Shadow

Skiën in Schladming voor gezinnen, gevorderden en wereldkampioenen

Tijdens een skivakantie in Schladming, het grootste skigebied in de regio Schladming-Dachstein, kan het zomaar gebeuren dat je naast een wereldkampioen in de skilift zit. Want niet alleen gezinnen komen skiën in Schladming. Ook skiteams van Duitsland, Oostenrijk en andere wintersportlanden komen regelmatig trainen op de vier-bergen-schaukel in Schladming.

skiën in Schladming
Skiën in Schladming © Herbert Raffalt

Schladming in Stiermarken heeft een skigebied dat je nergens anders in Oostenrijk zult vinden. Het dorp vormt het hart van de zogeheten Schladminger vier-bergen-schaukel. Die bestaat uit vier bergen die door pisten en liften met elkaar verbonden zijn. In theorie kun je de 123 kilometer pisten af zonder één keer je ski’s of snowboard af te doen. Al zou dat wel jammer zijn, want de veelal ‘hausgemachte’ streekgerechten in de 57 skihutten zijn niet te versmaden.

Zoek je een hotel of appartement aan de piste in Schladming? Die vind je onder meer op de Hochwurzen. Pal tegenover de Planai-lift staat een nieuwe designhotel. Je kunt dit hotel boeken bij TUI. Boek je hotel, appartement of vakantiehuis in Schladming bij Summit TravelSnowtrex, De Jong Intra, Booking.com en Sunweb. Vakantiehuis, chalet of appartement in Schladming boeken? Kijk voor aanbiedingen bij Chalet.nl, Belvilla en Interhome.

Boek ook direct je skiles in Schladming. Je kunt skiles reserveren in het Nederlands en je hebt keuze uit diverse soorten skiles in Schladming.

Skiën in Schladming met kinderen

skipiste schladming Hauser Kaibling
Verbindingspiste op de Hauser Kaibling © WintersportOostenrijkGids.nl

Het skigebied van Schladming is een echt familieskigebied. Ga je skiën in Schladming met kinderen of wil je een skidag rustig beginnen? Ga dan lekker naar de Hauser Kaibling. Parkeren is nooit een probleem, want je hebt hier een heuse parkeerplaatsgarantie.

Hier, op de meest oostelijke berg van de Schladminger vier-bergen-schaukel, liggen tussen 752 en 2015 meter hoogte in totaal 37 kilometer aan skipisten (19 km blauwe pisten, 14 km rode pisten en 4 km zwarte pisten). De Hauser Kaibling is ook het hoogste punt van skigebied Schladming. De Kaibling is ook de berg waar de vrouwenafdaling in het wereldbekercircuit wordt gehouden.

Vanuit het dalstation van de Hauser Kaibling, net buiten Haus im Ennstal op tien minuten rijden van Schladming, ga je met de achtperoons gondel naar boven. Als je daarna naar de linkerkant van het skigebied gaat, kun je heerlijk skiën op mooie, rustige blauwe pistes die door het bos lopen. Via de Höffi-Express-stoeltjesliften, vernoemd naar de lokale skigrootheid, kun je weer naar boven.

Ook de rode pisten op de Hauser Kaibling zijn heerlijk om te doen en niet echt moeilijk. Een blauwe of rode dalafdaling is er niet. Je kunt alleen met een gondel terug of via de zwarte dalafdaling. Nieuw op de Hauser Kaibling is de in 2017 aangelegde XXL-funslope. En in de winter van 2017-2018 is onderaan de Hauser Kaibling de Alm-Arena geopend. Dit moet de nieuwe après-ski hotspot worden van het Ennsdal.

Pal naast het dalstation van de 8-persoons gondel ligt het Wolli’s Kids Park. Dit kinderland heeft een sleeplift, 3 rollende tapijten, beginnershellinkjes en verschillende speel- en fun-elementen. Met een skipas heb je hier gratis toegang tot alle liftjes. Twee 15-meter lange liften zijn zonder skipas ook gratis te gebruiken.

skiën in Schladming op de nieuwe funslope
De nieuwe funslope op de Hauser Kaibling © WintersportOostenrijkGids.nl

Ook leuk is dat je vrijwel voortdurend een mooi uitzicht hebt op het Dachstein-massief aan de overkant van het dal. Via de top van de Hauser Kaibling kun je via de blauwe piste 6 doorsteken. Pak twee stoeltjesliften en je zit op de top van de 1906 meter hoge Planai.

Schladming: skiën op de rode pisten van de Planai

Ben je een sportieve gevorderde skiër? Dan zullen de voornamelijk rode (22 km) en zwarte pisten (1 km) op de Planai je zeker kunnen bekoren. Ook hier lopen de meeste van de in totaal 33 kilometer skipisten door het bos. Een perfecte dag skiën in Schladming moet je op de Planai eigenlijk wel afsluiten met de 4,6 kilometer lange FIS-worldcupafdaling, die onderaan uitmondt in de zwarte 1.

Dit laatste stuk is ook de afdaling die gebruikt wordt voor de Night Race, de roemruchte nachtslalom in Schladming. Tijdens dit waanzinnige spektakel, dat elk jaar in januari wordt gehouden, is het Planai-stadion gevuld met 50.000 uitzinnige fans. Het mooiste uitzicht op de Night Race heb je vanaf het terras van de Tenne-bar.

Snowboarders en freestylers vinden op de Planai tussen de Weitmoos-sleepliften en de nieuwe Märchenwiesebahn een groot funpark, Superpark Planai. Het park is opgedeeld in aparte zones voor beginners, gevorderden en profi’s. In het naast de Märchenweisenalmlift gelegen Sky-toilet kun je tijdens je toiletbezoek wel naar buiten kijken, zonder dat skiërs buiten jou kunnen zien.

Ga je met kinderen skiën in Schladming: Pak dan ook de funslope en de funcross in het Hopsi-Winterkinderland even mee. Die liggen een stukje apart van de andere pistes.

Wereldkampioenschappen op de Planai

De Planai is ook de berg waar in 1982 en 2013 de wereldkampioenschappen Alpine Ski werden gehouden. En in 2017 was skigebied Schladming samen met Ramsau am Dachstein gastheer voor de Special Olympic World Wintergames, de Olympische Spelen voor verstandelijk gehandicapten. Voorafgaand aan het wereldkampioenschap van 2013 is er voor vele miljoenen geïnvesteerd in verbetering van de infrastructuur. Zoveel zelfs dat de Oostenrijkse versie van de rekenkamer een onderzoek instelde naar de besteding van al dat geld.

skipisten Planai
Skipisten op de Planai. © WintersportOostenrijkGids.nl

Het grote voordeel van al die investeringen is dat je ook als gewone wintersporter van al die snelle liften, sneeuwkanonnen, ondergrondse parkeergarages en andere voorzieningen kunt profiteren. Zo zijn alle pisten van de vier-bergen-schaukel in skigebied Schladming kunstmatig te besneeuwen.

En nog steeds kun je van tijd tot tijd wereldkampioenen zien skiën in Schladming of omgeving. Regelmatig belegt de Nederlandse Oostenrijker Marcel Hirscher, een van de beste skiërs ter wereld, zijn trainingskamp op de Reiteralm. Hirscher won goud op de combinatie en de reuzenslalom tijdens de Winterspelen van Pyeongchang in 2018. In datzelfde jaar won hij het overall-wereldbeker klassement van de FIS. Heb je zelf wedstrijd-aspiraties? Laat dan je prestaties filmen op de Ski-Movie-piste Weitmoos. Na afloop kun je de video online delen met je vrienden.

Ook leuk om thuisblijvers jaloers te maken: meerijden met een pistenbully op de Planai. Ook leuk om te doen is de muziekpiste: je kiest bovenaan de piste je favoriete muziek die via geluidsboxen in de bomen de hele afdaling te horen is. Met een muziekbibliotheek van tienduizend nummers zal er altijd wel iets naar jouw smaak tussen zitten. En wie graag de skidag in feeststemming wil eindigen kan sinds de zomer van 2017 rond de top van de Planai terecht in de uitgebouwde après-ski-bar Almrausch.

Nieuwe liften in Schladming

De investeringen gaan trouwens nog steeds door. Zo is op de Planai in de winter van 2016-2017 de nieuwe Burgstalllalm-lift in gebruik genomen, een achtpersoons stoeltjeslift die de oude 4-persoonslift vervangt. Verder heeft in de winter van 2022-2023 een nieuwe tien-persoons gondel op de Galsterberg de oude gondel vervangen. En op de Rittisberg is diezelfde winter een gecombineerde gondel-stoeltjeslift gebouwd.

Skiën voor gezinnen in Rohrmoos

Gezinnen die op wintersport gaan naar Schladming boeken wat vaker een skivakantie in Rohrmoos. Dat dorp ligt op 1050 meter hoogte op de uitlopers van de Hochwurzen. Deze 1850 meter hoge bult heeft ook weer van die mooie beboste rode pisten en een funslope. Je vindt hier 22 kilometer skipisten: 7 km blauwe pisten en 15 km rode pisten. Zwarte pisten ontbreken op de Hochwurzen. Avondskiën en rodelen op een 7 kilometer lange rodelbaan kan er weer wel en er is ook een funslope. Rode dalpiste 40 komt beneden mooi uit bij de dalllift van de Reiteralm, de vierde berg uit de skischaukel. Ga onderaan wel flink in schuss, want anders moet je heel lang prikken door het weiland.

reiteralm black rose
Black Rose piste © WintersportOostenrijkGids.nl

De Reiteralm, de meest westelijke berg in skigebied Schladming, ligt precies op de grens van de deelstaten Salzburgerland en Stiermarken. De Reiterarlm heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot het oefenterrein van professionele skiërs als de half-Nederlandse Marcel Hirscher. Je hebt hier een mix van 11 kilometer blauwe pisten, 18 kilometer rode pisten en 3 kilometer zwarte pisten (32 km in totaal). De vier zwarte pisten van de Reiteralm staan bekend als ‘the black quartet’ oftewel de zwart vier. Je moet van goeden huize komen om dit viertal de baas te kunnen, want het verval ligt rond de tachtig procent. Maar diezelfde Reiteralm heeft ook het X-point freestylepark voor beginners en een worldcup-afdaling voor kinderen.

De Reiteralm is het enige skigebied in Europa dat tijdens de Internationale Ski Area Test 5x het gouden piste-zegel won. Ook op de Reiteralm is een funpark: het Crosspark Reiteralm.

Skischool Reiteralm

Leren skiën kan bij de skischool Reiteralm van Wilfried Schrempf. In het hoogseizoen heeft hij 44 skileraren in dienst, onder wie altijd wel een Nederlandstalige skileraar. De skileraren houden onderling contact via Whatsapp. Mocht je kind dus toevallig in de skiklas komen bij een Duitstalige skileraar, dan kan er altijd een Nederlandse skileraar of juf aan de telefoon komen. Boek je skiles op de Reiteralm.

“Met moderne ski’s leren mensen al heel snel skiën. Eigenlijk stoppen ze dan te vroeg met lessen”, constateert Schrempf constateert met enig leedwezen. En dat is niet alleen omdat hem dat in de portemonnee raakt. “Als ze langer les hadden genomen, hadden we hun techniek naar een hoger niveau kunnen tillen. En dat leidt weer tot betere skiërs, meer veiligheid en meer skiplezier.”

En voor de liefhebbers van après-ski is in 2017 beneden bij de Silverjet-lift de Mühlstodl geopend: een skihut en après-skibar met authentieke huttenflair.

Schuin achter de Reiteralm ligt nog de Fageralm. Deze berg is niet aangesloten op de 4-bergen-skischaukel. Op de Fageralm liggen vooral beginnerspisten, maar je vindt er in het in 2021 geopende chaletpark Almdorf Fageralm hele leuke ski in ski out chalets.

Skiën in Schladming in cijfers

  • Hoogte skigebied Schladming: 745 – 2015 meter
  • Skipisten in Schladming/4-bergen-skischaukel: 81 (31 stoeltjesliften, 12 kabelbanen, 38 sleep- en oefenliften)
  • Totaal aantal kilometer skipisten Schladming-Dachstein: 230 km (blauw: 94 km, rood: 120 km, zwart: 16 km).
  • Kilometers skipisten in Schladming: 123 km (47 km blauw, 68 km rood, 8 km zwarte pisten)
  • Liften in Schladming/4-bergen-skischaukel: 44
  • Langlaufloipen: 420 kilometer in de Schladming-Dachstein-regio.
  • Aantal skihutten: 57.

Hoe kom je in Schladming?

Vanaf knooppunt Oudenrijn bij Utrecht moet je 1026 kilometer rijden vooraleer je kunt skiën in Schladming. Rij via München richting Salzburg (A8) en volg dan de A10 Tauernautobahn. Neem de afslag Altenmarkt/Graz. Rij door Radstadt heen richting Schladming.

Je kunt ook met de internationale treinen naar Schladming, dat een eigen station heeft. Stap in München of Bisschofshofen over op de Eurocity of een lokale trein naar Schladming. Boek online treinkaartjes naar Schladming. Met het vliegtuig naar Schladming? Dan is het vliegveld van Salzburg het dichtste bij. Vanaf het vliegveld kun je met een taxi naar Schladming. Bekijk vliegticketprijzen naar Salzburg

Meer informatie is te vinden op de site van het verkeersbureau van Schladming.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram. Reageren kan onderaan dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.