook kunnen doen, moeten we eerst leren de vlieger op te laten en te besturen. Je hebt er minimaal een uur of twee voor nodig om de besturing van de kite onder de knie te krijgen, maar in principe kan iedereen vanaf zes jaar leren snowkiten. De wind laat het een beetje afweten, maar toch krijgen we met wat hulp de vliegers de lucht in. Het is een kwestie van met gestrekte armen pompen en tegelijkertijd achteruit rennen. Met skischoenen aan achteruit hollen over een hobbelig terrein waar je af en toe in de diepe sneeuw wegzakt valt bepaald niet mee.

En als de vlieger eenmaal in de lucht staat, moet je ook nog aan de ‘bar’ trekken om ‘m te kunnen besturen. “Links, links, links”, roept Guido, terwijl hij aan mijn bovenarmen rukt. “Rechts, rechts, rechts, nee, het is geen autostuur.” Florian legt nogmaals uit dat je afwisselend de uiteinden van de stok met gestrekte arm naar van je af of naar je toe moet bewegen. Dan gaat de linkerkant of de rechterkant van de vlieger open en kun je hem van ‘tien uur naar twee uur’ sturen, zoals dat heet. “Sehr gut, super”, roept Florian.

Snowkiten op ski”s

snowkite school Hang On Kiteboarding in Obertauern
© Nico van Dijk

Na een tijdje krijgen we het door en wordt het tijd om de ski’s onder te klikken. Florian legt uit hoe je je ski’s in combinatie met de vlieger bestuurt. Eigenlijk is het net als gewoon skiën, dus druk op de dalski zetten. Draaien doe je altijd voor de wind. Overstag gaan, zoals met een traditionele windsurfplank of zeilboot, gaat niet bij snowkiten. Gijpen dus.

Helaas laat de wind het weer afweten en wordt het schuifelen op de ski’s in plaats van dat we worden voortgetrokken. Maar goed, we snappen het principe en deze ‘schnupperkurs’ smaakt absoluut naar meer.

De snowkiteschool is te vinden naast de blauwe dalpiste van de Edelweissbahn in Obertauern. Behalve de snuffelcursus die wij deden, kun je ook één- tot vijfdaagse cursussen volgen. Bij die laatste cursus leer je ook met grotere vliegers snowkiten in het freeridegebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.