Shadow

Skigebied Gerlitzen Alpe: familieskigebied en kraamkamer van kampioenen

Dat je ook in een niet al te groot skigebied Olympisch kampioenen kunt kweken, bewijst skigebied Gerlitzen Alpe. In dit skigebied in Karinthië leerde Matthias Mayer, de Oostenrijkse winnaar van de gouden medaille op de afdaling bij de Winterspelen van Sotchi, ooit als kind skiën. En het is de thuishaven van Nadine Fest, winnares van de gouden plak op de Jeugd Olympische Spelen in Lillehammer 2016 en meervoudig winnares bij de FIS jeugd wereldkampioenschappen in 2017. Maar ook als je geen wedstrijdaspiraties hebt, kun je lekker skiën in Gerlitzen Alpe.

Skigebied Gerlitzen Alpe © Franz Gerdl/Kärnten Werbung
Skigebied Gerlitzen Alpe © Franz Gerdl/Kärnten Werbung

Skigebied Gerlitzen Alpe ligt bovenop het Gerlitzen Gipfelplateau bij Villach, hoog boven de Ossiacher See, en is al van veraf te zien. Qua grootte is skigebied Gerlitzen het vijfde skigebied in Karinthië. Met 45 kilometer aan skipisten is het geen groot skigebied, maar wel een echt familieskigebied. Vanaf de top van de 1911 meter hoge Gerlitzen Gipfel lopen de pisten echt alle kanten op. Het leuke daarbij is dat je altijd kunt genieten van een mooi uitzicht, bijvoorbeeld op de Ossiacher See. Bekijk de pistenkaart van Gerlitzen.

Skigebied Gerlitzen Alpe: ‘easy going’

Je kunt op twee manieren bovenop de Gerlitzen Alpe komen. De meeste mensen via de B94 langs de Ossiacher See naar Annenheim. Daar kun je je auto parkeren en vervolgens met de Kanzelbahn omhoog gaan. Maar je kunt ook vanaf de andere kant van het skigebied, via Klösterle, het skigebied bereiken. De meeste wintersporters komen echter via de Kanzelbahn. Die loopt in een keer door tot 1500 meter  hoogte. Opvallend is dat veel mensen zonder skimateriaal naar boven gaan.

Bij het bergstation blijkt waarom. Op diverse plekken in het skigebied zijn skidepots bij sportshops, waar je ook skimateriaal kunt huren. Sterker nog, je kunt overal je materiaal omwisselen, ook al heb je dat bij een andere skiverhuurder opgehaald. ‘Easy going’ is hier dan ook zo’n beetje het motto.

De skipisten in Gerlitzen Alpe: spinnenweb op de berg

Skigebied Gerlitzen Alpe © Region Villach Tourismus/Daniel Zupanc
Skigebied Gerlitzen Alpe © Region Villach Tourismus/Daniel Zupanc

Rondom het bergstation liggen diverse restaurants, een skiverhuur, de skischool en beginnen ook diverse moderne stoeltjesliften die je nog wat hoger brengen naar Gerlitzen Gipfel. Dit is de spil van het skigebied Gerlitzen Alpe. Als een spinnenweb lopen de pistes vanaf dit punt alle kanten op. Wel zo makkelijk, want zo kun je makkelijk je kinderen ophalen uit de skiles of afspreken met vrienden of familieleden die een andere piste willen doen.

Die pistes zijn over het algemeen lekker breed en rustig. Ook valt op dat je bij vrijwel elke lift langs twee kanten naar beneden kunt: via een rode en een blauwe piste. Makkelijk als jij een wat ander niveau hebt dan je vrienden. Je ziet elkaar wel weer beneden.

Nieuwe liften op de Gerlitzen Alpe

Aan de zuidoostkant van de Gerlitzen Alpe is in de zomer van 2022 de oude Finsterbach sleeplift vervangen door een 4-persoons stoeltjeslift. De nieuwe lift, die de naam Wörthersee Freeride Jet krijgt, wordt ook iets langer. De totale lengte bedraagt 450 meter. Met de nieuwe lift worden de Ossiacher-See-afdaling, de Turm-afdaling, de Finsterbachafdaling en de Finsterbach freeride-afdaling beter ontsloten. Ook zijn in de zomer zijn beneden in het dalstation van de Kanzelgondel in Annaheim al nieuwe roltrappen geïnstalleerd waardoor je vanaf het parkeerdek beter bij de kassa’s kunt komen.

Pistenpreparatie in Gerlitzen

Nog een opvallend verschijnsel: medio januari 2018 zijn de sneeuwkanonnen grotendeels al weer opgeborgen. Die zijn voor de rest van het seizoen niet meer nodig. Pistenonderhoud is hier sowieso naar een hoger plan getild. Bij het maken van kunstsneeuw wordt het water eerst gekoeld in koeltorens. Daardoor kunnen ze in Gerlitzen eerder dan in andere gebieden beginnen met het besneeuwen van de pisten. En bij het prepareren van de pisten worden extra veel pistenbully’s ingezet. Daardoor is het prepareren sneller klaar, zodat de pisten langer de tijd hebben om weer op te vriezen.

Skiën in Gerlitzen Alpe

Vanaf de zuidkant van de Gerlitzen Alpe heb je een mooi uitzicht over de Ossiacher See en de Wörther See. © WintersportOostenrijkGids.nl
Vanaf de zuidkant van de Gerlitzen Alpe heb je een mooi uitzicht over de Ossiacher See en de Wörther See. © WintersportOostenrijkGids.nl

Als je vanaf de Gerlitzen Spitze een stukje naar het zuiden afdaalt, kom je via piste tien (rood en blauw) op de Feuerberg uit. Hier ligt een prachtig hotelcomplex met kinderland aan de piste: het 4 sterren Mountain Resort Feuerberg. Vanuit de ‘infinity pool’ (en natuurlijk ook vanaf de piste) kijk je uit over de Ossiacher See en de Wörther See, twee van de vele meren waar Karinthië onder andere om bekend staat. De ligging is ideaal, want zo wordt het heel makkelijk om uitslapen, wellness en skiën te combineren. Meer tips voor hotels in Gerlitzen vind je verderop in dit artikel.

De mooiste piste van Gerlitzen Alpe

De mooiste pisten in Gerlitzen Alpe liggen echter aan de andere kant van het skigebied, richting Klösterle. Hier liggen, de 8, de 21, de 9 en de 6, stuk voor stuk afwisselende, brede, mooie rode pistes die uiteindelijk via de 6 en de 9 doorlopen naar Klösterle. Dit gebied is vernoemd naar het kloostertje dat aan de voet van de ongeveer 7,5 kilometer lange afdaling ligt. Het laatste stuk wordt ook de ‘Zielhang’ genoemd, omdat dit gedeelte wel iets wegheeft van een finish van een wereldbekerafdaling.

Op zich kunnen ze op deze piste ook wereldbekerwedstrijden organiseren, maar dat willen ze hier in Gerlitzen niet. Dan zou de piste in verband met de voorbereidingen een week gesloten moeten worden, aldus marketing manager Markus Ramsbacher, en dat willen ze de gewone toeristen niet aandoen. Bij mooi weer kun je vanaf het uitzichtpunt op deze piste de Grossglockner zien liggen, de hoogste berg van Oostenrijk. Met twee stoeltjesliften ben je zo weer boven op de Gerlitzen Gipfel voor een nieuwe afdaling.

Pistenhutten op de Gerlitzen Alpe

Pistenrestaurant Huaba Hittne op de Gerlitzen Alpe © Region Villach Tourismus/Hannes Pacheiner
Pistenrestaurant Huaba Hittne op de Gerlitzen Alpe © Region Villach Tourismus/Hannes Pacheiner

Trek gekregen van al dat skiën en boarden? Strijk dan neer in een van de 17 pistenhutten, restaurants en schirmbars die het gebied rijk is, zoals de Huaba Hittn, waar zelfgemaakte producten geserveerd worden. Iedereen wordt er als familie onthaald. Zorg wel voor flinke eetlust, want de porties zijn royaal.

De Stella Ronda Snowchallenge op de Gerlitzen Alpe

Ook leuk aan skigebied Gerlitzen Alpe is de Stella Ronda, niet te verwarren met de Sella Ronda in Val Gardena in de Dolomieten. Bij de Stella Ronda in Gerlitzen heeft een ‘prominent’ een route geskied waarbij hij of zij vrijwel alle liften en pisten in een bepaalde volgorde heeft afgelegd. De prominent kan een wedstrijdskiër zijn, maar ook een lokale restauranthouder zijn. Dat heeft een richttijd opgeleverd. Die tijd is opgeschreven en in een kluis opgeborgen.

Wie wil meedoen aan de challenge, moet zo dicht mogelijk bij die richttijd zien uit te komen. De tijden worden geklokt via je skipas. Aan het eind van het seizoen wordt de brief met de richttijd uit de kluis gehaald. De skiër of boarder die er zo dicht mogelijk bij gekomen is, wint een auto. Het gaat er dus niet om, wie de route het snelst heeft afgelegd, want wie weet heeft de referentieskiër wel een uur in een restaurant gezeten.

Met behulp van diezelfde techniek kun je trouwens aan het eind van de dag nagaan hoeveel kilometer je die dag hebt afgelegd. Gewoon even op Skiline het nummer van je skipas invoeren.

Hotels in Gerlitzen en omgeving

Wintersport en wellness op de Gerlitzen Alpe © Franz Gerdl/Kärnten Werbung
Wintersport en wellness op de Gerlitzen Alpe © Franz Gerdl/Kärnten Werbung

Als je gaat skiën in Gerlitzen en je wilt middenin het skigebied zitten, dan zul je al snel veel aanbiedingen vinden voor Almenresort Kanzelhöhe, dat tot in het voorjaar van 2016 nog eigendom was van het Zwitserse Hapimag. Het driesterren appartementenhotel Kanzelhöhe ligt naast skigebied Gerlitzen, maar wel aan de stoeltjeslift er naartoe. Het almenresort bestaat uit 140 appartementen die over verschillende gebouwen verdeeld zijn. Kanzelhöhe heeft onder meer een verwarmd binnenzwembad, een sauna, een supermarkt en een bar. Geen zin om tijdens je skivakantie in Gerltizen te koken? Dan kun je halfpension, diner of alleen ontbijt bijboeken.

Wil je wat meer luxe? Kijk dan even naar Sonnenhotel Zaubek. Dit vier sterrenhotel ligt aan de zuidkant van de Kanzelhöhe op 200 meter van de skiliften. Je kunt over makkelijke, brede skiwegen naar het skigebied komen. Een ander opvallend hotel is Alpinhotel Pacheiner dat een eigen sterrenwacht heeft.

Aanbiedingen Gerlitzen Alpe

Je kunt een appartement in Kanzelhöhe en kamers in Sonnenhotel Zaubek of andere hotels in Annenheim of Treffen boeken bij onder meer Summit TravelSnowtrex, Booking.com en Belvilla.

Je kunt ook een hotel of appartement in Annenheim, in het dal bij de Ossiacher See, boeken, maar dan moet je wel elke dag met de gondel naar boven. Ook een hotel boeken in Treffen, aan de voet van de kronkelende bergweg, of het 5 kilometer verderop gelegen Villach is een mogelijkheid, maar dan moet je wel steeds met de auto of de gratis skibus. Alternatief is een hotel in Arriach boeken. Dat ligt aan de andere kant van de Gerlitzen Gipfel, maar hier kun je met de twee Klösterle-stoeltjesliften omhoog en via twee rode afdalingen weer naar beneden.

Skiën met kinderen in Gerlitzen Alpe

Ga je hier op wintersport met kinderen of als beginner, dan zit je helemaal goed. Voor kinderen die nog moeten leren skiën zijn er drie oefengebieden aangelegd: Mittelstation/Kanzelhöhe (waar ook het Gerlitzen Kids Snowpark ligt), Bergeralm en een nieuw gebied in Klösterle/Arriach. Bovendien beschikt het skigebied over veel kindvriendelijke liften, waardoor ze makkelijk in de liften kunnen stappen. Voor kinderopvang kun je terecht bij de skischolen. Ook is er een apart snowpark voor kinderen en beginners. Het ligt bij het middenstation Kanzelhöhe. Niet voor niets heeft het skigebied het ‘Welcome Beginners-keurmerk’.

Voor gevorderde snowboarders zijn er diverse natuurbanen en off-piste mogelijkheden.

Skigebied Gerlitzen in cijfers

 • Hoogte skigebied Gerlitzen: 1500 – 1911 meter hoogte
 • Skigebied open: begin december tot begin april
 • Skipisten in kilometers: 45 km
 • Pisteverdeling: 12 km blauwe pisten, 27 km rode pisten en 3 km zwarte pisten.
 • Aantal skipisten: 29
 • Skiroutes: 3 van in totaal 15 km.
 • Aantal skiliften: 15
 • Aantal skihutten: 16
 • Skischool: Gerlitzen Ski und Snowboardschule (met drie steunpunten in het gebied)
 • Winterwandelwegen: 12 km
 • Langlaufen: 4 km (Mittelpunktsloipe in Klösterle)

Wat kosten de skipassen in Gerlitzen?

In Gerlitzen Alpe zijn diverse skipassen te koop. Een dagskipas, meerdaagse skipassen, een ochtendpas, een middagpas en een drie-uren-skipas. Jongeren, studenten, kinderen, senioren, groepen en families kunnen allemaal korting krijgen op de skipas. Er gelden aparte tarieven voor het hoog- en laagseizoen. Met de skipas krijg je na 17.00 uur korting op de toegang voor de Kärnten Therme in Warmbad-Villach. Bekijk de actuele skipasprijzen in Gerlitzen.

Hoe kom je in Gerlitzen Alpe?

Gerlitzen Alpe ligt op ongeveer 25 minuten rijden vanaf vliegveld Klagenfurt. Vanuit Villach ben je in 20 minuten met de skibus in skigebied Gerltizen Alpe.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram. Reageren kan onderaan dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.