Shadow

Voor- en nadelen van huurauto versus eigen auto op wintersport

Op wintersport gaan vraagt een aardige voorbereiding van je auto. Denk aan winterbanden, sneeuwkettingen en wegenvignetten die mogelijk verplicht zijn in het buitenland. Verder moet de auto goed verzekerd zijn, en moet je onderweg rekening houden met allerlei weers- en wegomstandigheden. Je kunt ook kiezen om een auto te huren om op wintersport te gaan. Dan zijn veel dingen, zoals winterbanden en de autoverzekering, inbegrepen bij de huurprijs. Aan reizen met een eigen auto of een huurauto zitten voor- en nadelen.

Voordelen wintersport met eigen auto

Met een huurauto of de eigen auto naar de wintersport ©Pricewize
Met een huurauto of de eigen auto naar de wintersport ©Pricewize

Een belangrijk voordeel aan op wintersport gaan met de eigen auto is de vrijheid die je hebt. Je kunt in alle rust de reis voorbereiden en de auto inpakken. En rijden in je eigen auto is meestal het prettigst, want die is helemaal ingesteld op jou en je kent de auto door en door. Je hoeft je verder niet druk te maken over hoe je de auto achterlaat, zoals wel het geval is bij een huurauto. Daarvoor blijf je zelf verantwoordelijk.

Omdat je met de eigen auto naar de wintersportbestemming gaat, kun je de meeste voorbereidingen langer van tevoren doen. Dit geeft misschien wat rust. Je stelt routes in op je navigatiesysteem, kiest je favoriete muziek en kunt de auto ruim van tevoren winterklaar maken. Omdat je mogelijk gebruik moet maken van sneeuwkettingen, kun je voordat je vertrekt al oefenen met het omleggen van de kettingen.

Nadelen wintersport met eigen auto

Je auto kan wat te verduren krijgen op wintersport door mogelijke sneeuwbuien of gladde wegen. Dus loop je ook meer risico op ongelukken en schade. Dit betekent dat je een goed dekkende autoverzekering moet hebben en deze eventueel moet aanpassen op mogelijke schade en pechhulp in het buitenland. Dat betekent een hogere premie. Ook moet je allerlei extra’s aanschaffen wanneer je op wintersport gaat. Denk aan een dakkoffer voor ski’s en andere spullen die bedoeld zijn voor de wintersport. De auto heeft winterbanden en mogelijk sneeuwkettingen nodig en op bepaalde wegen zijn er verplichtingen omtrent vignetten of milieustickers. Zeker wanneer je voor het eerst, of niet elk jaar op skivakantie gaat, kunnen de kosten aardig oplopen. Sommige onderdelen kun je wel huren.

Voordelen wintersport met huurauto

Met een huurauto op wintersport gaan, heeft zo z’n voordelen. Zeker wanneer je voor het eerst gaat, is het prettig wanneer je een auto hebt die helemaal is voorbereid op de winter. Huurauto’s voor de wintersport zijn vaak uitgerust met winterbanden. Er zijn zelfs verhuurbedrijven die ook sneeuwkettingen en de juiste wegenvignetten meeleveren. Ook de autoverzekering is geregeld. Bovendien is een huurauto goed te combineren met een vliegreis. Je vliegt naar de wintersport bestemming en daar staat vervolgens een auto klaar. Hiermee verkort je aanzienlijk de reistijd. Wat handig is, vooral als je naar een iets verdere bestemming wilt rijden, zoals Klagenfurt. Zeker wanneer de wintersportvakantie maar kort is, is dit een goed alternatief voor zelf rijden – alleen is het in dat geval weer wat meer sjouwen met je spullen.

Nadelen wintersport met huurauto

Het is niet altijd mogelijk in Nederland om een auto te huren voor de wintersport die ook al helemaal gereed is voor dit type vakantie. Winterbanden worden niet altijd geleverd. Bovendien heb je met een huurauto minder voorbereidingstijd omdat je die maar kort van tevoren op kunt halen – of je moet de auto een dag of langer voor vertrek huren. Verder hanteren verhuurbedrijven verschillende regels voor benzineverbruik (tankregeling), waardoor de kosten kunnen verschillen. En in geval van schade kun je opgezadeld worden met een hoge rekening wanneer je niet goed kunt aantonen dat jij de schade niet hebt veroorzaakt. Heb je schade gereden met de huurauto, dan hangt het van de autoverzekering en voorwaarden van het verhuurbedrijf af wat je moet betalen.

Wat kies je: huurauto of eigen auto voor je wintersport?

Of je met de huurauto of een eigen auto naar het buitenland gaat is helemaal aan jezelf. Bedenk wat jij prettiger vindt. Heb je een eigen auto, betaal je dus ook altijd al maandelijks een premie en verkeert de auto is een goede staat? Dan kan het zijn dat het voordeliger is om met de eigen auto te gaan. Je hebt de vaste lasten overigens al, betaal je dan ook nog voor een huurauto dan heb je soort van dubbele kosten. Heb je geen eigen auto, of wil je een eigen auto omdat je soms op vakantie wilt (maar zul je de auto verder weinig gebruiken)? Dan kan het verstandiger zijn om soms een auto te huren.

Lees ook:

Mis nooit meer een bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram. Reageren kan onderaan dit artikel.

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.