Shadow

Obertauern: sneeuwzeker langlaufen en winterwandelen tussen de Tauern toppen

Langlaufers, winterwandelaars  en skiërs leven doorgaans in gescheiden werelden. Elk heeft z’n eigen universum van loipen, wandelpaden en skipisten. Zo niet in Obertauern. Hier lopen sneeuwzekere loipen en wandelpaden dwars door het skigebied. Maar ook wie liever in alle rust van een winterse idylle wil genieten, vindt tussen de toppen van het Tauern-gebergte z’n eigen winterwonderland.

Op de Gnadenalm nabij Obertauern kun je prachtig wandelen en langlaufen. © WintersportOostenrijkGids.nl
Op de Gnadenalm nabij Obertauern kun je prachtig wandelen en langlaufen. © WintersportOostenrijkGids.nl

Obertauern, in het Salzburgerland, staat bij Nederlanders vooral bekend als sneeuwzeker skigebied. Deze op 1700 meter hoogte gelegen kom in het Tauerngebergte is over de afgelopen honderd jaar gemeten het meest sneeuwzekere skigebied van Oostenrijk, bleek in 2016 uit een studie van sneeuwonderzoeker Georg Aigner. En die sneeuw valt uiteraard niet alleen op de skipisten, maar ook op de wandelpaden en langlaufloipen in Obertauern. Een deel van die loipen en wandelroutes ligt midden in het skigebied, op een zuidwestelijke, zonnig gelegen hoogteplateau pal naast het dorp. Dit is echt een plek waar skiërs, wandelaars en langlaufers elkaar kunnen ontmoeten zonder in elkaars vaarwater te zitten. Al blijft het af en toe oppassen als je als het wandelpad of loipenspoor de vlakke skipiste kruist.

Met de hele familie naar Obertauern

Dat maakt Obertauern ook een leuke wintersportbestemming om met een groep of de hele familie naartoe te gaan. Terwijl pa en ma met de oudere kinderen de Tauernrunde gaan skiën, of de blauwe variant, de Bobby-Runde doen, gaan opa en oma lekker langlaufen of wandelen met de jongste kleinkinderen op de slee. Zo beleeft iedereen z’n eigen wintervakantie in Obertauern, terwijl je toch samen op wintersport bent. Kijk voor hotelaanbiedingen en appartementen in Obertauern bij Wintertrex, Summit Travel, Chalet.nl, Chalet.nu, Sunweb en Interhome (oa chalet in Gnadenalm). Bij Booking heb je heel veel keuze in aanbiedingen. Chaletsplus heeft grote appartementen en chalets voor groepen in Mauterndorf, vlakbij Obertauern. Met je skipas van Mauterndorf kun je ook in Obertauern skiën.

Samen lunchen in restaurants met eigengemaakte producten

’s Middags treft iedereen elkaar voor de lunch, bijvoorbeeld in de Dikt’n Alm, het pistenrestaurant van de familie Benedikt op 1860 meter, waar je trouwens ook met de auto kunt komen. Skiërs en snowboarders komen hier uiteraard gewoon via de skipiste. Wandelaars lopen vanaf de rand van het dorp vanaf het Sportcentrum over een 2 kilometer lange winterwandelweg naartoe. Zo kun je toch samen van wintersport genieten, terwijl iedereen z’n eigen activiteiten heeft. Het vlees, de melk en de schnapps die in de Dikt’n Alm op de menukaart staan, komen van de Ausserfels, de eigen familieboerderij uit 1628 in het dal bij Radstadt.

Of je treft elkaar aan de andere kant van Obertauern, bij restaurant de Heustadl, vlak naast het Bobby Land, het nieuwe kinderland nabij de Schaidbergbahn dat in de winter van 2019-2020 geopend is. Je kunt hier naartoe wandelen vanaf Hotel Edelweiss, een wandeling van ongeveer 1 kilometer. Ook restaurant Heustadl, herkenbaar aan de pop van strobalen naast de ingang, wordt gewerkt met vlees van eigen koeien van de boerderij in Untertauern.

Langlaufen in Obertauern

Langlaufen in Obertauern: langlauf- en wandelgebied Gnadenalm © WintersportOostenrijkGids.nl
Langlaufen in Obertauern: langlauf- en wandelgebied Gnadenalm © WintersportOostenrijkGids.nl

Obertauern telt in totaal vijf locaties waar je kunt langlaufen. Direct bij het dorp ligt de 6 kilometer lange Hundsfeldloipe. Deze zonnig gelegen loipe is middelzwaar en loopt door het beschermde natuurgebied van het Hundsfeldmoor. Je stapt op bij het Sportzentrum, halverwege de Ringstrasse, of bij de oefenweide van het snowkiten. Af en toe kruis je hier een skipiste. Deze loipe is ook ideaal om in het voorjaar, als de lentezon al hoger staat, na sluitingstijd van de skiliften nog even te doen.

Aan het begin van Obertauern, bij parkeerplaats P2 bij de Zehnerkargondel, ligt de tien kilometer lang Worldcup-loipe. Deze middelzware tot zware loipe loopt tot de het kapelletje bij de Felseralm en weer terug.

Biathlon, wandelen, langlaufen en rodelen in winterparadijs Gnadenalm

Een sneewscooter brengt je naar de start van de rodelbaan op de Gnadenalm in Obertauern. © TVB Obertauern
Een sneewscooter brengt je naar de start van de rodelbaan op de Gnadenalm in Obertauern. © TVB Obertauern

Maar op zes kilometer van Obertauern ligt het echte langlaufparadijs, de Gnadenalm. Het motto hier is ‘Obertauern anders beleven’ en dat klopt helemaal. Je kunt er met de skibus gratis naartoe. Je vindt hier een almrestaurant met groot, zonnig terras en een sportshop met verhuur. Hier liggen drie langlaufloipen van 20 kilometer in de categorie makkelijk, middelmoeilijk en zwaar. Er is hier ook een biathlon-schietbaan, waar iedereen kan schieten, ook al heb je totaal geen ervaring met biathlon. Bekijk de video op de site van het verkeersbureau van Obertauern.

De rodelbaan op de Gnadenalm is niet al te moeilijk en ook goed te doen met kinderen © WintersportOostenrijkGids.nl
De rodelbaan op de Gnadenalm is niet al te moeilijk en ook goed te doen met kinderen © WintersportOostenrijkGids.nl

Ook kun je hier rodelen op de anderhalve kilometer lange rodelbaan. Een sneeuwscooter met een aanhanger vol sleetjes brengt je naar boven. En waar rodelpistes in sommige wintersportdorpen vergeven zijn van de dronkenlappen die roekeloos naar beneden suizen, daar hoef je hier niet bang voor te zijn. Er is immers geen bar of restaurant boven aan de rodelbaan.

Arresleetochten en winterwandelingen

Geniet van het winterse landschap tijdens een arresleetocht of ga langlaufen. © TVB Obertauern
Geniet van het winterse landschap tijdens een arresleetocht of ga langlaufen. © TVB Obertauern

Verder nodigt het gebied rond de Gnadelalm uit tot het maken van arresleetochten en winterwandelingen. Je beleeft hier echt het gevoel van een winterbeleving in de bergen. En na afloop haal je natuurlijk in het restaurant nog een marillenschnapps.

Langlaufloipes in Obertauern

Langlaufloipen in Obertauern © WintersportOostenrijkGids.nl
Langlaufloipen in Obertauern © WintersportOostenrijkGids.nl

Nog meer winterwandelroutes en langlaufloipen liggen in de richting Tweng/Villach en de andere kant op, richting Untertauern en Radstadt. De Twenger Au & Lantschfeldloipe is een 23 kilometer lange middelzware loipe van Tweng naar Mauterndorf en Lantschfeld. Bij Untertauern tenslotte ligt de 12 kilometer lange Taurachloipe. Deze niet al te moeilijk loipe loopt vanaf Untertauern langs de Taurach naar Radstadt.

Winterwandelen in Obertauern

Winterwandelaars kunnen op zeven verschillende locaties winterwandelen Naast de twee eerder genoemde wandelroutes kun je ook vanaf het dalstation van de Zentralbahn (een stoeltjeslift vlakbij het sportcentrum) naar het pistenhotel Sonnhof lopen, een wandelingetje van 1 kilometer. Onderweg passeer je de Sonnenlift 3, een sleeplift bij een beginnerspiste. Leuk als je daar je kinderen of kleinkinderen skiles hebben.

Langere wandelingen kun je maken op de Gnadenalm (5 kilometer) en in Untertauern (eveneens 5 kilometer). Bij het naburige Tweng lopen wandelroutes van 4 en anderhalve kilometer. Verder mag je in Obertauern langs de langlaufloipen lopen, tenzij aangegeven staat dat dat verboden is.

Lees ook:

Deel dit met je vrienden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.