Shadow

Skiën in Ischgl: groot skigebied en beroemde après ski

Ischgl is een skidorp in een geweldig skigebied met lange afdalingen, moderne liften en een uitstekende après-ski. Skiën in Ischgl is echt een belevenis! En elk skiseizoen heeft Ischgl weer veel geïnvesteerd in verbeteringen.

gondel in skigebied Ischgl © TVB-Paznauntal
Skigebied Ischgl beschikt over een uitstekend liftennetwerk © TVB-Paznauntal

Ischgl in het Paznauntal in Tirol maakt onderdeel uit van skigebied Silvretta Arena en ligt op de grens van Oostenrijk en Zwitserland. Het is nog een echt Oostenrijks wintersportdorp met een autoluwe hoofdstraat. Het skigebied van Ischgl telt 239 kilometer skipisten, met uitstekende voorzieningen waar je geweldig kunt skiën. De après-ski in Ischgl is net zo beroemd als die in Gerlos, Mayrhofen, Kirchberg en Westendorf.

Nieuwe Gampenbahn in Ischgl

In de winter van 2018-2019 heeft Ischgl de nieuwe Gambenbahn in gebruik genomen. De oude is na 33 jaar afgebroken. De nieuwe Gampenbahn bestaat uit een 6-persoons stoeltjeslift en krijgt een bergstation op 2848 meter. Het hoogteverschil van meer dan 900 meter geldt als wereldrecord voor een lift van dit type. Daarnaast zijn in het gebied twee nieuwe restaurants gebouwd.

Het bergstation van de nieuwe Gampenbahn in Ischgl © WintersportOostenrijkGids.nl
Het bergstation van de nieuwe Gampenbahn in Ischgl © WintersportOostenrijkGids.nl

Ischgl heeft de afgelopen jaren miljoenen geïnvesteerd in liften en de bouw van een grote parkeergarage. In de winter van 2016 – 2017 werd de oude vierpersoons stoeltjeslift van de Idalp naar de Filmjoch vervangen door een achterpersoons stoeltjeslift. Ook werd het bergstation van de Filnjochbahn overdekt gemaakt, zodat skiërs comfortabel kunnen uitstappen. Verder zijn de routeborden in het hele skigebied van Ischgl vervangen en zijn er honderd extra toegevoegd. Zo kun je nog makkelijker je weg vinden in dit geweldige skigebied.

Smokkelaarstochten in Ischgl

Verder is het skigebied van Ischgl uitgebreid met drie nieuwe Smuggler’s Run-skitochten van 34,7 km (Gold Run), 24,7 km (Silver Run) en 19,8 km (Bronze Run). De Gold en de Silver Run zijn alleen voor gevorderde skiërs. De Bronze Run is een blauwe piste. Je afstand en hoogtemeters kun je bijhouden via een app. Start en finish zijn het dalstation van de Fimbabahn in Ischgl en de Twinliner in Samnaun.

In de winter van  2016 – 2017 ging in Ischgl de Skyfly open. De Skyfly is een twee kilometer lange zipline waarmee je met 84 kilometer per uur op een hoogte van vijftig meter door het skigebied vliegt. De Skyfly loopt van het middenstation van de Silvrettabahn tot het dakterras van het dalstation van de Pardatschgratbahn. Je landt dus midden in het après-ski-gedruis.

Aanbiedingen hotels, chalets en appartementen in Ischgl

Omdat Ischgl populair is bij Nederlanders, zijn er veel aanbiedingen voor hotels en appartementen in Ischgl te boeken. Chalets en vakantiehuizen in Ischgl vindt u onder meer bij Belvilla Vakantiehuizen, Chalet.nl en Interhome. Aanbiedingen voor hotels in Ischgl zijn te vinden bij TUI, Snowtrex, Summit Travel en de Nederlandstalige hotelsite Booking. Die site heeft ook vaak last minute hotel aanbiedingen naar Ischgl. Voor vakantiehuizen en chalets in Ischgl vindt u veel aanbiedingen bij Chalet.nl, Belvilla Vakantiehuizen, Interhome en Chalet.nu. Lees ook wat we schreven over het 5* Superior hotel Trofana Royal.

Skiën in Ischgl: het skigebied in cijfers

skiliften en skipisten in ischgl
Moderne snelle skiliften in Ischgl © TVB Paznaun-Ischgl

Ischgl en Samnaun vormen samen de Silvretta Arena die weer deel uitmaakt van de Silvretta Ski Region. Deze Silvretta Ski Region telt 351 kilometer skipisten en omvat ook dorpen als Galtur, Kappl (8 km van Ischgl) en See (15km van Ischgl). De Silvretta Arena zelf heeft 238 kilometer pisten die worden ontsloten door 43 liften.

De pisten zijn onderverdeeld in 47 kilometer makkelijke blauwe pisten, 152 kilometer middelzware rode pisten en 27 kilometer zwarte pisten. Ook zijn er nog twaalf kilometer aan skiroutes. Dat maakt Ischgl tot een skigebied voor beginners, gevorderden en vergevorderden geschikt is. De langste afdaling is 11 kilometer lang. Sowieso is Ischgl een skigebied waar je je grenzen kunt verleggen, want vanuit Ischgl kun je per ski naar het Zwitserse Samnaun, waar je belastingvrij kunt winkelen. Je kunt dan mooi de zogeheten smokkelaarsroute skien, een tocht van 35 kilometer. En misschien wel een van de landschappelijk mooiste pistes van Tirol is piste nummer 7, de Velliltal-afdaling. Leren skien in Ischgl kan bij de skischool.

Nieuw in Ischgl

Nieuw in de winter van 2015 – 2016 is de opening van een 130 meter lange verbindingstunnel voor voetgangers tussen de Pardatschgratbahn, die in de winter van 2014 – 2015 werd geopend, en de nieuwe Parking Lounge waar ook nog eens 150 parkeerplaatsen komen. Hier komt ook de terminal van de skibus. Ook is het aantal sneeuwkanonnen uitgebreid. Sinds de winter van 2014 – 2015 heeft het skigebied van Ischgl er een enorme gondel bij: de World Record’-lift ‘3-S Pardatschgratbahn A2. De 28-persoons windstabiele cabines overbruggen een recordhoogte van 1.251 meter en vervoeren per uur 2.800 wintersport fans naar een hoogte van 2.616 meter.

De kabelbaan vervangt de huidige vierpersoonsgondels uit 1990 en ligt vlakbij de Fimbabahn. Het gedeelte van de kabelbaan van het middenstation tot de Pardatschgrat is intact gebleven als panoramalift. Hierdoor worden ook de wachttijden bij de lift voor de populaire afdaling naar het middenstation en tot in Velill verminderd.

In het winterseizoen 2013-2014 werd ook een nieuwe gondel geopend: de Piz Val Gronda E5. Deze bestaat uit twee bakken met een capaciteit van elk150 man die skiers van 2.295 meter naar 2.811 brengen. De gondel heeft maar twee steunpalen en opent nieuwe afdalingsmogelijkheden. Ischgl opende zaterdag 29 november het winterseizoen 2014 -2015 met het Top of the Mountain Opening Weekend met een concert van James Blunt.

Skiën in Ischgl: wintersport over grenzen

In Ischgl kun je skiën in Oostenrijk en Zwitserland. © WintersportOostenrijkGids.nl
In Ischgl kun je skiën in Oostenrijk en Zwitserland. © WintersportOostenrijkGids.nl

Het skigebied van Isghl is werkelijk fenomenaal. Het skigebied loopt van 1400 tot 2872 meter en is dus behoorlijk sneeuwzeker. Verspreid over Ischgl brengen drie gondels skiers naar de Idalp op 2320 meter.

Hier is een knooppunt van liften en pisten en kun je werkelijk alle kanten op, bijvoorbeeld naar de Viderjoch (2732 meter), de Idjoch en de Greitspitze, met 2872 meter het hoogste punt van het skigebied. Iets verder weg ligt de Palinkopf (2864 meter hoog). Al die toppen vormen de grens tussen Oostenrijk en Zwitserland. De Palinkopf is momenteel de rand van het skigebied, maar er bestaan plannen om een lift te bouwen naar de verderop gelegen Piz Val Gronda, die dan met 2812 meter het hoogst beskibare punt zou worden. Bekijk de interactieve skikaart van Ischgl.

Freeriden in Ischgl

Freeriden in Ischgl heeft de laatste jaren een steeds hogere vlucht genomen. Maar freeriden is in Ischl niet louter voorbehouden aan cracks. Voor elk niveau zijn in Ischgl freerideroutes uitgezet. Dus experts, maar ook beginners en gevorderden kunnen in Ischgl buiten de skipistes skiën en boarden. Zorg wel altijd dat je goed geïnformeerd bent over het lawinegevaar of boek een ervaren gids bij de skischool.De makkelijkste freeride-afdaling in Ischgl is de ‘Nederberg’ in de Piz Val Gronda. Deze afdaling bedraagt 750 hoogtemeters en is er speciaal voor de beginnende freerider. Je start bij het bergstation van Piz Val Grondabahn en daalt af over breed terrein naar het Fimbadal.

Voor de gevorderde freeriders is de Höllkar Seite uitgezet. Deze route heeft een gemiddelde hellingsgraad van 28. De eerste bocht is zelfs 32 graden. Het voordeel van de Höllkar Seite is dat de helling goed te overzien is.De echt ervaren freerider waagt zich aan de Velilrinnen, direct beschikbaar vanaf piste nummer vier. De hoogtemeters van deze route bedragen 250 tot 400 meter. De hellingshoek kan oplopen tot 40, deze route is dus alleen voor experts.

De après-ski in Ischgl

Chef bar Dominik Brunner maakt in Bar 67 in Hotel Post in Ischgl een Smokey Glamour cocktail © WintersportOostenrijkGids.nl
Chef bar Dominik Brunner maakt in Bar 67 in Hotel Post in Ischgl een Smokey Glamour cocktail © WintersportOostenrijkGids.nl

Ischgl heeft een reputatie hoog te houden wat betreft après-ski. Hordes skiers uit Nederland, Duitsland en Engeland komen elk jaar naar het dorp voor het skien, maar zeker ook voor de après-ski. Ischgl telt tientallen kroegen, bars en pubs. Kroegen als de Feuer & Eis, de Freeride, de Kuhstal, Nikis Stadl en de Schatzi apres-ski Bar zijn vermaarde hangouts. Bovendien worden aan het begin en eind van het skiseizoen in Ischgl altijd grote popconcerten gegeven, de Top of the Mountain Concerten. Elk jaar treden er weer grote artiesten op zoals Rhianna, Sting, Roxette, Deep Purple en Elton John.

Skipassen in Ischgl

Het skiseizoen in Ischgl loopt van eind november tot eind april. In Ischgl kunt u kiezen uit diverse soorten skipassen. U kunt ook skipassen vanaf 11.30 of 14.30 uur kopen, dagkaarten of meerdaagse skipassen. Verder kunt u kiezen tussen de VIP skipas voor de liften van Ischgl en Samnaun, en de Silvretta skipas. Die laatste skipas is geldig voor alle zeventig liften in Ischgl, Samnaun, Galtur, Kappl en See. Bekijk de actuele skipasprijzen in Ischgl voor de drie laagseizoenen en de twee hoogseizoenen. Neem bij het kopen van je skipas wel je Gaestekarte mee, dan krijg je korting op de VIP-pas.

Kinderen onder de zeventien jaar krijgen korting, terwijl kinderen onder de acht jaar onder begeleiding van een ouder een gratis skipas krijgen.

Skiën met kinderen in Ischgl

Hoewel Ischgl vooral bekend staat als feestvierdersdorp voor jonge mensen, gaan er ook veel gezinnen skien in Ischgl. Bij de sammelplatz van de skischool is ook een avonturenland voor kinderen en een kinderskischool. Ischgl heeft ook een kleuterskischool waar kinderen van drie tot vijf jaar kunnen leren skien. Kinderopvang voor kleine kinderen is in liftgebouw van de Silvrettagondel op de Idalp. In het dorp zelf kunt u ook een babysitter per uur inhuren.

Snowboarden in Ischgl

Het skigebied van Ischgl beschikt over twee funparks: het Playstation Vita Ischgl Snowpark op de Idalp en het Obstacle Park Samnaun. Het funpark op de Idalp bestaat uit drie delen. Beginners, gewone wintersporters en de professionals hebben hier hun eigen deel.

Skigebied Ischgl: skien en meer

Behalve skien en apres-ski in Ischgl heeft het dorp nog meer te bieden. U kunt er onder meer langlaufen over 74 km loipen, onder meer naar Galtur. Ischgl heeft een van de langste, verlichte natuur rodelbanen van de Alpen. Deze loopt van de Idalp naar het dorp. Ischgl beschikt ook over een ijsbaan. In het Silvretta Center zijn onder meer een overdekt zwembad en een wellnesscentrum gevestigd. Op vertoon van je Gastekarte krijg je korting op de entree. Ischgl heeft ook een bowlingbaan.

Per auto of trein naar Ischgl

Ischgl ligt op 900 kilometer vanaf Utrecht. Met de auto naar Ischgl volgt u de A3 of de A62 door Duitsland, via Stuttgart en Ulm naar Bregenz, waar u de grens over gaat. Dan gaat u verder over de Fernpassbundesstrasse (B179) naar de A12 richting Landeck en Innsbruck. Neem daar de afslag Pians naar het Paznauntal. Vanaf de afslag is het nog 20km over de Silvretta Bundesstraße (B 188). Een alternatief is de A93 in Duitsland richting via Kufstein, Innsbruck en Landeck.

De trein naar Ischgl stopt in Landeck, op 30 km van Ischgl. Het resterende deel kunt u met bus 4240 (circa een uur naar Ischgl) of een  taxi afleggen. Treintickets naar Innsbruck en verder voor de ICE en de City Night Line boekt u bij NS International. Vliegveld Innsbruck ligt op 100 kilometer. Vergelijk vliegtickets. Vanaf Amsterdam kun je met het vliegtuig inclusief taxirit al in minder dan drie uur gaan skiën in Ischgl! Boek alvast je taxi van het vliegveld naar Ischgl (gewoon in het Nederlands).

Vergelijk skien in Ischgl met de andere skigebieden in Oostenrijk.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram. Reageren kan onderaan dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.