Shadow

Met de juiste autoverzekering op wintersport

Je autoverzekering checken is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je je voorbereidt op je wintersportvakantie in Oostenrijk. En toch zou dit onderwerp niet mogen ontbreken op je checklist. We leggen hieronder uit waarom.

Check je autoverzekering voordat je op wintersport gaat. © Nathan Lemon op Unsplash
© Nathan Lemon op Unsplash

Van de ruim 1 miljoen Nederlanders die in de winter van 2017-2018 hun wintersportvakantie in Oostenrijk doorbrachten, reisde een groot deel met de auto naar de vakantiebestemming. En net als in andere jaren moesten Nederlandse en buitenlandse hulpdiensten weer duizenden landgenoten helpen die met pech langs de Autobahn stranden. En dan waren er ook nog genoeg automobilisten die wel hun hotel, appartement of vakantiehuis haalden, maar ter plekke door de extreme kou in de problemen kwamen.

Alleen al de monteurs van de ANWB moesten vorige winter zo’n 1500 Nederlanders met pech weer de weg op helpen, weet De Telegraaf. De piek viel in de krokusvakantie.

Kou funest voor elektronische systemen

En ook al is je auto nog zo nieuw en goed onderhouden, pech kan de besten overkomen. Winterkou kan een funeste uitwerking hebben op de elektronische systemen waarmee zelfs goedkope auto’s tegenwoordig tjokvol zitten. Nachtvorst van -20 of erger, en dat was in de winter van 2017 geen uitzondering, pleegt een enorme aanslag op je accu, zeker als je alleen maar korte stukjes rijdt van je hotel naar de skilift. Vastgevroren handremmen, autoportieren die vastgevroren zitten, vlokkende diesel in je tank en ander leed.

Pechhulp verzekeren

Pechhulp in het buitenland kun je op verschillende manieren verzekeren:

  • via een abonnement op een pechhulpdienst
  • via een pechhulp-on-demand-dienst
  • via een module voor pechhulp bij je reisverzekering
  • via een module bij je autoverzekering.

Elke optie heeft z’n voor- en nadelen. Met pechhulp bij je reisverzekering heb je alleen recht op pechhulp in het buitenland, en niet in Nederland. Bij pechhulp-on-demand moet je altijd controleren of wegslepen, repatriëring van de auto, vervangend vervoer en eventuele extra overnachtingen vergoed worden. En ben je net gewisseld van autoverzekering met pechhulp-module? Kijk dan of je nieuwe autoverzekering ook zo’n dienst aanbiedt. Check ook altijd of je niet dubbel verzekerd bent, bijvoorbeeld via je reisverzekering én je autoverzekering. Dat zou zonde van je geld zijn.

Wel of geen inzittendenverzekering?

Maar er zijn meer aspecten die je bij je autoverzekering even moet nakijken als je op wintersport gaat. De meeste automobilisten die naar de Alpen afreizen, doen dat met familie of vrienden. Misschien is die wintersportvakantie dan een goed moment om een inzittendenverzekering te overwegen. Daarvan zijn er twee soorten: een schade inzittendenverzekering (dekt werkelijk geleden schade bij een ongeval) en een ongevallen inzittendenverzekering. Deze laatste verzekering keert een vast bedrag uit voor letsel dat je passagiers hebben opgelopen bij een ongeluk. Het maakt niet uit wie dat ongeluk heeft veroorzaakt of hoe hoog de werkelijke letselschade is.

Nog twee tips tot slot: print je groene kaart uit. Je krijgt die groene kaart, het bewijs dat je verzekerd bent, tegenwoordig vaak per mail. Maar als je schade hebt, of door de politie gecontroleerd wordt, en je zit net zonder mobiel bereik, dan ben je blij als je nog een papieren exemplaar tevoorschijn kunt halen. En check ruim voor vertrek waar de files naar Oostenrijk verwacht worden.

Deel dit met je vrienden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.