Shadow

Boek voordelig je wintersport in een vakantiehuis in 2021 – 2022

Na de coronapandemie trekt de vraag naar wintersportvakanties weer aan. Op de redactie van WintersportOostenrijkGids.nl krijgen we veel vragen over het boeken van wintersport vakantiehuizen. Met name naar vakantiehuizen voor grote groepen of familievakantiehuizen is veel vraag.

Wintersport in een vakantiehuis in Königsleiten. Deze chalets zijn erg populair bij Nederlandse families. © WintersportOostenrijkGids.nl
Wintersport in een vakantiehuis in Königsleiten. Deze chalets zijn erg populair bij Nederlandse families. © WintersportOostenrijkGids.nl

Aanbieders van wintersport vakantiehuizen zagen in september 2021 al een opmerkelijke groei van het aantal geboekte vakantiehuizen in de skigebieden. De eigenaar van Chalet.nl zei tegen het RTL Nieuws dat ‘in de markt als geheel nu 20 procent meer is geboekt voor de kerst en het komende wintersportseizoen dan voor corona het geval was.’

Voor een deel waren dat doorgeschoven boekingen die vorige winter geannuleerd waren en deels nieuwe boekingen. Ook aanbieders van vakantiehuizen in Nederland, Duitsland en Frankrijk zien een stijgende vraag. En ook wij krijgen op de redactie vragen van lezers die hun zinnen hebben gezet op wintersport in een vakantiehuis.

Bekijk aanbiedingen voor wintersport vakantiehuizen bij Belvilla, Interhome, Villaforyou, Chalet.nl, Chaletsplus en Chalet.nu. Maar ook een algemene reisaanbieder als De Jong Intra en Wintertrex bieden wintersport vakantiehuizen aan. Let op: Belvilla heeft tijdelijk een kortingscode waarbij je tot 10 procent korting op je vakantiehuis krijgt. Ook in de vakantieparken van Landal Skilife vindt je grote appartementen en vrijstaande vakantiehuizen voor groepen tot 19 personen. Kijk ook even naar de chalets Chaletdorp Prechtlgut in Wagrain in de Snow Space Salzburg.

Wintersport in een vakantiehuis in Oostenrijk favoriet

Oostenrijk is traditioneel veruit de favoriete bestemming voor Nederlandse wintersporters. Al tientallen jaren gaat iets meer dan de helft van de Nederlandse wintersporters op vakantie naar Oostenrijk, voornamelijk naar Tirol. Nederlanders waren, zelfs in coronawinter 2019-2020, nog goed voor 1,1 miljoen aankomsten en 6,7 miljoen overnachtingen, meldde het Oostenrijks Toeristenburo al eerder. En dat waren de aantallen voordat half maart de skigebieden abrupt op slot gingen.

Duitsland en Frankrijk wisselen doorgaans stuivertje, al gelang naar de sneeuwval in het Sauerland. Als in het dichtbij gelegen Sauerland de skipistes open zijn, stuwt dat de vraag naar hotels en vakantiehuizen in Winterberg en Willingen. Voordeel van de korte rij-afstand naar het Sauerland is dat je daar ook prima een weekendje kan wintersporten, de zogenaamde short ski.

Wintersport in een vakantiehuis met familie

Uit een groot onderzoek van het Oostenrijks Toeristenburo blijkt dat Nederlanders gaan voor het complete plaatje: sneeuw op de bomen, leuke hutten en gezelligheid. En wintersport in een vakantiehuis past daar helemaal bij. Er is niets gezelliger dan wanneer je aankomt in een wintersportdorp en je ziet daar chalets en vakantiehuizen met een dik pak sneeuw op de daken. Zo’n vakantiehuis of chalet waarbij je direct het ‘Last-Christmas-gevoel’ krijgt. Je bent op slag de files en de lange auto- of treinreis vergeten. Het chalet waar de clip van Last Christmas is opgenomen ligt overigens in Saas Fee en schijnt niet meer voor de verhuur beschikbaar te zijn.

Wintersport in een vakantiehuis aan de piste

Het voordeel van zo’n wintersport in een familievakantiehuis is dat er verschillende gezinnen mee kunnen. Het is makkelijker om bijvoorbeeld oppas voor de allerkleinsten te regelen. Als opa en oma meegaan, die misschien niet meer de hele dag op de latten staan, kunnen zij wellicht een uurtje op de kids passen. En na afloop van een dag op de piste kun je gezellig met z’n allen borrelen en samen koken. En als dat vakantiehuis aan de piste ligt, is het natuurlijk helemaal ideaal. Geen gesjouw met skimateriaal, maar hup de skiberging uit, ski’s onder en gaan. En als je gaat lunchen in je chalet, kun je ook nog besparen op je wintersportvakantie.

Wintersport in een vakantiehuis voelt veiliger in coronatijd

Mogelijk heeft ook het coronavirus een effect op de boekingen voor wintersport vakantiehuizen. Hoewel Oostenrijk een 3G-beleid voert voor de horeca (je moet gevaccineerd, genezen of getest zijn) voelt niet iedereen zich comfortabel bij de gedachte in een hotel te zitten of in hotelrestaurants te ontbijten of dineren. Een vakantiehuis met familie of vrienden, van wie je weet of ze wel of niet gevaccineerd zijn, voelt voor sommigen veiliger.

Van ruime, luxe vakantiehuizen tot boerenchalet

Verder ziet het Oostenrijks Toeristenburo dat Nederlanders steeds luxere accommodaties boeken. En ook wintersportaanbieders spelen daar op in. Zij bieden steeds meer grote, ruime vakantiehuizen aan, inclusief privé-wellness. Al is er natuurlijk ook een groep wintersporters die het heerlijk blijft vinden om met een groep van 12 man in een boerenchalet te zitten. Al kunnen ze dan wel gebruik maken van de luxe wellness van een vlakbij gelegen hotel.

Met een groep op wintersport in een vakantiehuis

Nederlandse wintersporters zoeken altijd naar mogelijkheden om te besparen op wintersport. Een vakantiehuis boeken is een manier om fors besparen op de uitgaven. Je doet gezamenlijk inkopen of neemt, zoals hele volksstammen doen, de boodschappen uit Nederland mee. Je kookt gezamenlijk en omdat grotere vakantiehuizen soms een bar in huis hebben, kun je je après-ski lekker in je eigen vakantiehuis vieren.

Prijs vakantiehuis is concurrerend met hotel

Hedwig Wassing, directeur van Belvilla, zei al in 2013: “Een vakantiehuis boek je voor een concurrerend bedrag in vergelijking met een hotel, terwijl je veel meer privacy en eigen ruimte krijgt, waaronder een keuken. Over het algemeen geldt: hoe groter de groep, hoe voordeliger het huis.” Met name voor gezinnen die met kleine kinderen op familie wintersport gaan, zijn vakantiehuizen interessant. Terwijl de kids na een dag skiën bekaf zijn en vroeg naar bed gaan, kunnen de ouders met hun vrienden of familie nog lekker nagenieten aan de bar of in de privésauna.

Zeer grote vakantiehuizen

Opvallend onder de aanbiedingen voor vakantiehuizen zijn de zeer grote vakantiehuizen die plaats bieden aan gezelschappen tot wel zestig personen. Tip: Ga je met een bedrijf, een groep vrienden of familie op wintersport in een vakantiehuis? Maak dan gebruik van de service voor groepen van Summittravel.nl.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

Deel dit met je vrienden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.