Shadow

7 Leuke activiteiten in Sölden: feesten, wellness, events en James-Bond experience

Sölden is in de eerste plaats een geweldig mooi en sneeuwzeker skigebied. Maar wat kun je in Sölden allemaal buiten de piste doen? Daarom zetten we hier zeven tips op een rij voor leuke activiteiten in Sölden.

Met 144 kilometer aaneengesloten skipisten, twee gletsjers en moderne skiliften biedt skigebied Sölden in het Tiroler Oetztal alles waar het hart van een wintersporter sneller van gaat kloppen. Maar ja, soms wil je als wintersporter ook wel eens wat anders doen dan die pistes afsuizen. Of zit er iemand in je meereizende gezelschap die wat minder heeft met skiën of snowboarden. Oftewel ‘Sölden of the beaten slopes’.

Heb jij al zin gekregen in een skivakantie in Sölden? Boek dan een hotel in Sölden bij Summit Travel, TUI, De Jong Intra, Snowtrex, Chalet.nl, Booking.com en Villaforyou. Reserveer skimateriaal in Sölden bij Intersport of Skiset en boek skiles in Sölden. Onderaan dit artikel kun je meer aanbiedingen voor hotels, appartementen en pensions in Sölden vinden. Bekijk ook de webcams in Sölden.

Nachtrodelen in Sölden

Hoewel, we beginnen toch wel op de pistes van Sölden. Want elke woensdagavond kun je nachtrodelen op Gaislachkogl. Met de gondel ga je naar het middenstation van de Gaislachkogl op 2174 meter hoogte. Daar stap je op je rodelslee om de 7,3 kilometer lange verlichte rodelbaan af te suizen. Het is daarmee een van de langste rodelbanen in Oostenrijk, al is die in de Wildkogel-Arena nog wat langer. Je kunt je ook eerst wat moed indrinken bij het in 2021 geopende Falcon-restaurant dat pal naast het middenstation van de Gaislachkogl zit.

Avondskiën in Sölden

Op diezelfde woensdagavonden kun je in Sölden avondskiën. De blauwe piste 3B, de zwarte 3B en de blauwe pistes 9 en 10 zijn dan verlicht. Je kunt helemaal terug skiën naar het dalstation van de Gaislachkoglbahn in Sölden.

007 Elements: James Bond experience

Een bezoek aan James Bond 007 Elements is voor fans van de 's werelds bekendste geheim agent een van de leuke dingen om te doen in Sölden. © Oetztal Tourismus
Een bezoek aan James Bond 007 Elements is voor fans van de ’s werelds bekendste geheim agent een van de leuke dingen om te doen in Sölden. © Oetztal Tourismus

Ook voor een andere leuke activiteit in Sölden heb je een liftpas nodig, namelijk voor een bezoek aan 007 Elements, de James Bond Experience op de 3058 meter hoge top van de Gaislachkogl. De Gaislachtkogl is een van de zogeheten Big 3 van Sölden: de drie bergtoppen van Sölden die boven de 3000 meter liggen en waar je met een skilift kunt komen.

007 Elements en het naastgelegen restaurant ICE-Q, Oostenrijks hoogste sterrenrestaurant met 2 koksmutsen van restaurantkennersgids Gault & Millau, hebben alles te maken met de James Bond-film Spectre. Die werden deels in Sölden en deels in Obertilliach in Oost-Tirol opgenomen. Het futuristische ICE-Q-restaurant werd, mede dankzij de spectaculaire ligging, voor de film omgebouwd tot de fictieve Hoffler Klinik van Ernst Stavro Blofeld, de eeuwige aartsvijand van Bond.

Bond-girls, schurken en kijkjes achter de schermen

Na de filmopnames werd schuin achter het restaurant, half in de berg, het 007 Elements gebouwd. Dit is, zoals ze het officieel noemen, een ‘cinematografische installatie’, over alle James-Bond-films. Bezoekers worden groepsgewijs door diverse betonnen ruimtes en zalen geleid, waar je onder meer op diverse schermen veel, meestal thematisch geordende, fragmenten van James Bond-films en kijkjes achter de schermen te zien krijgt. In de ene zaal komen alle schurken voorbij die ooit door Engelands beroemdste geheim agent zijn uitgeschakeld. In een andere zaal staan alle 40 Bond-Girls centraal, die zich in de loop van de decennia hebben ontwikkeld van niet al te snuggere, hulpeloze ‘babes in bikini’ tot sterke, zelfstandige vrouwen die niet altijd meer de lakens delen met de begerenswaardige mannelijke held.

Een van de blikvangers in de Elements 007 in Sölden is de zaal met brokstukken van het gecrashte vliegtuig. Het uitzicht op de bergen door het schuine raam erachter is minstens zo spectaculair. © Nico van Dijk / Wintersportoostenrijkgids.nl
Een van de blikvangers in de Elements 007 in Sölden is de zaal met brokstukken van het gecrashte vliegtuig. Het uitzicht op de bergen door het schuine raam erachter is minstens zo spectaculair. © Nico van Dijk / Wintersportoostenrijkgids.nl

In het Tech Lab wordt aandacht besteed aan de vele technische snufjes uit de 25 Bond-films. De Action Hall biedt een kijkje achter de schermen bij de opnames van de sterke achtervolgingscène in de film Spectre die op de top van de Gaislachkogel via de Gletscherstraße in Sölden begint en eindigt met de vliegtuigcrash tussen de bomen in Obertilliach. Hier staan ook de overigens spectaculair opgehangen brokstukken van het vliegtuig dat Bond daarbij gebruikte. Ook andere ‘props’ zoals wapens van Bond zijn in het experience center te zien. Aardig detail zijn de terugtelklokken die in diverse filmzalen hangen en die stoppen als er 007 op de teller staat.

007 Elements is vooral leuk voor fans van James Bond-films. Op woensdagavonden in de winter is 007 Elements ook in de avond te bezoeken. Een tip: doe wel goede bergschoenen aan. 007 Elements is bereikbaar met de Gaislachkogl-gondel, maar het pad naar de entree en vanaf de uitgang zijn spectaculair glibberig.

Evenementen in Sölden: de FIS wereldbekerwedstrijden slalom

Elements 007 is een permanente tentoonstelling in Sölden, maar deze wintersportbestemming in Tirol biedt elk winterseizoen ook een aantal grote evenementen. De aftrap van het skiseizoen in Sölden is meestal tijdens FIS wereldbekerwedstrijden reuzenslalom. Die worden eind oktober, of begin november, gehouden op zwarte piste 31 op de Rettenbach-gletsjer. Je kunt de wedstrijd het beste volgen vanaf het gletscherstadion aan de voet van de Schwarze Schneid-gondel.

Elke week feesten in Sölden

Al direct na de opening van het skigebied van Sölden tot eind maart wordt elke zaterdag in december en elke vrijdag in januari, februari en maart een feest gegeven op de Giggijoch. De feesten met DJ’s beginnen om 13.45 en duren tot 16.30 uur. En daarna kun je natuurlijk lekker zelf verder feesten in Sölden, want er zijn après-ski bars te over.

Electric Mountain Festival in Sölden

Het Electric Mountain Festival in Sölden vindt elk jaar plaats op de Giggijoch. © Oetztal Tourismus
Het Electric Mountain Festival in Sölden vindt elk jaar plaats op de Giggijoch. © Oetztal Tourismus

Muziek staat ook centraal tijdens het Electric Mountain Festival dat elk jaar vlak voor het einde van het skiseizoen in Sölden gehouden wordt. De beste DJ’s van de wereld draaien dan op de Giggijoch, maar ook elders naast de pistes. Het festival werd in 2024 voor de tiende keer gehouden.

Het Hannibal gletsjer spektakel

Niet jaarlijks, maar tweejaarlijks vindt op en rond de Rettenbachgletsjer bij het gletsjerstadion het Hannibal Gletsjer Spectacle plaats. En een spektakel is het zeker. Regisseur en bedenker Hubert Lepka en gezelschap Lawine Torrèn halen alles uit de kast om het verhaal te vertellen van de Carthaagse krijgsheer Hannibal die in 218 voor Christus met een leger van 60.000 man en 37 olifanten vanuit Zuid-Frankrijk in de winter de Alpen over trok om de Romeinen in hun thuisland te bevechten.

Hannibal's olifanten zijn tijdens de Hannibal-show in Sölden vervangen door pistenbully's.© Nico van Dijk / Wintersportoostenrijkgids.nl
Hannibal’s olifanten zijn tijdens de Hannibal-show in Sölden vervangen door pistenbully’s.© Nico van Dijk / Wintersportoostenrijkgids.nl

Dat de werkelijke oversteek van de Alpen niet plaatsvond in Sölden, maar waarschijnlijk in de buurt van het huidige skigebied La Rosière en La Thuile op de grens van Frankrijk en Italië, is een historisch detail dat we voor het gemak maar even vergeten. Ook de Romeinse mythologie van de uit Troje gevluchte Aeneas, die beschouwd wordt als voorvader van de stichters van Rome, wordt losjes naar de moderne tijd vertaald, maar dat doet niets af aan de indrukwekkende show.

De Cartaagse veldheer Hannibal, rechts op de door een pistenbully voortgetrokken stellage, en zijn olifanten in het tweejaarlijkse Hannibal Gletscherschauspiel in Sölden. © Oetztal Tourismus
De Cartaagse veldheer Hannibal, rechts op de door een pistenbully voortgetrokken stellage, en zijn olifanten in het tweejaarlijkse Hannibal Gletscherschauspiel in Sölden. © Oetztal Tourismus

De show wordt uitgevoerd met een heel leger aan acteurs, dansers, Red Bull-atleten, skileraren met fakkels, off-piste skiërs, motorcrossers en parachutisten. Historische jachtvliegtuigen, laagvliegende helikopters van het Oostenrijkse leger, sneeuwscooters, vuurwerk en een heuse met explosieven opgewekte lawine zorgen voor nog meer spektakel. Hannibal’s olifanten zijn vervangen door 1 olifant van ijs en een hele armada aan pistenbully’s en sneeuwfrezen. De ruiters van weleer zijn vervangen door sneeuwscooters en skileraren spelen de Numidische woestijnsoldaten. Via het fictieve televisiestation Carthago TV krijgt het publiek ‘breaking news’-updates en interviews met ‘Hannibal’ en zijn Romeinse tegenstrever veldheer ‘Scipio’.

Na afloop laten de bestuurders van al die sneeuwmachines, die normaal gesproken hun werk in de anonimiteit van de nachtelijke duisternis doen, zich de kans niet ontnemen om pal voor de neus van het publiek nog even te laten zien wat ze kunnen. De machines draaien, grommen, brullen, schuiven en sproeien met sneeuw dat het een lieve lust is.

Bekijk hieronder de impressie van het Hannibal-spektakel 2024:

Hubert Lepka is de grote initiator van het Hannibal Gletscherschauspiel. We vroegen hem of zo’n enorm spektakel met duizenden bezoekers en rond raggende machines niet te ingrijpend is voor het kwetsbare gletsjergebied. Maar dat valt volgens hem alleszins mee. “Dit is de wereld zoals die is. De pistenbully’s zijn hier. De helikopters vliegen elke dag om gewonde mensen naar het dal te brengen. Wij voegen dit op een artistieke manier samen. Aan de gletscher veranderen we niets.” Wat de kosten van de Hannibal-productie zijn, wil Lepka niet zeggen, maar die zijn volgens hem vergelijkbaar met een grote operaproductie.

Hubert Lepka is bedenker en regisseur van het Hannibal Gletscherschauspiel in Sölden. © Nico van Dijk / Wintersportoostenrijkgids.nl
Hubert Lepka is bedenker en regisseur van het Hannibal Gletscherschauspiel in Sölden. © Nico van Dijk / Wintersportoostenrijkgids.nl

Meer events en andere leuke dingen om te doen in Sölden vind je op de site van het verkeersbureau van Sölden.

Wellness in Sölden

Uitgeput van het skiën, feesten en dansen? Dan zijn er in Sölden genoeg mogelijkheden om je te ontspannen in de wellness. Dat kan allereerst in de Freizeit Arena in Sölden zelf, maar wij genoten van de wellness en de uitstekende keuken van het Aqua Dome. Dit hotel annex wellnesscentrum ligt in Längenfeld in het Oetztal, een half uurtje rijden vanaf Sölden en is ook met de skibus bereikbaar.

Een deel van de buitenbaden in het Aquadome bestaat uit met water gevulde, enorme schalen. © Oetztal Tourismus
Een deel van de buitenbaden in het Aquadome bestaat uit met water gevulde, enorme schalen. © Oetztal Tourismus

Het Aqua Dome staat bekend als een van de mooiste wellnesscomplexen van de Alpen en telt in totaal 12 baden. Het wellnesscomplex bestaat eigenlijk uit drie delen. Allereerst is er een groot binnenzwembad, een aparte kinderwaterwereld en een paar grote buitenzwembaden. Die buitenzwembaden zijn verdeeld over drie enorme schalen die op verschillende niveaus gebouwd zijn. In dit zwemgedeelte is badkleding verplicht.

Het tweede deel is een apart thermengedeelte met diverse sauna’s, stoomcabines en een royaal bad. Per ruimte staat aangegeven of je hier badkleding is toegestaan of niet, al loopt bloot en gekleed in de praktijk door elkaar.

Het derde gedeelte van de Aqua Dome bestaat uit de saunawereld Spa 3000. Hier vind je over verschillende verdiepingen sauna’s, stoombaden, watervallen, bubbelbaden en zwembaden en is bloot de norm. Je vindt hier onder meer een stoombad dat er uitziet alsof je in een kathedraal zit (de Dampf Dom), een hooisauna, een loftsauna van twee etages bestaande uit stevige houten balken, kruiden sauna’s en een ‘kloofsauna’ waar regelmatig drukbezochte opgietingen worden gehouden. Heb je die gemist, dan kun je ook naar een sauna gaan waar automatisch elke paar minuten opgietingen worden gehouden. Buiten kun je ontspannen in het zwembad, het grote bubbelbad of de grote tuin.

Met de trein naar Sölden

Je kunt duurzaam vanuit Nederland met de trein naar Sölden reizen. Met de nachttrein Nightjet of de ICE overdag reis je via München en Innsbruck naar het Ötztal Bahnhof bij Schlierenzau. Een taxi of bus rijdt je verder naar Sölden. Treintickets naar het Sölden boek je bij NS International. Tik bij het zoeken naar treintickets wel ‘Oetztal’ als bestemming in en niet ‘Ötztal’. Anders kan de zoekmachine je bestemming niet vinden. Liever vliegen? Boek dan liegtickets naar Innsbruck bij Transavia.

Hotelaanbiedingen Sölden

Bekijk hotelaanbiedingen in Sölden:

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram. Reageren kan onderaan dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.