Shadow

Goed verzekerd op wintersport met deze zeven tips

Staat er voor de komende winter weer een mooie wintersportvakantie op de planning? Goed om dan op tijd even stil te staan bij je verzekeringen. Want gaat er onverhoopt iets mis tijdens het skiën of snowboarden, dan is het belangrijk dat je een wintersportdekking bij je reisverzekering hebt afgesloten. Anders vergoedt je verzekeraar niet alle medische kosten. Ga je met de auto? Vergeet dan de regels rondom winterbanden en sneeuwkettingen niet te controleren. Want als je deze niet gebruikt en betrokken raakt bij een ongeval, vervalt in sommige landen de dekking van je autoverzekering.

1. Belangrijk: reisverzekering met wintersportdekking

Goed verzekerd op vakantie kan je een hoop sores besparen.
Goed verzekerd op vakantie kan je een hoop sores besparen.

De kosten als gevolg van een ongeluk op de piste, lopen al snel in de papieren. Zeker als je met een helikopter naar het ziekenhuis moet. Ook liggen de ziekenhuiskosten in een wintersportland vaak hoger dan de kosten voor dezelfde behandeling in Nederland. Belangrijk om te weten: je zorgverzekering vergoedt deze kosten niet (volledig). Hiervoor heb je een reisverzekering nodig met een aanvullende wintersportdekking en dekking voor geneeskundige kosten. Lees meer over een reisverzekering voor je wintersport afsluiten.

Reisverzekeringen met wintersportdekking kun je afsluiten bij onder meer Allianz Global Assistance, OHRA, Aegon en Centraal Beheer.

2. Off-piste skiën door meeste verzekeraars uitgesloten

Buiten de piste skiën is een leuke uitdaging, maar de kans op een ongeluk is ook groter. En als er iets gebeurt, vergoedt je reisverzekeraar de kosten waarschijnlijk niet. De meeste reisverzekeraars hebben off-piste skiën namelijk uitgesloten van de dekking.

Wil je toch off-piste skiën? Controleer de voorwaarden van je reisverzekering dan goed. Sommige reisverzekeraars accepteren het wel als je met een gids off-piste gaat of als het lawinegevaar klein is.

3. Bekijk of eventuele gipsvlucht vergoed wordt

Moet je onverhoopt met een gipsvlucht terug naar huis (repatriëring)? Dan wil je niet zelf voor de kosten opdraaien. Ook hiervoor is het belangrijk om een wintersportdekking bij je reisverzekering af te sluiten. Daarmee ben je altijd voor repatriëring verzekerd.

4. Controleer dekking voor medische hulp in Nederland

De medische kosten voor behandelingen in een buitenlands ziekenhuis, worden vergoed door je reisverzekering. Maar misschien heb je in Nederland ook nog wel hulp nodig, bijvoorbeeld van een fysiotherapeut. Gelukkig ben je met een geneeskundige kosten dekking bij je reisverzekering hier meestal ook voor verzekerd. De voorwaarde is wel dat de behandelingen een vervolg zijn van de zorg in het wintersportland. Is dat niet het geval? Dan heb je natuurlijk ook je zorgverzekering nog.

Tip: bekijk op Rijksoverheid.nl een overzicht van alle zorg die je basiszorgverzekering vergoedt en lees bij Independer wat er in je aanvullende zorgverzekering zit.

5. Schade aan spullen – check het verzekerde bedrag

Een wintersportvakantie is niet goedkoop. Je hebt wintersportkleding nodig, een skipas en natuurlijk je ski’s of een snowboard. Het is dan extra zuur als je eerder naar huis moet en je je gehuurde spullen niet meer kunt gebruiken. Of als je nieuwe ski’s kapotgaan. Gelukkig worden ook deze kosten (gedeeltelijk) vergoed door je reisverzekering. Dit valt onder de standaard bagagedekking. Hoe hoog dit bedrag is, verschilt per verzekeraar. Je vindt dit terug in de polisvoorwaarden.

6. Voorkom dubbele verzekering voor automobilistenhulp

De kans is groot dat je met de auto op wintersport gaat. Dan is het verstandig om je voor pechhulp te verzekeren. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden: via je autoverzekering of reisverzekering, maar ook via een pechhulpdienst van bijvoorbeeld de ANWB, Routemobiel, garage of dealer. Let erop dat je dit niet dubbel verzekert, want dat zou zonde zijn van je geld.

7. Controleer de regelgeving rondom winterbanden en sneeuwkettingen

De regels rondom winterbanden en sneeuwkettingen verschillen per land. Veel Nederlanders zijn hier niet goed van op de hoogte, zo waarschuwde BOVAG eind 2017. In Duitsland en Oostenrijk kun je bijvoorbeeld een boete krijgen als je auto onder winterse omstandigheden geen winterbanden heeft. Maar het wordt nog veel vervelender als je in zo’n situatie bij een ongeluk betrokken raakt. De kans is groot dat de politie je aansprakelijk stelt voor het ongeluk en je verzekeraar de schade niet (volledig) vergoedt. Neem dus geen risico en rijd op winterbanden naar je wintersportbestemming toe.

Goed om te weten: in Nederland zijn er op dit moment nog geen specifieke regels rondom winterbanden en aansprakelijkheid.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram. Reageren kan onderaan dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.