Shadow

Skigebied Scheffau: skiën in het hart van de SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental

Scheffau am Wilden Kaiser ligt op 752 meter hoogte aan de zuidwestelijke uitloper van het Kaisergebergte. Scheffau is het kleinste van de vier Kaiserdorpen Going, Ellmau, Scheffau en Söll. Het sterke punt van skigebied Scheffau is de centrale ligging in het grote skigebied SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental.

Dit artikel over skigebied Scheffau is voor het laatst gewijzigd op 9 oktober 2023.

Skigebied Scheffau: rustig dorp in het Kaiserdal

Skigebied Scheffau ligt heel centraal in de Skiwelt Wilder Kaiser Brixental. Rechts is skigebied Söll te zien. © WintersportOostenrijkGids.nl
Skigebied Scheffau ligt heel centraal in de Skiwelt Wilder Kaiser Brixental. Rechts is skigebied Söll te zien. © WintersportOostenrijkGids.nl

Scheffau is een rustig dorp op 745 meter hoogte tussen de meer levendige plaatsen Söll en Ellmau. Het dorp bestaat eigenlijk uit een langgerekte, af en toe kronkelende straat die simpelweg Dorf heet. Aan het eind van die straat ligt een plein met een kerk, een paar winkels en de bushalte. Er zijn wat winkels, een paar restaurants en bars, maar verder valt er in Scheffau niet heel veel te beleven. Wie wil après-skiën kan beter bovenop de berg bij een barretje of pisterestaurant blijven zitten of onderaan de liften iets gaan drinken. Ook zijn er aan het begin van het dorp een paar restaurants en terrasjes.

De skibus rijdt door het dorp tot aan de kerk, maar ’s ochtends kun je ook via de vlakke blauwe piste 1A naar beneden. Die begint schuin tegenover de Volksschule achter het prachtige Hotel Kaiserlodge en loopt parallel aan de Dorf achter de camping langs. Deze piste is supervlak en ook voor beginners prima te doen. Voor snowboarders kan het een uitdaging zijn. Onderaan de piste kun je door een tunneltje onder de B178 door skiën en dan moet je nog een trap op om bij de Brandstadl-gondel uit te komen. Aan het eind van de middag kun je je door een pistenbully op deze piste terug naar boven laten brengen.

Rustige skivakantie in duurzaam skigebied Scheffau

De meeste wintersporters komen in skigebied Scheffau om van een rustige skivakantie te genieten. Het dorp Scheffau ligt aan de rand van een natuurgebied, vlakbij de Hintersteiner See, dat bekend staat als het zuiverste berg- en zwemwater van Tirol. In de winter kun je rond Scheffau prachtige winterwandelingen maken. Ook leuk zijn de ‘Winterdorfabende’, waarbij bands optreden in het muziekpaviljoen van Scheffau. Je kunt daarbij ook genieten van glühwein en Tiroler ‘Kiachl’.

Aanbieding hotels, pensions en appartementen in Scheffau

Die rust en de relatief geringe omvang van Scheffau zijn waarschijnlijk de reden dat er niet zo heel veel hotels, appartementen en pensions in skigebied Scheffau zijn. Kijk voor aanbiedingen bij reisorganisaties als Snowtrex, Booking.com, Summit Travel en Sunweb. Boek ook alvast, gewoon in het Nederlands, skilessen en snowboardles in Scheffau. Dat scheelt je ter plekke veel tijd.

Skigebied Scheffau centraal in de SkiWelt Wilder Kaiser

Scheffau in de winter © Wilder Kaiser/Mathaeus Gartner
Scheffau in de winter © Wilder Kaiser/Mathaeus Gartner

Skigebied Scheffau is een van de negen dorpen die zijn aangesloten bij de SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental. Dat skigebied is met 270 kilometer pistes een van de grootste aaneengesloten skigebieden van Oostenrijk.

De pistes in Scheffau zijn gevarieerd en worden uitstekend onderhouden. Zelfs in de drukke krokusvakantie, als er ook veel Nederlanders gaan skiën in Scheffau, is er op de pistes nog voldoende ruimte. Ook lopen de pistes voor een groot deel door de bossen, waardoor je ook met slecht weer redelijk zicht hebt. Daarnaast besteedt het skigebied veel aandacht aan duurzaamheid. Lees meer over duurzaam skiën in de Skiwelt Wilder-Kaiser en wat jij daar als wintersporter aan hebt.

Skiën in Scheffau

Ook in de krokusvakantie kun je in Scheffau nog rustige pistes vinden. © WintersportOostenrijkGids.nl
Ook in de krokusvakantie kun je in Scheffau nog rustige pistes vinden. © WintersportOostenrijkGids.nl

Een dagje skiën in Scheffau begint met een gang naar de de Brandstadl-gondels. Het maakt niet veel uit of je de linker gondel, de Brandstadl 1 + II, of de rechter neemt, de Brandstadl. Beide gondels komen boven uit op de 1650 meter hoge Brandstadl en de Tanzbodenalm. Als je de Brandstadl 1-gondel neemt, kun je halverwege uitstappen bij het middenstation en dan direct aan het tweede gedeelte van de dalafdaling beginnen. Dat onderste deel van de dalafdaling bij Scheffau is trouwens vanwege de mooie brede pistes een stuk fijner, dan het bovenste gedeelte, dat deels uit ijzige, drukke paden bestaat.

Skipisten in Scheffau

Eenmaal boven bij het bergstation van de Brandstadl-gondel zie je pas goed hoe fantastisch het skigebied Scheffau eigenlijk is. Hier ligt echt een waaier aan afdalingen, liften en pistehutten voor je open. Blauwe pistes, rode pistes, zwarte pistes, en vooruit, ook offpiste. Het is er allemaal. Al zullen echte diehard zwarte-pisten-skiërs het totale aanbod van zwarte pistes in de Skiwelt misschien wat weinig vinden. Maar voor liefhebbers van blauwe pistes en rode pistes is het hier genieten geblazen. Rond Scheffau liggen veel rode pistes die niet al te moeilijk en niet zo lang zijn.

De hele Skiwelt ontdekken vanuit skigebied Scheffau

Skiliften in Scheffau: Links de Eiberg-liften, rechts de snelle Osthangbahn © WintersportOostenrijkGids.nl
Skiliften in Scheffau: Links de Eiberg-liften, rechts de snelle Osthangbahn © WintersportOostenrijkGids.nl

Skigebied Scheffau ligt echt super centraal in de Wilder Kaiser. Het gebied nodigt je echt uit om de hele Skiwelt Wilder Kaiser Brixental te ontdekken. Ski even een stukje blauwe piste naar beneden, voorbij het pisterestaurant tegenover de Osthangbahn en pak in het dal een van de twee Eiberg-stoeltjesliften naar boven. Hier kun je linksaf naar het skigebied van Ellmau. Of ga rechtsaf en je kunt helemaal skiën vanuit Scheffau naar Brixen im Thale, Westendorf, Hopfgarten en Itter.

De meeste pistes in de Skiwelt liggen tussen de bomen en heel vaak kun je kiezen of je een rode piste of een blauwe piste naar weer de volgende lift neemt. Dat maakt tochten skiën ook leuk voor wintersporters die nog niet zoveel ervaring hebben. Bekijk de interactieve pistenkaart van Scheffau en de Skiwelt om te zien welke liften open zijn.

Skitochten in Scheffau

Wie steeds nieuwe pistes wil ontdekken en goed kan skiën, kan de Kitz-Skiwelt Tour skiën. Dat is een ronde door de hele Skiwelt en een stukje van Kitzbühel. De ronde is 88 kilometer lang, staat te boek als de langste skironde ter wereld en alleen voor 1,2 kilometer naar Kitzbühel heb je de skibus nodig. Je kunt de tour in elk skigebied van de Skiwelt beginnen, dus ook in skigebied Scheffau. Kortere versies van alleen de Skiwelt Tour zijn 84 kilometer de ene kant op en 67 kilometer de ander kant op. In de winter van 2022-2023 is er nog een nieuwe skitocht bij die wat korter is.

Moe geworden? Ga dan even pauzeren bij een van de 81 skihutten die de Skiwelt rijk is. Gemiddeld elke 3 kilometer tref je een pistenrestaurant of schirmmbar aan. Die pistenrestaurants zijn voor het grootste deel privé eigendom van lokale families.

Met kinderen skiën in Scheffau

De skischool in Scheffau zit direct bij het bergstation van de Brandstadl-lift © WintersportOostenrijkGids.nl
De skischool in Scheffau zit direct bij het bergstation van de Brandstadl-lift © WintersportOostenrijkGids.nl

Ook voor kinderen is skiën in Scheffau heel erg leuk. De allerkleinsten kunnen terecht op het oefenweitje in Scheffau zelf. Maar bovenaan de lift bij de Brandstadl-gondels zit de Sneeuwpiraten Kids Club. Hier wordt kinderopvang voor kinderen van nul tot vier jaar aangeboden. Voor eenoudergezinnen hebben ze zelfs een special kortingsregeling.

Boek groeps- of privé skiles in Scheffau.

De skischool in Scheffau

Schuin tegenover het bergstation zit de skischool Kaiserland. Het mooie van dit Kinderkaiserland is dat het heel beschut ligt, zodat ook bij minder mooi weer in Scheffau de skilessen gewoon door kunnen gaan. Skischooleigenaar Gerhard Told heeft graag Nederlandse skileraren rondlopen. “Ze zijn gek van skiën en spreken minstens drie talen.” Dankzij de centrale ligging in het skigebied en bij de liften is het voor ouders ook erg makkelijk om tussendoor even bij je kinderen te gaan kijken.

Told, die in 2022 vijftig jaar eigenaar is van de skischool, is voortdurend bezig om het skiplezier van zijn leerlingen te verbeteren. Zo heeft hij in zijn skischool een ultra lichte 3D-geprinte kinderski van kunststof geïntroduceerd. Daar kunnen kinderen met hun gewone winterschoenen op staan en voelen hoe glijden op een ski aanvoelt. Ze hoeven dus geen zware skischoenen te dragen en de kunststof ski is volledig recyclebaar. Kinderen krijgen meer zelfvertrouwen en beginnen sneller met bochtjes draaien.

Ook heeft de skischool in Scheffau brede tunnels over de lopende banden. Dat heeft niet alleen als voordeel dat er altijd een skileraar naast het kind kan staan. Als kinderen vallen, kunnen ze zich gewoon naar boven laten vervoeren, zonder dat ze, zoals bij smalle lopende banden het geval is, half over de stilstaande zijkant worden gesleept.

Welke winteractiviteiten biedt skigebied Scheffau aan?

Behalve op de pistes kun je ook in Scheffau en omgeving op andere manieren van de winter genieten. Bijvoorbeeld door te gaan winterwandelen. Dankzij de ligging van Scheffau aan de ‘Kaiser-zijde’ van de B178 loop je zo het dorp uit, de natuur in. Er zijn diverse winterwandelingen rond het dorp uitgezet. De makkelijkste is de 1,3 km lange Golf Course Snow Shoe-route en de 1 km lange Bruggenmoos-route. Die laatste begint op de parkeerplaats naast de kerk van Scheffau. Wat pittiger is het Kaiseral Circuit (4,8 km) dat begint bij Gasthof Jägerwirt in Scheffau.

Verder biedt Scheffau voor langlaufers een 1,2 kilometer lange nachtloipe aan, die tot 21.30 uur verlicht is. Andere loipen liggen tussen Scheffau en Ellmau tot aan Going en tussen Scheffau en Söll.

Hoe kom je in Scheffau?

Vanaf knooppunt Oudenrijn ben je na 900 kilometer in Scheffau. Rij vanaf München over de A8 naar de A93 (Autobahndreieck Inntal) en ga bij Kufstein verder op de A12 (Inntalautobahn). Tot aan Kufstein-Süd heb je sinds 15 december 2019 geen autobahnvignet meer nodig. En dat komt mooi uit, want dat is precies de afslag die je moet hebben. Vanaf Kufstein-Süd ga je verder op de B173. Voorbij Stocking sla je linksaf naar de B178 (Lofererstrasse) en je komt al vrij snel in Scheffau. Je hoeft dus niet over hoge, bochtige bergpassen.

In 2022 zijn de doorgaande weg en de invalsweg bij Scheffau aangepast. Net als bij Going al het geval was, is de doorgaande weg B178 nu via een klein tunneltje geleid. Verkeer dat in Scheffau moet zijn, wordt via een viaductje over de tunnel het dorp in geleid. Doorgaand en afslaand verkeer hebben nu geen last meer van elkaar.

Met de trein naar Scheffau

Met de trein naar Scheffau is ook mogelijk, al heeft Scheffau geen eigen station. Je kunt met de internationale trein uitstappen in Kufstein, Wörgl of Kitzbühel en met de bus of taxi verder naar Scheffau gaan. Je kunt kiezen uit de ICE, die overdag rijdt, of de Nightjet, de rechtstreekse nachttrein van de ÖBB. Bekijk treinprijzen. Kufstein ligt het dichtst bij en is slechts 20 minuten rijden naar Scheffau.

Het snelst kom je in skigebied Scheffau met het vliegtuig. Het vliegveld van Salzburg ligt op 78 kilometer, maar naar het vliegveld van Innsbruck (op 84 kilometer) gaan vanuit Nederland meer vluchten. Vergelijk ticketprijzen zowel naar Innsbruck als naar Salzburg. ’s Ochtends vroeg vertrekken vanuit Nederland en een paar uurtjes later sta je al op de pistes in skigebied Scheffau. Hoe fijn is dat?

Voor- en nadelen van skigebied Scheffau

Een minpuntje van skigebied Scheffau is dat het niet direct aan de pistes ligt. Je moet altijd via de blauwe piste en een trap op of met de gratis skibus om bij de skiliften te komen. Verder is het dorp wat saai. Voor andere wintersporters is die rust juist weer een pluspunt. Verder heb je vanuit Scheffau prachtig zicht op de pistes en ligt het skigebied Scheffau heel centraal in de Skiwelt Wilder Kaiser Brixental.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram. Reageren kan onderaan dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.