Shadow

Met de trein naar het Zillertal: treinen naar Gerlos, Mayrhofen en Fügen

Met de trein naar het Zillertal is een prima optie voor wintersporters die liever niet met de auto naar het Zillertal rijden. Dankzij de Zillertalbahn kun je makkelijk met de trein naar Gerlos, Mayrhofen, Zell am Ziller, Fügen en Kaltenbach. In dit artikel leggen we uit hoe je met de trein in het Zillertal komt en welke bestemmingen in het Zillertal je makkelijk met de trein kunt bereiken.

Naar de skigebieden in het Zillertal? Pak de trein

Het Zillertal is en populaire wintersportbestemming voor Nederlanders. Hier liggen vier grote skigebieden:

Met de auto of de trein naar het Zillertal

Veel skigebieden in het Zillertal, zoals Ski Optimal Hochzillertal-Hochfügen, zijn met de trein uitstekend bereikbaar. Wij reisden met de trein naar het Zillertal. © Nico van Dijk / Wintersportoostenrijkgids.nl
Veel skigebieden in het Zillertal, zoals Ski Optimal Hochzillertal-Hochfügen, zijn met de trein uitstekend bereikbaar. Wij reisden met de trein naar het Zillertal. © Nico van Dijk / Wintersportoostenrijkgids.nl

Die populariteit heeft ook een keerzijde. Wie de 950 tot 1000 kilometer, afhankelijk waar je in het Zillertal moet zijn, vanaf Utrecht naar het Zillertal met de auto wil rijden, moet over het nodige geduld beschikken. Onderweg moet je in Duitsland files en ‘Baustellen’ trotseren. Vooral tussen Würzburg en München wordt op het moment van schrijven op tal van plaatsen aan de weg gewerkt.

Ben je eenmaal de grens bij Kiefersfelden en Kufstein gepasseerd, dan krijg je in Oostenrijk te maken met files door ‘Blockabfertigung’ op de E45. Ook geldt voor dit stuk snelweg een vignettenplicht, al kun je ook proberen om via Wörgl en de parallelle B171 zonder vignet naar het Zillertal te rijden. In de winter staat er vrijwel elk weekend een lange file bij Jenbach, de ingang naar het Zillertal.

Met de trein naar het Zillertal

De trein naar het Zillertal is dan ook een uitstekend alternatief om duurzaam, snel en uitgerust naar je wintersportbestemming in het Zillertal te reizen. Groot pluspunt van treinen naar het Zillertal is dat de internationale treinen vanuit het zuiden naar Duitsland en vanuit het noorden richting Italië ook in Jenbach stoppen. Jenbach ligt aan de ingang van het Zillertal. In Jenbach kun je overstappen op de Zillertalbahn die tot aan Mayrhofen rijdt. Hieronder bespreken we drie mogelijke scenario’s waarin je met de trein door het Zillertal kunt reizen.

Vliegen naar Innsbruck, met de trein naar het Zillertal

Veel Nederlanders gaan tegenwoordig naast de familiewintersport in de kerstvakantie of de krokusvakantie in het tussen of naseizoen nog een paar dagen skiën met vrienden. Ze vliegen naar de wintersport via het vliegveld van Innsbruck en gaan dan met een taxibusje of de trein naar hun eindbestemming.

Vanaf vliegveld Innsbruck sta je in een goed uur op je wintersportbestemming in het Zillertal. Eerst ga je vanaf vliegveld Innsbruck met bus F naar het Innsbruck Hauptbahnhof. Die rit van vliegveld Innsbruck naar het station duurt ongeveer een kwartier. De bushalte zit precies tussen de in- en uitgangen van de Arrivals en Departures in het terminalgebouw. Je moet eerst een kaartje kopen bij de betaalzuil bij de bushalte. In de bus worden geen kaartjes verkocht. Die kaartjeszuil bedien je met knoppen. Het Oostenrijkse openbaar vervoer kent nogal wat kortingstarieven voor kinderen, tieners en senioren. Op de betaalzuil kun je met pijltjesknoppen omhoog en omlaag scrollen op de zuil.

Een ticket voor een volwassene zonder korting naar het centraal station van Innsbruck kost 2,80 (prijspeil januari 2024). In de bus moet je je kaartje afstempelen in de gele automaten. Bekijk de vertrektijden van bus F vanaf het vliegveld van Innsbruck.

Met de trein naar het Zillertal is heel makkelijk. Op station Jenbach, aan de ingang van het Zillertal, stoppen ook internationale treinen. © Nico van Dijk / Wintersportoostenrijkgids.nl
Met de trein naar het Zillertal is heel makkelijk. Op station Jenbach, aan de ingang van het Zillertal, stoppen ook internationale treinen. © Nico van Dijk / Wintersportoostenrijkgids.nl

Op het station van Innsbruck kun je in de stationshal tickets kopen voor de trein naar het Zillertal, maar het is veel handiger om die vooraf online bij NS International te kopen. Dat kan gewoon al in Nederland. Vanaf Innsbruck is het ongeveer 20 minuten met de trein naar Jenbach. De trein rijdt door een lange tunnel en enkele minuten daarna doemt Jenbach al op. Verderop in dit artikel lees je alles over de aansluiting van de treinen in Jenbach op de trein door het Zillertal.

Vanuit Nederland met de trein naar het Zillertal

Vanuit Nederland rijden er dagelijks treinen naar Oostenrijk, zowel overdag als ’s nachts. Je kunt dan ook heel makkelijk vanuit Nederland met de trein naar het Zillertal reizen. Zoals gezegd stoppen de internationale treinen in Innsbruck en Jenbach. Wie slim is, boekt al in Nederland z’n treintickets naar het Zillertal. Bij internationale treintickets waarbij je reis al in Nederland begint, hoef je namelijk niet in te checken met je OV-kaart of je bankpas. Het Nederlandse traject zit bij je internationale treinticket inbegrepen.

Vooraf tickets boeken betekent ook dat je een stoel kunt reserveren, of een ligplaats als je met de nachttrein naar Oostenrijk reist. En je hoeft niet op een station in Oostenrijk uit te zoeken waar de kaartjesautomaat staat en hoe die werkt. Lees meer over het boeken van een nachttrein naar Oostenrijk.

Met de TUI Ski Express naar het Zillertal

Sinds 2023 kun je ook met de TUI Ski Express naar Oostenrijk. Dit is een nachttrein die vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar diverse wintersportbestemmingen in Oostenrijk rijdt. Op een aantal stations heeft TUI aanvullende transfers geregeld naar je eindbestemming. Maar in het Zillertal kun je dus prima zelf met de trein het laatste stuk naar je hotel afleggen. Of je kunt vanaf station Jenbach of een van de andere stations in het Zillertal de shuttlebus van Four Seasons boeken. Bekijk aanbiedingen voor de TUI Ski Express.

Met de trein naar Fügen en Kaltenbach voor de skigebieden Spieljoch, Hochzillertal – Hochfügen

De Zillertalbahn is een trein door het Zillertal die in veel wintersportdorpen stopt, zoals Fügen, Kaltenbach, Zell am Ziller en Mayrhofen. © Nico van Dijk / Wintersportoostenrijkgids.nl
De Zillertalbahn is een trein door het Zillertal die in veel wintersportdorpen stopt, zoals Fügen, Kaltenbach, Zell am Ziller en Mayrhofen. © Nico van Dijk / Wintersportoostenrijkgids.nl

Eenmaal in Jenbach kun je verder met de trein het Zillertal in met de Zillertalbahn. In de zomer kun je zelfs met de stoomtrein door het Zillertal. Met de trein door het Zillertal reizen heeft iets weg van een uitzending van het televisieprogramma Rail Away. Het traject loopt van Jenbach naar Mayrhofen en is een groot deel enkelspoor. Bij de stations moeten de dieseltreinen op elkaar wachten om elkaar te passeren. De Zillertalbahn heeft op het station van Jenbach eigen perrons. Die staan duidelijk aangegeven met een Z van Zillertalbahn en liggen het verst weg van het stationsgebouw. Bekijk de dienstregeling van de Zillertalbahn.

Treinhaltes en stations in het Zillertal

Vanaf Jenbach stopt de trein door het Zillertal sowieso op de stations in Strass im Zillertal, Fügen-Hart, Uderns im Zillertal, Kaltenbach-Stumm im Zillertal, Asschau im Zillertal, Zell am Ziller, Ramsau im Zillertal/Hippach en eindstation Mayrhofen. Daartussen liggen nog een aantal haltes waar de trein alleen op verzoek stopt. Je moet dan net als in de tram of bus op een knop drukken. En als je op zo’n halte op het perron staat te wachten, hoef je bij nadering van de trein alleen even je hand op te steken. Dat geeft een rit met de trein door het Zillertal extra charme.

De Zillertalbahn heeft haltes in Rotholz, Schlittens/Bruck am Ziller, Gagering, Kapfing im Zillertal (uitstappen voor Sport und Wellnesshotel Held), Ried im Zillertal, Erlach im Zillertal, het Laimach Regionalmuseum en Bichl im Zillertal.

Met de trein naar Fügen

Het station van Fügen in het Zillertal. © Nico van Dijk / Wintersportoostenrijkgids.nl
Het station van Fügen in het Zillertal. © Nico van Dijk / Wintersportoostenrijkgids.nl

De eerste grote plaats in het Zillertal waar de trein stopt, is Fügen – Hart. Bij het station staat meestal al een taxi te wachten die je kunt vragen om je naar je hotel te brengen. Veel hotels bieden ook een shuttle-service aan, dus vraag dat even tevoren.

Met de trein naar Kaltenbach: Ski Optimal Hochzillertal-Hochfügen

De Zillertalbahn stopt ook op het station in Kaltenbach-Stumm. Vanuit Kaltenbach vertrekken twee gondels die je naar skigebied Ski Optimal Hochzillertal-Hochfügen brengen. Vanaf het station is het 700 meter lopen naar het dalstation van de gondels, dus als je vanuit een ander skigebied een dag in Hochzillertal of in skigebied Hochfügen wilt skiën is dat makkelijk te doen.

Met de trein naar Gerlos

Gerlos is een van de populairste skigebieden in het Zillertal. Het dorp ligt hoog boven het Zillertal en heeft geen eigen station. Als je met de trein naar Gerlos reist, kun je uitstappen in Zell am Ziller en met de Postbus of de Christophorus lijnbus doorrijden naar Gerlos en Königsleiten. Een taxi reserveren kan ook. Bekijk de vertrektijden en routes van de Christophusbus en de dienstregeling van de Postbus.

Met de trein naar Mayrhofen en Hintertux

Mayrhofen is het eindstation van de Zillertalbahn. Wil je met de doorreizen naar het Tuxertal voor bijvoorbeeld Finkenberg en Tux, dan kun je vanaf het station van Mayrhofen eveneens met de Postbus of de Christophorus-bus.

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram. Reageren kan onderaan dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.