Combineer een stedentrip met wintersport en je krijgt een unieke wintersportervaring. En wij kennen geen andere bestemming waar dat beter kan dan in Innsbruck. Al was het maar omdat nergens anders in Oostenrijk de funiculair naar de skipistes pal naast een van de meest bijzondere musea van het land ligt. Maar ook als je in de zomer op vakantie in Innsbruck gaat, is er van alles te doen.
Vakantie in Innsbruck: rechtstreeks van het museum naar de skipiste

Veel Nederlanders pakken in de winter het vliegtuig naar Innsbruck om snel naar een van de talloze wintersportgebieden te gaan die vanaf Innsbruck binnen een half uur tot een uur rijden bereikbaar zijn. Zo zit je vanaf het vliegveld van Innsbruck in 20 minuten in het Stubaital waar de skigebieden van Mieders, het gezellige Schlick2000 bij Fulpmes en de Elfer en de Stubaier gletscher bij Neustift liggen.
Maar Innsbruck heeft zelf ook wintersportgebieden, waarvan er twee direct vanuit de stad bereikbaar zijn: de Nordkette en de Patscherkofel, waar ooit de Olympische Winterspelen werden gehouden. Lees alles over wintersport tijdens een stedentrip naar Innsbruck.
In al die skigebieden in en rond Innsbruck, 13 in totaal, is de Ski + City Pass Stubai Innsbruck geldig. Met die pas kun je ook in 22 culturele en sportieve attracties plus 3 zwemparadijzen. Ga je in de zomer op vakantie in Innsbruck? Dan heb je genoeg aan de Welcome Card die je ook tal van voordelen biedt.
Hotel in Innsbruck boeken
Hotels in Innsbruck kun je boeken bij Snowtrex, Booking.com en TUI. Wil je een paar uur gaan skiën op de Nordkette? Dan kun je skimateriaal huren bij Die Börse aan de Leopoldstraße 4, vlak achter de triomfboog. Innsbruck is overigens
Je hoeft trouwens niet met het vliegtuig of de auto naar Innsbruck, want op het Hauptbahnhof van Innsbruck stoppen ook de internationale treinen. Rechtstreeks vanuit Nederland naar Innsbruck met de ICE overdag of de nachttrein ÖBB Nightjet, hoe makkelijk wil je het hebben? Treintickets kun je boeken via NS International.
Niet alleen maar skiën tijdens je wintersport vakantie in Innsbruck
Maar je hoeft niet alleen op vakantie naar Innsbruck om te skiën. Want Innsbruck heeft ontzettend veel meer in huis. De hoofdstad van Tirol telt zo’n 100.000 inwoners plus nog zo’n 30.000 studenten. Innsbruck heeft dan ook ontzettend veel te bieden op cultureel gebied, van het oudste museum ter wereld tot de indrukwekkende Hofburg van de Habsburgse keizers. Versterkte gebouwen uit de Middeleeuwen en de Renaissance, kerken en stadspaleizen uit de barok of roccoco liggen op een steenworp afstand van elkaar.

Overal zie je rondom de stad de besneeuwde bergtoppen en de skipistes van de Nordkette. De funiculair naar de Nordkette ligt vlak naast de Hofburg, dus vanuit het museum sta je in een paar stappen in de bergtrein naar de skipiste. En die combinatie van wintersport en cultuur vind je alleen in Innsbruck.
Op vakantie in Innsbruck struinen door de historische binnenstad

Een vakantie naar Innsbruck is ook buiten de wintermaanden heel leuk om te doen. Tijdens een stadswandeling door de compacte oude binnenstad van Innsbruck zie je overal om je heen het historische erfgoed. De oude binnenstad van Innsbruck, die begrensd wordt door de rivier de Inn, de Marktgraben, de Burggraben en de keizerlijke Hofburg, is lekker compact. Aan de ene kant van de Burggraben liggen de smalle, kronkelige straatjes van Middeleeuws Innsbruck. Aan de andere kant liggen de brede winkelstraten met de voormalige stadspaleizen die in de achttiende eeuw zijn aangelegd.
Markante schippershuizen van Innsbruck

In wat nu de oudste wijk van de stad is, Sankt Nicolaus aan de overkant van de rivier de Inn waar de veel gefotografeerde, bontgekleurde schippershuizen staan, woonden zo’n 5000 jaar geleden jagers en verzamelaars. Rond 400 voor Christus streken de Kelten neer aan de oevers van de Inn, die later veroverd werden door de Romeinen.
Het oudste nog resterende gebouw van Innsbruck is het premonstratenzer klooster dat dateert uit 1139. Onder leiding van de graven van Andex werd een brug over de Inn aangelegd en werd een stadsmuur met vijf poorten gebouwd. Tegenover de Ottoburg, die in het verlengde van de Inn-brug staat, liggen nog de fundamenten van het kasteel van de graven van Andex en een gedeelte van de oude stadsmuur.
Zout uit Hall, de oudste stad van Tirol, werd bij Innsbruck overgeslagen om verder getransporteerd te worden over de Fernpas richting Duitsland, de Arlbergpas richting Zwitserland en de Brennerpas naar Italië. En andere belangrijke bron van rijkdom was zilver uit Schwaz waar in Innsbruck munten van werden geslagen.
De Habsburgers in Innsbruck

Keizer Maximiliaan I van Habsburg gaf rond 1500 een belangrijke impuls aan de stad. Hij liet in Innsbruck onder meer zijn tweede residentie bouwen die voorzien werd van een loggia met een gouden dak, dat overigens bestaat uit 2657 koperen dakpannen. Vanaf het balkon onder het gouden dak kon hij zich aan zijn volk vertonen en de riddertoernooien in de huidige Herzog Friedrichstraße gadeslaan.
In de reliefs zie je nog de portretten van Maximiliaan, zijn eerste vroeg overleden vrouw Maria van Bourgondië, zijn tweede vrouw, de steenrijke Maria Bianca Sforza (die vergiftigd zou zijn via een bord escargots), Maximiliaans twee kinderen Filips de Schone en Margaretha van Oostenrijk, maar ook Meinhard, de mythische schepper van Tirol staat afgebeeld. Het gouden dak is echt de ‘must see’ van Innsbruck.

Maximilian liet in de Hofkerk in de keizerlijke Hofburg, die uit 1450 dateert en door zijn oom Sigmund de Muntrijke was gebouwd, een groot grafmonument voor zichzelf bouwen, waar hij overigens niet begraven ligt. Hij liet er ook op ware grootte 28 zwarte, bronzen beelden maken van zichzelf en zijn illustere voorgangers: de Schwarze Mänder (de ‘zwarte mannetjes’, hoewel er ook enkele vrouwen tussen staan). Wie goed oplet, zie bij alle beelden de kenmerkende Habsburgse lip. Loop ook even binnen bij de aangrenzende Sint Jakobsdom. Deze hoogbarokke kerk heeft zoveel rood marmer en bladgoud aan de muren en tromp l’ oeils op de plafonds dat er geen plekje meer vrij is.
Loop ook even langs bij de Goldener Adler. Dit gebouw uit 1390 is het oudste hotel van Innsbruck. Tal van hoogheden en beroemdheden hebben hier gelogeerd, van keizer Maximiliaan tot Wolfgang Amadeus Mozart en onze eigen koningin Juliana.

Veel gebouwen uit die Middeleeuwen en Renaissance zijn echter verwoest bij de grote aardbeving van 1678. Ook de stadstoren uit 1450 stortte gedeeltelijk in. Daar is later een barokke bovenkant op gezet. Alleen de Ottoburg, tegenover de brug over de Inn is goed bewaard gebleven. In dit gedeelte van de stad heb je nog de oude, kronkelige schaduwrijke straatjes.
Barokke stadspaleizen en chique winkels
Aan de andere kant van de Herzog Friedrichstraße daarentegen liggen de grote, lange, brede winkelstraten, met als belangrijkste de Maria Theresienstraße, met z’n barokke winkelplanden. Die is vernoemd naar keizerin Maria Theresia die in de achttiende eeuw de Hofburg z’n huidige uiterlijk gaf, maar ook de stadspoorten liet slopen.
Tegenover de Hofburg, die een vrij harde grens vormt tussen de oude binnenstad en de latere stadsuitbreidingen, ligt het Tiroler Landestheater waar je ’s avonds naar de opera of het theater kunt. Overdag op de piste, ’s avonds naar het theater, het kan in Innsbruck.
Kerstmarkten in Innsbruck
Ben je liefhebber van kerstmarkten? Maak dan tussen half november en 6 januari een winterse stedentrip naar Innsbruck. De stad kent zes officiële kersmarkten, die allemaal een ander karakter hebben en tot begin januari blijven staan. De belangrijkste kerstmarkt is te vinden bij het Gouden Dak van Maximiliaan in de Herzog Friedrichstraße. Bij de 4 Viecher Eck, vernoemd naar de vier aangrenzende herbergen die allemaal een dierennaam hebben, is een kerstmarkt die gewijd is aan sprookjes.

Loop als liefhebber van kersttradities ook even binnen bij Holzschnitzerei Strobl in de Seilergasse. Eigenaar Bonifaz Strobl, die geboren is even over de grens in Zuid-Tirol, trad al jong in de voetsporen van zijn vader, die meubelmaker in het klooster van Marienburg was. Strobl junior is in de eerste plaats houtsnijder en heeft een winkel vol met houten kerstbeeldjes en ander houtsnijwerk. Meestal werkt hij met zirbenholz. Houtwormen lusten dat niet en de motten zijn er allergisch voor, vertelt hij. De hele winkel staat vol met beelden en beeldjes van heiligen, kerststalfiguren en barokke, blote engeltjes wier lendendoekjes op een onmogelijke manier de zwaartekracht trotseren.
Grote variatie aan restaurants in Innsbruck

Wil je uit eten? Dan heb je keuze te over. Innsbruck telt enorm veel restaurants van uiteenlopende signatuur. Van de Oostenrijkse koffiehuizen en café-restaurant Sacher, restaurants waar Tiroler gerechten met een moderne ‘touch’ op de kaart staan tot restaurants met een Thaise, Indische, Chinese, veganistische of Italiaanse kaart. Italië ligt immers 20 minuten rijden verderop. Restaurant Weißes Rössl in de oude binnenstad bijvoorbeeld hoort bij vereniging voor Tiroler Wirstschaftscultur, die de regionale restaurantcultuur promoot.
In Restaurant Weltblick in het Adlers Hotel op de hoek bij het centraal station zit je hoog boven de stad en geniet je van een moderne kaart. En omdat Innsbruck ook zo’n 30.000 studenten herbergt, is er altijd wel een gezellige kroeg om nog een afzakkertje te nemen.
Die combinatie van wintersport, cultuur, gastronomie, shopping-aanbod, oud en jong maakt Innsbruck tot een unieke en ontzettend leuke stad. Lees meer informatie over vakantie in Innsbruck op de Nederlandstalige site van het verkeersbureau van Innsbruck.