Shadow

Wintersport in Ischgl: magnifiek skigebied met 239 kilometer skipisten

Het is misschien wel het meest complete en in elk geval een van de meest onderscheiden skigebieden van Oostenrijk: Ischgl in het Paznauntal. Wat maakt wintersport in Ischgl zo bijzonder, zo anders?

Laatst gewijzigd: 18 oktober 2022

Wintersport in Ischgl: Moderne snelle skiliften in Ischgl © TVB Paznaun-Ischgl
Wintersport in Ischgl: Moderne snelle skiliften op de Idalp in Ischgl © TVB Paznaun-Ischgl

Ischgl is niet zo maar een uit de kluiten gewassen skidorp in het Paznauntal in Tirol. Dat zie je onmiddellijk als je een uurtje rondloopt in het centrum. Het is een tamelijk mondain dorp waar het straatbeeld gedomineerd wordt door bovengemiddeld veel vier- en vijf-sterrenhotels, chique winkels van de duurdere merken, het aantal sterrenrestaurants, de auto’s uit het hogere SUV-segment en de outfits van de mensen die in de Dorfstrasse flaneren. Voeg daarbij een meer dan uitstekende infrastructuur voor het skiën en een après-ski die je niet snel elders zult vinden, en voilá, je hebt een skigebied dat eigenlijk z’n gelijke niet kent. Al voelt Ischgl de hete adem van Sankt Anton am Arlberg in de nek.

Ischgl is een echte lifestyle-bestemming. Gezinnen met kleine kinderen die meer van familieskigebieden houden, kunnen beter hun wintersportvakantie boeken naar Galtür, Kappl en See die iets verderop in het Paznauntal liggen en ook tot de Silvretta Arena behoren.

Wintersport in Ischgl boeken

Deze winter op wintersport in Ischg? Appartementen en hotels in Ischgl kun je boeken bij onder meer TUI, SummitTravel, Snowtrex, Booking.com (ook voor last minutes naar Ischgl), Interhome, Chalet.nl en Sunweb. Bij Belvilla kun je appartementen in het nabije Kappl boeken. Dat dorp is wat goedkoper. Wil je jezelf echt verwennen? Boek dan het 5* Superior Gourmet & Relax resort Trofana Royal. Boek alvast je skiles in Ischgl. Je kunt kiezen uit skiles op verschillende niveaus.

Ischgl in cijfers

 • Hoogte skigebied Ischgl: 1377 – 2872 meter
 • Kilometers skipisten: 239 kilometer inclusief skiroutes
 • Skigebied open: eind november tot begin mei
 • Aantal liften in Ischgl: 45 (vervoerscapaciteit 96.533 wintersporters per uur).
 • Aantal sneeuwkanonnen: 1100
 • Langste piste: 11 km.
 • Skischolen: 5 skischolen en individueel in te huren gidsen
 • Kinderopvang: in het bergstation van de Silvrettabahn op de Idalp.

Wintersport in Ischgl is niet te vergelijken

sneeuwsculpturen op de skipisten van Ischgl
Sneeuwsculpturen op de skipisten van Ischgl © TVB Paznaun-Ischgl

Wintersport in Ischgl is op veel punten niet te vergelijken met een skivakantie in andere skigebieden. Neem de eersteklas infrastructuur aan liften. De Dorfbahn, een ondergronds tunnelstelsel van lopende banden, zorgt er voor dat je vanuit het centrum snel bij de in 2014 geopende Pardatschgratbahn of de Fimbabahn komt. Op de muren van de tunnels prijken grote foto’s van de wereldsterren die in Ischgl optraden tijdens de Top of the Mountain-concerten waarmee het skiseizoen in Ischgl elk jaar geopend en afgesloten wordt. In de winter van 2015-2016 is een grote, ondergrondse parkeergarage geopend aan de rand van het dorp dat ook weer met een tunnel verbonden is met de gondels. Daardoor wordt het dorpscentrum ontlast.

Nieuwe Silvretta Spa in Ischgl

De Silvretta Spa in Ischgl heeft op het dak een spectaculaire ijsbaan. © TVB Ischgl-Paznaun
De Silvretta Spa in Ischgl heeft op het dak een spectaculaire ijsbaan. © TVB Ischgl-Paznaun

Hoewel Ischgl tal van 4 en 5 sterren-hotels met uitstekende wellnessfaciliteiten herbergt, gaat in de winter van 2022-2023 een compleet nieuw wellness- en evenementencentrum open: de Silvretta Spa. De Silvretta Spa biedt de volgende faciliteiten:

 • acht verschillende zwembaden met in totaal meer dan 1.000 vierkante meter wateroppervlak zijn verdeeld over vier verdiepingen in twee gebouwen, waaronder een 25 meter lang overdekt sportbad, een buitenzwembad, een ruim avonturenbad, een kinderbad en een pekelgrot
 • meer dan 1.500 vierkante meter saunaruimte met douanesauna, alpen-kruidensauna, evenementensauna, Zwitserse grenensauna en het middelpunt – de panoramasauna – zijn ongeëvenaard.
 • Restaurant annex trattoria met Italiaanse lekkernijen, in het spa-restaurant en in de edele lounge met houtskoolgrill.
 • poolbar in het buitenzwembad en ijsbar
 • high-end fitnessstudio met state-of-the-art trainingsapparatuur
 • fysiotherapiepraktijk met een zorgverzekeringscontract, een scala aan gezondheidsbevorderende massages en een innovatieve cryogene kamer zorgen voor regeneratie
 • evenementenfaciliteiten voor maximaal 600 personen
 • een 1.300 vierkante meter grote schaatsbaan op het dak en een 250 meter lange, tunnel, die helemaal over het gehele buitenterrein loopt.

De hele Silvretta Spa draait op groene stroom en aardwarmte. Met de opening van de Silvretta Spa wil Ischgl nieuwe doelgroepen toeristen naar het wintersportdorp trekken, zoals congresgangers. Al voor de coronapandemie had Ischgl besloten dat het zich minder wilde profileren als feestbestemming.

Ook nieuw is het MoonBike-parcours. Dat is een parcours voor elektrische snowbikes.

Uitstekende skiliften in Ischgl

De Pardatschgratbahn (bouwkosten 40 miljoen euro), de Fimbabahn (een gondel met stoelverwarming) en de Silvrettabahn, die aan de andere kant van het centrum van Ischgl ligt, brengen je vanuit het dorp op 1400 meter in een keer naar de Pardatschkam op ruim 2600 meter of naar de Idalp op 2300 meter. De Idalp waar zich ook het verzamelpunt van de skischool bevindt, vormt het hart van het 239 pistenkilometer tellende skigebied. Hier op de Idalp vind je onder meer een terrein voor beginners en een aantal pisterestaurants. Bekijk de interactieve pistenkaart.

In het winterseizoen 2019 – 2020 heeft Ischgl twee nieuwe liften in gebruik genomen: Velilleck F1, de snelste stoeltjeslift in de Silvretta Arena, en Visnitz N2, de eerste 8-persoons D-lijn stoeltjeslift in Zwitserland.

Dalstation van de Pardatschgratbahn
Dalstation van de Pardatschgratbahn ©TVB Paznaun-Ischgl

De nieuwe zespersoons Velilleck F1 vervoert wintersporters naar de Pardatschgrat met de snelste stoeltjeslift in het skigebied in ongeveer 6 minuten en met een snelheid van 6 meter per seconde. De rugleuningen van de stoelen zijn uniek en voorzien van foto’s van planten uit het omliggende berggebied. Deze racewagen onder de stoeltjesliften vervangt de oude tweezits stoeltjeslift. De nieuwe lift is 13353 meter langer en kan 2400 mensen per uur vervoeren. Het dalstation Velilleckbahn (2.048 m) ligt net als de oude stoeltjeslift direct aan piste nr. 7. Vanaf hier vervoert de Velilleck F1 skiërs in ongeveer 6 minuten naar de Pardatschgrat op 2.620 m.

Ook nieuw: de verwarmde achtpersoons ‘Visnitz N2’ stoeltjeslift is de eerste achtpersoons D-lijn stoeltjeslift in Zwitserland en vervoert wintersporters van de Alp Trida naar de Visnitzkopf op 2.633m in slechts 4,5 minuten. De rugleuning van de stoelen is versierd met afbeeldingen uit de geschiedenis van Samnaun.

Lees ook: Dit doet Ischgl tegen het coronavirus

Belastingvrij winkelen in Samnaun

Andreas Steibl, CEO Tourismusverband Paznaun-Ischgl. © TVB Paznaun-Ischgl.
Andreas Steibl, CEO Tourismusverband Paznaun-Ischgl. © TVB Paznaun-Ischgl.

Onze gids vandaag is Andreas Steibl, general-manager van het toeristenbureau Paznaun-Ischgl. Vanaf de Idalp kun je met de Flimjoch- en de Idjoch-stoeltjesliften naar het linker deel van het skigebied richting de Alp Trida en Samnaun, dat net over de grens in Zwitserland ligt en waar je in 65 winkels belastingvrij kunt winkelen. Neem wel altijd je paspoort mee, want de douane controleert af en toe en pikt er vooral mensen met grote rugzakken uit. Wij slaan het belastingvrije shoppen over en blijven in het skigebied.

Sneeuwzeker op wintersport in Ischgl

Een paar zaken vallen direct op. Doordat tachtig procent van de pisten boven de 2000 meter ligt, is Ischgl een zeer sneeuwzeker skigebied. Tegelijkertijd kan het op die hoogtes behoorlijk waaien. Alle liften die we tegenkomen, zijn state-of-the-art en hebben een grote capaciteit. Je boekt een wintersportvakantie in Ischgl om te skiën en niet om in de rij te staan, zo redeneren ze hier.

Het derde wat opvalt: er wordt hard geskied. Je gaat op wintersport in Ischgl om kilometers te vreten en dat gaat bij de meeste skiërs in een flink tempo. En waar in veel gebieden wel eens gesmokkeld wordt met de kleurcodes van de pisten (rood is soms meer donkerblauw en zwart is eigenlijk meer rood met een klein lastig stukje) geldt dat niet voor Ischgl. Rood is in Ischgl echt rood en zwart is zwart.

Piz Val Gronda-gondel en de sneeuwhavik

Piz Val Grondabahn in Ischgl
Piz Val Grondabahn © TVB Paznaun-Ischgl/silvrettaseilbahn AG

We maken een grote halve cirkel door het skigebied en via onder meer de lange rode piste 14B skiën we helemaal naar de grote Piz Val Gronda-gondel aan de rechterkant van het skigebied. Vanwege de vermeende aanwezigheid van een sneeuwhavik heeft het dertig jaar geduurd voordat deze gondel mocht worden gebouwd. De bouw van deze met stoelverwarming uitgeruste gondel (die de lift uniek in zijn soort maakt) kostte 18 miljoen euro en ontsluit een heel mooi freeride-gebied. In Ischgl kun je freeride-kaarten krijgen waarop precies staat aangegeven wat de moeilijke en makkelijke afdalingen zijn. Wij pakken vanaf de top op 2812 meter de rode, wat ijzige piste en gaan terug naar de Idalp.

VIP-lunch in de VIP-lounge

Het is tijd voor de lunch en dat doen we in de VIP-Lounge, op de eerste verdieping van het Alpenhaus. De VIP-lounge is niet zomaar een pisterestaurant, maar is alleen toegankelijk voor leden. Je betaalt drieduizend euro inschrijfgeld plus een jaarlijkse fee van duizend euro. De skischoenen moeten uit en worden te drogen gehangen. Op crocs mogen we het restaurant gedeelte betreden, waar we wegzakken in de diepe fauteuils en zachte banken. Op het terras kunnen de driehonderd leden van de lounge op de eerste rang zitten voor de Top-of-the-Mountain-concerten.

De après-ski in Ischgl is net even anders

Na de lunch maken we nog een paar mooie afdalingen en wordt het tijd voor de après-ski. Die is, niet geheel verwonderlijk, geconcentreerd rond de dalstations van de grote gondels. Bij de Pardatschgratbahn bijvoorbeeld zijn Niki’s Stadl (een combinatie van restaurant met après-skibar), de Schatzi (met kittig geklede table-top-dancers) en de Freeride bar. Bij de Silvretta-bahn vind je de Kuhstall en Nikos Hexenkuche, tenten waar je 4,50 voor een glühwein betaalt en die je ook vindt in bijvoorbeeld Gerlos, Mayrhofen en Kirchberg.

Maar daarnaast vind je in Ischgl ook nog een vinothek en in de Schneelounge bar nabij de Silvretta-bahn worden zesliterflessen Dom Perignon verkocht voor, schrik niet, 55.000 euro. En ze worden nog verkocht ook, waarschijnlijk aan de Russische cliëntèle die hier rond 6 januari het orthodoxe kerstfeest komt vieren. De aanpalende Champagnerhütte heeft de hoogste champagne-omzet per vierkante meter van Oostenrijk.

Après-ski in Ischgl
Après-ski in Ischgl voor de coronatijd. © WintersportOostenrijkGids.nl

Wat voor pisterestaurants en après-ski geldt, gaat ook op voor de rest van de horeca in Ischgl: het is niet alleen maar duur en exclusief, maar er is voor elke doelgroep en elk budget wel iets te vinden. Je kunt je wintersport in Ischgl net zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Alleen heeft burgemeester Werner Kurz wel aangekondigd dat de après-ski in de winter van 2020-2021 drastisch ingeperkt zal worden om nieuwe uitbraken van het coronavirus te voorkomen.

Lees ook: Genieten in een van de beste skihotels van Europa in het Paznauntal

Uit eten in Ischgl? Je kunt het heel betaalbaar en basic houden, maar je kunt ook je papillen laten verwennen in restaurant Stüva in hotel Yscla. Hier kookt de 27-jarige topchef Benjamin Parth de sterren van de hemel wat hem in 2015 drie koksmutsen van Gault&Millau opleverde. Parth werd eind 2018 door Gault&Millau uitgeroepen tot Chef-kok van het Jaar 2019. Ook de ‘Schlossherren-Stube’ in Schlosshotel Romantica kreeg eind 2018 drie koksmutsen toegekend. Juist dat gevarieerde aanbod, met op tal van punten de keuze tussen gewoon of heel bijzonder, maakt Ischgl tot zo’n complete wintersportbestemming.

Misschien wel de topper onder de chefs in Ischgl is Martin Sieberer. Hij heeft de leiding over de gastronomie in het 5* Superior hotel Trofana Royal. De Paznauner Stube en de Heimatbühne, beide in het Trofana Royal, hebben samen maar liefst 7 koksmutsen van Gault & Millau gekregen.

Reizen naar Ischgl: vliegen, trein of pendelbus

Ook op wintersport in Ischgl? Het dorp ligt op ongeveer 900 km van Amsterdam. Je kunt via Innsbruck met de hogesnelheidstrein of de nachttrein naar Landeck-Zams rijden. Vergelijk prijzen van treintickets. In Landeck-Zams kun je overstappen op lijnbus 4240. Vanaf Schiphol is het vijf kwartier vliegen en vijf kwartier met de taxi. Dat kost 175 euro enkele reis, dus de kans bestaat dat je vliegticket goedkoper is dan de taxi. Vergelijk de prijzen van vliegtickets naar Ischgl en boek hier in het Nederlands je taxi van het vliegveld naar Ischgl.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram. Reageren kan onderaan dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.