Shadow

Coronamaatregelen: Oostenrijk beperkt après-ski, geen excuses van Tirol

De Oostenrijkse regering en de deelstaat Tirol hebben donderdagochtend een pakket maatregelen aangekondigd waarmee wintersport in de winter van 2020-2021 veilig kan plaatsvinden. Belangrijkste maatregelen: 1 meter afstand houden, mondmaskers dragen en een sterke inperking van de après-ski. In Tirol moeten alle kroegen al om 22.00 uur dicht.

Coronamaatregelen Oostenrijk: een mondkapje is verplicht in de gondels. © TVB Stubai Tirol, Gerhard Berger
Coronamaatregelen Oostenrijk: een mondkapje is verplicht in de gondels. © TVB Stubai Tirol, Gerhard Berger

Oostenrijk moest in maart 2020 halsoverkop de skigebieden sluiten, vanwege de sterke verspreiding van het coronavirus. Afgelopen zomer is ervaring opgedaan hoe toerisme er in het coronatijdperk uit kan zien. Die ervaringen vormen het uitgangspunt voor de maatregelen die komende winter van kracht zijn. En die komen eigenlijk nog steeds op neer op dezelfde basisprincipes als afgelopen zomer: 1 meter afstand houden, bij sporten 2 meter afstand houden en mondkapjes dragen in liften, openbaar vervoer en openbare ruimtes.

Coronamaatregelen in restaurants

In restaurants mag het mondkapje af zodra je zit. Grote groepen worden niet toegelaten. Groepen mogen uit maximaal zes personen bestaan, waarbij minderjarigen niet meetellen. Restaurants in Tirol moeten hun gasten registreren, zodat in geval van een coronabesmetting bronnen- en contactonderzoek kan plaatsvinden.

Lees ook: Dit zijn de belangrijkste coronaregels in Oostenrijk in 2021 en 2022.

Après-ski aan banden

Opvallendste nieuwe maatregel is dat de après-ki met hossende, dicht opeengepakte mensenmassa’s niet meer wordt toegestaan. Consumpties mogen binnen en buiten alleen genuttigd worden als je aan tafel zit. “Skiplezier ja, maar zonder après-ski”, verwoordde bondskanselier Sebastian Kurz de maatregel.

In Tirol, de belangrijkste wintersportdeelstaat, en Salzburgerland is het vanaf 22.00 uur ‘Sperrstunde’. Daarmee gaan Tirol en Salzburgerland verder dan het landelijke beleid dat een sluitingstijd van 1.00 uur. “Uit een analyse van de situatie in maart bleek dat infecties niet zijn overgedragen op de pistes, maar in de après-ski”, aldus gezondheidsminister Rudolf Anschober. “Daarom kan er geen après-ski in de bekende vorm zijn. Dat is een belangrijk deel van de oplossing”.

Ook Elisabeth Köstinger, de Oostenrijkse minister van toerisme, benadrukte dat er in de zomer goede ervaringen zijn opgedaan met het afstand houden bij liften. Ook wees ze er op dat wintersporters bij het overgrote deel van de liften in de buitenlucht zitten of staan en daar loop je volgens haar weinig risico.

“Après-ski goed voor slechts 3 procent van de omzet in Tirol”

Tijdens de persconferentie op donderdagochtend gaf Landeshauptmann Günther Plattner, de hoogste man in Tirol, aan dat toerisme voor zijn deelstaat van essentieel belang is. Eenderde van alle overnachtingen in Oostenrijk vindt plaats in Tirol. “Elke derde euro verdienen we met toerisme.” Maar liefst 64.000 mensen in Tirol zijn werkzaam in het toerisme. Tijdens de coronauitbraak in maart bleek dat après-ski kroegen in onder meer Ischgl en Sankt Anton ware ‘superverspreiders’ van het virus waren. Daarom vindt Plattner het vanzelfsprekend dat de après-ski drastisch beperkt wordt, al erkende hij dat niet iedereen dat leuk zal vinden. “Slechts 3 procent van de omzet komt uit de après ski. Het kan niet zo zijn dat slechts 3 procent 97 procent van de rest van de omzet in gevaar brengt”, sprak Plattner tijdens de persconferentie.

Ischgl had al eerder aangegeven af te willen van haar imago als feestbestemming.

Geen formele excuses van Tirol voor covid-uitbraak in maart

Tegelijkertijd weigerde Plattner op herhaalde vragen van een Duitse journaliste om formeel excuses aan te bieden voor de corona-uitbraak van maart. Met name veel Duitse wintersporters zouden op zo’n gebaar zitten te wachten. Maar de gouverneur van Tirol kreeg een excuus niet over zijn lippen. “Het virus is niet in Ischgl en Tirol ontstaan, maar daar naartoe gebracht”, aldus Plattner. “We hebben te maken met een wereldwijde pandemie. Ik betreur het dat zoveel mensen ziek zijn geworden, maar bij een pandemie is er niet een schuldige aan te wijzen.”

Lees ook:

In Tirol lopen nog verschillende, ook justitiële onderzoeken, naar de uitbraak van het coronavirus in maart. Een onbekend aantal Nederlanders heeft zich aangesloten bij een collectieve rechtszaak tegen de deelstaat Tirol die is aangespannen door een Oostenrijkse consumentenorganisatie.

Dit zijn de coronamaatregelen in de skigebieden in Oostenrijk

Komende winter gelden in Oostenrijk de volgende coronamaatregelen:

  • 1 meter afstand houden tussen groepen gasten, ook in rijen bij skiliften.
  • Mondkapjesplicht in alle openbare ruimtes, in gondels en in het openbaar vervoer (skibussen)
  • Mondkapjesplicht voor medewerkers van liftmaatschappijen die contact met klanten hebben.
  • Skischolen moeten de omvang van skiklassen beperken tot maximaal tien personen. Ze mogen geen groepen meer samenvoegen of groepen veranderen.
  • Skileraren, gidsen en reisleiders krijgen een gratis coronatest.
  • Organisatoren van kerstmarkten moeten een hygiëne- en preventieplan maken.

Aanbiedingen voor wintersportvakanties in Oostenrijk kun je boeken bij onder meer TUI, Snowtrex, Summit Travel, Belvilla (vakantiehuizen en chalets) en Booking.com. Bij Booking kun je tot kort voor vertrek kosteloos annuleren. Ook andere reisorganisaties bieden mogelijkheden om kort voor vertrek te annuleren of om te boeken, bijvoorbeeld in geval van een negatief reisadvies.

Vorarlberg en Tirol risicogebied voor Duitsland

Duitsland heeft woensdagavond de Oostenrijkse deelstaten Vorarlberg en Tirol als risicogebied aangemerkt vanwege het oplopende aantal besmettingen in die regio’s. Dat betekent dat mensen die uit Vorarlberg naar Duitsland reizen een negatieve Covid-19-test moeten overleggen die niet ouder mag zijn dan 48 uur. Anders moet je 14 dagen in quarantaine. Ook België heeft Vorarlberg en Tirol op de lijst van risicogebieden gezet. Dat betekent dat Belgen die in die gebieden zijn geweest bij thuiskomst een Belgische PCR-test moeten ondergaan én 14 dagen in quarantaine moeten blijven.

Update 4 november 2020: Begin november is Oostenrijk voor de tweede keer in een lockdown gegaan. Op dit moment geldt voor heel Oostenrijk reisadvies code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar Oostenrijk.

Ga jij op wintersport naar Oostenrijk? Sluit in ieder geval een goede reisverzekering met wintersportdekking af. Kijk ook welke gevolgen het coronavirus voor je reis- en annuleringsverzekeringen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.