Shadow

Skiën in Olympia Skiwelt Innsbruck: skigebied en stedentrip in een bestemming

Skiën in Innsbruck, kan dat? Jazeker! Innsbruck is een van de weinige steden waar je een stedentrip met wintersport kunt combineren en nog wel op Olympisch niveau. Skigebied Innsbruck is bovendien uitstekend bereikbaar per trein en vliegtuig.

De Nordkette, een van de skigebieden bij Innsbruck © Innsbrucker Nordkettenbahnen - Webhofer
De Nordkette, een van de skigebieden bij Innsbruck © Innsbrucker Nordkettenbahnen – Webhofer

Skigebied Innsbruck: skiën en stedentrip hand in hand

De voordelen van wintersport in skigebied Innsbruck zijn legio. Het skigebied van Innsbruck, Olympia Skiwelt Innsbruck, telt 300 kilometer skipisten. Die zijn verdeeld over in totaal negen skigebieden waar je met 1 skipas, de Olympiaworld Skipass, toegang toe hebt. Heb je een dag geen zin om te skien, dan kun je lekker gaan winkelen en de stad bekijken. En zo’n grote stad als Innsbruck heeft een prima nachtleven. Nog steeds trekt de stad een grote schare freeriders en snowboarders aan. Beroemd is bijvoorbeeld de Panoramabar 360° in Innsbruck. Bovendien is Innsbruck uitstekend bereikbaar per trein en vliegtuig wat een weekend Innsbruck prima te doen maakt. Combineer wintersport met een stedelijke lifestyle.

Aanbiedingen hotels en appartementen in Innsbruck

Omdat Innsbruck een grote stad is, heb je veel aanbod aan hotels en appartementen. Kijk voor een scherpe aanbieding voor een hotel in Innsbruck en omgeving bij Sunweb (Götzens) en Booking.com. Kijk voor een aanbieding voor chalets in en rond Innsbruck bij Chalet.nu.

Skigebied innsbruck Hafelakerbahn
De Hafelakerbahn in skigebied Innsbruck

Skigebied Innsbruck: Olympische allure

Innsbruck, de hoofdstad van Tirol, dankt haar faam als skigebied aan de Olympische Winterspelen die hier in 1964 en 1976 gehouden werden. In 2012 werden de eerste Jeugd Winter Olympische Spelen in Innsbruck gehouden. Tegenwoordig zorgen onder meer de 20.000 studenten in de stad voor levendigheid. Bovendien telt Innsbruck een rijk cultureel leven. Overdag ga je skiën, naar de keizerlijke hofburg of een van de talrijke musea. En ’s avonds kun je naar de opera of het theater.

Skigebied Innsbruck in cijfers

Innsbruck, de hoofdstad van de Alpen, zoals het zich graag noemt, maakt deel uit van skigebied Olympia Skiwelt Innsbruck. Dat is een samenwerkingsverband van negen skigebieden die samen 300 kilometer aan skipisten bieden. Al die skigebieden zijn met een skipas toegankelijk. Behalve het Nordpark-Seegrube en de Patscherkofel bij Innsbruck maken ook Axamer Lizum, Igls, Muttereralm, Kühtai (op 2020 meter gelegen, het hoogste skidorp van Oostenrijk), Glungezer, Rangger Köpfl, Schlick 2000 bij Fulpmes en de Stubaier gletsjer bij Neustift deel uit van het skigebied Olympia Skiwelt Innsbruck.

Muttereralm is ideaal voor beginners en een familie wintersport. Skigebied Kühtai ligt op ongeveer 30 kilometer van Innsbruck. De hele Skigrossraum Innsbruck telt negentig liften en twintig skischolen waarvan een deel bestaat uit skischolen voor kinderen.

De Nordkette: het skigebied bij Innsbruck

Bij Innsbruck zelf liggen twee skigebieden: de Nordkette en de Patscherkofel. De top van de Nordkette is in 20 minuten vanuit het centrum van Innsbruck te bereiken met de Hungerburgbahn en aansluitend een gondel. Op de Nordkette bevindt zich onder meer de ‘Kat’, zoals de Innsbruckers de afdaling noemen: met een verval van 70 procent is de afdaling van de 2256 meter hoge Hafelekar naar de Seegrube (1905 meter hoogte) een van de steilste pistes in Europa. Alleen de Harakiri in Mayrhofen is nog steiler.

De iets lager gelegen Seegrube is een ontmoetingsplek van zonaanbidders waar ook veel beginnerspisten en de Kids Arena te vinden zijn. Je vindt hier ook het Nitro Skylinepark, een funpark tegen de achtergrond van de skyline van Innsbruck.

En eerlijk is eerlijk, bij de meeste wintersporters gaat het in de Freeride Lounge Nordkette niet alleen om het skiën. Minstens zo begerenswaardig is een plaatsje in één van de ligstoelen op het hoogstgelegen en waarschijnlijk meest trendy zonneterras van Innsbruck, met een adembenemend uitzicht op de stad. En in de Iglu-Bar Cloud 9 gaat de après-ski op veel avonden naadloos over in een bruisende partynacht op bijna 2.000 meter boven zeeniveau. Bekijk de pistenkaart van de Nordkette.

Skigebied Innsbruck: de Patscherkofel

Innsbruck skigebied Seegrube
Innsbruck skigebied Seegrube

Aan de zuidkant van Innsbruck, tegenover de Nordkette, ligt skigebied Patscherkofel die van 900 tot 1950 meter hoogte loopt. Hier werd in 1964 en 1976 tijdens de Olympische Spelen de heren afdaling geskied. U kunt hier naar boven met de nieuwe Olympia Express of de Patscherkofel-gondel. Er is een trainingscentrum, een Kinderland en een verlichte avondpiste. Kinderen tot tien jaar mogen gratis skiën, mits vergezeld door een betalende volwassene.

Dit skigebied is open tot  begin april en staat bekend als de Innsbrucker huisberg. Op het Vitalpark Patscherkofel, zoals dit skigebied officieel heet, werd in de winter van 2011-2012 op 1900 meter een nieuw sneeuwpark geopend.

Innsbruck neemt in de winter van 2017-2018 een nieuwe gondellift in gebruik. Deze tienpersoons Patscherkofelbahn brengt je in tien minuten naar het bergstation op 2000 meter. De nieuwe lift vervangt vier oude liften. Op de plekken van die oude liften worden bomen geplant. Daarnaast komt er een 8 kilometer lange, verlichte rodelbaan op de Patscherkofel. Op de Patscherkofel zijn zes liften, 4 blauwe skipisten, 7 rode afdalingen en 3 zwarte pisten, waaronder de Weltcup-afdaling. En u kunt er avondskiën. Het skiseizoen op de Patscherkofel begint een week voor kerst.

Meer skigebieden bij Innsbruck

  • Axamer Lizum staat ook bekend als paradijs voor freeriders. Er ligt een funpark met veel schansen en rails en ook een bijzondere attractie: het ‘Kanonenrohr’. Dat is een natuurlijke reusachtige halfpipe met steile wanden van zes tot tien meter die zich vlak naast de skipiste over een lengte van 2,5 kolometer tot bijna in het dal omlaag slingert.
  • Met de tram bent u in 20 minuten vanuit Innsbruck in Igls. Wilt u skien in Schlick 2000 bij Fulpmes (op 18 km van Innsbruck), dan kunt u vanaf het Hauptbahnhof in Innsbruck met de Stubaitalbahn reizen. Deze rijdt eerst als tram door Innsbruck en dan als trein naar Fulpmes.
  • In Kuhtai liggen 47,26 kilometer aan pisten. Dit sneeuwzekere skigebied is open van december tot begin mei. Het dorp zelf ligt op 2020 maar de liften gaan tot 2520 meter hoogte. Dit skigebied ligt op 18 kilometer van het Otztal. Daarom is ook de Otztal Super Skipass geldig in Kuhtai.
  • Op 12 km van Innsbruck ligt de Glungezer berg waar u de langste afdaling van Tirol kunt maken (15 kilometer).

Snowboarden en freeriden in en rond skigebied Innsbruck

Freeriden op de Nordkette, het belangrijkste skigebied van Innsbruck © Innsbrucker Nordkettenbahnen - Webhofer
Freeriden op de Nordkette, het belangrijkste skigebied van Innsbruck © Innsbrucker Nordkettenbahnen – Webhofer

Het Nitro Skylinepark Innsbruck op de Nordkette is wereldwijd het enige park dat het predicaat ‘incity’ verdient. Het Nitro Skylinepark telt onder meer een superpipe van 120 m lengte en 5,5 m hoogte, talrijke obstakels en het off-piste-terrein. Op één dag kun je freeriden en freestylen en bovendien is het gebied een ideale plek voor de rookies.

Een ander skigebied in een prachtige omgeving geschikt voor snowboarders en freeskiërs is het skigebied Schlick 2000 bij Fulpmes. Het terrein is een natuurlijk funpark met rotswanden, geulen, bulten en poedervelden. In Kuhtai vind je het K-Park.

Skipassen in skigebied Olympia Skiwelt Innsbruck

In skigebied Olympia Skiwelt Innsbruck is een grote variatie aan skipassen in omloop. Veel skigebieden hebben hun eigen dagkaarten en puntenkaarten. Die laatsten zijn aantrekkelijk voor beginners. Een deel van de dorpen, zoals Kuhtai en de dorpen Mieders en Fulpmes in het Stubaital, hebben ook skipassen voor hun eigen skigebied. De grote skipas voor alle negen skigebieden rond Innsbruck is de Olympiaworld Skipass.

Met de Club Innsbruck Card krijgt u korting op de skipas, maar mag u bijvoorbeeld ook gratis gebruik maken van bepaalde diensten in de Skikindergarten in Igls. U krijgt de kaart gratis als u minstens een nacht in Innsbruck of een van de vakantiedorpen verblijft. Bekijk de prijzen van de skipassen. Kinderen, tieners en senioren die voor 1951 geboren zijn, krijgen korting.

Wilt u nog meer skien, dan kunt u kiezen voor de Tirol Snowcard. Deze biedt toegang tot 82 skigebieden in Tirol die samen goed zijn voor 3596 kilometer aan skipisten. Wilt u een tussenvorm van de Tirol Snowcard en de OlympiaWorld Innsbruck Skipas, dan kunt u kiezen voor de Tirol Regio Card. Deze is geldig in 32 skigebieden onder meer in Sölden in het Ötztal, Neustift en Mieders.

Langlaufen rond Innsbruck

Innsbruck is een sneeuwzeker gebied voor langlaufers. Op 1700 meter hoogte bijvoorbeeld lokt het natuurparadijs Lüsens in het Sellraintal met in totaal vijftien kilometer loipen. In het Kühtai kunt u zelfs op 2000 meter langlaufen. Rondom Innsbruck ligt 40 kilometer aan langlaufloipen bij Rinn, Mutters/Natters en Axams/Birgitz. Een deel van die routes kan kunstmatig besneeuwd worden. In het dal bij Axamer Lizum liggen 30 km loipen die aansluiten bij de loipen van Gotzens, Mutters en Natters.

Innsbruck: skien en meer

In diverse skigebieden rond Innsbruck zijn rodelbanen te vinden. Echte waaghalzen kunnen op de Olympische rodelbaan van Innsbruck-Igls naar beneden in een gastenbob en op de zogeheten wok’s: vierpersoons schotels die met een top van negentig kilometer per uur door de baan razen. Je kunt je eigen wokrace organiseren als je met meer dan vier personen bent.

Wie meer van rust houdt, kan in de hele regio sneeuwschoenwandelen of winterwandelen, indoor- of outdoor klimmen of heerlijk ontspannen in een van de vele zwembaden, fitness- en wellnesscentra in Innsbruck en omgeving.

Op wintersport naar Innsbruck: trein, vliegtuig of auto

Met de auto is het vanaf Utrecht 900 kilometer naar Innsbruck. Je kunt het beste via de A3 richting Bonn, Mannheim, Stuttgart en Ulm naar Innsbruck rijden. Via de Fernpassstrasse (B179) en de B189 rij je naar de A12 richting Innsbruck. In Oostenrijk heb je een snelwegvignet nodig. Maar je kunt ook zonder autobahnvignet naar Innsbruck rijden. Neem in dat geval vanaf de rondweg bij München de A95 richting Garmisch Partenkirchen. Daarna rij je via Mittenwald, Scharnitz en Seefeld naar Zirl. Blijf bij Zirl op de B171 en ga niet de A12 op. De B171 loopt helemaal tot aan het vliegveld van Innsbruck.

Maar waarom zou je zo lang in de auto gaan zitten als je ook heel comfortabel per vliegtuig naar Innsbruck kunt reizen. Vanaf Amsterdam naar Innsbruck is het anderhalf uur vliegen. Bovendien gaan er vanaf diverse Nederlandse vliegvelden vluchten naar Innsbruck. Bekijk vliegtickets naar Innsbruck.

Rechtstreeks vanuit Nederland met de trein naar Innsbruck kan ook. Tickets voor de trein naar Innsbruck (ICE overdag en ÖBB Nightjet nachttrein) kun je boeken via NS International.

Ga je skiën in skigebied Olympia Skiwelt Innsbruck? Vergelijk dan het skigebied van Innsbruck met andere skigebieden in Oostenrijk.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

Deel dit met je vrienden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.