Shadow

Rechtstreeks naar de lekkerste kaiserschmarrn van de Ski Amadé met slimme data skibril

De slimme skibril ziet er aan de buitenkant uit als een gewone skibril © WintersportOostenrijkGids.nl
De slimme skibril ziet er aan de buitenkant uit als een gewone skibril © WintersportOostenrijkGids.nl

De Google Glasses, de slimme databril van Google, is bij het grote publiek nooit echt aangeslagen. Maar in het Oostenrijkse skigebied Ski Amadé is nu een slimme skibril ontwikkeld, die in elk geval wintersportende gadgetfreaks zeker zal interesseren: de data skibril, een skibril met ingebouwde navigatie.
Voorlopig is-ie alleen nog maar beschikbaar in de Ski Amadé, een samenwerkingsverband van onder meer Schladming-Dachstein, Salzburger Sportwelt / Snow Space Salzburg en het Gasteinertal. Wij gingen skiën in Schladming en deden een test met de slimme skibril op de Schladminger vier-bergen ‘Skischaukel’. Dit skigebied telt 123 kilometer aaneengesloten pisten die verdeeld zijn over vier bergen. Navigatie-uitdagingen genoeg dus.

Navigeren via je skibril

De eerste versie van de data skibril werd in 2014 geïntroduceerd en werd ontwikkeld in samenwerking met de software ontwikkelaar Evolaris en hardwarefabrikant Recon Instruments. De Smart Ski Goggle, zoals de bril ook wel wordt genoemd, werd destijds geladen met gegevens die ook in de mobiele app van Ski Amadé te vinden waren. Maar navigeren zoals we dat van autonavigatie kennen, was nog niet mogelijk. Dat is sinds de winter van 2016-2017 wel het geval, en daarmee is de data skibril eigenlijk pas echt een slimme bril geworden.

De set bestaat uit een polsband met grote knoppen om de bril op afstand te bedienen en een skibril waar aan de buitenkant niets opvallends te zien is. Aan de binnenkant zit rechts onderin een schermpje dat verreweg het duurste onderdeel van de bril is. Een wifi-ontvanger in de zijkant van de skibril communiceert met de polsband en het WLAN-netwerk in de skigebieden van de Ski Amadé. Dankzij de meer dan 400 gratis WLAN-hotspots in de Ski Amadé heb je altijd online bereik en gaat het gebruik van dataskibril niet ten koste van de internetbundel van je smartphone. De data skibril voelt ook niet zwaarder aan dan een ouderwetse ‘domme bril’ zonder datascherm.

Data skibril makkelijk te bedienen

De bediening van de data skibril is heel eenvoudig. Het drukken op de knoppen van de polsband is zelfs met gehandschoende vingers geen probleem. Een handleiding heb je eigenlijk niet nodig, want via allerlei schermmenu’s kom je vrij snel waar je wezen wilt. Dat die menu’s alleen in het Duits of Engels beschikbaar zijn, is in de praktijk ook geen probleem. Je kunt kiezen uit onder meer skigebieden, skiliften, pistenhutten, points of interest, toiletten, parkeerplaatsen, fraaie fotopunten en webcams. Je kunt een route plannen waarbij je aangeeft of je via blauwe, rode of zwarte pistes wilt skiën of die juist wilt mijden. Routekaartjes kun je als Google-maps-weergave of als lijst laten weergeven. Dat laatste werkt overigens verreweg het makkelijkst.

Duidelijke pijlen en teruglopende afstandsmeters geven aan waar en wanneer je naar links, naar rechts of rechtdoor moet. Dat werkt allemaal prima, al zou je die informatie misschien liever nog via een oortje in je helm te horen krijgen. Hoewel, een Silvie Meis die met zwoele stem ‘In fünfzig meter nach rechts abbiegen’ in je oor fluistert, leidt misschien ook weer af.

Calorieën verbranden

dataskibril
Data skibril met rechts onderin het display © Schladming-Dachstein

Af en toe schakelt de bril uit zichzelf over naar de snelheidsweergave en dat is misschien nog wel de leukste functie. Zeker als de teller even lekker oploopt, omdat je vol in ‘schuss’ naar beneden gaat. Ook kun je zien hoeveel calorieën je verbrand hebt. Dat gegeven kan je net doen besluiten om toch nog maar een portie kaiserschmarrn in die leuke pistehut te bestellen. Herprogrammeren van je route is een fluitje van een cent.

Je kunt de bril zo instellen dat-ie boven een bepaalde snelheid automatisch uitschakelt, zodat je niet wordt afgeleid. In de praktijk is dat niet echt nodig. Het schermpje en de daarin geprojecteerde informatie zit tijdens het skiën niet dwingend in je blikveld. Sterker nog, je moet actief even rechts onderin kijken om de informatie te kunnen zien. Als je gewoon recht vooruit kijkt, zie je het schermpje niet en word je dus ook niet afgeleid. Ook als de wifi even niet werkt, is de bril in offline modus prima te gebruiken.

De data skibrillen zijn verkrijgbaar in twee maten en van twee merken. Ze zijn voor 500 – 600 euro te koop in alle Intersport-winkels in de Ski Amadé. Voor wee tientjes per dag kun je de skibrillen huren. Zorg wel dat je een goede reisverzekering hebt, zodat een bij een ski-ongeluk gesneuvelde bril gedekt is.

Dataskibril te gebruiken in 25 skigebieden

Die fikse aanschafprijs zal voor veel Nederlanders een belemmering vormen om een data skibril te kopen, ook al is-ie te gebruiken in alle 25 skigebieden van de Ski Amadé. Echte gadget-liefhebbers, zeker diegenen die uit buurt van de Ski Amadé komen, zullen niet om die prijs malen. Maar als je veel in een groep skiet, zul je eerder in de gaten houden waar je skimaatjes naartoe gaan, dan dat je naar het display kijkt.

Betekent de data skibril het einde van de papieren pistenkaarten die binnen de kortste keren verfrommeld en gescheurd zijn? Nou nee, je hebt immers eerst een overzicht van een skigebied nodig, voordat je kunt besluiten naar welke lift of piste je wilt skiën. Bovendien is de accu van een dataskibril na zes uur leeg, maar bij extreme kou gaat het sneller. En tsja, dan moet je toch weer een beroep doen op een ouderwets kaartje of de pistenborden om weer terug te komen.

Bekijk de video om de slimme data skibril in actie te zien. Skibril nodig? Bestel je skibril bij Topsnowshop of Daka.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.