Shadow

Dit doet Ischgl komende winter tegen het coronavirus

Geen Top of the Mountain Concert aan het begin van het skiseizoen, een forse inkrimping van de après-ski, ontsmetting van skiliften en gondels en een mondkapjesplicht voor wintersporters. Met onder meer dit pakket aan maatregelen wil Ischgl in de winter van 202-2021 voorkomen dat het wederom een besmettingshaard van het coronavirus wordt.

Ischgl coronabrandhaard

De gondels van de skiliften worden constant gedesinfecteerd om het coronavirus te bestrijden. © Paznaun - Ischgl
De gondels van de skiliften worden constant gedesinfecteerd om het coronavirus te bestrijden. © TVB Paznaun – Ischgl

Ischgl in het Paznauntal ontpopte zich in de winter van 2019-2019 tot een coronabrandhaard. Net als in Sankt Anton am Arlberg werd het dorp van het ene op het andere moment ontruimd, nadat gebleken was dat het coronavirus zich via een van de après-skibars op grote schaal had verspreid. Het gemeentebestuur kreeg na afloop ladingen kritiek over zich heen. Men zou vanwege het grote belang van de toeristische sector te lang gewacht hebben met het nemen van maatregelen.

Burgemeester Werner Kurz sprak dat tegen en kondigde dit voorjaar al aan dat het er in Ischgl tijdens de winter van 2020-2021 anders aan toe zou gaan. Zo wil Ischgl zich minder afficheren als après-ski- en feestbestemming.

Start skiseizoen 2020-2021

Het skiseizoen in Ischgl start 26 november 2020. De andere dorpen in het Paznauntal volgen kort daarna. In Galtür begint het skiseizoen op 5 december 2020 en vanaf 18 december draaien ook de skiliften in Kappl en See weer.

Eind augustus is meer bekend geworden over de maatregelen die Ischgl in de winter van 2020-2021 neemt om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Geen Top of the Mountain Concert bij seizoensopening Ischgl

De eerste maatregel is het schrappen van het befaamde Top of the Mountain Concert waarmee het skiseizoen in Ischgl traditioneel geopend werd. Zo’n evenement met dichtopeengepakte, feestende mensen, kan in coronatijd niet meer. “We willen dat de focus ligt op de natuur en het uitgestrekte skigebied dat loopt tot in Samnaun – Zwitserland, waar dagelijks 500 ha piste wordt geprepareerd”, aldus de organisatoren. Er wordt gewerkt aan een alternatief dat in het najaar wordt gepresenteerd. De liftmaatschappij zegt op haar site te hopen dat het Top of the Mountain Easter Concert en het Closing Concert wel door kunnen gaan.

Verplichte coronatest voor medewerkers

De tweede maatregel is dat alle medewerkers van de liftmaatschappijen in het hele Paznauntal, dus ook in See, Kappl en Galtür, bij aankomst in het gebied een recente negatieve COVID-test overleggen. Ze kunnen ook voor de start van het seizoen getest worden. Tijdens het winterseizoen kunnen medewerkers zich frequent laten testen.

Coronatest en app voor gasten

Medewerkers kun je verplichten tot een coronatest, maar voor gasten ligt dat lastiger. Daarom krijgen gasten het ‘dringende advies’ zich vooraf te laten testen zodat zij bij het inchecken in de hotels een negatief testresultaat kunnen tonen dat maximaal 72 uur oud is. “Wie geen testresultaat kan overleggen, krijgt een vrijwillige test aangeboden in het plaatselijke testcenter voor gasten”, legt Alexander von der Thannen, voorzitter van de Tourism Board, uit. Bij het inchecken wordt de temperatuur gemeten en moet een korte vragenlijst worden ingevuld en ondertekend. Momenteel wordt gewerkt aan een gepersonaliseerde contact-opsporings app. Onduidelijk is nog wat er gebeurt als gasten weigeren om een test af te leggen of de app te installeren.

Verplicht mondkapje op in de liften

Stickers bij de ingang van de Silvrettabahn wijzen bezoekers op de mondkapjesplicht in de gondels. © TVB Paznaun - Ischgl

Wintersportliefhebbers worden verplicht om een masker over mond en neus te dragen in de skilift, zowel in de stoeltjeslift als de gondel of cabinebaan. De Silvrettaseilbahn AG, goed voor een jaaromzet van 70 miljoen euro, heeft 600.000 multifunctionele doekjes aangeschaft. Gasten krijgen deze gratis bij de aankoop van een skipas. Maskers voor de mond en neus zijn verplicht in speciaal aangewezen gebieden. Al het personeel dat met klanten in contact komt, moet eveneens een mond-neuskapje dragen. Onduidelijk is nog of een buff ook als mondkapje volstaat.

Coronamaatregelen voor de skiliften

Alle gondels worden constant gedesinfecteerd met koude mistapparatuur om 99,99% van de virussen, bacteriën en sporen in de liftcabines te vernietigen. Dezelfde methode wordt ook gebruikt in de skibussen, maar ook in sportwinkels, skiwinkels, sanitaire voorzieningen, liftcabines en EHBO-posten. Ook wil de liftmaatschappij in rustige tijden gondels en stoeltjesliften niet te vol laten draaien. Elke dag wordt bij al het liftpersoneel een temperatuurmeting uitgevoerd voordat zij aan het werk gaan. Wachtrijzones worden zo ingericht dat groepen met dicht bij elkaar staande mensen worden voorkomen.

Beperkte toegang tot de pisterestaurants

“Om ervoor te zorgen dat voldoende sociale afstand wordt gerespecteerd, beperken we de toegang tot onze bergrestaurants. Deze maatregelen kunnen ook snel worden aangepast om aan te sluiten op de vereiste hygiënemaatregelen”, zegt Markus Walser, een van de twee directieleden van de Silvrettaseilbahn AG. Of dat betekent dat wintersporters een zelf meegebracht lunchpakket langs de rand van de piste moeten opeten, is niet duidelijk. In de restaurants zijn tafels en stoelen op onderlinge afstand van 1 meter geplaatst. Ook komen er meer afscheidingen tussen de zitplaatsen. Menukaarten zijn alleen nog digitaal via de iSki Ischgl-app te raadplegen.

Continue rioolproeven om corona op te sporen

Tenslotte werken de skigebieden in het Paznauntal aan monitoring van het rioolwater. “Dit is een initiatief van de Tiroolse deelstaatregering in samenwerking met de Universiteit van Innsbruck, dat in het hele land wordt geïmplementeerd”, zegt burgemeester Werner Kurz. Deze doorlopende rioolproeven moeten het mogelijk maken een mogelijke infectie in een vroeg stadium met een hoge mate van nauwkeurigheid te identificeren.

Veel details van de coronamaatregelen moeten nog uitgewerkt worden. Later dit najaar, in elk geval voor de start van het skiseizoen, wordt daarover meer bekend. Dan wordt ook duidelijk welke lange-termijnmaatregelen Ischgl wil nemen. Alle betrokkenen benadrukken dat Ischgl met deze coronamaatregelen in elk geval verder gaat dat de officiële voorschriften van de Tiroler autoriteiten.

Wintersporthotels Ischgl boeken

Wil jij deze winter op wintersport in Ischgl? Bekijk dan aanbiedingen bij Wintertrex, TUI, Summit Travel, Chalet.nl, Interhome vakantiehuizen en Booking.com.

Lees ook: Nederlandse coronapatiënten dienen schadeclaim in bij Tirol.

Deel dit met je vrienden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.