Wintersport in Ehrwald: skigebied om terug te komen

skigebied-ehrwalder-alm
Hele volksstammen gaan elk jaar op wintersport in Ehrwald, in skigebied Zugspitz Arena in Tirol. Waarom dat zo is? Omdat Ehrwald gewoon een heel leuk skigebied is!

Ehrwald en de Zugspitz Arena liggen in een deel van Tirol dat door haar ligging eigenlijk meer op Duitsland gericht is, dan ook Oostenrijk. Omdat het maar 820 kilometer is vanaf Utrecht naar Ehrwald, is de Zugspitz Arena ook nog eens een skigebied dat relatief dicht bij Nederland ligt. En dat maakt Ehrwald ideaal voor een lang weekend of shortbreak wintersport.

Ehrwald: grootste skigebied in de Zugspitz Arena

De Zugspitz Arena telt 148 kilometer skipisten die verdeeld zijn over de skigebieden van Berwang, Bichlbach, Biberwier, Lermoos en Ehrwald. Voor wintersport in Ehrwald heb je keuze uit drie skigebieden. Skigebied Ehrwalder Alm bestaat uit ruim 26 kilometer skipisten, skigebied Ehrwalder Wettersteinbahnen telt met ingang van het winterseizoen 2017- 2018 23 kilometer skipisten. Maar het mooiste en hoogste skigebied van Ehrwald ligt eigenlijk net over de grens in Duitsland: de Zugspitze gletscher, die ook per gondel vanuit Ehrwald bereikbaar is. Op de Zugspitze liggen 17 kilometer skipisten te wachten. Bij voldoende sneeuw kunt u vanuit Wetterstein naar de Zugspitzbahn skiën. Er bestaan al jaren plannen om ook een verbinding tussen de Wettersteinbahn en de Ehrwalder Alm te maken, waardoor een groot aaneengesloten skigebied ontstaat.

Hotels boeken in Ehrwald

Je wintersport hotel in Ehrwald boeken kan bij onder meer De Jong Intra, TUISunweb en Snowtime. Chalets,  pensions, vakantiehuizen en appartementen in Ehrwald kun je boeken bij onder meer Belvilla, Chalet.nl en Chalet.nu. Met de buspendel naar Ehrwald? Bekijk dan even de aanbiedingen van Interbus.

Skigebied Ehrwald krijgt nieuwe stoeltjeslift vanuit het dorp

Ehrwald zelf, dat op 994 meter hoogte ligt, is een langgerekt dorp. Dat is wel iets om rekening mee te houden bij de keuze van uw hotel of appartement. Om bij een van de skigebieden aan te komen, bent u wel aangewezen op auto of skibus. Alle liften begonnen namelijk buiten het dorp, maar daar is sinds december 2012 verandering in gekomen met de opening van de Sonnenhang-lift. Deze kindveilige zespersoons stoeltjeslift gaat direct vanaf de rand van het dorpscentrum naar skigebied Wetterstein.

Skigebied Ehrwalder Alm

Wij namen een kijkje in skigebied Ehrwalder Alm, dat zich net als Wetterstein laat omschrijven als een vriendelijk skigebied. Het hoogst beskibare punt is de top van de Issentalkopf-lift op 1925 meterhoogte. De snelle Ehrwalder Alm-gondel brengt u vanaf de parkeerplaats even buiten Ehrwald naar 1502 meter. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Lermoos zijn hier geen après-ski mogelijkheden beneden bij de lift.

Boven aan de lift bevindt zich het hart van het skigebied met onder meer restaurant Ehrwalder Alm dat in de winter van 2012-2013 verbouwd en uitgebreid werd en verder gaat onder de naam Tirolerhaus. Daarachter ligt een funpark. Rechts bevindt zich, behalve de blauwe dalafdaling nummer 1, ook het Kinderland en een tellerlift voor beginners. In het Kinderland is ook een rollend tapijt voor beginners, maar dat doet het alleen als er een skileraar aanwezig is. Zelf even oefenen met je kleuter gaat dus maar beperkt, maar dat is in Oostenrijk vaker het geval.

Iets verderop is ook het dalstation van de Issentalkopflift, een trage tweepersoons stoeltjeslift, die echter in 2014 vervangen wordt door een moderne stoeltjeslift. In de rest van het skigebied treft u overal moderne, snelle stoeltjesliften aan, soms met kappen en stoelverwarming.

Vriendelijke skipisten in skigebied Ehrwalder Alm

Bovenaan de Issentalkopf ligt een wereld aan afdalingen voor u open. Linksaf loopt de zwarte piste nummer 6, de enige zwarte piste in dit skigebied. Die takt aan op de blauwe piste drie. Via die piste kunt u doorskiën naar het bergstation van de Ehrwalder Almbahn, naar het begin van de lange Hochbrand sleeplift, nog verder naar de 6-persoons stoeltjeslift Ganghofer Blitz en zelfs helemaal door naar het dalstation van de gondel. De rode pisten 7 en 1a die hier lopen, zijn relatief makkelijk en lopen mooi glooiend door het bos.

Aan de rechterkant van de Issentalkopf kunt u de makkelijke rode piste 5a of de blauwe pisten vijf en acht richting de zespersoons Gaistal-stoeltjeslift nemen. Piste vijf splitst zich even verderop in pisten vijf en vier, de buitenste piste van het skigebied. Die heeft weer een afslag naar piste 8, maar die zie je makkelijk over het hoofd. Snowboarders kunnen piste vier beter mijden, want daar zit een flink stuk in waar ze moeten prikken. Verder zijn de pisten hier prettig breed en meestal met bomen omzoomd. Dat maakt Ehrwalder Alm tot een knus en vriendelijk ogend skigebied met uitstekend onderhouden pistes. Ook prettig is dat je op weg naar beneden steeds kunt kiezen of je op een rode of een blauwe piste verder gaat. Toch kun je nergens echt verdwalen. Hou wel de laatste vertrektijden van de skibussen in de gaten, want die stoppen er vrij vroeg mee.

Skipassen in de Zugspitz Arena

Wie meer wil skiën, kan terecht in de andere skigebieden van de Zugspitz Arena of de Top Snow Card aanschaffen. Met die skipas mag u ook in de liften van Garmisch Partenkirchen, Grainau en Mittenwald in Duitsland. U heeft dan 87 liften en 215 kilometer skipisten tot uw beschikking.

Langlaufen in Ehrwald

Ook langlaufers vinden hun weg op de Ehrwalder Alm. Er bevinden zich diverse loipes en wandelwegen. Meer loipes liggen in het dal tussen Ehrwald en Lermoos en in de andere plaatsen van de Zugspitz Arena.

Wintersport in Erhwald: familievriendelijk skigebied

Wie echt een week lang alleen maar wil raggen en kilometers wil maken, is in skigebied Ehrwald waarschijnlijk snel uitgekeken, maar de meeste mensen die in Ehrwald komen skiën willen dat ook helemaal niet. Zij komen voor een wintersport in de mooie natuur, de niet al te moeilijke, uitstekend onderhouden pistes en de Tiroler gezelligheid, al is de après-ski in vergelijking met andere plaatsen in Oostenrijk wat beperkt. Ehrwald is dan ook een familievriendelijk skigebied, waar je een prima wintersportvakantie kunt hebben, ook voor mensen die niet de hele dag willen skiën. De platte vallei leent zich uitstekend om langlauf- en wandeltochten te maken, maar u kunt ook een dagje gratis met de trein naar Garmisch Partenkirchen.

Bekijk ook deze video over skigebied Ehrwalder Alm.

Vergelijk wintersport in Ehrwald met een skivakantie in de andere skigebieden in Oostenrijk of kijk op de site van het verkeersbureau van de Zugspitz Arena voor meer informatie.

Deel dit met je vrienden!

Deel jouw tips en ervaringen met andere wintersporters!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.