Shadow

Ischgl wil af van imago van feestbestemming

Het door de coronacrisis zwaar getroffen Ischgl in het Paznauntal wil in de toekomst meer inzetten op kwaliteit. Tegelijkertijd wil het dorp, dat zich decennialang neerzette als ‘lifestylebestemming in de Alpen’, af van het imago van feestdorp. Dat zei de burgemeester van Ischgl, Werner Kurz in een persverklaring.

apres ski ischgl kuehstall
In het centrum van Ischgl, onder meer bij het dalstation van de Silvretta-bahn, liggen diverse populaire après-ski bars. © WintersportOostenrijkGids.nl

Oostenrijk is deze week begonnen met het versoepelen van de corona-maatregelen. Half mei mogen ook hotels weer open. Daarom wil burgemeester Kurz nu vooruit kijken naar de toekomst. En daarin gaat het een en ander veranderen, kondigde hij in een persbriefing op 23 april aan. “We gaan de ontwikkelingen van de afgelopen jaren evalueren en waar nodig corrigeren. Want in veel mediaberichten domineert momenteel het beeld van Ischl als feestbestemming. Dat is echter maar een klein deel van ons aanbod, maar bepaalt nu wel de waarneming van ons dorp. Dat beeld doet ons onrecht aan.”

‘Meer kwaliteit, minder feesttoerisme’

Volgens Kurz komt de meerderheid van de gasten naar Ischgl omdat het ‘een van de beste en aantrekkelijkste dorpen in de Alpen is en vanwege het skigebied’. Kurz gaf ook aan dat er al met diverse partijen, waaronder de liftmaatschappij, gesproken werd om de kwaliteit te verbeteren. Hij vond het echter te vroeg om met concrete maatregelen te komen. Het wordt volgens hem wel ‘meer kwaliteit en minder feestoerisme’. Skiërs krijgen prioriteit ten gunste van dagjesmensen die vooral voor de feesten komen. Kurz wil naar een ‘verheven après-ski cultuur’ kan komen.

Bestemming voor vriendengroepen

Zo’n ommezwaai zal nog heel wat voeten in aarde hebben. Veel toeristen komen naar Ischgl voor zowel het skigebied als voor de après-ski. In januari zie je groepen mannen ’s middags door de straten slenteren. Vriendinnengroepen kopen in maart en april naar Ischgl als het warmer is. De Champagnehütte in Ischgl heeft in z’n eentje de hoogste champagne-omzet van heel Oostenrijk en de pinautomaat spuwt per dag meer geld uit dan die in het centrum van Wenen. Het verkeersbureau verkeerde in vergaande onderhandelingen met een groot, internationaal festival waarvan we tijdens ons bezoek in januari de naam niet mochten noemen. En Ischgl staat al jarenlang bekend om de grote Top of the Mountain-concerten die drie keer per winter gehouden worden. Om de overlast van après-skiërs enigszins te beteugelen had Kurz enkele jaren geleden al verboden om na 8 uur ’s avonds nog op skischoenen door de Dorfstrasse te lopen.

De Champagnerhütte in Ischgl heeft de hoogste champagne-omzet van Oostenrijk. Rechts daarvan, niet op de foto, ligt de Trofan-bar. © WintersportOostenrijkGids.nl
De Champagnerhütte in Ischgl heeft de hoogste champagne-omzet van Oostenrijk. Rechts daarvan, niet op de foto, ligt de Trofana-bar. © WintersportOostenrijkGids.nl

Wel had Ischgl al eerder besloten om zich ook op kleinschalige en middelgrote congressen te richten. Daarom werd vorig jaar begonnen met de bouw van een congrescentrum annex wellnesscomplex, de Silvretta Therme.

Het coronavirus in Ischgl

Ischgl kwam begin maart negatief in het nieuws doordat het coronavirus zich via een aantal après-ski bars razendsnel kon verspreiden. Zeker 800 mensen werden ziek. Het hele Paznauntal werd halsoverkop in quarantaine geplaatst. Hotels werden binnen een paar uur gesloten en gasten moesten direct naar huis.

De Ischgler burgemeester heeft zich eerder al diverse keren in de media verdedigd tegen beschuldigingen dat Ischg te laat in actie is gekomen om het coronavirus in te dammen. Volgens de burgemeester werd hij pas op 4 maart kort voor middernacht geïnformeerd dat 8 IJslanders die kort daarvoor in Ischgl op vakantie waren geweest met het coronavirus besmet waren. Op 5 maart werd duidelijk in welke hotels de IJslanders hadden verbleven. Die hotels werden op 6 maart gewaarschuwd. Op 7 maart werd een barkeeper van de après-skibar Kitzloch positief op het coronavirus getest. Daarop werd de kroeg direct gesloten.

Après-ski bars gesloten

Toen in de dagen daarna meer besmettingen aan de Kitzloch konden worden gelinkt, werd op 10 maart alle après-skibars in Ischg gesloten. Vanaf 11 maart mochten bussen en gondels  nog maar voor de helft gevuld worden. Diezelfde avond kondigde de Tiroler gouverneur Günter Platter aan dat skigebied Ischgl per 13 maart gesloten zou worden. En op die 13e maart om 14.00 uur maakte bondskanselier Sebastian Kurz bekend dat het hele Paznauntal en Sankt Anton am Arlberg in quarantaine geplaatst werden.

“Het virus is als een lawine over ons heen gekomen”

‘Gehandeld naar de beste kennis van toen’

Burgemeester Kurz verklaarde ook dat hij steeds gehandeld heeft met de beste kennis die op dat moment beschikbaar was en dat die kennis steeds veranderde. “Op dezelfde dag dat gouverneur Platter bekend maakte dat het skiseizoen in Ischgl voorbij zou zijn, zaten er in Liverpool nog 50.000 mensen in een voetbalstadion. Het virus is als een lawine over ons heen gekomen.”

Rechtszaak

Een paar duizend wintersporters uit diverse landen, waaronder Nederland, hebben zich inmiddels verenigd om een massaclaim in te dienen tegen de deelstaat Tirol. Zij vinden dat Tirol te lang gewacht heeft met het nemen van maatregelen. Het Oostenrijkse Openbaar Ministerie stelt inmiddels een onderzoek in.

Wil jij deze winter op wintersport in Ischgl? Bekijk dan aanbiedingen bij snowtrex, TUI, Summit Travel, Chalet.nl, Interhome vakantiehuizen en Booking.com.

Wil je echt een luxe vakantie in Ischgl? Lees dan dit artikel over het 5* Superior hotel Trofana Royal.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

Deel dit met je vrienden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.