Shadow

Skiën in Innsbruck: wintersport met een dikke plus

Skiën in Innsbruck, kan dat? Jazeker! Innsbruck is een van de weinige steden waar je een stedentrip met wintersport kunt combineren en nog wel op Olympisch niveau.

De Nordkette, een van de skigebieden bij Innsbruck © Innsbrucker Nordkettenbahnen - Webhofer
De Nordkette, een van de skigebieden bij Innsbruck © Innsbrucker Nordkettenbahnen – Webhofer

Skiën in Innsbruck: wintersport en stedentrip in 1 bestemming

Wintersport en een stedentrip. Het is misschien niet direct een combinatie waar je aan denkt bij het boeken van je skivakantie. En toch kan wintersport in een stad als Innsbruck een hele leuke combinatie zijn. Innsbruck is namelijk een ontzettend leuke stad én heeft als gastheer van 2 Olympische Winterspelen prima wintersportmogelijkheden.

Veel Nederlanders die op wintersport in Oostenrijk gaan, boeken een hotel, pension, appartement of vakantiehuis in een leuk wintersportdorp. Overdag staan ze op de latten en na sluitingstijd van de liften duiken ze de après-ski bar of de wellness in en dan is er weer een wintersportdag voorbij. Hele volksstammen worden daar gelukkig van en daar is ook helemaal niks mis mee.

Innsbruck: skiën met een ‘urban twist’

Overal in de stad, bijvoorbeeld naast de Hofburg, zie je de bergen en de skigebieden rondom Innsbruck. © WintersportOostenrijkGids.nl
Overal in de stad, bijvoorbeeld naast de Hofburg, zie je de bergen en de skigebieden rondom Innsbruck. © WintersportOostenrijkGids.nl

Maar het kán anders. Steeds meer wintersporters hoeven niet meer zo nodig de hele dag op de piste te staan, maar willen ook wat anders. Iets van de regio zien, cultuur snuiven, winkelen, culinair genieten. En dat kan allemaal in Innsbruck: ’s ochtends skiën, ’s middags naar het museum of chique winkelen en ’s avonds naar de opera, het theater of je onderdompelen in het nachtleven van deze studentenstad. Oftewel skiën met een ‘urban twist’. Lees wat een vakantie in Innsbruck zo leuk en gevarieerd maakt.

Aanbiedingen hotels en appartementen in Innsbruck

Omdat Innsbruck een grote stad is, heb je veel aanbod aan hotels en appartementen. Hotels in Innsbruck en omgeving kun je boeken bij Snowtrex, Booking.com en TUI. Skimateriaal huren in Innsbruck kan onder meer bij Die Börse aan de Leopoldstraße 4, vlak achter de triomfboog. Skilessen in Innsbruck kun je vooraf in het Nederlands reserveren.

Ski + City Innbsruck. Vanaf de Nordkette kun je, bij voldoende sneeuw, een flink eind naar de stad terug skiën. Al moet je het laatste stuk altijd met bus J of de funiculair. © WintersportOostenrijkGids.nl
Ski + City Innbsruck. Vanaf de Nordkette kun je, bij voldoende sneeuw, een flink eind naar de stad terug skiën. Al moet je het laatste stuk altijd met bus J of de funiculair. © WintersportOostenrijkGids.nl

Ski + Citypass Stubai Innsbruck: skipas en stadspas

Maar is al dat shoppen en cultuur snuiven niet zonde van je skipas, horen we je denken. Nee, want Innsbruck heeft de Ski + Citypass Stubai Innsbruck ontwikkeld. Met die pas mag je skiën in Innsbruck en 13 skigebieden in en rond de stad. Samen bieden die skigebieden in de winter van 2022-2023 in totaal 291 kilometer skipisten en 48 kilometer skiroutes.

Maar je kunt met de pas ook naar drie zwemparadijzen in de regio, gratis met de stads- en skibussen en de hop-on-hop-off-bus en 22 lifestyle- en culturele attracties bezoeken. Je kunt bijvoorbeeld naar de Alpenzoo Innsbruck, het Audioversum Science Center of Slot Ambras, ’s werelds oudste museum. Alleen voor het Hofburgmuseum in Innsbruck moet je bijbetalen. En dat die Ski + City-pas dus ook in de omringende skigebieden geldig is, maakt het juist ook leuk om vanuit die skigebieden een dag in Innsbruck te skiën of te gaan ‘statten’. Kinderen en senioren krijgen korting. Bekijk prijzen en verkooppunten.

Wat heeft Innsbruck op het gebied van wintersport eigenlijk te bieden?

Als we er van uit gaan dat wintersport nog steeds de belangrijkste activiteit van je winterse stedentrip naar Innsbruck, wil je natuurlijk eerst weten wat de hoofdstad van Tirol op dat vlak te bieden heeft. En dat is meer dan je misschien van zo’n grote stad zou verwachten. Het is niet voor niets dat Innsbruck twee keer (in 1964 en 1976) gastheer was van de Olympische Spelen en daarnaast in 2012 de Jeugd Olympische Spelen gehost heeft. Meest in het oog springende herinnering daaraan is Bergiselschanze, het springstadion dat trouwens ook met de Ski + City Pass Stubai Innsbruck toegankelijk is. Vanuit het starthokje heb je een weergaloos uitzicht over Innsbruck.

Skigebieden rondom Innsbruck

De Nordkette is voor veel Innsbruckers en studenten die in Innsbruck wonen een soort tweede huiskamer. Vanuit de strandstoelen op de Seegrube heb je een prachtig uitzicht op Innsbruck. © WintersportOostenrijkGids.nl
De Nordkette is voor veel Innsbruckers en studenten die in Innsbruck wonen een soort tweede huiskamer. Vanuit de strandstoelen op de Seegrube heb je een prachtig uitzicht op Innsbruck. © WintersportOostenrijkGids.nl

Rondom Innsbruck zelf liggen 2 skigebieden die rechtstreeks vanuit de stad bereikbaar zijn: de Nordkette en de Patscherkofel. De Nordkette is de huisberg van Innsbruck. Vanaf de Maria Theresien-Straße, de belangrijkste winkelstraat van Innsbruck, kun je de Nordkette prachtig zien liggen. Direct naast het Hofburg-museum en het congrescentrum vertrekt de funiculair naar het op 1900 meter hoogte gelegen skigebied Nordkette. Alleen al de bijzonder vormgegeven dal- en tussenstations van de Hungerburgbahn, ontworpen door de architecte Zaha Hadid, maken een rit met de funiculair de moeite waard. Je moet op de Hungerburg wel overstappen op de gondel die je uiteindelijk naar boven brengt.

Veel Innsbruckers, en niet te vergeten de vele studenten die Innsbruck huisvest, gaan aan het einde van de werkdag of na college nog even naar de Nordkette om in een van de vele strandstoelen bij het pistenrestaurant van de zon en het fenomenale uitzicht over de stad te genieten. Je bent echt niet in Innsbruck geweest als je de Nordkette hebt overgeslagen.

Wintersport in Innsbruck: op skischoenen door de winkelstraat

Je kunt vanuit het stadscentrum ook bus J nemen naar het dalstation Hungerburg-gondel. Die bus is gratis voor wintersporters die een skiuitrusting bij zich hebben.

Terwijl skaters en skateboarders zich half januari laven aan de zon op de Marktplatz aan de rivier de Inn, loop ik op skischoenen en met ski’s op de schouders tussen het winkelend publiek naar de halte van bus J. Een snowboardster komt aanlopen en stalt haar board tussen de spijlen van een bankje. “Oh, dat is hier heel normaal hoor”, zegt de Duitse studente als ik opmerk dat het toch wat vreemd oogt om wintersporters in de stad te zien rondlopen. “Dat zie je hier overal. Ik ga heel vaak even een uurtje naar boven aan het einde van de dag.”

Skiën in Innsbruck: de Nordkette, de tweede huiskamer van Innsbruck

Op de Seegrube liggen op 1900 meter 2 pistes en een funpark. Hoger naar de Hafelekar liggen twee skiroutes.© WintersportOostenrijkGids.nl
Op de Seegrube liggen op 1900 meter 2 pistes en een funpark. Hoger naar de Hafelekar liggen twee skiroutes.© WintersportOostenrijkGids.nl

En dat doen meer mensen blijkt als ik een goede 20 minuten later op 1900 meter aankom bij het panoramarestaurant Seegrube. Gepensioneerden aan de koffie zitten naast studenten in strandstoelen die geen tijd hebben om van het weergaloze uitzicht over de stad te genieten, maar ijverig de hoofdlijnen van hun collegedictaten met een accentueerstift aanstrepen. De Nordkette is echt de tweede huiskamer van veel Innsbruckers.

De Nordkette telt in totaal 5,2 kilometer skipisten. Vanuit de gondel loop je linksaf naar de Seegrube. Rechtsaf kun je de gondel pakken naar de Hafelekar die tot ruim 2300 meter hoogte gaat. Op de Hafelekar liggen twee niet geprepareerde skiroutes.

 Bij het panoramarestaurant Seegrube op 1900 meter hoogte ligt een blauwe piste die dwars door de sneeuwschansen van het Nitro Skylinepark funpark door loopt. Er loopt ook een rode piste, nummer 7, die 4,2 kilometer lang is en naar de Seegrube stoeltjeslift loopt. Bij voldoende sneeuw kun je via een skiroute helemaal doorskiën naar het dalstation van de Hungerburgbahn.

Bij de Seegrube ligt ook een spectaculair uitzichtpunt, maar je moet wel een flink stuk door de sneeuw naar boven klunen om weer terug te komen.

Skiën in Innsbruck krijgt in de lente, als de sneeuw wat natter kan worden, een extra twist. Je kunt dan op de Nordkette ‘Figln’. Je gaat dan op speciale, hele korte ski’s naar beneden. Skistokken heb je niet nodig.

Meer skigebieden bij Innsbruck de Patscherkofel

Het tweede skigebied bij Innsbruck, de Patscherkofel, ligt ten zuiden van de stad. Het ligt op ongeveer 6 kilometer rijden, wederom met de gratis bus lijn J, maar dan de andere kant op. Skigebied Patscherkofel ligt aan het begin van het Stubaital bij Telfes en Mieders. De Patscherkofel, herkenbaar aan z’n ronde bergtop met de zendmast, was in 1964 en 1976 het kloppend hart van de Olympische winterspelen. Hier vind je 19 kilometer skipisten, een snowpark en kun je toerskiën op een gecontroleerde afdaling. Het skiseizoen op de Patscherkofel begint een week voor kerst.

Vanuit het liftgebouw en panoramarestaurant Seegrube op de Nordkette heb je een prachtig uitzicht op Insbruck © WintersportOostenrijkGids.nl
Vanuit het liftgebouw en panoramarestaurant Seegrube op de Nordkette heb je een prachtig uitzicht op Insbruck © WintersportOostenrijkGids.nl

Meer skigebieden dichtbij Innsbruck

Iets verder van Innsbruck kun je ook skiën in Oberperfuss, op de Olympische pistes van Axamer Lizum of op de beginnerspisten van het familieskigebied Muttereralm. En 12 kilometer de andere kant op, richting het Zillertal, de Glungezer, het skigebied van Hall-Wattens dat 22 kilometer skipisten telt. Hall in Tirol en Wattens hebben een treinstation dus je kunt vanaf het Hauptbahnhof in Innsbruck met de ÖBB-trein naar Hall en Wattens.

Op 20 minuten rijden van Innsbruck, in het Stubaital, liggen nog een aantal skigebieden waar je met je Ski + Citypass terecht kunt: in het familievriendelijke skigebied Mieders, in skigebied Schlick 2000 in Fulpmes en in Neustift waar je kunt skiën op de Elfer en de Stubaier Gletsjer. En op een uurtje rijden vanaf Innsbruck met de bus ligt skigebied Kühtai. Dit skigebied beschikt samen met het naburige Hochoetz over 88 kilometer skipisten.

Ga in Innsbruck naar het Hauptbahnhof, waar ook de rechtstreekse wintersporttreinen uit Nederland stoppen, en pak bij busperron M postbus 4166 naar Kühtai. Die bus zit vol met wintersporters die in Kühtai en omgeving gaan rodelen, skiën of snowboarden. Al die skigebieden, plus nog een aantal anderen, dertien skigebieden in totaal, zijn dus toegankelijk met de Ski + City-pass Stubai Innsbruck. En in Igls kun je in een speciaal geprepareerde bobslee van de Olympische bobsleebaan naar beneden, maar die is niet bij de Ski + City-pass inbegrepen.

Freeriden op de Nordkette, het belangrijkste skigebied van Innsbruck © Innsbrucker Nordkettenbahnen - Webhofer
Freeriden op de Nordkette, het belangrijkste skigebied van Innsbruck © Innsbrucker Nordkettenbahnen – Webhofer

Langlaufen rond Innsbruck

Innsbruck is een sneeuwzeker gebied voor langlaufers. Op 1700 meter hoogte bijvoorbeeld lokt het natuurparadijs Lüsens in het Sellraintal met in totaal vijftien kilometer loipen. In het Kühtai kun je zelfs op 2000 meter langlaufen. Rondom Innsbruck ligt 40 kilometer aan langlaufloipen bij Rinn, Mutters/Natters en Axams/Birgitz. Een deel van die routes kan kunstmatig besneeuwd worden. In het dal bij Axamer Lizum liggen 30 km loipen die aansluiten bij de loipen van Gotzens, Mutters en Natters.

Wie meer van rust houdt, kan in de hele regio sneeuwschoenwandelen of winterwandelen, indoor- of outdoor klimmen of heerlijk ontspannen in een van de vele zwembaden, fitness- en wellnesscentra in Innsbruck en omgeving. In Innsbruck zelf zijn een aantal hotels met wellness die ook daggasten ontvangen.

Op wintersport naar Innsbruck: trein, vliegtuig of auto

Met de auto is het vanaf Utrecht 900 kilometer naar Innsbruck. Je kunt het beste via de A3 richting Bonn, Mannheim, Stuttgart en Ulm naar Innsbruck rijden. Via de Fernpassstrasse (B179) en de B189 rij je naar de A12 richting Innsbruck. In Oostenrijk heb je een snelwegvignet nodig.

Maar je kunt ook zonder autobahnvignet naar Innsbruck rijden. Neem in dat geval vanaf de rondweg bij München de A95 richting Garmisch Partenkirchen. Daarna rij je via Mittenwald, Scharnitz en Seefeld naar Zirl. Blijf bij Zirl op de B171 en ga niet de A12 op. De B171 loopt helemaal tot aan het vliegveld van Innsbruck.

Maar waarom zou je zo lang in de auto gaan zitten als je ook heel comfortabel per vliegtuig naar Innsbruck kunt reizen. Vanaf Amsterdam naar Innsbruck is het anderhalf uur vliegen. Bovendien gaan er vanaf diverse Nederlandse vliegvelden vluchten naar Innsbruck. Bekijk vliegtickets naar Innsbruck.

Rechtstreeks vanuit Nederland met de trein naar Innsbruck kan ook. Tickets voor de trein naar Innsbruck (ICE overdag en ÖBB Nightjet nachttrein) kun je boeken via NS International.

Lees meer informatie over skiën in Innsbruck op de Nederlandstalige site van het verkeersbureau van Innsbruck. Ga je skiën in Innsbruck? Vergelijk dan het skigebied van Innsbruck met andere skigebieden in Oostenrijk. Wil je vaker een combinatie van een stedentrip met wintersport maken? Lees dan even onze reisreportage over Villach in Karinthië. Lees ook alles over de uitgebreide wellnessmogelijkheden in Villach.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram. Reageren kan onderaan dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.