Shadow

Gletsjer skiën op de Stubaier Gletscher: wintersport van oktober tot juni op 65 km skipisten

Gletsjer skiën op de Stubaier Gletscher is echt een belevenis. In het grootste gletsjerskigebied van Oostenrijk kun je skiën van oktober tot juni. En door de hoogte van de Stubaier Gletscher is dit een van de meest sneeuwzekere skigebieden van de Alpen. De Stubaier Gletscher biedt niet alleen 65 kilometer aan geprepareerde pistes, maar ook perfecte offpiste-mogelijkheden en een uitgebreid wintersportaanbod voor families met kinderen.

Laatst gewijzigd: 30 november 2023.

Naast 65 kilometer skipistes vind je op de Stubaier Gletscher ook een enorm freeride gebied: het Powder Department © TVB Stubai / André Schönherr
Naast 65 kilometer skipistes vind je op de Stubaier Gletscher ook een enorm freeride gebied: het Powder Department © TVB Stubai / André Schönherr

50 jaar gletsjer skiën in het Stubaital

Gletsjer skiën, het klinkt voor beginnende skiërs als een extreme wintersportactiviteit voor hardcore outdoor-liefhebbers die telemarkend door ongeprepareerde sneeuw naar beneden suizen. Voor echte bikkels met bevroren baarden die met stijgijzers onder en pikhouwelen in de rugzak ijsmuren bedwingen.

Zo was het tot 1973 althans, maar in dat jaar werd bij Neustift in het Tiroler Stubaital de eerste skilift op de Stubaier Gletscher geopend, in de zomer welteverstaan, want in de winter was het er nog te koud. In mei 1973 ging de gletsjer als zomerskigebied open en in oktober werd de eerste gondel naar de Eisgrat opgeleverd. Stubai viert in 2023-2024 dan ook de 50ste verjaardag van het gletsjerskigebied Stubaier Gletscher.

Pas sinds de jaren tachtig kun je ook in de winter gletsjer skiën in het Stubaital. Mede dankzij het wintersporttoerisme heeft het Stubaital zich economisch sterk kunnen ontwikkelen. Ook komen regelmatig internationale topskiteams trainen op de gletsjer.

Gletsjer skiën ook voor families met kinderen

Tegenwoordig zoef je in het grootste gletsjerskigebied van Oostenrijk in comfortabele, verwarmde liften naar boven en kun je ook op de gletsjer skiën op prachtig geprepareerde blauwe, rode en zwarte pisten. Al verdient het nog steeds aanbeveling om bij het gletsjer skiën de weersomstandigheden goed in de gaten te houden, want zo hoog in de bergen kan het weer snel omslaan naar extreme omstandigheden. Het gletsjerskigebied van Stubai telt 26 skiliften en 37 skipisten. Die zijn verdeeld over 14 blauwe pistes, 7 rode pistes en 1 zwarte piste. Daarnaast zijn er op de gletjser 10 skiroutes en 5 funparken.

Short stay gletsjer skiën op de Stubaier gletsjer

Vanuit Neustift ben je ongeveer een half uur onderweg naar het dalstation van de Eisgratbahn. © TVB Stubai
Vanuit Neustift ben je ongeveer een half uur onderweg naar het dalstation van de Eisgratbahn. © TVB Stubai

De Stubaier Gletscher is een van de vijf gletsjers in Tirol en ligt aan het eind van het 35 kilometer lange Stubaital. Dat dal strekt zich uit tussen de plaatsen Schönberg, Mieders, Telfes, Fulpmes en Neustift. Het Stubaital biedt niet alleen het grootste gletsjerskigebied van Oostenrijk, maar is bovendien uitstekend bereikbaar. Met de taxi zit je in zo’n twintig minuutjes op het vliegveld van Innsbruck. Pak een vroege vlucht vanaf een van de Nederlandse vliegvelden en je kunt de hele dag gletsjer skiën op de Stubaier Gletscher.

Het is bovendien een ideale bestemming voor een shortstay wintersport in het vroege of late skiseizoen. Sneeuw is hier op de gletsjer gegarandeerd. In de meivakantie skiën op de Stubaier Gletscher? Geen probleem, leef je uit!

Maar vanuit Nederland kun je ook prima met de internationale treinen overdag en ’s nachts naar het Hauptbahnhof Innsbruck sporen. Pal tegenover het station stopt de tram naar Telfes, hoe duurzaam en comfortabel wil je het hebben? Boek je treintickets online bij NS International of lees meer over wintersport met de trein.

Hotel aanbiedingen Stubaital

Heb jij al zin gekregen om te gaan gletsjer skiën op de Stubaier Gletscher? Boek dan een hotel bij Snowtrex, Summit Travel, TUI, Sunweb of Booking.com. Aanbiedingen voor een vakantiehuis of chalet in het Stubaital vind je bij Belvilla en Interhome.

Skiles op de Stubaier Gletscher

Boek ook alvast je skiles bij een van de skischolen op de Stubaier Gletscher. Dat scheelt je veel tijd tijdens je wintersportvakantie in het Stubaital. Boeken kan gewoon in het Nederlands. In Neustift zijn 4 skischolen die skiles op de Stubaier Gletscher aanbieden. Tip: boek je beneden in Neustift een skiles op de gletsjer? Vraag dan even na waar en hoe laat je je moet melden, want vanuit het dorp naar de gletsjer heb je nogal wat reis- en lifttijd nodig. Vanuit Neustift ben je, zonder files, al een half uur onderweg en de Eisgratbahn kost je, zonder wachten, 12 minuten om boven te komen.

Gletsjer skiën op de Stubaier Gletscher

Bij mooi weer heb je vanuit de gondels van de 3S Eisgratbahn een weergaloos uitzicht over de Stubaier Gletscher. © TVB Stubai / André Schönherr
Bij mooi weer heb je vanuit de gondels van de 3S Eisgratbahn een weergaloos uitzicht over de Stubaier Gletscher. © TVB Stubai / André Schönherr

Wie vanuit Neustift richting de Stubaier Gletscher rijdt, stuit na een half uurtje rijden op de 3333 meter hoge Schaufelspitze die de toegang vormt tot de Stubaier Gletscher. Of eigenlijk moeten we zeggen ‘gletsjers’, want de Stubaier Gletscher bestaat niet uit 1 maar uit 5 gletsjers: de Daunferner, Eisjochferner, Gaiskarferner, Fernauferner en de Windachferner.

Om in het gletsjerskigebied te komen, heb je keuze uit twee gondels: de in 2016 geopende 3S Eisgratbahn, en de iets verderop gelegen Gamsgartengondel. Beide liften komen uit bij de Dresdner Hütte, de oudste berghut van de Stubaier Gletscher. Daarvandaan brengen drie andere liften je verder de Stubaier Gletscher op.

Tegelijk met de bouw van de 3S Eisgrat zijn ook nieuwe dal- en bergstations gebouwd. In het dalstation is een grote ruimte met verwarmde lockers waar je je skispullen kunt opbergen. Dat scheelt na een dag skiën op de gletsjer een hoop gesleep. Het nieuwe bergstation huisvest een groot restaurant waar je zelf pasta kunt laten maken, maar ook een grote skishop. Je kunt dus op de gletsjer zelf je ski’s huren en als het kouder is dan je verwacht had, kun je ter plekke een nieuwe trui of betere handschoenen kopen.

Gletsjer skiën op 65 kilometer pistes of in een groot off piste gebied

Gletsjer skiën op de Stubaier Gletscher geeft je een inkijkje in de wereld van het hooggebergte. Het levert je fantastische uitzichten op. © TVB Stubai / André Schönherr
Gletsjer skiën op de Stubaier Gletscher geeft je een inkijkje in de wereld van het hooggebergte. Het levert je fantastische uitzichten op. © TVB Stubai / André Schönherr

Rondom de Schauffelspitze ligt tussen 1750 en 3210 meter hoogte het grootste gletsjerskigebied van Oostenrijk, met 65 kilometer aan skipisten. Die 65 kilometer zijn dan wel in ‘Falllinie’ gemeten, oftewel in rechte lijn. Gemeten naar de manier waarop de gemiddelde wintersporter naar beneden gaat, ligt er 110 kilometer aan pistes op je te wachten. Maar liefst 26 liften zorgen er voor dat je na elke van de 36 afdalingen weer comfortabel naar boven gebracht wordt. En dat gletsjer skiën niet alleen voor gevorderden is, blijkt wel uit de pistenverdeling: 14 pistes zijn makkelijk blauw, 7 pistes zijn rood en 2 pistes zijn zwart. Daarnaast zijn er nog 9 skiroutes. Bekijk de pistenkaart van het gletsjerskigebied.

De langste afdaling van de Stubaier Gletscher bestaat uit een combinatie van de Daunferner Piste (nr 7) via skiroute 14 (de Wilde Grub’n) naar Piste 27. Deze hele afdaling is 10 kilometer lang en daarmee is het een van de langste afdalingen van Oostenrijk. De steilste piste van de Stubaier Gletscher is de Daunhill, vernoemd naar de Daunferner Gletscher. Deze piste 22 heeft op de steilste stukken een hellingspercentage van 60 procent.

Skiën op de Stubaier Gletscher voor gevorderden: offpiste of in een van de grootste snowparks ter wereld

Gevorderde skiërs hebben op de gletsjer een enorm off-piste-gebied tot hun beschikking. Je kunt hier offpiste skiën met een GPS-apparaat, een kaart en een lawinepieper. Dit Powder Department, zoals het freeride gebied op de Stubai gletsjer heet, beslaat 13 afdalingen in open, onbeveiligd terrein met een eigen off-piste kaart, checkpoints, route video’s, lawinepieper-checks  en lawine waarschuwingsborden.

Stubai Zoo op de Stubaier Gletscher is een van de grootste snowparks ter wereld. © TVB Stubai / Steffen Vollert
Stubai Zoo op de Stubaier Gletscher is een van de grootste snowparks ter wereld. © TVB Stubai / Steffen Vollert

Ben je meer van de snowboardstunts? Dan kun je helemaal los in het Snowpark Stubai Zoo, uiterst links in het skigebied. Je komt er via de Gaiskarfernerlift. Dit snowpark behoort tot de top van de sneeuwpark locaties in de Alpen en is in de winter van 2021-2022 uitgebreid met een 300 meter lange Jibline met een eigen parklift (zoo-shuttle). In de herfst en het voorjaar is het hele terrein met de pro-, medium-, jib- en easy-lijn een van de grootste snowparks ter wereld en biedt het volop zon in combinatie met unieke berg panorama’s. Geen wonder dus dat de wereldelite van freestyle-skiërs graag naar de Stubaier Gletscher komt om te trainen of voor een officiële FIS-wedstrijd.

Gletsjer skiën voor beginners en kinderen

Gletsjer skiën is niet alleen leuk voor doorgewinterde skicracks. Op de Stubaier Gletscher worden onder de noemer Big Family tal van wintersportactiviteiten aangeboden voor gezinnen. © TVB Stubai / André Schönherr
Gletsjer skiën is niet alleen leuk voor doorgewinterde skicracks. Op de Stubaier Gletscher worden onder de noemer Big Family tal van wintersportactiviteiten aangeboden voor gezinnen. © TVB Stubai / André Schönherr

Maar zoals gezegd, de Stubaier Gletscher is niet alleen een skigebied voor gevorderden, je kunt er ook prima als beginnende skiër gletsjer skiën. Onder de noemer ‘Big Family’ is op de Stubaier Gletscher een ruim aanbod ontwikkeld voor peuters, kleuters, tieners en beginnende skiërs. Voor jonge kinderen zijn er onder meer een kinderrestaurant en een crèche, bij het Gamsgartenrestaurant op 2620 meter hoogte. Maar ze kunnen ook gletsjer skiën of boarden op de Big Family Slalom, de Big Family Boardercross en de Big Family Fun Slope. De meeste activiteiten zijn geconcentreerd op het plateau bij het Gamsgarten-restaurant aan de voet van de Eisjoch- en de Rotadl-stoeltjesliften.

https://youtu.be/xNXoJf4Xk4U

Gratis skipas voor kinderen onder de tien jaar

Nieuw in de winter van 2023 is de slopestyle op de Eisjochferner, een snowpark speciaal voor gezinnen en beginners. Extra leuk is dat kinderen onder de tien jaar een gratis skipas voor de gletsjer krijgen als ze onder begeleiding van een betalende ouder zijn.

Niet alleen het diverse aanbod voor uiteenlopende wintersporters maakt de Stubaier Gletscher zo aantrekkelijk. Het hele pistenareaal op de eeuwige sneeuw is rond een aantal knooppunten opgezet. Dat zorgt er niet alleen voor dat je heel snel kriskras door het hele gletsjerskigebied kunt skiën, maar ook dat je makkelijk met vrienden of familie kunt afspreken die een andere piste willen nemen.

Op de Stubaier Gletscher kun je ook een ijsgrot bezoeken. © TVB Stubai / André Schönherr
Op de Stubaier Gletscher kun je ook een ijsgrot bezoeken. © TVB Stubai / André Schönherr

Restaurants en bars op de Stubaier Gletscher

Bij al die knooppunten liggen bovendien uitstekende restaurants. Het moderne Eisgratrestaurant heeft zelfs een eigen zogeheten pastafabriek. Hier kun je zelf je pasta aanwijzen die dan ter plekke voor je bereid wordt, net als in een wokrestaurant. Het restaurant zit op de verdieping van een groot gebouw waarin ook een grote wintersportshop met skiverhuur is ondergebracht. Als je je dus voor het gletsjer skiën toch te dun hebt aangekleed, kun je ter plekke nog een warme trui of thermo kopen.

In de 'pastafabriek' in het Marktrestaurant van Restaurant Eisgrat kun je zelf je eigen pasta laten samenstellen. © WintersportOostenrijkGids.nl
In de ‘pastafabriek’ in het Marktrestaurant van Restaurant Eisgrat kun je zelf je eigen pasta laten samenstellen. © WintersportOostenrijkGids.nl

Een andere leuke tent is de bar bij het Gamsgartenrestaurant aan de voet van de Rotadl-stoeltjeslift. Bij mooi weer kan hier het dak open. In het Gamsgartenrestaurant zelf heb je de keuze tussen zelfbediening of wat luxer eten in het restaurant Die Goldene Gams, dat op de eerste verdieping ligt.

Of pak de gondel naar de Jochdole. Op 3150 meter hoogte is dit een van de hoogste bergrestaurants van Oostenrijk. Het ligt naast het uitzichtplatform Top of Tyrol, dat bijna 10 meter in de vrije lucht uitsteekt.

Neem ook even de tijd om een selfie te maken op een van de reuzentronen die her en der in het skigebied staan opgesteld. Je kunt je voor even koning of koningin voelen in het Koninkrijk van de Sneeuw zoals de Stubaier Gletscher ook wel genoemd wordt.

Wat is er zo leuk aan gletsjer skiën?

Wie voor het eerst gaat gletsjer skiën, zal zich verbazen over de enorme infrastructuur die hier in het hooggebergte is gebouwd. Omdat gletsjers niet stabiel zijn, maar bewegen, zijn bijvoorbeeld bij de Fernau-stoeltjeslift de liftpylonen op rails gebouwd. Daardoor kunnen ze meebewegen met de bewegingen van het ijs. Tussen de pylonen is een kabel gespannen waaromheen een stroomkabel is gedraaid. Mocht een pylon ooit losbreken, dan blijft-ie nog als een soort stalen wasgoed aan de kabel hangen. Ook kun je her en der witte doeken zien liggen. Die moeten, met name in de zomer, het smelten van het ijs vertragen.

Vanaf het uitzichtplatform Top of Tyrol heb je een prachtig uitzicht over de Stubaier Gletscher © TVB Stubai / Christoph Schöch
Vanaf het uitzichtplatform Top of Tyrol heb je een prachtig uitzicht over de Stubaier Gletscher © TVB Stubai / Christoph Schöch

Maar misschien wel het allermooiste van gletsjer skiën zijn de extreme vergezichten die je bij mooi weer hebt. Vanaf de Schauffelspitze, waar ook het uitzichtpunt Top of Tyrol ligt. Als je geluk hebt, kun je vanaf deze top in totaal 109 ‘drieduizenders’ zien liggen en nog een stuk of wat van de 80 gletsjers die rondom het Stubaital liggen.

kun je bijvoorbeeld de gletsjer van Sölden zien liggen. Onder leiding van een gids kun je hier over de kam offpiste richting Sölden afdalen. Er gaat geen lift terug, dus je moet met de taxi weer terug naar het Stubaital.

Combineer wintersport met een stedentrip SKI plus CITY Pass Stubai Innsbruck

Zit het weer nou toevallig een keer tegen waardoor gletsjer skiën op de Stubaier Gletscher een dag geen optie is? Ga dan zwemmen of naar de wellness in het Stubay sauna- en zwemparadijs. Dat is een van de vele activiteiten die gratis toegankelijk is met de SKI plus CITY Pass Stubai Innsbruck. Met die multifunctionele skipas kun je niet alleen skiën in de vier skigebieden in het Stubaital, maar ook nog in negen andere skigebieden rondom Innsbruck zoals Kühtai. Samen zijn ze goed voor 291 pistenkilometers. Ook kun je met de pas terecht in 22 lifestyle-, cultuur- en sightseeing-aanbiedingen in en rond Innsbruck, plus drie zwembaden, alle skibussen en de hop-on hop-off bus Sightseer.

Behalve de Ski plus City-pas kun je natuurlijk ook gewoon een skipas voor alleen de Stubaier Gletscher kopen. Maar wie ook in de drie andere skigebieden in het Stubaital de pistes op wil, kan ook de Stubai Skipas kopen. Die is vanaf een vierdaagse skipas verkrijgbaar. Bekijk alle skipasprijzen.

Alle informatie over de Stubaier Gletscher, inclusief de activiteiten op de gletsjer in de zomer, vind je op Stubaier-gletscher.com. Wil je ook gletsjer skiën op de Stubaier Gletscher? Kom alvast helemaal in de stemming met de filmpjes op hun Youtube-kanaal. En hoewel onderstaande video uit 2013 dateert, en waar de Eisgratbahn dus nog niet op staat, geeft het filmpje wel een goede indruk van de omvang van het gletsjerskigebied van de Stubaier Gletscher.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram. Reageren kan onderaan dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.