Shadow

Wintersport in Auffach: grootste skigebied in Wildschönau Tirol

Van de vier dorpen die samen de Wildschönau vormen, ligt Auffach het meest centraal in het skigebied Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau. Dankzij de Verbindungslift kun je skiën in Auffach zelf, maar ook heel makkelijk in Alpbachtal skiën. Zo haal je tijdens je wintersport in Auffach het meeste uit je skivakantie in de Wildschönau.

Wintersport in Auffach
Wintersport in Auffach © WintersportOostenrijkGids.nl

Auffach is het op één na grootste dorp van de vier kerkdorpen die samen de Wildschönau-vallei vormen. Vanuit Innsbruck en Wörgl kom je eerst door Niederau, dan door Oberau om te eindigen in Auffach. De weg loopt dan nog 5 kilometer door naar de Schönanger Alm, waar je kunt toerskiën en wandelen, en loopt daar dood. Groot voordeel is dus dat je geen doorgaand verkeer door Auffach hebt.

Op wintersport in Auffach: vakantie in traditioneel Tirools dorp

Auffach dankt haar naam aan de houtproductie die in vroeger tijden op de Schönanger Alm plaatsvond. Houthakkers gooiden de boomstammen in de rivier waarna ze in Auffach werden opgevangen, ‘aufgefangen’, maar dan in het plaatselijke dialect uitgesproken. Veel van dat verleden is nog te vinden 1. Tiroler Holzmuseum, dat je niet kunt missen als je Auffach binnenrijdt. Hier exposeert Hubert Salcher in zijn dertig kamers tellende en naar hars ruikende  geboortehuis om en nabij de drieduizend objecten. De oudste dateren uit de zeventiende eeuw, maar Salcher hakt en snijdt zelf nog regelmatig houten beelden uit.

1. Tiroler Holzmuseum Auffach © WintersportOostenrijkGids.nl
1. Tiroler Holzmuseum Auffach © WintersportOostenrijkGids.nl

En nog steeds is Auffach een traditioneel dorp. Je ziet er veel van de voor deze streek zo kenmerkende boerderijen die helemaal van hout zijn. Huisnummers lopen kriskras door het dorp op volgorde van ouderdom. Hoe lager het nummer, hoe ouder het huis. Pas in 2013 werden in Auffach straatnamen ingevoerd, iets waar de dorpsbewoners erg aan moesten wennen. Het oudste huis van Auffach, een boerderij met nummer 1, staat aan de voet van de rodelbaan.

Appartement, pension of hotel in Auffach boeken

Wil jij op wintersport in Auffach enwil je een hotel, appartement of pension in Auffach boeken? Kijk dan onder meer bij Snowtrex en Booking.com. Vakantiehuizen en appartementen kun je onder meer boeken bij Belvilla.

Nieuwe gondels voor de Schatzberglift

De nieuwe Schatzberggondel in Auffach © Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau
De nieuwe Schatzberggondel in Auffach © Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau

Een dag skiën in Auffach begint altijd met een rit naar boven met de Schatzberg-gondel. De vier-persoons gondels zijn in de winter van 2017-2018 vervangen door rode achtpersoons gondels, die ook nog eens sneller draait. In dertien minuten sta je vanuit het dal op de top. Daardoor kunnen per uur niet 1600 wintersporters, maar 2.650 personen per uur vervoerd worden. Ook de drie liftstations worden vernieuwd.

Waar elders in de skigebieden in Oostenrijk de trend juist is om dalliften om te bouwen naar tienpersoons gondels, doet men het in Auffach, eigenlijk in de hele Wildschönau, dus nog even rustig aan. En dat past ook helemaal bij het karakter van skigebied Auffach. In de skigebieden van Wildschönau hoeft het allemaal niet groot en massaal te worden, integendeel, liever niet zelfs. Weliswaar heeft de opening van de verbindingslift naar Alpbach in 2012 – 2013 de hoteliers en de liftmaatschappij geen windeieren gelegd, maar men wil het nadrukkelijk geen tweede Zillertal of Skiwelt Wilder Kaiser Brixental worden. Die twee skigebieden liggen in de naburige dalen.

Wildschönauer specialiteit: brezensuppe

skien auffach
© WintersportOostenrijkGids.nl

Bij het middenstation van de Schatzberglift ligt het kinderland met de skischool. Het bergstation van de Schatzberglift ligt niet helemaal op de top. Naast het bergstation liggen een pistenrestaurant en een skihut. Neem direct links daarvan afdaling zes en neem de Hahnkopf-stoeltjeslift. Die brengt je naar de top van de Schatzberg op 1903 meter.

Daar liggen wederom een paar mooie pistenhutten zoals de Gipfo hit. Hier moet je echt de ‘brezensuppe’ gegeten hebben: soep met uien en bruine in plaats van witte pretzels. Wie op wintersport in Auffach geen brezensuppe gegeten heeft, is niet in de Wildschönau geweest. Probeer ook de Kaiserschmarrn in de Wurmegg-Hochleger. Deze nieuwe skihut ligt pal naast het bergstation van de Verbindungslift en is in de winter van 2016 – 2017 geopend. Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht over het Alpbachtal.

De mooiste skipisten in Auffach

skihutten auffach
Gipfo Hit © WintersportOostenrijkGids.nl

De meeste pisten in Auffach zijn rood, maar laat je daar door niet van de wijs brengen. Het zijn doorgaans vrij makkelijke, brede pisten die tussen de bomen liggen. Vooral piste negen is superbreed en niet heel moeilijk. Zelfs op drukke dagen heb je op deze piste geen last van andere wintersporters.

Dat geldt ook voor piste 12 die helemaal langs de rand van het skigebied gaat. Je hebt deze piste vaak voor jezelf. Onderaan, na de hut in de laatste linkerbocht, gaat de piste over in een pad dat naar het dalstation van de Gipfelbahm leidt. In vijf minuten sta je weer boven, klaar voor de volgende afdaling. En zo kun je ook piste elf, piste tien en piste acht af. Ga je liever offpiste skiën in Auffach? Dan duik je gewoon tussen al die pisten in de poedersneeuw.

Skiën in Auffach en Alpbachtal

De meeste van die skipistes zijn niet echt moeilijk rood, dus ook lichtgevorderden kunnen er makkelijk van af. Ook de zwarte zeven zal wat meer ervaren skiërs niet veel problemen, maar des te meer plezier opleveren, zeker omdat je hier lekker in de zon skiet. Toch zullen gevorderde wintersporters vrij snel de rode afdaling dertien, de Wurmegg, pakken om door te steken naar het Alpbachtal. Zonder die verbinding zou een wintersport in Auffach voor gevorderden wel erg beperkt zijn.

Je ontkomt er overigens niet aan om een deel van die afdaling met de gondel af te leggen. De dalafdaling houdt op bij het middenstation. Er is geen skiroute en ook offpiste is het niet mogelijk om verder te gaan. De helling ligt op het zuiden, wordt niet besneeuwd en is eigendom van tal van boeren en andere grondbezitters. Verder met de dallift dus. Beneden in Inneralpbach moet je een stukje over vlonders en matten klunen om over te stappen in de Pöglbahn. Die brengt je dan naar de Gmahkopf.

De dalafdaling naar Auffach

De langste afdaling van het hele skigebied is de 7 kilometer lange dalafdaling. Die begint als piste 2 bovenaan het bergstation van de Schatzberglift en gaat vanaf het middenstation verder als piste 1. Halverwege splitst die zich in 1 en 1a. Die 1a is een natuurpiste die het hele seizoen niet geprepareerd wordt.

Après-ski in Auffach

Skiliften in Auffach: Gipfelnbahn
Bergstation Gipfelbahn in Auffach © SkiJuwel Alpbachtal Wildschönau

De après-ski in Auffach speelt zich vooral rond de Gruttn Stadl en Charlie’s snacktent onderaan de dalafdaling bij de Schatzberglift. Verder zijn er wat restaurants. Voor wellness in Auffach ben je op je hotel aangewezen. Buurdorp Niederau heeft meer après-ski mogelijkheden en is wat levendiger. De pisten in Niederau zijn ook iets uitdagender. Daar staat dan weer tegenover dat het skigebied in Auffach groter is. Maar voor een uitbundig nachtleven kun je beter een skivakantie in het Zillertal of de Skiwelt Wilder Kaiser boeken.

Rodelen en skiroutes in Auffach

De rodelbaan in Auffach loopt vanaf het middenstation van de Schatzberglift naar Auffach. De rodelbaan loopt grotendeels door het bos, dus onderweg zie je het dorp nauwelijks liggen. De mooiste skiroute annex rodelroute loopt van de Schatzberg naar Thierbach. Het bovenste stuk moet je over de piste rodelen, maar na het snowboardpark duik je het bos in. Ook winterwandelen en arresleetochten zijn in Auffach populair. Veel van die tochten gaan richting de Schönanger Alm en beginnen en eindigen daar in één van de berghutten.

Skigebied Auffach in cijfers en feiten

Schönanger Alm bij Auffach
Sohönanger Alm © SkiJuwel Alpbachtal Wildschönau
  • Hoogte skigebied Auffach: 875 – 1903 meter
  • Skigebied Auffach open: van half december tot pasen.
  • Aantal kilometer skipisten Wildschönau-Alpbachtal: 109 km pistes (in rechte lijn, 145 km skiënd)
  • Skipisten Wildschönau in kilometers: 70 km.
  • Verdeling skipisten: 26 km blauwe piste, 54 km rode piste, 13 km zwarte pistes, 16 km gemarkeerde ski routes. Bekijk de interactieve pistenkaart.
  • Aantal liften SkiJuwel Alpbachtal Wildschönau: 46 : 7 gondels, 7 stoeltjesliften, 32 sleepliften
  • Aantal pistenrestaurants: 25
  • Snowpark: op de Schatzberg

Op wintersport naar Auffach met de auto, trein of het vliegtuig

Vanaf knooppunt Oudenrijn bij Utrecht is het 917 km naar Auffach. Je kunt het beste naar Auffach rijden via Frankfurt en dan verder op de A3 richting Nürnberg en München. Neem dan de A8 München – Salzburg en rij bij Rosenheim via de 93 naar de grensovergang bij Kufstein. Daar staan vaak files. Tot aan Kufstein-Süd heb je vanaf 15 december 2019 geen autobahnvignet nodig. Vanaf Kufstein-Sud volg je de B171 richting Wörgl. Vanaf Wörgl-Ost rij je in 25 minuten naar Auffach.

Wörgl heeft een groot station, waar ook internationale treinen stoppen. Met de dagelijks rijdende Nightjet nachttrein kun je rechtstreeks vanuit Nederland naar Wörgl reizen. Het laatste stuk naar Auffach kun je met de bus of met een taxi. Klik hier voor prijzen van treintickets.

Vliegen naar Wildschönau kan via het vliegveld van Innsbruck. Diverse maatschappijen vliegen vanaf Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven naar Innsbruck. Vergelijk dus de prijzen van vliegtickets naar Wildschönau. Vanaf vliegveld Innsbruck naar Auffach is het ongeveer 50 minuten rijden met een taxi of shuttle. Die taxi naar Auffach kun je op deze Nederlandstalige taxisite boeken.

Vergelijk skigebied Auffach met andere skigebieden in Oostenrijk.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram. Reageren kan onderaan dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.