Sneeuwzeker skiën op de gletsjers in Tirol

Skiën op de gletsjers in Tirol
Wie vroeg in het seizoen wil skiën, kan vanaf half september en begin oktober weer skiën op een van de vijf gletsjers in Tirol. Ga gletsjerskiën in Hintertux, Stubai, Pitztal, Sölden of op de Kaunertaler gletsjer!

Tirol telt vijf gletsjers die samen bekend staan als de White 5. Het gaat om de gletsjers van Hintertux, Sölden, Stubai, het Pitztal en de Kaunertaler gletsjer. De gletsjer van Hintertux is zelfs het hele jaar door open.

Skiën op de gletsjers in Tirol heeft iets bijzonders. Terwijl beneden in het dal de grauwe regensluiers van de herfst voorbij trekken, kun je boven de 3000 meter heerlijk skiën. Dankzij een zogeheten ‘Wetterinversion’ is het vaak beneden bewolkt en op de gletsjer prachtig weer. Ver van de bewoonde wereld beneden je sta je lekker op de latten of spring je met je board over de schansen van een van de snowparken op de gletsjers. Op de gletschers heb je sneeuwgarantie van oktober tot juni. Hoe gaaf is dat? Je wintersportvakantie hoeft zich dus niet te beperken tot de drukke kerstvakantie of de krokusvakantie. Pak het vliegtuig naar Innsbruck en ga in oktober, november, met Pasen of in mei lekker een weekend skiën op de gletsjers van Tirol. Bovendien vinden op de gletsjers tal van evenementen plaats, zoals de openings- en slotfeesten, het Kölsche Carnaval, het Oktoberfest of een paasconcert.

Skiën op een gletsjer, is dat moeilijk?

Denk niet dat skiën op een gletsjer alleen iets is voor vergevorderde skiërs. Ook op een gletsjer heb je makkelijke blauwe pistes, wat moeilijker rode pistes en moeilijke zwarte pistes. Maar de weersomstandigheden op grote hoogte kunnen wel snel veranderen. Check dus vooraf de weersverwachting en hou tijdens het skiën de lucht in de gaten. En natuurlijk zorg je dat je warme skikleding aan hebt, een goede skibril draagt en een zonnebrandcrème met een hoge factor gebruikt. Gebruik geen zonnecrème die je ‘s zomers op het strand gebruikt. Die bevat water en dan bevriest je huid. Gebruik voor je wintersport altijd een speciale zonnebrandcrème voor de wintersport, zeker als je op de hoge gletsjers gaat skiën.

Vijf gletschers in Tirol met een skipas

De vijf gletsjers in Tirol tellen samen bijna 300 kilometer skipisten, 75 liften, honderd kilometer aan skiroutes en vijf snow- en funparks. Wie op alle vijf de gletsjers wil skiën, kan een speciale skipas kopen, de ‘white 5’. Met die skipas kun je tussen  oktober en medio mei op alle gletsjers in Tirol skiën. Ideaal als je ook nog in de kerstvakantie of de krokus in die skigebieden op wintersport gaat. Lekker skiën op de Hintertuxer, Kaunertaler, Pitztaler, Stubaier gletsjers en de gletsjers van Sölden? Koop dan een White-5-skipas. Die skipas geeft je gedurende tien dagen toegang tot de vijf gletsjers in Tirol.

Hotels in gletsjer skigebieden

Op zoek naar een hotel in een skigebied met een gletsjer? Kijk dan even op Snowtime, Summit Travel en Bizztravel.

Gletsjers in Tirol: Gletscher Hintertux

De gletsjer van Hintertux in skigebied Zillertal 3000 is het enige skigebied in Oostenrijk dat het hele jaar door open is. De gletsjer beschikt over 49 kilometer skipisten. Rondom de 3476 meter hoge Olperer ligt tot diep in de lente nog uitstekende poedersneeuw. Op de Hintertuxer gletsjer wordt eind september het Hintertuxer Oktoberfest gehouden. En op de Sommerbergalm, waar je een vlakker beginnersgebied hebt, is nu ook een funslope voor kinderen aangelegd, de Kidsslope Hintertux. En via de 12 kilometer lange afdaling Gefrorene Wand kun je weer terug skiën naar Hintertux. Dit is de langste piste van het Zillertal. Ervaren skiërs kunnen via de skiroute terug naar het dalstation van de liften.

Overzicht van de skimogelijkheden op de Hintertuxer gletsjer

 • Pisten in kilometers op de Hintertuxer Gletscher: 49 kilometer
 • Hoogte gletsjerskigebied: 1.300 – 3.250 meter
 • Pistenverdeling: 12 kilometer blauwe pisten, 35 kilometer rode pisten, 2 kilometer zwarte pisten en 8 kilometer skiroutes
 • Aantal skiliften: 21
 • Funpark en kinderland aanwezig.

De gletsjer van Hintertux is ook de plek waar Ed Sheeran zijn hit ‘Perfect’ opgenomen heeft.

Stubaier gletscher in Tirol: familievriendelijk

De Stubaier gletscher in het Stubaital in Tirol (1000 – 3210 meter) is met 64 kilometer skipisten en 26 liften het grootste gletsjerskigebied van Oostenrijk. Volgens kenners is het ook het mooiste gletsjerskigebied van de Alpenrepubliek. De gletsjer is door de ADAC, de Duitse zusterorganisatie van de ANWB, regelmatig uitgeroepen tot het familievriendelijkste skigebied van de Alpen. Dat is onder meer te danken aan het Big Family Skicamp. Medio oktober wordt op de Stubaier gletsjer het hoogste Oktoberfest ter wereld gehouden. Dat is ook meestal de start van het skiseizoen op de Stubaier gletsjer. Begin november wordt het zogeheten Gletscher Testival gehouden waarbij meer dan 3600 wintersportartikelen getest kunnen worden.

Pisten en liften op de Stubaier gletsjer

 • Pisten op de Stubaier gletsjer: 64 kilometer
 • Hoogte gletsjerskigebied: 1.750 – 3.210 meter
 • Pistenverdeling: 24 kilometer blauwe pisten, 15 kilometer rode pisten, 4 kilometer zwarte pisten en 24 kilometer skiroutes
 • Aantal skiliften: 26
 • Gletsjerskigebied Stubaital is open van oktober tot juni.
 • Funpark en kinderland aanwezig.

Op de Stubaier Gletscher is in de winter van 2016-2017 de 3S-Eisgratbahn geopend, een gondel aan drie kabels waarvan de cabines door de Italiaanse designstudio Pininfarina ontworpen zijn. Met een lengte van 4,7 kilometer is het de langste 3S-gondel van de Alpen.

De Pitztaler gletsjer: hoogste gletsjer in Tirol

De Pitztaler gletsjer (1.680 – 3.440 meter) in het Pitztal is de hoogste gletsjer in Tirol en beschikt ook over de hoogste kabelbaan van Oostenrijk. Vanuit de Panoramalift naar deze gletsjer kun je maar liefst vijftig drieduizenders bekijken. Het Café op 3440 meter is het hoogst geleden punt waar je in Oostenrijk met een kabelbaan kunt komen. En in dit café kun je in de winter van 2018-2019 ook ontbijten, zodat je de zon boven de gletsjer kunt zien op gaan. De taartjes en strudel die je hier kunt eten, komen uit de hoogst gelegen ‘Konditorei’ van Oostenrijk, die slechts 600 hoogtemeters lager ligt bij het bergstation van de Gletscherexpress op 2840 meter. Vanaf december 2018 komt op de Pitztaler gletsjer een iglo-dorp met vijftien iglo’s, het hoogste iglo-dorp ter wereld. Overdag kun je er sneeuwschoenwandelen, ijsklimmen of afdalen in de gletsjerspleet.

De Pitztaler gletsjer is 85 hectare groot en beschikt over 68 kilometer pisten. Op de gletsjer is op 2690 meter hoogte in het skiseizoen 2010-2011 een langlaufcentrum ingericht. En in de winter van 2017 – 2018 kun je op de Pitztaler Gletscher leren tiefschneeskiën. Zowel beginners al gevorderden kunnen hier de techniek van het toerskiën onder de knie krijgen. Materiaal en toerskilessen kunnen ter plekke geregeld worden.

De skiliften op de gletsjer gaan half september al draaien. De officiële opening van de Pitztaler gletsjer in Tirol wordt op meestal halverwege oktober gevierd met een groot feest. Kinderen tot tien jaar mogen onder begeleiding gratis skiën op de Pitztaler gletscher.

Pisten en liften op de Pitztaler gletsjer

 • Hoogte skigebied Pitztaler gletsjer: 1.740 tot 3.440 meter hoogte
 • Pisten op de Pitztaler gletsjer: 44 kilometer
 • Pistenverdeling: 13,3 kilometer blauwe pisten, 20,7 kilometer rode pisten, 6,6 kilometer zwarte pisten en 3 kilometer skiroutes.
 • Pitztal Snowpark op 3000 meter hoogte.
 • Funpark en kinderland aanwezig.

Twee gletsjers in Sölden

Sölden heeft niet één, maar twee gletsjers: de Rettenbach en de Tiefenbachferner. De Rettenbach-gletsjer gaat al eind september open. De gletsjer van Sölden beschikt met de in 2010 vernieuwde Gaislachkogelbahn over een supersnelle liftverbinding die 5000 personen per uur naar het bovenstation van de gletscher kan brengen. Op de gletscher in Sölden zijn in 2015 opnames gemaakt voor de James Bond-film Spectre. Nieuw sinds het skiseizoen 2017-2018 is de James Bond Erlebniswelt. Het ice-Q toprestaurant bij het bergstation op de Gaislachkogl diende enkele jaren geleden als decor voor de James-Bond-film Spectre. Nu is er een 2 verdiepingen hoge James Bond Erlebniswelt gecreëerd die grotendeels in de berg is ingebouwd. In de Erlebniswelt vind je onder meer een bioscoop.

In het gletsjerskigebied van Sölden liggen drie toppen boven de 3000 meter. Die kun je alledrie in één dag skiën. Dat is de zogeheten Big3 Ralley. En eind oktober is de gletsjer van Sölden het decor voor de Audi FIS Skiweltcup.

Overzicht van de gletsjers in Sölden:

 • Hoogte: 1.377 – 3.340 m
 • Totaal aantal pistekilometer: 144 km
 • Pistenverdeling: 69,8 kilometer blauwe pisten, 44,8 kilometer rode pisten en 27,4 kilometer zwarte pisten. Er zijn 2 kilometer aan skiroutes.
 • Aantal liften: 31
 • Funpark en kinderland aanwezig.
IceQ in Sölden

IceQ in Sölden, filmlocatie voor James Bond-film Spectre © Bergbahnen Sölden

Gletsjers in Tirol: de Kaunertaler gletsjer

De Kaunertaler gletsjer in Tirol (1.273 – 3.108 meter) ligt op het drielandenpunt van Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Vanuit het bergstation van de Karlesjochbahn sta je met een paar stappen in Italië. Vanaf dit punt kun je duizend hoogtemeters afdalen tot het dalstation van de Ochsenalmbahn op 2150 meter hoogte. Onderweg passeer je nog een 160 meter lange tunnel.

De gletsjer gaat al begin oktober open. Dat gebeurt meestal met een drie dagen durend festival dat draait om feesten en wedstrijden: de Kaunertaler Opening, die in 2018 half oktober plaatsvindt. Kinderen tot tien jaar skiën gratis op de Kaunertaler gletscher, mits begeleid door een ouder.

De Kaunertaler gletsjer telt 22 kilometer skipisten en 36 kilometer aan skiroutes. Vooral de Weißseejoch-Variante zal bij tiefschnee-skiërs in de smaak vallen. De Kaunertaler gletsjer geniet onder snowboarders en freeriders een zekere cultstatus, aangezien de gletsjer aan de wieg van het snowboarden heeft gestaan. Ook nu nog geldt het Snowpark Kaunertal als de ‘place to be’. In 2018 geldt de Half Mile Jibline, de langste van Europa, het paradepaardje van het snowpark. Ook de Kickerline, met 40 hits in 800 meter, werkt als een magneet op snowboarders.

Overzicht Kaunertaler gletsjer

 • Hoogte gletsjergebied Kaunertaler gletsjer: 2.150 – 3.160 meter
 • Totaal aantal pistenkilometers Kaunertaler gletsjer: 22 kilometer
 • Pistenverdeling: 14,8 kilometer blauwe pisten, 4,3 kilometer rode pisten en 2,7 kilometer zwarte pisten.
 • Aantal skiliften: 8
 • Funpark en kinderland aanwezig.

Vanaf oktober skiën in Kitzbühel

Overigens heb je in Tirol helemaal geen gletsjer nodig om al vanaf oktober te kunnen skiën. In Kitzbühel in de Kitzbüheler Alpen hebben ze in de vorige winter een enorme hoeveelheid sneeuw bewaard onder een laag isolatiemateriaal. Daardoor kun je vanaf 22 oktober al weer skiën in Kitzbühel.

Lees meer nieuws over wintersport in Oostenrijk.

Deel dit met je vrienden!

Deel jouw tips en ervaringen met andere wintersporters!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.