Shadow

Wellness in Bad Kleinkirchheim met Romeinse allure

Normaal gesproken gaan de meeste wintersportliefhebbers overdag skiën en na sluitingstijd van de liften lekker naar de wellness. Maar in Bad Kleinkirchheim is wellness een vakantiedoel op zich. Sterker nog, je kunt er zelfs wellness op de piste beleven en je hoeft er niet eens je skischoenen voor uit te trekken.

Wellness in Bad Kleinkirchheim. Thermal Römerbad in Bad Kleinkirchheim: van de piste in de thermen. © BKK Tourismus
Thermal Römerbad in Bad Kleinkirchheim: van de piste in de thermen. © BKK Tourismus

Zoals elk Oostenrijks dorp met ‘Bad’ in de plaatsnaam, heeft ook Bad Kleinkirchhheim in Karinthië een lange traditie als het gaat op kuren. Volgens de overlevering werd de geneeskrachtige werking van het water in Bad Kleinkirchheim al in 1055 door paltsgraaf Poto ontdekt. De eerste kuurgasten werden in 1884 verwelkomd en sinds 1977 werd Bad Kleinkirchheim door de deelstaat officieel erkend als Thermalbad.

Van de piste in de thermen in Bad Kleinkirchheim

Tegenwoordig staat niet meer het kuren tegen kwalen, maar wellness-beleving voorop. Inmiddels telt Bad Kleinkirchheim twee grote thermencomplexen (Therme St. Kathrein op 5 minuten lopen van Landal Bad Kleinkirchheim in de wijk Bach en het Thermal Römerbad bij de Kaiserburgbahn), zestien zwembaden in hotels en vijftig sauna’s. Niet voor niets voert Bad Kleinkirchheim de slogan ‘Van de piste in de thermen’ en dat mag je zelfs letterlijk nemen: Het buitenbad van het Thermal Römerbad bij de Kaiserburg-gondel grenst pal aan de piste. Het is dat er een hek en een beek tussen piste en zwembad liggen, maar anders kon je zo met je latten nog onder het bad in plonzen.

Wellness op de piste in St. Oswald

Wellness op de piste bij de Priedröf-afdaling

Voor één van die vijftig sauna’s hoef je niet eens terug te skiën naar het dal. Je kunt zelfs je kleren aan houden. Bij St. Oswald aan de andere kant van het dal staat boven op de piste een infraroodsauna met een temperatuur van 20 graden waar je met je skipas zo in kunt stappen. En in de hippe Cube bij de Priedröf-afdaling staan twee massagestoelen klaar om vermoeide skispieren weer te laten ontspannen. Gewoon in je skipak en met je skischoenen aan naar binnen! Zoiets kan alleen in Bad Kleinkirchheim.

Het thermencomplex Römerbad aan de voet van de Kaiserburg-gondel dateert uit de jaren zeventig, maar is in 2008 grondig gemoderniseerd en uitgebreid met een groot wellness-complex dat qua opzet, vormgeving en aanbod z’n gelijke niet snel zal vinden. De Römer-thermen worden via een ondergrondse pijpleiding gevoed door dezelfde bron als de thermen van St Katrein, een paar kilometer verderop. Dat St. Kathrein-complex is wat kleiner en knusser met vijf sauna’s en meer zwembaden. Die thermen zijn eigendom van de gemeente dat het complex heeft verpacht aan de liftmaatschappij. De Römerthermen zijn eigendom van de liftmaatschappij.

Zwemmen met uitzicht op de pisten

Het zwembadgedeelte van de Römerthermen bestaat uit groot zwembad met onder meer waterspuiters en veel onderwaterbanken, een apart gedeelte met ondiepe badjes en waterspuiters voor kleine kinderen (het ‘Ludus’). Daarnaast is een afgescheiden rustgedeelte waar je net als vanuit het zonnig gelegen buitenbad een schitterend zicht hebt op de pistes.

Via een eigen toegang bij de hoofdingang, via de grote kleedruimte (die voor zo’n groot complex opvallend weinig kleedhokjes telt) of via een apart draaihek naast het zwembad kom je in het wellness-gedeelte, waar je je van je badkleding dient te ontdoen. Dit wellness-gedeelte is ontworpen door het architectenbureau dat ook het Olympisch Stadion van München heeft getekend. “We hebben het Olympisch Stadion gekopieerd, maar dan met een dak er op” zegt ‘saunameister’ Julius Herberth, een grijzende zestiger.

Baden als een Romeins keizer en zelfgestookte zirbenschnaps

Vanuit de wellness zit je eersterang voor de World Cup wedstrijden in Bad Kleinkirchheim © Bad Kleinkirchheim Tourismus
Vanuit de wellness zit je eersterang voor de World Cup wedstrijden in Bad Kleinkirchheim © Bad Kleinkirchheim Tourismus

Het wellnessgegedeelte bestaat uit drie verdiepingen en telt dertien sauna’s die elk een eigen thema hebben. De sauna’s op de begane grond, het Romanum, zijn vernoemd naar Romeinse keizers. Op de derde verdieping, het Maximum, dragen de sauna’s de namen van Romeinse goden. De middenverdieping, het Noricum, heeft een regionale uitstraling gekregen met oa gebruik van Zirben, oftewel pijnbomenhout. De vruchten van deze boom zijn zo schaars dat er 2 euro per stuk voor betaald wordt. Als je in het bos met een zak zirbenappels betrapt wordt, heb je heel wat uit te leggen, vertelt saunameister Herberth tijdens een rondleiding. Thuisstokers weten van de appels in combinatie met wodka een stevige zirbenschnaps te stoken. Ook Herberth, een grijzende zestiger, blijkt in zijn eigen locker nog een fles zelfgestookte zirbenschnapps te hebben staan.

Achtung Aufguss!

In de sauna’s wordt op hele uren volgens een vast procedé een aufguss gedaan. Dat is in Oostenrijk een bijna heilig ritueel dat aan het eind van een saunaronde gedaan moet worden. Elk heel uur wordt in een andere sauna een ‘aufguss’ gehouden met bijvoorbeeld ijshoning, chocola of grapefruit. Een kwartier vooraf wordt de aufguss in drie talen via de omroepinstallatie aangekondigd. De Trajanus sauna zit om zes uur stampvol. Verwachtingsvol kijkt men naar de saunamedewerker die aan komt zetten met een dienblad vol schaaltjes honing, waarmee iedereen zich vervolgens insmeert. Elk half uur mogen de gasten zelf een aufguss doen.

Witte bollen

wellness in Bad Kleinkirchheim Thermal Römerbad
Thermal Römerbad in Bad Kleinkirchheim. © Michael Gruber

De meeste sauna’s op de begane grond zijn vormgegeven als witte bollen. Dat is deels weer een verwijzing naar de ronde vormen van de Nockbergen rond Bad Kleinkirchheim. Elke witte bol bestaat uit twee delen: de ene helft is de sauna, de andere helft wordt ingenomen door de douches. Dat voorkomt dat mensen van de ene kant van het complex naar de andere kant gaan zwerven, wat de rust absoluut ten goede komt. Sowieso straalt alles rust uit. Er staan 260 ligbedden, maar je merkt totaal niet dat er zoveel mensen zijn. Het gebruik van ruw beton en wanden van kopergranulaat geven het gebouw een moderne uitstraling waaraan Romeinse details zijn toegevoegd. Al is het meanderwerkje op de kleding van het personeel dan weer eerder Grieks.

Elke sauna, op de klassieke Finse sauna na, heeft z’n eigen geur. De biosauna ruikt naar appels en is gebouwd in de vorm van een amfitheater. Het is de enige sauna waarbij je naar buiten kunt kijken. Verder beschikt het Romanum over een buitenzwembad/uitzwembad en twee buitensauna’s plus een grote ligweide.

Mediteren in totale rust

Sauna Thermal Römerbad Bad Kleinkirchheim Karinthië
Elke sauna heeft een eigen thema en geur zoals de graniet-sauna © Bad Kleinkirchheim Tourismus

Op de tussenverdieping Noricum zijn whirlpools, massageruimtes en de wellnessbar. In een aparte gang zijn meditatieruimtes waar echt totale stilte heerst. Via twee trappen kun je naar het Maximum, de derde verdieping. Via de ene trap kom je bij een zwembad dat op het dak van het restaurant ligt en via de andere trap kom je bij de resterende sauna’s die deels in het oude gedeelte van de thermen liggen, maar wel grotendeels in dezelfde stijl zijn ingericht. Via een raam kun je beneden naar de zwemmers in het thermalbad kijken. Dit is ook een iets rustiger deel, dat bijvoorbeeld geschikt is voor saunagangers die nog wat moeten wennen aan het naakt in de sauna verblijven. Het buitenbad van het Maximum heeft ingebouwde ligstoelen die net zo lang zijn als de dakoverstek. “Als het sneeuwt, vallen de vlokken precies tot aan je tenen en lig je achter een sneeuwgordijn”, weet Herberth.

Wellness met uitzicht op de World Cup-wedstrijden

Vrijwel overal heb je dat weergaloze uitzicht op de pisten. Om het hele Noricum bijvoorbeeld loopt een groot balkon waar je kunt lopen, een luchtje scheppen en kunt kijken naar de skiërs. “Je zit hier vooraan bij de World Cup-wedstrijden”, zegt saunameister Herberth. Vanuit zijn kantoor op de eerste verdieping kan hij via een webcam contact maken met de twee sauna’s bovenop de berg. Zo kunnen de mensen die boven in de infrarood-sauna zitten live getuige zijn van de aufguss beneden in het Romerbad.

Iedere gast loopt met een horlogebandje met chip om. Overal hangen automaten waarmee je kunt checken welke locker je hebt, hoe lang je nog kunt blijven, maar als je besluit dat je toch een beautybehandeling of massage wilt of dat je gebruik wilt maken van de zonnebank, dan kan dat ter plekke op je chip worden bijgeschreven. dat geldt ook voor versnaperingen die je in het restaurant gebruikt.

Ski & Thermen weken in Bad Kleinkirchheim

wellness in Bad Kleinkirchheim op de skipiste
Wellness op de piste: infraroodsauna in Bad Kleinkirchheim © Mathias Praegant

Eerlijk is eerlijk, de keuze tussen een dagje skiën of genieten in deze prachtige wellnesstempel is best lastig. Speciaal voor ski- en wellness-liefhebbers vinden in Bad Kleinkirchheim van maart tot april de Ski Thermen-weken plaats. Je kunt dan zelfs arrangementen boeken waarbij je een zevendaagse skipas gratis krijgt. Dat maakt Bad Kleinkirchheim tot een ideale bestemming voor wie heerlijk van een wintervakantie wil genieten.

Lees ook: Wellness en klassiek kuren in Villach: van luxe Thermenresort tot bubbelen in het bos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.