Shadow

Skigebied Hochfügen: afwisselend, rustig skigebied in het Zillertal

Het zou te ver gaan om skigebied Hochfügen in het Zillertal een ‘Geheimtipp’ te noemen. Daarvoor is het Zillertal te bekend en te populair. Maar een aanrader is skigebied Hochfugen absoluut. Dit skigebied, dat onderdeel is van skigebied Ski Optimal Hochzillertal – Hochfügen, is namelijk zeer gevarieerd én doorgaans lekker rustig. En dat mag best opvallend genoemd worden in het doorgaans drukke Zillertal.

Skiën in skigebied Hochfügen

Hochfügen bestaat uit een lange, doodlopende straat waaraan hotels en appartementen liggen. © Wörgötter & Friends / Erste Ferienregion im Zillertal Fügen – Kaltenbach
Hochfügen bestaat uit een lange, doodlopende straat waaraan hotels en appartementen liggen. © Wörgötter & Friends / Erste Ferienregion im Zillertal Fügen – Kaltenbach

Skigebied Hochfügen vormt samen met de pistes van skigebied Kaltenbach en Aschau het skigebied Ski Optimal Hochzillertal – Hochfügen. Omdat de pistes op de Spieljoch in Fügen ook deel uitmaken van het skigebied, wordt het ook wel skigebied Hochzillertal – Kaltenbach / Hochfügen / Spieljoch genoemd. Het is een van de vier skigebieden in het Zillertal. Via de gondel van de Zillertal Shuttle en de stoeltjesliften Wedelexpress en Topjet zijn de pistes van skigebied Hochfügen verbonden met die van Hochzillertal. Aan de andere kant is het skigebied met een skibus verbonden met de pistes van skigebied Fügen.

Plannen om via een gondel de skigebieden Hochfügen, Hochzillertal en Fügen met elkaar te verbinden, hebben het om uiteenlopende redenen niet gehaald. Te duur en te veel belasting voor de kwetsbare natuur.

Pal naast de oefenweide in Hochfügen ligt een funpiste. © Nico van Dijk / Wintersportoostenrijkgids.nl
Ga lekker op wintersport in Hochfügen. © Nico van Dijk / Wintersportoostenrijkgids.nl

Het gezamenlijke skigebied Hochzillertal – Hochfügen telt 90,7 kilometer aaneengesloten skipisten. Met de 19 kilometer van skigebied Spieljoch in Fügen er bij, kom je op afgerond 110 kilometer. Voor dit hele skigebied Hochzillertal – Kaltenbach / Hochfügen / Spieljoch heb je maar 1 skipas nodig, de skipas Hochzillertal – Hochfügen – Spieljochbahn. Uiteraard kun je er ook met de Zillertaler Superskipass terecht, dus als je bijvoorbeeld op skivakantie in Mayrhofen bent, kun je ook een dagje in Hochfügen skiën met dezelfde skipas. Je kunt in dat geval zelfs met de trein door het Zillertal rijden en in Kaltenbach of op station Hart-Fügen uitstappen. Je moet dan wel een paar honderd meter lopen naar de dalstations van de gondels. Bekijk de webcams in Hochfügen.

Pistenverdeling Hochzillertal-Hochfügen:
Makkelijke blauwe pistes: 29,7 kilometer.
Middelzware rode pistes: 43,1 kilometer.
Moeilijke zwarte pistes 13,6 kilometer.
Skiroute 3,6 kilometer.

Wat is er leuk aan skigebied Hochfügen?

Pal tegenover de hotels in Hochfügen ligt een groot oefengebied. © Nico van Dijk / Wintersportoostenrijkgids.nl
Pal tegenover de hotels in Hochfügen ligt een groot oefengebied. © Nico van Dijk / Wintersportoostenrijkgids.nl

Het leuke van skigebied Hochfügen is dat het in een mooi, rustig hoogdal ligt. Vanuit Fügen gaat er een weg omhoog die uiteindelijk doodloopt op het dalstation van de Zillertal Shuttle. Doorgaand verkeer is er niet en Hochfügen heeft eigenlijk ook geen dorp. Langs de weg liggen wat hotels, wat restaurants en heel veel pistes komen onderaan uit en dat is het dan. Hoewel je nog volop tussen de bomen zit heb je toch het gevoel dat je hoog in de bergen zit, ver van de bewoonde wereld. Lawaai van industrie, auto’s en treinen hoor je niet in Hochfügen.

Maar hou je van een levendige après-ski en lange avonden in de kroeg of disco, dan kun je beter naar een andere bestemming gaan. Er zijn wel wat bars en restaurants, maar de après-ski is niet te vergelijken met die in bijvoorbeeld Westendorf of Gerlos.

Veel skipistes in Hochfügen liggen tussen de bomen. © Andi Frank / Erste Ferienregion im Zillertal Fügen – Kaltenbach
Veel skipistes in Hochfügen liggen tussen de bomen. © Andi Frank / Erste Ferienregion im Zillertal Fügen – Kaltenbach

Hotels in Hochfügen

Het aanbod aan hotels en appartementen in Hochfügen is beperkt. Bij veel aanbieders kom je het 4 sterren hotel Lamark en hotel, chalet en appartementen Montana, Hotel Zirbenhof, Hotel Almhof en Berghotel Hochfügen tegen. Die liggen allemaal aan de weg door Hochfügen en vlakbij de liften en aan of vlakbij de piste. Je boekt je hotel in Hochfügen bij Booking.com. Andere reisorganisaties, zoals TUI, hebben alleen accommodaties in Fügen of Kaltenbach.

Tip: Bij Summit Travel kun je hele leuke ski in ski out chalets in Hochfügen boeken. Die chalets zijn geschikt voor 8 personen en hebben een sauna.

Skiën van Hochzillertal – Kaltenbach in Hochfügen

skigebied hochfuegen uitzichtpunt marchkopf
Op het uitzichtspunt op de Marchkopf bij het bergstation © Nico van Dijk / Wintersportoostenrijkgids.nl

Ook op de in totaal 13 pistes in Hochfügen is het een stuk rustiger dan op de afdalingen in Hochzillertal. Als je vanuit Kaltenbach en Hochzillertal naar Hochfügen wilt, dan moet je eigenlijk rode pistes kunnen skiën. Vanaf  het bergstation van de Sonnjet-stoeltjeslift uit Kaltenbach loopt weliswaar blauwe piste 12 naar het dalstation van de Wedelexpress-lift. Maar als je die naar boven hebt genomen, dan liggen daar een paar mooie, lange, gevarieerde rode en zelfs zwarte pistes op je te wachten. Je kunt hier zelfs via zwarte skiroutes offpiste naar beneden. Minder gevorderde skiërs kunnen echter met de gondels van de Zillertal Shuttle naar Hochfügen afdalen. Bekijk de interactieve pistenkaart en de skipasprijzen in Hochfügen en Hochzillertal.

Blauwe pistes in skigebied Hochfugen

Pistenrestaurant 8er Alm bestaat uit een pizzeria en een zelfbedieningsrestaurant. Het ligt naast het bergstation van de 8er Jet gondel. © Nico van Dijk / Wintersportoostenrijkgids.nl
Pistenrestaurant 8er Alm bestaat uit een pizzeria en een zelfbedieningsrestaurant. Het ligt naast het bergstation van de 8er Jet gondel. © Nico van Dijk / Wintersportoostenrijkgids.nl

Van harde wind zul je in skigebied Hochfügen veel minder last hebben, omdat je hier in een enigszins besloten hoogdal skiet. De pistes in Hochfügen zelf zijn zeer gevarieerd en liggen vaak tussen de bomen. Beneden langs de hoofdweg in Hochfügen ligt een enorm oefengebied met overdekte rollende tapijten en diverse sleepliften, de Lamark-liften 1 t/m 4. Tip: Reserveer alvast skiles in Hochfügen.

Je zit hier op 1.500 meter hoogte al flink hoger dan beneden in het Zillertal, maar ook boven op de top van de 2431 meter hoge Pfaffenbühel, de hoogste berg in skigebied Hochfügen, liggen nog een aantal mooie blauwe pistes. Als beginner en licht gevorderde skiër ben je er dus niet veroordeeld tot een handjevol skipistes beneden, maar kun je ook hoog de bergen in. En dat zie je niet in alle skigebieden in Oostenrijk.

Hochfügen voor gevorderde skiërs: rode en zwarte pistes, maar ook off-piste

Vanaf de pistes van de Pfaffenbühel heb je mooi zicht op de rode en zwarte pistes op de Marchkopf. © Wörgötter & Friends / Erste Ferienregion im Zillertal Fügen – Kaltenbach
Vanaf de pistes van de Pfaffenbühel heb je mooi zicht op de rode en zwarte pistes op de Marchkopf. © Wörgötter & Friends / Erste Ferienregion im Zillertal Fügen – Kaltenbach

Tegelijkertijd liggen tussen en die hoge blauwe pistes ook rode pistes, zwarte afdalingen en zelfs zwarte skiroutes. Ga je dus met een groep skiërs en snowboarders van verschillende niveaus op pad, dan kan iedereen de piste nemen die bij hem of haar past en kun je elkaar verderop weer ontmoeten. Dat maakt skigebied Hochfügen tot een leuk familieskigebied. Gecombineerd met de rode en zwarte pistes op de flanken Marchkopf heb je hier ook als gevorderde skiër genoeg uitdaging, al is skigebied Hochfügen voor een week skivakantie voor gevorderde skiërs wel wat klein. Maar die kunnen dus ook makkelijk naar de Hochzillertal-kant.

Ook leuk om te weten: bij het dalstation van de Zillertal Shuttle kun je meerijden met een pistenbully.

Wat zijn de minpunten van skigebied Hochfügen?

Hou er wel rekening mee dat het op de 2500 meter hoge Marchkopf rond de bergstations van de Zillertal Shuttle en de Wedelexpress flink kan waaien. Hou dus de pisteinformatieborden in de gaten als je vanuit Hochzillertal – Kaltenbach in Hochfügen gaat skiën om te zien welke verbindingsliften open zijn. Bovendien kan de wind er voor zorgen dat de pistes hierboven helemaal schoongewaaid worden, waardoor er alleen harde platen overblijven. Daar moet je dus wel goed vanaf kunnen.

Tweede minpunt is dat je alleen met de skibus van Fügen naar Hochfügen kunt. Die rijdt wel regelmatig, maar bijvoorbeeld niet tijdens lunchtijd. De gratis skibussen rijden naar de dalstations van de Panoramabahn en de Spieljochbahn in Fügen. Dat gebeurt volgens een halfuursdienst en duurt 10 tot 15 minuten. Alleen in de spits, die om 16.00 uur begint, rijden ze iets vaker.

Hoe kom je in Hochfügen?

Je kunt natuurlijk met de auto naar Hochfügen rijden. Dan ben je vanaf knooppunt Lunetten bij Utrecht ongeveer 930 kilometer onderweg. Je hebt dan wel te maken met files naar de wintersport in Duitsland en Oostenrijk en je moet ook kosten maken voor een tolvignet. Al zijn er overigens wel manieren om zonder vignet naar het Zillertal te reizen. Tussen de dalstations van de 8er Jet en de Zilllertal Shuttle is een grote parkeerplaats waar ook laadpalen voor het opladen van je elektrische auto staan.

De pistes van skigebied Hochfügen liggen in een hoogdal. Daardoor heb je het gevoel ver van de wereld op skivakantie te zijn. © Erste Ferienregion im Zillertal Fügen – Kaltenbach
De pistes van skigebied Hochfügen liggen in een hoogdal. Daardoor heb je het gevoel ver van de wereld op skivakantie te zijn. © Erste Ferienregion im Zillertal Fügen – Kaltenbach

Je kunt ook vanuit Nederland met de trein naar Oostenrijk. Je hebt keuze uit dagtreinen en nachttreinen. In alle gevallen stap je uit op station Jenbach dat aan het begin van het Zillertal ligt. Daar kun je overstappen op de Zillertalbahn. Die heeft stations in Fügen. Vanaf station Fügen kun je met een taxi naar Hochfügen. Lees ook: Zo boek je een comfortabele nachttrein. Treintickets kun je boeken bij NS International.

Conclusie skigebied Hochfügen

Al met al vonden wij skigebied Hochfügen een leuk gedeelte van Ski Optimal Hochzillertal – Hochfügen dat een prettige ontsnapping biedt aan de drukte in Hochzillertal.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram. Reageren kan onderaan dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.