Shadow

Zo vermijd je de files naar Oostenrijk

Je hebt je wintersportvakantie naar Oostenrijk geboekt en nu wil je natuurlijk zo snel mogelijk op je wintersportbestemming aankomen. Hoe kun je dan het beste rijden om zoveel mogelijk files naar Oostenrijk te omzeilen?

Files naar Oostenrijk omzeilen? Probeer op zondag te rijden. Dan geldt in Duitsland een rijverbod voor vrachtwagens. © WintersportOostenrijkGids.nl
Files naar Oostenrijk omzeilen? Probeer op zondag te rijden. Dan geldt in Duitsland een rijverbod voor vrachtwagens. © WintersportOostenrijkGids.nl

Laatst gewijzigd: 23 januari 2024

De meeste Nederlanders gaan nog steeds met de auto op wintersport naar Oostenrijk. Hoewel vliegen naar de wintersport steeds betaalbaarder is geworden, is vliegen met name in de kerstvakantie of krokusvakantie voor menig gezin niet te betalen. Omdat de buspendel en de trein naar de wintersport niet voor iedereen een alternatief zijn, besluiten veel mensen dan toch maar een nacht of een hele dag door te jakkeren, in de file te staan en het ongemak van de Raststätten op de koop toe nemen. Maar met name de zaterdagen in de kerstvakantie en krokusvakantie mag je inmiddels gerust zwarte zaterdagen in de winter noemen.

Tip: Ga met de trein naar het Zillertal. De 4 grote skigebieden in het Zillertal zijn prima met de trein bereikbaar.

Files naar Oostenrijk met kerst

Op zaterdag voor kerst en tweede kerstdag worden in Duitsland veel files naar Oostenrijk verwacht. Knelpunten zijn met name de A3/A9 Neurenberg-München, de A5 Karslruhe-Bazel, de A7 tussen Kempten en de grensovergang bij Füssen en de A8 München-Salzburg. In Oostenrijk worden files verwacht op de A10 Salzburg – Villach en bij de B179, de Fernpassstrasse bij de grenstunnel bij Füssen en even verderop in Oostenrijk bij de Lermoosertunnel. Ook in de zomer zijn de grootste knelpunten op de A10 Salzburg – Villach en de B179/Fernpassstrasse. Maar hieronder lees je tips om de files naar de wintersport in Oostenrijk te vermijden of er zo min mogelijk last van te hebben.

Linksrheinisch of rechtsrheinisch: Hoe kun je het beste naar Oostenrijk rijden?

Voor dit artikel gaan we er van uit dat je bij Arnhem het land verlaat. Ga je bij Venlo de grens over, dan kun je via de 61 helemaal naar Mannheim rijden. Dat is de linksrheinische Autobahn die ten westen van de Rijn ligt. Die is meestal wat rustiger en je hoeft alleen maar de borden met “61” te volgen. Nadeel is dat de A61 voor een groot deel tweebaans is, al wordt er in de zomer van 2022 gewerkt aan verbreding van de A61. De rechtsrheinische A3 heeft inmiddels veel stukken met drie rijstroken.

Zoek en boek je overnachtingshotel

Booking.com

Rechtsrheinisch in de files naar Oostenrijk

De meeste routeplanners en navigatieapparaten sturen je via de kortste route naar Oostenrijk en dat betekent dat je vanuit Arnhem of Hengelo via de Duitse A1 langs Keulen en vanaf Bonn via de A3 richting Koblenz, Mannheim en Karslruhe gestuurd wordt. Dat is de rechtsrheinische Autobahn. Daarna rij je via het knooppunt Pforzheim (berucht vanwege de eeuwige files) over de A8 net onder Stuttgart door.

Vervolgens krijg je nog de Swäbische Alb voor je kiezen. Aan de ogenschijnlijk eeuwigdurende wegwerkzaamheden op deze hoogvlakte tussen Hohenstadt en Ulm moet in de herfst van 2021 een einde komen. Dan is het hele traject omgebouwd van 2×4 naar 2×3 rijstroken. Momenteel wordt vooral gewerkt op het zuidelijkste stuk tussen Dornstadt en Ulm-West. Vervolgens word je door Ulm gestuurd om de A7 richting Memmingen te nemen.

Alternatieve route naar Oostenrijk via Würzburg

Voor dit hele stuk bestaat een alternatieve route, die maar een paar kilometer langer en doorgaans rustiger is en daardoor waarschijnlijk sneller. In Duitsland neem je de A3 richting Keulen en passeer je Frankfurt aan de noordzijde. Blijf op de A3 tot Würzburg. Vanaf Würzburg volg je de A7 richting Ulm. Die gaat langs Ulm en niet er doorheen, zoals de route via Schwäbische Alb doet. Je passeert dan veel minder knooppunten in het Ruhrgebied en ook tussen Siegen, Frankfurt, Würzburg en Ulm is veel minder verkeer.

Wegwerkzaamheden op de A3

De A3 wordt de komende jaren uitgebouwd tot twee keer drie rijstroken. Op delen van dat traject is het al zover. De bouw van de landtunnel bij Würzburg is inmiddels afgerond. Hier stonden altijd veel files naar Oostenrijk. Verkeer richting Frankfurt heeft daar nu de beschikking over 4 rijstroken. Verkeer richting Nürnberg kan over drie rijstroken richting Oostenrijk rijden. Momenteel heb je op de A3 van Biebelried tot Erlangen over een lengte van ongeveer 80 km te maken met diverse Baustellen. Meer over het werk aan de A3 is te vinden op de site van de Autobahndirektion Nordbayern.

Duitsland telt nogal wat langdurige Baustellen. De werkzaamheden aan de landtunnel bij Würzburg zijn afgerond ©  WintersportOostenrijkGids.nl
Duitsland telt nogal wat langdurige Baustellen. De werkzaamheden aan de landtunnel bij Würzburg zijn afgerond. © WintersportOostenrijkGids.nl

Wil je eten langs de A3? Wij hadden in maart 2018 een bijzonder slechte ervaring met Restaurant Dachsberg bij Bad Honnef/Linz. Hoewel het bedieningsrestaurant hooguit voor driekwart was gevuld, was na twintig minuten wachten onze bestelling nog steeds niet opgenomen. Personeel liep als een kip zonder kop rond en was duidelijk onderbezet. Minstens een medewerkster sprak zelfs niet eens Duits. Het leek wel Fawlty Towers, maar dan zonder humor. Na 20 minuten en vier keer ‘ik kom zo bij u’ zijn we maar opgestapt. En dat terwijl het eten er lekker uit zag en de recensies goed waren.

Vanaf Memmingen in de file naar Vorarlberg en Tirol

Bij Memmingen, ten zuiden van Ulm, volgt de splitsing naar Lindau of naar Kempten, de grensovergang naar Fussen en Reutte. Naar Lindau ga je voor de skigebieden in Vorarlberg zoals Gargellen en Sankt Gallenkirch in Montafon. Naar Kempten ga je voor onder meer de skigebieden in de Zugspitz Arena, het Pitztal, het Kaunertal en het populaire Serfaus, Fiss en Ladis.

Files naar Oostenrijk tussen München en Salzburg (A9, A99, A8)

Ook richting München kun je vanuit Nederland eerst de A3 nemen tot aan Nürnberg. Vanaf Neurenberg volg je de A9 tot aan München. Daar neem je de A99 om München heen en dan volg je de A8 richting Rosenheim en Salzburg. De afslag naar Salzburg op de A8 voorbij Ottobrun is zeker twee kilometer lang en tweebaans, maar iedereen wil direct invoegen. Daardoor ontstaan er files naar Oostenrijk op dat punt.

Rij gewoon de file voorbij en voeg even verderop in. Ook op dit traject hebben de afgelopen jaren grootschalige werkzaamheden plaatsgevonden. De weg is hier verbreed naar twee keer vier rijstroken. Meer over dit project. Op de A99 bij München wordt nog wel gewerkt tussen Aschheim/Ismaning en Kirchheim bei München, aan de noordwestkant van München. Hier wordt de rijbaan verbreed naar 2×4 rijstroken. De werkzaamheden duren hier van januari 2023 tot eind 2024.

Voor skigebieden als Saalbach, Hinterglemm, Fieberbrunn, Leogang, Zell am See, Kaprun en de Almenwelt Lofer kun je op de A8 bij Siegsdorf de afslag nemen. Je rijdt dan binnendoor en je hebt geen last van grenscontroles. Je hebt dan ook geen autobahnvignet nodig.

Files voor de grens met Oostenrijk

Het laatste stuk voor de grensovergang Füssen op de A7 staat elk weekend in de winter geheid de hele dag file vanwege ‘blockabfertigung’: omdat men geen files in de Füssertunnel en de Lermoosertunnel wil, wordt voor de tunnels een kunstmatige file gecreëerd, waarna het verkeer groepsgewijs door de tunnels wordt gelaten. Dat doen ze ook bij Lindau aan de Bodensee. Je kunt de file voor de tunnel bij Füssen omzeilen door de afslag naar het dorp Füssen te nemen. Dat is maar een klein stukje om en je komt na de tunnel weer op de weg naar Reutte. Daar kun je dan meestal stapvoets verder richting Lermoos.

Filecontroles in Tirol

Om file-ontwijkers tegen te gaan houdt de politie in Tirol tussen juni en 11 september 2022 controles op de snelweg. Afritten zijn afgesloten, om te voorkomen dat automobilisten files omzeilen via binnenwegen en sluiproutes door de dorpen. Wie niet kan aantonen dat hij tot het bestemmingsverkeer behoort, wordt subiet de snelweg weer opgestuurd. Het is nog niet bekend of deze aanpak ook in de winter van 2022-2023 gaat gelden.

Files op de Fernpass

Ook de Lermoosertunnel en de Fernpass zijn berucht vanwege de files in het weekend. De file op de Fernpass kan je zo anderhalf uur extra reistijd opleveren. Als je naar het Piztal, het Kaunertal of het Inntal gaat, kun je overwegen om te rijden via Bregenz. Alleen krijg je op de terugweg weer te maken met files in Vorarlberg en met de files op de A96 bij de aansluiting op de A7 bij Memmingen. Daar moet al het verkeer via één invoegstrook invoegen bij het verkeer dat vanaf Kempten komt. Je kunt overwegen om kort na Lindau binnendoor te rijden via Wangen naar Kempten.

Omrijden via Augsburg en Garmisch-Partenkirchen?

Voor alle alternatieven geldt dat het verstandig is om naar de actuele file informatie te luisteren en daar je beslissing op af te stemmen. De file bij de Duits-Oostenrijkse grens is ook te omzeilen door via Augsburg en Landsberg am Lech naar Garmisch-Partenkirchen te rijden en daar de grens bij Ehrwald over te steken. Nadeel is dat die route voor een groot deel over binnenwegen gaat. Eventueel kun je ook nog via de A8 München-Salzburg naar Garmisch-Partenkirchen rijden, maar dat is wel om.

Files naar Tirol, het Salzburgerland en Karinthië

Een andere beruchte file naar Oostenrijk is de snelweg van München naar Rosenheim (A8) en de grensovergang Kiefersfelden bei Kufstein (A8/A93). Dat is de route naar de skigebieden van Kirchberg, Kitzbuhel, Wilder Kaiser Brixental en Sankt Johann in Tirol. Een alternatief voor Kufstein is om net na München vanaf Holzkirchen binnendoor via de B318 en de Tegernsee te rijden. Daarna volg je de B307 en B181/Achenseestrasse naar de Achenseepas en Eben. Zo kom je onder meer in het Alpbachtal en je hebt dan geen tolvignet nodig.

Via de Achenseepas kun je ook via de B 169 bij Wiesing naar onder meer de Zillertal Arena en de andere skigebieden in het Zillertal zonder vignet. Die route is 18 kilometer korter dan via de snelweg. In het weekend kan er wel een file bij Wiesing, net voor de afslag Zillertal staan.

Deze route is niet alleen landschappelijk erg mooi, maar ook nog eens 12 kilometer korter dan via de snelweg naar Kufstein, Rosenheim en München. Bij vertrek uit Oostenrijk terug naar huis heb je hier geen grenscontroles zoals bij Kufstein. Let op: bij zware sneeuwval kan het zijn dat de pas bij Eben afgesloten is. Check dat dus vooraf.

Files naar de grensovergang Walserberg

Het advies om niet op zaterdag te rijden geldt eigenlijk ook voor de route Suben richting Passau en de grensovergang Walserberg bij Salzburg. Sinds de invoering van de grenscontroles aan Duitse zijde staan er bij Walserberg lange files vanuit Oostenrijk. Daar heb je mee te maken als vanuit de skigebieden van Salzburgerland en Karinthië terug naar Nederland gaat. Ook als je vanuit Karinthië richting het vliegveld van Salzburg gaat (A10 Tauern Autobahn), moet je al rekening houden met de staart van die file. De file begint soms al bij Hallein.

Ook op de A12 knooppunt Inntal – Kufstein – Innsbruck is het vaak achteraan aansluiten en geduld hebben. Proberen de file te mijden via München, Garmisch Partenkirchen, Mittenwald, Seefeld en Zirl is ook nog een mogelijkheid.

Alternatieven voor de Tauernautobahn

Ga je richting Karinthië? Hou dan rekening met files op de Tauernautobahn (A10) voor de ruim 6 km lange Tauerntunnel en de bijna 6 km lange Katschbergtunnel. Ook hier geldt ‘blockabfertigung’. Daar komt nog bij dat er tussen Golling en Pfarrwerfen-Werfen aan de tunnelbuizen gewerkt wordt. De werkzaamheden duren van september 2023 tot juni 2024 waardoor er minder rijstroken beschikbaar zijn. Op gewone werkdagen verwacht wegbeheerder Asfinag een half uur extra reistijd, maar tijdens de vakantiepiekdagen wordt dat zeker meer.

Alternatief is de zogeheten Autoschleuse Tauernbahn die door de Tauerntunnel gaat. Dit is een autotrein die Mölltal in Karinthië verbindt met het Gasteinertal in Salzburgerland. De tunnel is ruim 8 kilometer lang en de rit duurt 12 minuten. Het laden begint een kwartier voor vertrek. De trein pendelt tussen Mallnitz-Obervellach (B105) en Bockstein, even ten zuiden van Bad Gastein (B167 en dan via lend naar Bischofshofen de A10 op richting Salzburg). Bekijk de dienstregeling en bereken of de treinreis goedkoper is dan de tol bij de autotunnels.

Een andere mogelijke route is via Siegsdorf, Lofer, Mittersil, de Felbertauerntunnel (tol), Matrei, Lienz en Spittal/Drau.

Geplande wegwerkzaamheden in Oostenrijk

Tussen 15 april en 22 november 2024 wordt onderhoud gepleegd aan de S16 Arlberg Schnellstrasse. Er wordt een omleiding over de Arlbergpas ingesteld, maar dat kost je minstens een half uur extra reistijd. Doordeweeks mogen ook auto’s met aanhanger boven de 750 kilo over deze omleidingsroute rijden, maar in het weekend is dat tussen 9.00 en 17.00 uur verboden.

Piekdagen files naar Oostenrijk

De piekdagen wat betreft files naar Oostenrijk vallen op zaterdag 25 februari (vertrekkend en aankomend verkeer) en de zaterdagen 24 en 31 december, 28 januari en alle zaterdagen in februari. Op de zaterdagen 31 december, 7 januari en alle zaterdagen in februari kunnen er ook files vanuit Oostenrijk richting Duitsland en Nederland staan. Dat zijn mensen die terugkeren van hun wintersportvakantie in Oostenrijk.

Meer informatie over files naar Oostenrijk

Om meer te weten te komen over files naar Oostenrijk kun je de filekalender van de Öamtc (Oostenrijkse Automobilclub) raadplegen. Die geeft een gedetailleerd overzicht van onder meer wegwerkzaamheden, de langste files en ander verkeersleed.

Ook wegbeheerder Asfinag geeft veel informatie over verkeersprognoses, wegwerkzaamheden, actuele files in Oostenrijk, wegenvignetten en tol. Op de radio kun je file-informatie ontvangen bij onder meer Oe3. Heb jij nog tips om files naar Oostenrijk te omzeilen? Deel je tips via de reactieknop onder dit artikel.

Dit artikel maakt deel uit van de special ‘Vervoer naar de wintersport’

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram. Reageren kan onderaan dit artikel.

Privacy *

1 Comment

  • Jan christiaanse

    De aanrijroute via de Achensee naar het ZillerTal is op drukke vakantiedagen te vermijden. Op zaterdag 22 februari 2020 hebben we voor Wiesen bijna 5 (vijf!) uur in de file gestaan. Het enige wat de politie deed was alle zijwegen afzetten (alleen lokaal verkeer werd doorgelaten).

    Beter dus om gewoon via de snelweg te rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.