Shadow

Op wintersport in Sankt Oswald, Karinthië

Sankt Oswald is een klein dorp in het dal van Bad Kleinkirchheim in Karinthië waarmee het ook het skigebied deelt. De mogelijkheden voor wintersport in Sankt Oswald zijn prima. Doordat de pistes van Sankt Oswald met die van Bad Kleinkirchheim verbonden zijn, beschik je over een skigebied met 103 km skipisten.

Wintersport hotels in Sankt Oswald boeken

Wintersport in Sankt Oswald: skipisten op de Nockalm
Skipiste op de Nockalm © Gert Steinthaler

Sankt Oswald is een rustig dorp dat nog een groot deel van z’n oorspronkelijke karakter heeft weten te bewaren. Er zijn een paar hotels die je onder meer kunt boeken via TUI, Belvilla, Sunweb en Booking.com. Liefhebbers van wellness zijn in St. Oswald aangewezen op de faciliteiten die hun hotel te bieden heeft of kunnen naar de Thermen St. Kathrein of het Thermal Römerbad in Bad Kleinkirchheim. Bij voldoende sneeuw kun je skiën naar Bad Kleinkirchheim en vice versa.

Zonnige pistes op wintersport in Sankt Oswald

wintersport in St Oswald in skigebied Bad Kleinkirchheim
St. Oswald © Michael Gruber

Wintersport in Sankt Oswald is echt iets voor mensen die houden van een rustige skivakantie in een mooie, natuurlijke omgeving.

Om te skiën in Sankt Oswald pak je de Brunnach-gondel naar boven. Die lift loopt langs het natuurpark en brengt je naar 1908 meter hoogte. Voor beginners zijn er twee oefenliften bij het dorp. Hier is ook skischool gevestigd. Bekijk de interactieve skikaart van Sankt Oswald en Bad Kleinkirchheim om te zien welke liften en pisten open zijn.

Voor je skipas heb je de keuze uit de skipas voor Bad Kleinkirchheim/St. Oswald en de Topskipas Käernten. Met die laatste skipas kun je ook terecht in de skipassen van Turracher Höhe, Gerlitzen, Simonhöhe, Goldeck, Hochrindl, Falkert, Innerkrems en Katschberg.

De meeste hellingen in Sankt Oswald liggen meer op het zuiden en oosten dan in Bad Kleinkirchheim. Daarom was het eind december 2015, in Oostenrijk de warmste decembermaand ooit gemeten, best een prettige verrassing dat de pistes in Sankt Oswald zo goed waren. Weliswaar was de Sonnwiesenafdaling dicht, maar die ligt ook echt pal zuid. Daarom pakten we vanuit het Landal-park in Bad Kleinkirchheim, dat naast de Maibrunnbahn super centraal in het skigebied ligt, onze huurauto naar de Nockalmbahn. Je kunt ook de skibus pakken, want bij de Nockalmbahn is beperkte parkeerruimte.

Tip: Skimateriaal in Sankt Oswald huren kan bij de Intersport in het dalstation van de Biosphärenparkbahn. Reserveer alvast ski’s, skischoenen of snowboards in Sankt Oswald.

Charmant Sankt Oswald

wintersport-sankt-oswald

De rode gondels van de uit 1977 daterende Nockalmbahn zijn van een nostalgische charme, maar dat past eigenlijk wel bij Sankt Oswald. Vaste bezoekers vragen zich elk jaar weer af waarom de vierpersoons gondels nog niet zijn vervangen door een moderne zes of achtpersoons gondel. Anderzijds, als mensen de gondels nog steeds halfvol naar boven laten vertrekken is er ook geen reden voor capaciteitsuitbreiding.

Boven op de brede kam heb je een restaurant, een bar, een pannenkoekliftje naar links en een ankerlift aan de achterzijde van de gondel die je naar de twee blauwe pistes van de Hohenabfahrt brengen. Via het pannenkoekenliftje kom je ook bij de permanente slalomstrecke. Hier op de kam liggen echt ideale beginnerspisten.

Gevorderden slaan kort na de gondel linksaf om hetzij aan de rode Priedröfafdaling van 3500 meter te beginnen (piste 16) of de blauwe Priedröf te doen (piste 17). Die is 6700 meter lang, de langste afdaling van het skigebied bij Sankt Oswald. Het eerste deel van de blauwe afdaling bestaat uit een mooi breed skipad, dat zich dan samenvoegt met de rode piste. De rechterkant van de piste is rood, het linker lager gelegen deel is blauw, maar dan wel pittig blauw. Je moet wel heel goed op de pistenbordjes letten. Want voor je het weet zit je op de verkeerde piste.

Gevarieerde pistes in Sankt Oswald

Wij pakken de rode piste verder, laten de goed verscholen, maar knus ogende Brentlerhutte letterlijk links liggen en skiën verder. De piste is breed en meandert door het bos. De zon schijnt volop en de sneeuw is uitstekend, dus wat wil een mens nog meer. Helemaal blij komen we beneden om direct de gondel naar boven te pakken. Boven gaan we nu naar rechts naar Sankt Oswald waar nog meer van die heerlijke rode pistes liggen. Opvallend is ook hier de rust, terwijl het toch echt een hoogseizoenweek is. Voor diehard freeriders en offpiste skiers zijn de mogelijkheden rond Sankt Oswald uiterst beperkt.

Over de de Scharte-afdaling tussen de Nockalm en de Spitzegg hadden we van diverse kanten al goede verhalen gehoord en die bleken niet overdreven. De piste is prachtig breed en je kunt kiezen of je het eerste deel rood of zwart doet. Met de stoeltjeslift ga je weer terug. De afdaling is niet zo heel lang, en dat geldt eigenlijk voor de meeste pisten bij Sankt Oswald. Alleen de dalafdaling naar Sankt Oswald en de Priedröfafdaling bij de Nockalmbahn hebben een behoorlijke lengte. Maar wie veel hoogtemeters wil maken kan beter uitwijken naar de kant van Bad Kleinkirchheim.

Wintersport in Sankt Oswald en Bad Kleinkirchheim

Bij voldoende sneeuw kun je tijdens je wintersport in Sankt Oswald een dagtocht naar Bad Kleinkirchheim of vice versa maken. Vanuit Sankt Oswald ga je boven langs naar de Priedröh om van daar via de Sonnwiesen af te dalen. Dit is een prachtige lange piste, die grotendeels meandert door het bos. Ski vervolgens onder de weg door, laat je een stukje omhoog brengen met de Tratnig-sleeplift en je kunt naar het dalstation van de Maibrunn-lift skiën. Die brengt je vervolgens verder het gebied in.

Omgekeerd vanuit het skigebied van Bad Kleinkirchheim naar Sankt Oswald pak je de rode Maibrunn-piste. Ter hoogte van het Landal Vakantiepark neem je links de blauwe afdaling of je skiet even door voorbij het dalstation van de stoeltjeslift. In beide gevallen ski je langs de Tratnigsleeplift onder de weg door naar het dalstation van de Sonnwiesenbahn. Twee vervolgliften brengen je dan naar de top van de 1963 meter hoge Priedröf. Daar vandaan kun je via tal van liften en pisten weer naar St. Oswald skiën. Tijdens de hele tocht hoef je niet één keer je ski’s uit te trekken.

Wintersport in St. Oswald en meer

wintersport in St, Oswald: Brunnachhöhe
Brunnachhöhe © Bergbahnen Bad Kleinkirchheim

Behalve skiën kun je op wintersport in Sankt Oswald ook prachtige winterwandelingen maken. Kaarten zijn hier te downloaden. Verder kun je in St. Oswald gaan skitouren met een gids. Meer informatie is te krijgen bij de skishop bij het dalstation van de Brunnach-lift.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram. Reageren kan onderaan dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.