Shadow

Skigebied Schladming-Dachstein: veelzijdige wintersportregio voor skiërs en langlaufers

De regio Schladming-Dachstein behoort wat betreft aantal overnachtingen tot de vijf toeristische topregio’s van de Alpen. Geen wonder, want alleen al skigebied Schladming-Dachstein telt negen skibergen met als belangrijkste skigebied de 4-Bergen-Skischaukel bij Haus im Ennstal en Schladming. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het uitstekende langlaufgebied bij Ramsau am Dachstein en de wintersportmogelijkheden op de Dachstein gletsjer.

Laatst gewijzigd: 4 december 2023

skigebied Schladming-Dachstein
Wintersport in een prachtige omgeving in skigebied Schladming-Dachstein ©WintersportOostenrijkGids.nl

Het skigebied Schladming-Dachstein bestaat uit zeven toeristische centra waarvan Schladming, Ramsau am Dachstein en Haus im Ennstal de bekendste zijn. De dorpen en plaatsen liggen tussen de grote zuidwanden van het Dachstein-massief aan de ene kant en de Schladminger Tauern aan de andere kant.

Het hele dal van Schladming-Dachstein is onderdeel van de Ski Amadé. Dat is een samenwerkingsverband van zes skigebieden in het Salzburgerland. Eigenlijk ligt Schladming net over de deelstaatgrens in de Steiermark, maar een kniesoor die daar op let. Tijdens een dag skiën in Schladming ski je zonder dat je het in de gaten hebt de ene keer in het Salzburgerland, de andere keer in Steiermarken. De Ski Amadé telt verdeeld over vijf skigebieden in totaal 760 km aan skipisten en 270 liften, waar je met één skipas gebruik van kunt maken. Mag het voor jou wel iets minder, dan kun je op de 230 kilometer en 88 skiliften van skigebied Schladming-Dachstein ook nog prima uit de voeten.

Hotels boeken in Schladming-Dachstein

Wil jij skigebied Schladming-Dachstein zelf wel eens ontdekken? Boek dan een hotel of appartement bij onder meer Summit Travel, TUI, Snowtrex of Booking.com. Chalets, vakantiehuizen en appartementen in Schladming-Dachstein boeken kan bij onder meer Interhome en Belvilla. Ga je liever langlaufen of op skivakantie in Ramsau? Ook daarvoor kun je terecht bij bovenstaande touroperators, maar kijk ook even bij TUI en De Jong Intra.

Skiles in Schladming Dachstein

Ga jij voor het eerst skiën in skigebied Schladming Dachstein of wil je je skitechniek verbeteren? Reserveer dan alvast online en in het Nederlands je skiles bij een van de skischolen in Schladming-Dachstein. Je kunt kiezen uit skiles op allerlei niveaus, in groepen of privé-skiles, snowboardles etcetera.

4-Berge-Skischaukel: het hart van skigebied Schladming-Dachstein

wintersport in Schladming Dachstein
© WintersportOostenrijkGids.nl

Het hart van skigebied Schladming-Dachstein wordt gevormd door de 4 Berge-Skischaukel tussen Haus im Ennstal en Schladming. Hier liggen van oost naar west de Hauser Kaibling, de Planai, de Hochwurzen en de Reiteralm die via liften en pisten met elkaar verbonden zijn. Het zijn vier zeer gevarieerde bergen die van Moeder Natuur meer dan genoeg uitdaging voor skiërs en snowboarders van allerlei niveaus hebben meegekregen. Bovendien zijn hier in de aanloop naar het wereldkampioenschap skiën in 2013 honderden miljoenen gestoken in verbetering van liften, pisten en andere infrastructuur. En daar heb je als gewone skiër en snowboarder nog steeds profijt van.

De Hauser Kaibling telt vooral brede blauwe en rode pisten en is dus een ideaal skigebied voor beginners en families met kinderen. Maar op de Kaibling worden ook de wereldbekerwedstrijden voor vrouwen gehouden.

Night Race op de Planai

Daarentegen biedt de Planai meer uitdagingen voor gevorderde skiërs. Hier zijn vooral rode en zwarte pistes te vinden en hier wordt ook de mannenafdaling gehouden tijdens wereldbekerwedstrijden. Ook spectaculair is de Night Race in januari. In de winter van 2024 zijn er maar liefst 2 Night Races: de Night Race reuzenslalom op 23 januari 2024 en een dag later de gewone Night Race slalom.

Tijdens de Night Race, de spectaculairste wereldbeker nachtslalom van Oostenrijk, staan er 50.000 toeschouwers aan de voet van de Planai te kijken én te feesten. Sowieso trekt Schladming van alle dorpen in skigebied Schladming-Dachstein de meeste jongeren. Het uitgaansleven, dat vooral geconcentreerd is rond de Planai, is hier behoorlijk levendig.

Spectaculaire start van het skiseizoen

De Night Race is niet het enige spektakel in skigebied Schladming-Dachstein. Met optredens van wereldsterren bij de start van het skiseizoen begint Schladming-Dachstein de Top of the Mountains-concerten in Ischgl naar de kroon te steken. Pink, Seeed, Martin Garrix, allemaal hebben ze wel eens de skiopening in Schladming-Dachstein verzorgd. Robbie Williams geeft op 7 en 8 december 2023 maar liefst 2 concerten in het Planai-stadion.

Het zwarte kwartet van de Reiteralm

Black Rose piste © WintersportOostenrijkGids.nl
Black Rose piste © WintersportOostenrijkGids.nl

Ook op de Reiteralm tref je gevarieerde pisten aan. Het pistenaanbod varieert van makkelijke blauwe pisten tot wereldbekerafdalingen. De Reiteralm heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot trainingsberg van de wereldelite van de skiërs. Ook de Oostenrijkste topskiër Marcel Hirscher (die een Nederlandse moeder heeft en dus ook een beetje ‘van ons is,) gebruikt de Reiteralm vaak om te trainen. Én je vindt hier het zogeheten ‘zwarte kwartet’. Dat zijn de Black Queen, de Black Power, de Black Rose en de Black Horse: vier bloedsteile pistes met een hellingspercentage van respectievelijk 65 procent, 60 procent, 80 procent  en 60 procent.

Hoeft het voor jou niet zo heftig, dan kun je op de Reiteralm ook de ‘Cool Running’ doen, een afdalingspiste voor doorsnee-skiërs die hun tijd wel eens willen meten. Je kunt ook proberen zo hard mogelijk te gaan op de Gul-Schuss-afdaling (piste 2) met snelheidsmeting. Nieuw sinds de winter van 2017-2018 is het Crosspark Reiteralm. Het is een familiepark, maar de echte durfals proberen rechts aan het eind door een berghut te springen.

Wil je op elke piste je snelheid meten, maar ook navigeren zonder steeds op een kaartje te kijken? Dan kun je in skigebied Schladming-Dachstein een skidatabril huren. Deze skibril met ingebouwde navigatie werkt in alle skigebieden van de Ski Amadé.

Kleinere skigebieden in Schladming-Dachstein

Ben je als beginnende skiër of met kinderen op skivakantie in Schladming-Dachstein en heb je niet zoveel behoefte aan veel pistenkilometers? Dan kun je ook terecht op de Fageralm. Die ligt vanuit Schladming bezien net achter de Reiteralm. Dit is een zonnig gelegen, apart skigebied met vooral blauwe pistes. Een prima skigebied voor kinderen dus. Vanuit Forstau (op 930 meter) pak je twee stoeltjesliften naar boven. Daar liggen, heerlijk tussen de bossen, vier sleepliften om je naar maximaal 1885 meter hoogte te brengen. Langs de pistes zijn allerlei kinderattracties zoals een indianenpad en een vikingroute. Je vindt hier in het in 2021 geopende chaletpark Almdorf Fageralm leuke ski in ski out chalets.

Ook de Galsterbergalm (1986 meter hoogte) net voorbij Haus im Ennstal, is een kleiner, afzonderlijk skigebied. Hier bij Pruggern liggen vijf skiliften, vijftien km pisten, twee funslopes, een Gallisch kinderland en 5 km rodelbaan op je te wachten. Op de Galsterberg is in de winter van 2022-2023 een nieuwe 10-persoons gondel gaan draaien die de oude gondel vervangt. Voor families is het het Gallische dorp met z’n 3 funslopes het hoogtepunt.

Aan de overkant van het dal van Schladming -Dachstein liggen nog drie skigebieden. Het kleinste van de drie is de Stoderzinken, een berg van 2045 meter hoogte met ongeveer 10 km aan pistes, een permanente racepiste, een tubing-park en een kinderland met gratis toegankelijk rollend tapijt.

Riesneralm: klein, maar fijn

Verder kun je skiën op de Riesneralm en de Planneralm. Het skigebied van de Riesneralm is met 5 afdalingen van in totaal 32 kilometer en 5 liften helemaal ingericht op kinderen. Maar je kunt ook een hele lange afdaling naar het dal maken. Nieuw sinds de winter van 2022-2023 is de Ski-Movie-racepiste. Kijk voor meer informatie op Riesneralm.at.

Planneralm: bijzonder skigebied in Schladming-Dachstein

Een bijzonder skigebied in Schladming-Dachstein is de Planneralm. Dit is namelijk het hoogste skidorp van de Steiermarken. Het skigebied ligt op een hoogte van 1600 – 2200 meter en (vrijwel) elk jaar valt hier meer sneeuw dan in de rest van de Obersteiermark. Leuk voor kinderen om in diepe sneeuw te sleeën, maar ook heerlijk voor freeriders en toerskiërs. Het skigebied Planneralm telt 4 liften, een oefenhelling in het kinderland, 3 kilometer blauwe pisten, 11 kilometer rode pisten en 2 kilometer zwarte pisten. Maar je beleeft hier nog wel echte winters in een rustige omgeving.

In de skigebieden van Planneralm en Riesneralm kun je terecht met 1 skipas: de Schneebären Card.

Rodelen in Schladming-Dachstein

Skigebied Schladming-Dachstein telt in totaal 7 rodelbanen. De langste rodelbaan ligt op de Hochwurzen en is 7 kilometer lang. Je komt bij de start via de 10-persoons gondel van de Hochwurzen en je kunt er ook ’s avonds rodelen. Ook op de Galsterberg, de Rittisberg en de Reiteralm zijn rodelbanen waar je ’s avonds kunt rodelen. Hetzelfde geldt voor de natuurrodelbanen op de Mitterberg en op de Planneralm. In Ramsau am Dachstein is het niet de verlichting, maar het prachtige uitzicht op de zuidwanden van de Dachstein die het rodelen hier tot een geweldige ervaring maakt. Verder kun je nog rodelen in Donnersbachwald, op de Mörsbachalm en de Schaupphof.

Skiën op de Dachstein gletsjer

dachstein gletsjer
Dachstein gletsjer-gondel © Planai-Hochwurzen/Photoguides

Ramsau am Dachstein ligt op een zonnig hoogplateau tussen de 1100 en 1300 meter. Je kunt hier nog echt een wintersportvakantie midden in de natuur kunt beleven. Ramsau heeft ook een skigebied op de Dachstein-gletsjer. De tocht met de Dachstein Südwandbahn van 1700 naar 2700 meter hoogte is al een belevenis. Vanaf het dalstation gaat de gondel in acht minuten langs een bijna loodrechte rotswand zonder liftpyloon naar de top. Je staat dan op de hoogste berg van de Steiermark.

Wintersporters vinden hier vier rode pisten, een zwarte piste en drie skiroutes. De meeste pistes liggen op het noorden. Verder ligt hier nog een funpark, een ijspaleis in de gletsjer en voor langlaufers 18 km aan loipen. Die loipen op de gletsjer zijn vanaf november tot juli open. En je kunt hier ook geweldig toerskiën!

Maar spectaculairder dan het skiën zijn de attracties op de Dachstein-gletsjer. Je vindt hier Oostenrijks hoogste hangbrug (die over een hoogte van 400 meter gaat), de zogeheten Trap in het Niets en de Skywalk. Ze bezorgen je gegarandeerd koude rillingen. En we laten maar even in het midden of dat komt door de lage temperatuur, de waanzinnig mooie vergezichten of de peilloze diepte onder je voeten. Check voor je naar de gletsjer gaat wel eerst het weerbericht.

Dachstein-gletsjer in 2023-2024 beperkt open

De Dachstein gletsjer gaat in de winter van 2023-2024 alleen twee weken in de kerstvakantie open. Dat heeft te maken met onderhoudswerk aan de skiliften en een verbouwing van het bergstation van de gondel. In de voorgaande winter was de Dachstein-gletsjer de hele winter gesloten. Dat had te maken met de droge winter van 2021-2022 en de daaropvolgende warme zomer. Daardoor was de gletsjer in slechte toestand.

Skiën in Ramsau am Dachstein

Het skigebied van Ramsau zelf is vooral een familieskigebied. Het bestaat uit twaalf liften en 25 kilometer pisten die op de flanken van de Rittisberg liggen. Dat zijn hoofdzakelijk sleepliften en blauwe pisten. De Rittisberg krijgt in de winter van 2022-2023 een gecombineerde gondel- en stoeltjeslift. Bijvoorbeeld kinderen en skiklassen kunnen dan comfortabel met de gondel naar boven. Wie z’n ski’s niet uit wil klikken, gaat met de stoeltjes omhoog. Die nieuwe lift vervangt de 4-persoons stoeltjeslift in het Rittisstadl. Daarnaast heb je in Ramsau nog de Kali’s Belevenispistes, het grootste kinderland van Steiermarken.

Wintersport in Ramsau am Dachstein? Langlaufen!

Maar we zouden skigebied Schladming-Dachstein schromelijk tekort doen door het alleen een skigebied te noemen. Verspreid door de regio Schladming-Dachstein liggen 420 kilometer langlaufloipen.

Met name bij Ramsau am Dachstein ligt een enorm langlaufgebied van wereldfaam. Het gebied telt maar liefst 125 km aan klassieke loipes en 95 km aan skating-loipes. In Ramsau is ook een avondloipe die dagelijks van 17.00 – 21.00 uur verlicht is.

Omdat de dorpen die samen Ramsau vormen verspreid over de hoogvlakte liggen, kun je hier heerlijk genieten van de natuur. Dat kan op de 70 km aan winterwandelpaden en arresleeroutes. Maar je kunt natuurlijk ook op een fatbike (een soort mountainbike met superbrede banden) van het winterlandschap genieten. Omdat er geen vervuilende industrie of snelwegen in de buurt zijn, is de lucht superschoon en is het heerlijk stil.

Langlaufen in Schladming-Dachstein op de ‘Tälerloipen’

Naast Ramsau bieden ook andere dorpen in de Schladming-Dachstein regio mogelijkheden voor langlaufers. Denk bijvoorbeeld aan de ‘Tälerloipen’, de loipen door de dalen. De Kristalllo-route in Untertal is bijzonder indrukwekkend. Deze langlaufroute voert herhaaldelijk langs het kristalheldere water van de Untertaler beek, wat het de ideale route maakt voor een koude winterochtend. De Spechtensee-route daarentegen is zeer idyllisch en leidt rond een eenzaam veenmeer in de buurt van Wörschachwald. Wie tijdens het langlaufen rust zoekt, zal genieten van de loipes in het Donnersbachwald.

Zo verrassend gevarieerd kan een wintervakantie in skigebied Schladming-Dachstein dus zijn. Kilometers vreten en feesten in Schladming. Of een heerlijke wintervakantie in de natuur in Ramsau.

Skigebied Schladming-Dachstein in cijfers en feiten

  • Aantal kilometer skipisten Schladming-Dachstein regio: 230 kilometer (94 km blauw, 120 km rood en 16 km zwarte pisten)
  • Skiliften in Schladming-Dachstein: 81 (31 stoeltjesliften, 12 kabelbanen, 38 sleep- en oefenliften)
  • Winterwandelpaden: 282 kilometer
  • Aantal pistenhutten: 100.
  • Rodelbanen: 9 (in totaal 28,5 km rodelbanen)
  • Langlaufloipen: 435 km (344 km klassiek gespoord en 170 km skating)

Vergelijk skigebied Schladming-Dachstein met andere skigebieden in Oostenrijk.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram. Reageren kan onderaan dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.