Shadow

Veilig met de auto naar Oostenrijk

veilig met de auto op wintersport

Staat er nog een wintersportvakantie naar Oostenrijk op planning deze winter? Grote kans dat je eerst bergen en sneeuw moet trotseren, voordat je kunt genieten van je sportieve vakantie.

Het rijden in de bergen verschilt een hoop met het vlakke Nederland. Tel daar het winterse weer bij op en het kan een flinke uitdaging worden om op de plaats van bestemming te komen. Om de autorit zo veilig mogelijk te maken, zijn de voorbereidingen erg belangrijk. Daarnaast moet je weten hoe je zo veilig en gecontroleerd mogelijk rijdt in de bergen en sneeuw.

Schakelen in de bergen

In Nederland zijn we gewend om te rijden met een laag toerental. Een berg opkomen kan juist alleen als de motor veel toeren maakt, dit vergroot namelijk de trekkracht van de auto. In de bergen moet je later opschakelen dan je gewend bent.

Bij een afdaling is het juist belangrijk om niet in een te hoge versnelling te rijden. Door op tijd terug te schakelen naar een lagere versnelling laat je de auto afremmen of je motor. Wanneer je in dit geval je voet van het gas afhaalt, hoort de auto af te remmen. Is dit niet het geval? Schakel dan nog verder terug. Wees bij de afdaling altijd voorzichtig met het afremmen, zeker bij sneeuw en ijzel. Trap de rem zo geleidelijk mogelijk in en zorg dat de wielen blijven rollen. Wanneer je een noodstop moet maken, wil je juist wel dat de ABS zo optimaal mogelijk functioneert. ABS werkt het beste als je de remdruk hoog houdt, dit doe je door zowel de rem als de koppeling hard in te trappen. Schrik niet als je rempedaal trilt of als je vreemde geluiden hoort, dit hoort bij de ABS.

Slim sturen

Voor rijden op besneeuwde bergwegen is meer voorzichtigheid geboden dan op gewone wegen. Bij gladheid dien je niet alleen met beleid te remmen, maar ook te sturen. Te scherp sturen kan ervoor zorgen dat je gaat slippen. Door echter slim gebruik te maken van je stuur, kun je ook uit een benarde situatie komen.

Het kan effectief zijn om continue met je stuur naar links rechts te draaien wanneer je tractie verliest bij het bergop rijden. Het draaien van de wielen zorgt dat je net voldoende grip krijgt om naar boven te komen.
En ook wanneer je in een zijwaartse slip raakt, kan goed sturen werken. Je eerste reactie is hoogstwaarschijnlijk om te remmen en de koppeling te gebruiken. Doe dit echter niet, maar stuur iets om hoog en geef juist gas bij om uit de slip te komen. Deze handeling werkt zowel op steile als vlakke wegen.

Slippen bij optrekken

In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden tussen 1 november en 15 april, omdat ze meer grip geven. Toch is het ook mogelijk om met winterbanden in de slip te raken, zelfs bij het optrekken. Wat in dit geval vaak helpt is om niet in de eerste maar in de tweede versnelling weg te rijden. Laat de koppeling rustig opkomen geef rustig gas bij. Lukt het op deze manier niet om grip te krijgen, dan kan het effectief zijn om de ABS en tractiecontrole uit te schakelen. Deze systemen zijn namelijk ontwikkeld om te remmen bij gripverlies, wat in dit geval juist tegenwerkt. Het is wel heel belangrijk om de ABS en tractiecontrole weer in te schakelen, zodat je er tijdens je rit van kan profiteren.

Deel dit met je vrienden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.