Shadow

Skiën in Karinthië: de belangrijkste skigebieden in Karinthië en meer

De skigebieden in Karinthië liggen, vanuit Nederland gezien, een behoorlijk eind weg. Waarom zou je al die mooie, bekende skigebieden in Tirol en Salzburgerland voorbij rijden om te gaan skiën in Karinthië?

Skiën in Karinthië op de Mölltaler Gletscher © Franz Gerdl/Kärnten Werbung
Skiën in Karinthië op de Mölltaler Gletscher © Franz Gerdl/Kärnten Werbung

Karinthië en Oost-Tirol zijn de twee zuidelijkste deelstaten van Oostenrijk. Samen tellen ze ongeveer dertig skigebieden. Maar die skigebieden zijn over het algemeen wat minder bekend bij de Nederlandse wintersporters dan de van oudsher bekende skigebieden in Tirol en Salzburgerland. En dat is jammer, want skiën in Karinthië is op een paar manieren net even anders dan in de rest van Oostenrijk.

Zo merk je aan allerlei manier dat je in Karinthië al een stukje zuidelijker zit. Vanuit Villach, de tweede stad van Karinthië aan de grens met Italië en Slovenië, is het maar 2,5 uur rijden naar Venetië. Triëst aan de Adriatische Zee ligt op slechts twee uur rijden. Die mix van Oostenrijkse, Italiaanse en Sloveense invloeden heeft geleid tot een typische Alpen-Adria-sfeer, bijvoorbeeld in de gastronomie. En met de reistijd valt het best mee als je gaat vliegen naar Karinthië. Veel skigebieden in Karinthië liggen op een half uurtje rijden van de Karinthische hoofdstad Klagenfurt. Bekijk wat vliegtickets naar Klagenfurt kosten.

Aanbiedingen voor wintersport in Karinthië

Ben jij al overtuigd en wil je een wintersportvakantie in Karinthië boeken? Kijk dan voor Karinthië-aanbiedingen bij onder meer SnowtrexTUI, Summit Travel (oa Bad Kleinkirchheim en Nassfeld – Hermagor), Landal, Booking.com en Interhome. Die laatste aanbieder heeft vooral vakantiehuizen en chalets in Karinthië. Bekijk ook alvast online de prijzen van skilessen in Karinthië.

Overzicht skigebieden in Karinthië

Maar hoe zit het met het skiën in Karinthië? Waar liggen bijvoorbeeld de skigebieden en wat tref je daar aan? De skigebieden van Karinthië tellen ruim 800 kilometer aan skipisten. Hieronder een overzicht van de belangrijkste skigebieden in Karinthië. Hier alvast een tip: als je in verschillende skigebieden in Karinthië wilt skiën, kun je overwegen de Top Ski Pass te kopen. Daarmee kun je in 31 skigebieden in Karinthië en Oost-Tirol terecht.

Nassfeld, het grootste skigebied van Karinthië

Nassfeld-Pressegger See is met honderdtien kilometer het grootste skigebied van Karinthië. Net boven Hermagor, in het zuiden van Karinthië, liggen uitdagende skipistes vlak aan de grens met Italië. Nassfeld wordt beschouwd als de regio met de meeste zonne-uren van Oostenrijk. Voor langlaufers liggen in Nassfeld tachtig kilometer loipen. Maar dankzij de verbinding met het regionale loipennetwerk kun je hier op in totaal 230 kilometer loipen terecht. Snowboarders kunnen genieten van veel diepe-sneeuw-afdalingen en het funpark. En krijg je niet genoeg van skiën? Dan kun je ook ’s avonds skiën op de langste verlichte skipiste van Europa (2,2 kilometer). Skigebied Nassfeld loopt van 610 – 2200 meter hoogte

Bad Kleinkirchheim en Sankt Oswald: 1100 – 2055 meter

Het skigebied van Bad Kleinkirchheim en Sankt Oswald telt 104 kilometer skipisten en 25 liften. Het is daarmee het een na grootste skigebied van Karinthië en ligt in de Nockbergen. Langlaufers vinden hier 50 kilometer loipen. De bekendste piste in Bad Kleinkirchheim is de Franz Klammer Weltcubabfahrt, een mooie zwarte piste die uitkomt bij het dalstation van de Kaiserburgbahn. Het skigebied van Bad Kleinkirchheim is geschikt voor zowel beginners, families met kinderen als gevorderden. Landal heeft in Bad Kleinkirchheim een mooi vakantiepark dat aan de piste ligt. En Bad Kleinkirchheim is met twee grote thermencomplexen natuurlijk een uitstekende wellness-bestemming.

Skigebied Katschberg: 1066 – 2220 meter

Skigebied Katschberg op de grens van Karinthië en Salzburgerland. © Franz Gerdl/Kärnten Werbung
Skigebied Katschberg op de grens van Karinthië en Salzburgerland. © Franz Gerdl/Kärnten Werbung

Nog net in Karinthië ligt skigebied Katschberg. Met zeventig kilometer skipisten is dit een middelgroot skigebied. Skigebied Katschberg loopt tot 2200 meter hoogte. Landal heeft in Katschberg een prachtig vakantiepark aan de piste. En bovendien kun je in Katschberg ook skiën in Sankt Michael of in het nabij gelegen Obertauern. De populairste piste in Katschberg is de A1, ook wel de skisnelweg genoemd. Deze piste is 6 kilometer lang en kaarsrecht. Voor wie het niet uitdagend genoeg kan zijn, is er de Direttissima, een piste met een hellingspercentage van soms 100 procent. Wie tijdens het skiën vooral wil genieten, start de ochtend op de Tschaneck, skiet door naar de Sonnleitn en maakt in de middag nog een paar mooie afdalingen op de Aineck.

Mölltaler Gletscher 2200 – 3100 meter

Skiën op de Mölltaler Gletscher betekent skiën tussen de drieduizenders. Je kunt op de gletsjer het hele jaar skiën op 71 kilometer skipisten. Je kunt hier skiën van 2200 tot 3100 meter hoogte. Er zijn in totaal acht skiliften en één tunnelspoor: de Mölltaler Gletscher Express.

Op de gletsjer liggen zes blauwe pisten, zeven rode pisten en vier zwarte pisten, een snowpark plus 2,2 kilometer langlaufloipen. Ook prettig: het kindertarief voor de skipassen geldt tot achttien jaar. De Mölltaler Gletscher is het officiële trainingsgebied van de Oostenrijkse skiploeg.

Skigebied Gerlitzen Alpe

De Gerlitzen Alpe is min of meer de huisberg van Villach geworden, nadat in 2002 de skiliften van de Dobratsch verwijderd zijn. Gerlitzen telt 42 kilometer aan gevarieerde pisten. Het skigebied is vooral leuk voor gezinnen met kinderen, maar ook gevorderden kunnen  hier prima uit de voeten. De populairste pisten in Gerlitzen? Dat zijn de twee circa 7,5 kilometer lange afdalingen naar Klösterle. De rode afdaling zou zou in het Wereldbekerschema opgenomen kunnen worden, ware het niet dat ze daar in Gerlitzen helemaal niet op zitten te wachten.

Innerkrems 1550 – 2200 meter hoogte

Skigebied Innerkrems biedt 45 kilometer skipisten en gegarandeerd sneeuw. Door de variatie aan pisten is Innerkrems eigenlijk een skigebied voor alle typen wintersporters. Op de Grünleitennock liggen de snellere afdalingen en de freeride-mogelijkheden. Dit is ook het gebied waar de World Cup-teams skiën.

Turracher Höhe: 1400 – 2205 meter

Skigebied Turracher Höhe ligt net als Bad Kleinkirchheim in de Nockbergen. Het is een skigebied dat tot in de lente sneeuwzeker is. Het skigebied telt 38 kilometer skipisten. Op het plateau op 1763 meter hoogte liggen ook drie meren. En als je geluk hebt, ski je de pistenbutler tegen het lijf die gratis proseco uitdeelt.

Goldeck: skigebied voor freeriders

De sportberg Goldeck zoals het skigebied Goldeck bij Spittal an der Drau heet, is vooral interessant voor freeriders. En je vindt in Goldeck de langste zwarte afdaling van de Alpen. Het skigebied Goldeck loopt van 547 – 2142 meter hoogte.

3Laendereck: skiën op het randje

Skigebied 3Läendereck is een charmant skigebied net voorbij Villach. Het skigebied ligt op het drielandenpunt van Oostenrijk, Italië en Slovenië. De pistes liggen in Oostenrijk, maar achter je rug aan de bosrand staat een bordje ‘Slovenië’. Het skigebied telt zeventien kilometer skipisten en een 8,4 kilometer lange rodelbaan. Dreiländereck loopt van 680 – 1500 meter hoogte.

Rond de Millstätter See, midden in Karinthië liggen een aantal skigebieden die allemaal binnen een half uur bereikbaar zijn. Denk aan de skigebieden van de Goldeck, Bad-Kleinkirchheim met Sankt Oswald, de Katschberg op de grens met het Salzburgerland. Of natuurlijk de Mölltaler gletsjer, waar je het hele jaar door kunt skiën in Karinthië.

Skigebieden in het Lavanttal: de skigebieden Koralpe, Klippitztörl en Weinebene zijn heel geschikt voor beginnende en herintredende skiërs vanwege hun vriendelijke hellingen en overzichtelijkheid.

Skiën in Karinthië en meer

Maar naast skiën heeft Karinthië nog meer te bieden. We hadden het al over wellness, maar daarnaast kun je in Karinthië prachtige sneeuwschoenwandelingen maken. In het Lesachtal bijvoorbeeld, tussen de Lienzer Dolomieten bij het Oost-Tiroler Lienz, en de Karnische Alpen liggen bijvoorbeeld prachtige routes. En heel populair in Karinthië is toerskiën: met de stijgvellen onder je ski’s naar boven lopen, genieten van de natuur en op een tijdstip dat het jou uitkomt, offpiste of op de piste weer afdalen.

Gastronomie in Karinthië

Na het skiën kun je in Karinthië genieten van de zogeheten Alpen-Adria-keuken. Die bestaat uit combinaties van verse, regionale ingrediënten uit de Oostenrijkse, Sloveense of Italiaanse keuken. Denk aan Karinthische kaasnoedels, het Reindling-gebak, de Karinthische meerforel, het Gailtaler spek en een glaasje ‘Zirbenschnaps’. Winterse lekkernijen uit de Karinthische keuken zijn bijvoorbeeld Ritschert (een hartige stoofpot van gerst, bonen en gerookt vlees) en de specialiteiten van het Glocknerlam en Nockalm-rund.

Wellness in Karinthië

Wellness op de Feuerberg in skigebied Gerlitzen Alpe © Franz Gerdl/Kärnten Werbung
Wellness op de Feuerberg in skigebied Gerlitzen Alpe © Franz Gerdl/Kärnten Werbung

Daarnaast heeft Karinthië mede dankzij de vele meren en ondergrondse bronnen, een uitgebreide wellness-cultuur. Bad Kleinkirchheim, Bad Bleiburg en Villach kennen bijvoorbeeld uitgebreide wellness-mogelijkheden, compleet met weldadige thermen en zelfs medische kuurcentra. Altijd leuk om een dagje te relaxen als je even geen zin hebt om te skiën. In Bad Kleinkirchheim liggen de Römerthermen zelfs pal naast de piste. En de Kärnten Therme in Warmbad-Villach kun je zowel ontspannen in de wellness, je in het zweet werken in de fitness, een kuur volgen of gewoon lekker van de waterglijbanen roetsjen. In Bad Bleiburg, een kwartiertje rijden vanaf Villach, liggen een van de hoogste thermen van Oostenrijk. Ook zijn er twee ‘heilklimastollen’, voormalige mijntunnels met een geneeskrachtig klimaat. Kortom, skiën in Karinthië is zoveel meer dan alleen maar vanaf een piste skiën. Minstens zo belangrijk tijdens een wintervakantie in Karinthië is wat er naast de piste allemaal te doen is.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram. Reageren kan onderaan dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.