Shadow

Dit zijn de coronamaatregelen in Ischgl komende winter

Geen Top of the Mountain Concert aan het begin van het skiseizoen, een forse inkrimping van de après-ski, ontsmetting van skiliften en gondels en een mondkapjesplicht voor wintersporters. Onder meer dit pakket aan coronamaatregelen in Ischgl moet voorkomen dat de wintersportbestemming in de winter van 2020-2021 wederom een besmettingshaard van het coronavirus wordt.

Het coronavirus in Ischgl: van ‘Ibiza in de Alpen’ tot coronabrandhaard

Een van de coronamaatregelen in Ischgl is het veelvuldig ontsmetten van de skiliften © Paznaun - Ischgl
De gondels van de skiliften worden constant gedesinfecteerd om het coronavirus te bestrijden. © TVB Paznaun – Ischgl

Ischgl in het Paznauntal, dat zich graag zag als het ‘Ibiza in de Alpen’, ontpopte zich in de winter van 2019-2020 tot een coronabrandhaard. Net als in Sankt Anton am Arlberg werd het dorp van het ene op het andere moment ontruimd, nadat gebleken was dat het coronavirus zich via een van de après-skibars op grote schaal had verspreid. Het gemeentebestuur kreeg na afloop ladingen kritiek over zich heen. Men zou vanwege het grote belang van de toeristische sector te lang gewacht hebben met het nemen van maatregelen.

Burgemeester Werner Kurz sprak dat tegen en kondigde dit voorjaar al aan dat het er in Ischgl tijdens de winter van 2020-2021 anders aan toe zou gaan. Zo wil Ischgl zich minder afficheren als après-ski- en feestbestemming.

Coronamaatregelen in Ischgl

Verder is een heel pakket maatregelen genomen waarbij Ischgl, naar eigen zeggen, verder gaat dan de deelstaat Tirol voorschrijft. “De lessen die we afgelopen winter hebben geleerd, bepalen onze acties voor de toekomst. De gezondheid van onze gasten, personeel en lokale bevolking heeft de hoogste prioriteit”, benadrukken TourismusVerband bestuursleden Alexander von der Thannen, Arnold Tschiderer en Michael Zangerl, evenals Markus Walser en Günther Zangerl, de twee bestuursleden van de Silvrettaseilbahn AG. Von der Thannen’s familie is onder meer eigenaar van het 5* Superior hotel Trofana Royal in Ischgl.

Eind augustus is meer bekend geworden over de maatregelen die Ischgl in de winter van 2020-2021 neemt om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In oktober 2020 zijn aanvullende coronamaatregelen in Ischgl gepubliceerd.

Geen Top of the Mountain Concert bij seizoensopening Ischgl

De eerste maatregel is het schrappen van het befaamde Top of the Mountain Concert waarmee het skiseizoen in Ischgl traditioneel geopend werd. Zo’n evenement met dicht opeengepakte, feestende mensen, kan in coronatijd niet meer. “We willen dat de focus ligt op de natuur en het uitgestrekte skigebied dat loopt tot in Samnaun – Zwitserland, waar dagelijks 500 ha piste wordt geprepareerd”, aldus de organisatoren. Er wordt gewerkt aan een alternatief dat in het najaar wordt gepresenteerd. De liftmaatschappij zegt op haar site te hopen dat het Top of the Mountain Easter Concert en het Closing Concert wel door kunnen gaan.

Verplichte coronatest voor medewerkers

De tweede maatregel is dat alle medewerkers van de liftmaatschappijen in het hele Paznauntal, dus ook in See, Kappl en Galtür, bij aankomst in het gebied een recente negatieve COVID-test overleggen. Ze kunnen ook voor de start van het seizoen getest worden. Tijdens het winterseizoen kunnen medewerkers zich frequent laten testen.

Coronatest en app voor gasten

Medewerkers kun je verplichten tot een coronatest, maar voor gasten ligt dat lastiger. Daarom krijgen gasten het ‘dringende advies’ zich vooraf te laten testen zodat zij bij het inchecken in de hotels een negatief testresultaat kunnen tonen dat maximaal 72 uur oud is. “Wie geen testresultaat kan overleggen, krijgt een vrijwillige test aangeboden in het plaatselijke testcenter voor gasten”, legt Alexander von der Thannen, voorzitter van de Tourism Board, uit. Bij het inchecken wordt de temperatuur gemeten en moet een korte vragenlijst worden ingevuld en ondertekend. Momenteel wordt gewerkt aan een gepersonaliseerde contact-opsporings app. Onduidelijk is nog wat er gebeurt als gasten weigeren om een test af te leggen of de app te installeren.

Verplicht mondkapje op in de liften

Stickers bij de ingang van de Silvrettabahn wijzen bezoekers op de mondkapjesplicht in de gondels. © TVB Paznaun - Ischgl

Wintersportliefhebbers worden verplicht om een masker over mond en neus te dragen in de skilift, zowel in de stoeltjeslift als de gondel of cabinebaan. De Silvrettaseilbahn AG, goed voor een jaaromzet van 70 miljoen euro, heeft 600.000 col-sjaals aangeschaft. Die kunnen gebruikt worden als mondmasker. Gasten krijgen deze gratis bij de aankoop van een skipas. Maskers voor de mond en neus zijn verplicht in speciaal aangewezen gebieden. Al het personeel dat met klanten in contact komt, moet eveneens een mond-neuskapje dragen. Onduidelijk is nog of een buff ook als mondkapje volstaat.

Coronamaatregelen voor de skiliften

Alle gondels worden constant gedesinfecteerd met koude mistapparatuur om 99,99% van de virussen, bacteriën en sporen in de liftcabines te vernietigen. Dezelfde methode wordt ook gebruikt in de skibussen, maar ook in sportwinkels, skiwinkels, sanitaire voorzieningen, liftcabines en EHBO-posten. Ook wil de liftmaatschappij in rustige tijden gondels en stoeltjesliften niet te vol laten draaien. Elke dag wordt bij al het liftpersoneel een temperatuurmeting uitgevoerd voordat zij aan het werk gaan. Wachtrijzones worden zo ingericht dat groepen met dicht bij elkaar staande mensen worden voorkomen.

Cameratoezicht om wachtrijen te monitoren

Ook neemt de liftmaatschappij een nieuw ontwikkeld camerasysteem in gebruik in de wachtrijzones van de drie dalliften. “Hiermee willen we de gevoelige gebieden zo inrichten dat we snel kunnen reageren op groepen mensen die dicht bij elkaar staan ​​en dit zo mogelijk voorkomen. Het systeem voorspelt verder wachttijden bij de drie ‘feederliften’ en we kunnen deze informatie, die vooral in deze tijd van grote waarde is, in realtime met onze gasten delen,” legt Günther Zangerl, bestuurslid van liftmaatschappij Silvrettaseilbahn AG, uit.

Beperkte toegang tot de pisterestaurants

“Om ervoor te zorgen dat voldoende sociale afstand wordt gerespecteerd, beperken we de toegang tot onze bergrestaurants. Deze maatregelen kunnen ook snel worden aangepast om aan te sluiten op de vereiste hygiënemaatregelen”, zegt Markus Walser, een van de twee directieleden van de Silvrettaseilbahn AG. Of dat betekent dat wintersporters een zelf meegebracht lunchpakket langs de rand van de piste moeten opeten, is niet duidelijk. In de restaurants zijn tafels en stoelen op onderlinge afstand van 1 meter geplaatst. Ook komen er meer afscheidingen tussen de zitplaatsen. Menukaarten zijn alleen nog digitaal via de iSki Ischgl-app te raadplegen.

App voor verplichte registratie in restaurants

Net als in de rest van Oostenrijk moeten gasten zich in restaurants registreren, dit om bij een eventuele corona uitbraak bronnen- en contactonderzoek te kunnen doen. Dat kan via een speciaal ontwikkelde app die ook in de andere dorpen van het Paznauntal gebruikt kan worden. Verder wordt het gebruik van de landelijke Stopp-Corona-App aanbevolen.

Continue rioolproeven om corona op te sporen

Tenslotte werken de skigebieden in het Paznauntal aan monitoring van het rioolwater. “Dit is een initiatief van de Tiroolse deelstaatregering in samenwerking met de Universiteit van Innsbruck, dat in het hele land wordt geïmplementeerd”, zegt burgemeester Werner Kurz. Deze doorlopende rioolproeven moeten het mogelijk maken een mogelijke infectie in een vroeg stadium met een hoge mate van nauwkeurigheid te identificeren.

Alcoholverbod op straat in Ischgl

Een andere opvallende maatregel is het alcoholverbod voor openbare plaatsen, dat nog in voorbereiding is. Dat alcoholverbod zal zowel in de dorpsstraten als op het terrein van de Silvrettaseilbahn AG gelden. Daarmee wil Ischgl het party-imago van zich af schudden.

Alle betrokkenen benadrukken dat Ischgl met deze coronamaatregelen in elk geval verder gaat dat de officiële voorschriften van de Tiroler autoriteiten. Dit pakket van maatregelen bevestigt ons streven om een ​​van de veiligste bestemmingen in het Alpengebied te worden “, benadrukt Alexander von der Thannen.

Rechtszaken tegen lakse bestuurders

Hoewel alle betrokkenen dus vooruit willen kijken naar de komende winter, heeft de coronauitbraak van de vorige winter nog een fikse nasleep. De consumentenorganisatie Verbraucherschutz Verein (VSV) heeft namens 6000 Tirol-gangers uit 45 landen diverse civiele aanklachten ingediend tegen de Oostenrijkse staat en de deelstaat Tirol. Een onafhankelijke commissie oordeelde begin oktober in een vernietigend rapport dat de landelijke, regionale en lokale overheden fout op fout hebben gestapeld. De commissie adviseerde ook om de Ischgler burgemeester Werner Kurz aan te klagen wegens nalatigheid. Hij zou twee dagen te lang gewacht hebben met het sluiten van de skiliften. Het Openbaar Ministerie in Innsbruck zou nog onderzoeken of het tot juridische vervolging over gaat.

Lees ook: Nederlandse coronapatiënten dienen schadeclaim in bij Tirol.

Start skiseizoen 2020-2021

Het skiseizoen in Ischgl zou 26 november 2020 van start gaan, maar door de tweede lockdown in Oostenrijk is de startdatum nu verschoven naar 17 december 2020. In Galtür zou het skiseizoen op 5 december 2020 beginnen, maar dat wordt 18 december. Op die datum gaan ook de skiliften in Kappl en See wee draaien.

Wintersporthotels Ischgl boeken

Wil jij deze winter op wintersport in Ischgl? Bekijk dan aanbiedingen bij Snowtrex, TUI, Summit Travel, Chalet.nl, Interhome vakantiehuizen en Booking.com. Of neem je intrek in het schitterende Trofana Royal 5* Superior Gourmet & Relax Resort. Na afloop dineren of feesten kan in de nieuwe Trofana Alm. Boek alvast in het Nederlands je skiles in Ischgl.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram. Reageren kan onderaan dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.