Shadow

Wintersport in Obertauern: compleet en zeer sneeuwzeker skigebied

Van de ruim 1 miljoen overnachtingen die toeristen jaarlijks maken in skigebied Obertauern, vindt maar liefst 93 procent plaats in de winter, weet Mario Siedler, de directeur van het Tourismusverband Obertauern. Dat geeft wel aan waar het in Obertauern om draait: wintersport! Dat wintersport in Obertauern zo populair is, komt niet in de laatste plaats doordat Obertauern officieel het sneeuwzekerste skigebied van Oostenrijk is.

wintersport in Obertauern
Skipistes in Obertauern liggen allemaal rond het dorp © WintersportOostenrijkGids.nl

Obertauern telt 281 inwoners en net geen tienduizend gastenbedden. Het toerisme in Obertauern richt zich volledig op de wintersport. In de zomer zijn maar een paar hotels in Obertauern geopend, hoewel het er langzaam steeds meer worden. Die hotels zijn allemaal familiebedrijven, net als de pistenrestaurants. Sommige pistenrestaurants, zoals de Dikt’n Alm, worden gerund door families die een boerderij in de buurt hebben. Zo kunnen ze zelfgeslacht vlees en huisgemaakte kwaliteitsproducten leveren, zoals de hausgemachte schnapps van de familie Thurner van de Dikt’n Alm. Wintersport in Obertauern betekent dan ook meer dan alleen maar goede sneeuw: het betekent ook genieten van goede hotels en een goede gastronomie.

Appartementen, chalets en hotels boeken in Obertauern

Veel hotels in Obertauern zijn in de drie- en vier sterrenklasse, maar er zijn ook appartementen en pensions. De meeste hotels liggen tussen de skipisten en de hoofdweg in Obertauern. Je hoeft dan ook nooit ver te lopen om bij een skilift uit te komen. Sterker nog, veel hotels in Obertauern zijn ski-in-ski-out. Daarnaast heb je nog een plukje hotels liggen rond de dalstations van Kringsalmbahn op de Dikt’n Alm. Als je hier zit, moet je wel met de auto naar Obertauern om bijvoorbeeld naar de skiverhuur of de après-ski te gaan.

Hotels in Obertauern kun je boeken bij onder meer Summit Travel, Wintertrex, Chaletsplus (ook grote chalets in Obertauern), Chalet.nl, Chalet.nu (appartementen in Obertauern) en Interhome. Je komt heel vaak het drie sterren Alpenhotel Tauernkönig aan de Grünwaldkopfbahn en driesterrenhotel Tauernhaus Wiseneggtegen dus vergelijk de prijzen. Op zoek naar een appartement in Obertauern? Dan kom je heel vaak appartementen Mountain Vita tegen.

Van november tot mei op wintersport in Obertauern

Obertauern ligt op 1752 meter hoogte in een komvormige vallei in het Salzburgerland. Dankzij die hoogte kun je van november tot mei op wintersport in Obertauern. De 100 km skipisten liggen aan beide zijden van het langgerekte dorp. Door het dorp loopt één hoofdweg, de Römerstrasse, die van Radstadt naar Tweng en Mauterndorf loopt. Voor de rest is het dorp autoluw. Via grote besneeuwde bruggen over de weg kun je van de pistes aan de ene kant van het dorp naar de skiliften aan de andere kant van het dorp en vice versa. Je auto heb je hooguit nodig om een dagje in Mauterndorf te gaan skiën.

obertauern zehnerkarbahn
De Zehnerkarbahn is een van de weinige gondels in Obertauern © TVB Obertauern.

De skiliften in Obertauern zijn eigendom van negen wijdvertakte families die ook allemaal één of meer hotels en pistenrestaurants runnen. Doordat de dalliften op diverse plekken in het dorp vertrekken, is er altijd wel een lift in de buurt van jouw hotel. Bovendien wordt de drukte dan snel verspreid over het skigebied. De meeste liften zijn comfortabele, snelle stoeltjesliften. De enige gondel die we op wintersport in Obertauern tegenkwamen, is de Zehnerkarbahn. Wel even opletten dat je in die gondel helemaal tot het eind blijft zitten, want in het middenstation kun je niet uitstappen.

Freeriden in Obertauern

De 100 km skipisten die Obertauern telt, lijken niet veel. Gevorderde skiërs krijgen na een paar dagen onvermijdelijk het gevoel dat ze sommige pisten, met name de verbindingspisten, zo langzamerhand wel kennen. Maar dan speelt Obertauern haar volgende troefkaart uit: er is een enorm freeride gebied. Sterker nog, afhankelijk van de windrichting en de sneeuwsituatie kun je eigenlijk op elke bergflank in Obertauern offpiste skiën. Voor gevorderde skiër en snowboarders is wintersport in Obertauern synoniem met een freeride-paradijs. Heb je ook daar genoeg van, dan kun je in Obertauern snowbiken of snowkiten.

snowkite school Hang On Kiteboarding in Obertauern
Snowkiten in Obertauern © Nico van Dijk

Wintersport in Obertauern voor iedereen

Als je naar de verdeling van de pisten kijkt (61 km blauw, 35 km rood en 4 km zwart) zou je kunnen denken dat wintersport in Obertauern vooral leuk is voor beginners. Niets is minder waar! De meeste blauwe pisten liggen rond de Schaidbergbahn (aan het eind van het dorp), de Plattenkarbahn en de Kehrkopfbahn (aan het begin van Obertauern). Maar tussen de Grünwaldkopfbahn en de Hundskogelbahn (grofweg de linker helft van het skigebied) liggen vrijwel uitsluitend waanzinnig mooie rode pistes. Die liggen de hele dag in de zon, maar gezien de grote hoogte waarop Obertauern ligt, maakt dat niet uit voor de sneeuwkwaliteit.

Hier liggen wat ons betreft de mooiste pisten van Obertauern. Het zijn geweldige, rode pisten. Alleen piste 5a, die begint bij de bergstations van de Panoramabahn en de Seekarspitzbahn, ligt deels in de schaduw, waardoor de sneeuw lang goed blijft. Nadeel is dat de harde wind hier soms delen van de piste compleet schoon blaast, waardoor er alleen harde platen over blijven. Vanaf deze piste heb je een prachtig uitzicht op de scherpe randen van het Dachstein Massiv met onder meer Schaldming-Dachstein en Ramsau am Dachstein.

De mooiste piste van Obertauern

Zwarte piste 10B, die naast de Panoramabahn loopt, krijgt van ons de titel ‘mooiste piste van Obertauern’. Dit is echt een piste die je keer op keer af wilt. Uitblazen van zoveel mooie afdalingen doe je bij het pistenrestaurant van de Hochalm. Deze grote pistehut ligt heerlijk beschut tegen de wind, maar lekker in de zon. Geen wonder dat het hier al vroeg in de ochtend gezellig én druk is.

Nog een leuk aspect van wintersport in Obertauern is dat je de 12 kilometer lange Tauernrunde kunt skiën, zeg maar een flink rondje om het dorp. Die is ook goed te doen voor gemiddelde skiërs, want veel pistes van de Tauernrunde zijn blauw. Je kunt de Tauernrunde met de klok mee skiën (de rode routeborden volgen) of tegen de klok in (de groene route). Een beetje skiër heeft toch wel een paar uur nodig om de hele Tauernrunde te skiën. Om er een complete skidag van te maken, kun je de route onderbreken door een van de vele pisten te nemen die haaks op de hoofdroute staan. Combineer die ronde met de Super Seven en je komt langs de zeven hoogste toppen in Obertauern.

Op wintersport met kinderen in Obertauern

geisterbahn in obertauern
De Geisterbahn: een spookhuis op de piste © Nico van Dijk

Obertauern ontwikkelt zich steeds meer als familieskigebied. Zo bestaat er sinds de winter van 2017-2018 een aparte Tauernrunde voor kinderen en jongeren. De Bobby-runde, vernoemd naar dorpsmascotte Bobby, is er voor de jongste skiërs. Voor gevorderde kinderen en jongeren is er de My Track-ronde. En in december 2019 is het ‘Bobbyland’ geopend. Daar zijn onder meer een funslope en een slalom voor kinderen. Ook is er een speciale rustruimte voor kinderen gebouwd. Verder biedt Obertauern een kinderiglo en is er bij de Schaidbergbahn een sprookjesbos.

Drievoudig Olympisch kampioen ambassadrice van Obertauern

maria roefl in obertauern
Maria Höfl-Riesch toont op een ski de gemiddelde sneeuwhoogte in Obertauern © Nico van Dijk

De Duitse drievoudig Olympisch skikampioen Maria Höfl-Riesch, die tegenwoordig in Kirchberg woont, is ambassadrice van Obertauern. “Mijn man en ik zijn al heel lang met Obertauern verbonden. Hij kwam hier als kind al. Wat mij zo aantrekt in Obertauern zijn de pistes en de sneeuwzekerheid”, vertelt Höfl-Riesch.  “Hier is voor iedereen iets te doen. Het is een combinatie van sneeuwzekerheid, variatie van de pisten en het feit dat het een breed dal is. Daardoor heb je in december ook al veel zon. En zelfs als er nergens anders sneeuw ligt, kun je hier nog skiën.” Obertauern voert niet voor niets de slogan ‘Wir sind Schnee’. Zelf is ze het liefst op de pisten rond de Zehnerkar en de Seekarspitze te vinden.

Wij volgen haar advies en beginnen de volgende skidag op de Zehnerkar om van daaraf door te skiën naar de Gamsleitenbahn I. Schuin daarboven loopt de Gamsleitenbahn II die je naar de 2357 meter hoge Gamsleitenspitz brengt. Hier begint de zwarte piste 26, de meest uitdagende zwarte piste van heel Obertauern. Vanaf de top heb je een weergaloos uitzicht.

Pisten op het zuiden

Vervolgens steken we via een sneeuwbrug de weg over naar de Achenrainbahn waarna we nog wat makkelijke pistes aan beide zijden van het dal doen. Vooral langs de Schaidbergbahn heb je leuke bospisten. Je hebt daar ook nog een Geisterbahn, een spookhuis in de vorm van een ‘dark ride’ waar je op de ski’s doorheen gaat. Aan deze kant van Obertauern zijn de pisten voornamelijk blauw. Hier ligt, net voorbij Alten Alm, ook een grote oefenweide. Daarna pakken we nog even wat zwarte en rode varianten van de pisten twee (de zwarte 2a), de drie en de Autobahn. Op die laatste blauwe piste moet je doen wat de naam suggereert: keihard scheuren. Dat kan ook, want het is een hele makkelijke blauwe piste, waar snowboarders waarschijnlijk niet heel blij van worden.

Deze pisten liggen allemaal lekker op het zuiden en komen allemaal beneden op hetzelfde punt uit. Als jij wel een zwarte afdeling wilt doen en je vrienden niet, dan kun je elkaar beneden weer treffen. Ook dat is een voordeel van wintersport in Obertauern. Liefhebbers van buckelpisten vinden een onofficiële afdaling onder de Plattenkarbahn.

Na de lunch steken we via de Plattenkarbahn (waar naast het bergstation een geweldige schirmbar staat) door richting de Hundskogelbahn om weer volop te genieten van die mooie rode pisten die daar liggen.

Après-ski in Obertauern

Ruim zeventig procent van de wintersporters in Obertauern komt uit Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland. Nederlanders maken maar vijf procent van de gasten uit. Dat betekent dat je tijdens de gezellige après-ski in Obertauern amper Nederlandse meezingers zult horen. In plaats daarvan moet je het doen met Duitstalige of Engelstalige hits. De bekendste après-ski kroegen in Obertauern zijn de Grüber Stadl en de naastgelegen Lürzeralm aan de voet van de Edelweissbahn.

Gamsleiten Kriterium

Een keer per jaar is het echt een gekkenhuis in Obertauern. Dat is het geval tijdens het Gamsleiten Kriterium. Nabij de Gamsleiten-2-lift, een van de steilste hellingen van Europa, worden dertig schatkisten in de sneeuw begraven. De hoofdprijs is een splinternieuw luxe BMW. Duizenden mensen komen op dit evenement af in de hoop de auto of een van de andere 29 prijzen te winnen.

Wintersport in Obertauern in cijfers

  • Hoogte skigebied: 1630 – 2313 meter
  • Aantal skiliften: 26
  • Aantal km skipisten: 100 61 km blauw, 35 km rood en 4 km zwarte skipisten
  • Snowpark: The Spot (bij de Kehrkopflift)
  • Rodelen: ja op de Gnadenalm
  • Langlaufen: diverse loipen
  • Bekijk de interactieve kaart van Obertauern

Wat kosten skipassen in Obertauern?

Voor een skigebied met het aanbod van Obertauern zijn de prijzen van skipassen niet duur te noemen, integendeel. Die relatief lage prijzen komen mede doordat er niet veel sneeuwkanonnen en dure gondelliften nodig zijn. In Obertauern hanteert men een hoog- en een laagseizoen, maar de prijzen ontlopen elkaar niet veel. Bekijk de prijzen van skipassen in Obertauern. Je hebt hier zelfs nog een puntenkaart, wat voordelig is voor beginners die in het begin vooral de sleeplift op de oefenweide gebruiken. Kinderen tot zestien jaar en 65-plussers krijgen korting op de skipassen in Obertauern. Met de skipas van Obertauern mag je ook skiën in Grosseck – Speiereck (Skischaukel Mauterndorf-St. Michael).

Wil je alles uit je wintersport in Obertauern halen, dan kun je ook de Skipass Lungo kopen. Daarmee kun je skiën in Obertauern, Mauterndorf – Grosseck – Speiereck, Fanningberg, Katschberg – Aineck en de twee kleine liften van Lessach en skilift Zederhaus. Wil je ook in andere skigebieden in het Salzburgerland skiën, dan is de Salzburg Super Ski Card een optie. Je kunt dan bijvoorbeeld ook gaan skiën in het naburige skigebied Schladming-Dachstein, Altenmarkt-Zauchensee of een van de andere 25 skigebieden waar de pas geldig is.

Vergelijk wintersport in Obertauern, het sneeuwzekerste skigebied van Oostenrijk, met een skivakantie in andere skigebieden in Oostenrijk. Bekijk ook het wintersportweer in Obertauern.

Deel dit met je vrienden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.