Shadow

Wellness en klassiek kuren in Villach: van luxe Thermenresort tot bubbelen in het bos

Voor liefhebbers van wintersport en wellness vormt Karinthië een ideale bestemming. Oostenrijks zuidelijkste deelstaat kent tal van wellness-resorts, kuuroorden en zelfs meren waar je in de winter kunt genieten van wellness of medisch kuren. Denk aan Bad Kleinkirchheim of Bad Bleiburg. In Warmbad-Villach heb je het allemaal: een kuuroord, luxe thermen met een ‘Bade-Erlebniswelt’, maar onder de juiste omstandigheden kun je ook bubbelen in heet water in het bos.

Thermenresort en thermenhotel Karawankenhof. © Thermenresort Warmbad-Villach
Thermenresort en thermenhotel Karawankenhof. © Thermenresort Warmbad-Villach

Warmbad-Villach is de officiële ‘Kur-zone’ van Villach, de tweede stad van Karinthië. Al duizenden jaren komen mensen af op het warme, geneeskrachtige water dat hier aan de Kadischen Allee uit de grond borrelt. Dat water is als regen of sneeuw op de nabijgelegen Dobratsch gevallen, door scheuren in de bodem naar grote diepte gevoerd, daar opgewarmd en komt in Warmbad-Villach weer naar boven. Al in prehistorische tijden baden de Kelten hier tussen het baden door tot de brongodin Vibe. En ook de Romeinen, die er een uitgebreide badcultuur op na hielden, wisten wel raad met al dat water, zo blijkt uit archeologische vondsten. Een deel van die vondsten is nog te zien in het huidige Kurzentrum.

Kuurcentrum in Warmbad-Villach

5 sterrenhotel Warmbaderhof © WintersportOostenrijkGids.nl
5 sterrenhotel Warmbaderhof © WintersportOostenrijkGids.nl

Dat kuurcentrum maakt deel uit van een groot kuur-, wellness annex hotel-complex: het Thermenresort Warmbad. Dit thermenresort is het grootste toeristische bedrijf van Oostenrijk en is al acht generaties in handen van de familie Lukeschitsch.
Het bestaat onder meer uit:
-het vijfsterren Hotel Warmbaderhof, dat gevestigd is in een klassiek hotelgebouw; het medische kuurcentrum;
-het 89 kamers en suites plus tien appartementen tellende viersterren Thermenhotel Karawankenhof
-een privé ziekenhuis waar per jaar 1200 operaties worden verricht.
-en de Kärnthen Therme dat bestaat uit een aantal zwembaden en een wellnesscomplex.

Een verblijf in het Thermenhotel Karawankenhof boeken kan bij onder meer TUI. Kijk voor meer appartementen, pensions en hotels in Villach en Villach-Warmbad bij Booking.com.

Baden in de bron: het Thermal Urquellbecken

Het Urquellbecken © Thermenresort Warmbad-Villach
Het Urquellbecken © Thermenresort Warmbad-Villach

Binnen in het kuurcentrum springt het grote zwembad het meest in het oog: het zogeheten Thermal Urquellbecken. Dat bad, dat op dezelfde plek ligt als waar de Romeinen baadden, heeft een grindbodem waarin af en toe luchtbelletjes uit de bodem opstijgen. Het licht zwavelhoudende water komt van ongeveer 15 kilometer diepte uit de bodem en heeft een temperatuur van 29 graden. Die belletjes geven een licht kriebelend gevoel aan je lijf. Het water helpt vooral tegen pijn en ontstekingen in het bewegingsapparaat. Er komt zoveel water uit de bodem, dat het zwemwater elke drie uur volledig ververst wordt.

Fit, Fun en Spa

Waar in het kuurcentrum de medische behandelingen voorop staan, draait het in de Kärnthen Therme vooral om waterpret en ontspanning. Fit, Fun en Spa worden hier op een unieke manier verbonden. Het gebouw zelf is een echte blikvanger. Van de buitenkant is het spectaculair ogende gebouw duidelijk geïnspireerd op de omringende bergen. Het oogt als een monoliet. Architect Titus Pernthaler stond bovendien voor de niet geringe uitdaging om een gebouw te ontwerpen dat precies past binnen de breuklijnen die hier ondergronds lopen. Daarom zijn er op vier verdiepingen verschillende baden half boven elkaar gebouwd.

De Kärnten Therme in Warmbad-Villach. © WintersportOostenrijkGids.nl
De Kärnten Therme in Warmbad-Villach. © WintersportOostenrijkGids.nl

In het in 2012 geopende thermenresort kun je het hele jaar door zwemmen en bubbelen in het buitenbad, baantjes trekken in het 25- meterbad op de tweede verdieping, op banden roetsjen door een 72 meter lange watergoot Crazy River, door de twee, deels doorzichtige glijbanen glijden of gewoon lekker rondhangen en spelen in een van de andere baden. In dit 1100 vierkante meter grote waterparadijs wordt het thermale water bijgemengd met drinkwater en verwarmd tot 34 graden. Per dag gaat er hier tien miljoen liter water doorheen. Het is het enige bad in Oostenrijk waar je in echt thermaal water zwemt.

 © Thermenresort Warmbad-Villach
© Thermenresort Warmbad-Villach

Op de tweede verdieping is een aparte fitness-zaal van 700 vierkante meter. Nieuwe bezoekers worden eerst medisch getest waarna er een sportprogramma op maat voor ze wordt gemaakt. Opvallend is dat de zeventig fitnessapparaten op luchtdruk in plaats van met gewichten werken. En wie niet in een zaal will fitnessen, kan ook buiten op de dakterrassen op apparaten sporten.

Sauna’s en de grootste hammam van Zuid-Oostenrijk

Op de derde en vierde verdieping van de Kärnthen Therme is een 2000 vierkante meter groot wellness-centrum gehuisvest dat in verschillende zones is verdeeld. Op de derde etage bevindt zich rechts van de receptie de damessauna. Die is vooral populair bij Italiaanse bezoeksters die er in eigen land niet aan gewend zijn dat mannen en vrouwen samen naakt in de sauna vertoeven. Links van de receptie zijn een aantal behandelkamers voor schoonheidsbehandelingen en massages, maar kun je daar ook naar de heerlijke hammam, de grootste van Zuid-Oostenrijk.

Oriental Day in de hammam van de Kärnten Therme © Karawankenhof
Oriental Day in de hammam © Karawankenhof

Ga je bij de receptie de trap op, dan kom je terecht in het sauna-gedeelte. Hier zijn diverse sauna’s, stoombaden, rustruimtes en een buitenbubbelbad. Naar goed Oostenrijks gebruik verzorgen de ‘saunameister’ van tijd tot tijd een Aufguss.
En ook hier duikt Vibe, de Keltische brongodin weer op. Maar dan als naam van de eigen cosmeticalijn die het thermenresort ontwikkeld heeft.Tip: na vijf uur krijg je op vertoon van je skipas 20 procent korting op de entreeprijs.
Leuk weetje: Eens in de maand is het vollemaanzwemmen. Eveneens maandelijks is het ‘familiezweten‘ waarbij ook kinderen in de hammam welkom zijn.

Gasten van het Karawankenhotel kunnen via een verwarmde loopbrug in badjas naar de thermen. Ook kunnen ze binnendoor naar het Thermal Urquellbekken.

‘Das Maibachl rinnt’

Gratis openluchtwellness: das Maibachl rinnt.© WintersportOostenrijkGids.nl
Gratis openluchtwellness: ‘Das Maibachl rinnt’.© WintersportOostenrijkGids.nl

Kuren kan ook in het nabijgelegen Josefinenhof dat naast het Karawankenhof en de Kärnten Therme ligt. Maar in het bos achter het Josefinenhof bevindt zich nog een ‚Geheimtipp‘: een natuurlijk bubbelbad. Enige tijd nadat er in de bergen veel regen of sneeuw is gevallen, begint hier in het bos plotseling een warmwaterbeek te stromen: de Maibachl. Het water is dan in de kalkrijke bergbodem gezakt, ondergronds verwarmd en komt hier weer naar de oppervlakte. Het is werkelijk een ronduit bizar gezicht hoe er plotseling een dampende beek door het bos kronkelt. De Maibachl heeft zelfs een eigen Facebook-pagina.

Een paar honderd meter van de weg is een wat dieper stukje van de beek, waar je in het aangenaam warme water kunt baden. Zwemmen is een te groot woord, want daarvoor is het water eigenlijk te ondiep. Kleedhokjes en andere voorzieningen zijn er niet, dus je moet je ter plekke omkleden. Het valt niet te voorspellen wanneer het warme water weer begint te stromen, maar als in de plaatselijke media en op internetfora de kreet ‘Das Maibachl rinnt’ opduikt, haast je dan naar het bos. Het natuurverschijnsel kan weer even snel voorbij zijn als het begonnen is.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram. Reageren kan onderaan dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.