Shadow

Veilig met de auto op wintersport

Van de ongeveer 1 miljoen Nederlanders die jaarlijks op wintersport gaan, reist het gros met de auto naar de skigebieden. Hoe ga je veilig met de auto op wintersport naar Oostenrijk?

 Veilig met de auto op wintersport © WintersportOostenrijkGids.nl
Veilig met de auto op wintersport © WintersportOostenrijkGids.nl

Het is nog niet eens zo gek lang geleden dat het grootste deel van de Nederlanders het hele jaar door op zomerbanden of op z’n best allround-banden reed. Winterbanden? Daar deden we in Nederland niet zo aan. Dat beeld is inmiddels flink gekanteld en veel landgenoten rijden nu in de winter al standaard op winterbanden. Dat moet zeker als je op wintersport naar Oostenrijk gaat, want winterbanden zijn in Oostenrijk verplicht.

In Duitsland zijn de regels iets vager en moet je auto op banden rijden die passen bij de weersomstandigheden. Bij sneeuw en gladheid moet je auto dus winterbanden onder hebben. Bovendien moeten banden die na 1 januari 2018 geproduceerd zijn, voorzien zijn van het sneeuwvlokjessymbool met de drie bergtoppen. Anders gelden ze niet als winterband. Voor banden die voor die datum geproduceerd zijn, geldt een overgangstermijn tot 30 september 2024.

Aangepaste rijstijl

Maar ook met winterbanden blijft rijden in de sneeuw en de bergen anders dan rijden op de goed onderhouden, vlakke Nederlandse wegen. Rustig rijden en meer afstand houden helpt vaak al om problemen te voorkomen. Je hebt dan simpelweg meer tijd om te anticiperen op een slippende auto, of op een medeweggebruiker die z’n voertuig net niet helemaal onder controle heeft. En mocht het toch fout gaan en je schade krijgen, zorg dan dat je een Europees schadeformulier van je autoverzekering bij je hebt. Dat formulier kun je tegenwoordig ook van internet downloaden. Dat formulier kun je tegenwoordig ook van internet downloaden. Ook goed om te weten: op deze Centraal Beheer autoverzekering pagina vind je meer uitleg over de verschillen tussen de diverse autoverzekeringen.

Wegrijden op een ijzige ondergrond hoeft ook niet tot spinnende banden te leiden. Veel auto’s hebben een knopje waarmee je ‘sportief’ kunt rijden, maar vaak zit er ook een knopje op waarmee je in de sneeuw kunt wegrijden. De techniek daarachter voorkomt spinnende wielen. Je kunt ook proberen in z’n twee weg te rijden.

Maak je auto in orde

Maar winterbanden, sneeuwkettingen mee en een aangepaste rijstijl zijn maar een deel van het verhaal. Veilig met de auto op wintersport betekent ook dat je auto technisch in orde is. Vul het koelvloeistofreservoir dus voor vertrek nog even bij. Hetzelfde geldt voor de ruitensproeiervloeistof. Voorkom dat je portieren vastvriezen door de rubbers schoon te maken en in te smeren met bijvoorbeeld talkpoeder of een speciale stick. Neem ook een set reservelampjes mee. Het zijn allemaal zaken waarvoor je geen kostbare vakantietijd wilt opofferen, als je er in het buitenland voor naar een garage zou moeten. Sowieso is dit een goed moment om even na te denken of en hoe je hulp bij autopech buitenland geregeld hebt. Op je totale vakantiebudget vallen die paar tientjes voor een pechhulpabonnement waarschijnlijk in het niet.

Veilig met de auto op wintersport: Oefen met sneeuwkettingen

Gehannes met sneeuwkettingen levert misschien mooie verhalen achteraf op, maar eigenlijk wil je zo min mogelijk tijd besteden aan het omleggen van die ondingen. Ga dus thuis eerst een paar keer oefenen. En leg voor vertrek een paar werkhandschoenen, een oud jack en een stuk karton in je auto. Daarmee hou je tijdens het omleggen je handen en je kleding schoon. Een automat omgekeerd in de sneeuw leggen is ook fijn voor je knieën.

Wat is nog meer handig om mee te nemen?

Altijd handig om bij je te hebben: ijskrabbers, een slotenontdooier, folie om de voorruit af te dekken, een veger, een schep en een fleecedeken. Denk goed na waar je deze spullen tijdens je vakantie bewaart. Een slotenontdooier in de auto bewaren is niet zo handig. Stel dat je het slot niet open krijgt ….

Deel dit met je vrienden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.