Shadow

Met oud en nieuw op wintersport in Oostenrijk: Silvester vieren

Veel mensen gaan het liefst in het voorjaar skiën, als het wat warmer is en de dagen langer zijn. Maar als je geen zin hebt in de eindejaarsdrukte in Nederland en al zeker niet in het veelvuldige vuurwerk in ons land, dan kun je ook op wintersport in Oostenrijk gaan. Of dat nu met vrienden, het gezin of je hele familie is, het wordt gegarandeerd een fijne tijd. Want zeg nu zelf, oud en nieuw vieren in Nederland, dat is toch vaak een gedoe en wordt niet altijd wat je er van verwacht. In Oostenrijk hoeft dat niet zo te zijn. Vier Silvester – zo heet het oud-en-nieuwfeest daar – in het Alpenland en wel om de volgende redenen.

Goede voorbereiding op je wintersportvakantie is essentieel

wintersport oud en nieuw
Op wintersport in Oostenrijk met Oud en Nieuw © pexels.com

Als je Nieuwjaar in de bergen wilt vieren, moet de voorbereiding van je skivakantie vlekkeloos verlopen. Zorg dus dat je auto is voorzien van winterbanden, dat de sneeuwkettingen in de kofferbak liggen en dat je weet hoe je ze om moet leggen. Het is ook belangrijk dat je ski’s of snowboards in goede toestand op bestemming aankomen. Een goed bevestigde skidrager vormt hier natuurlijk de basis voor. En er is de laatste jaren op het gebied van skidragers en dakkoffers veel verbeterd. Neem hiervoor een kijkje op rameder.nl. En natuurlijk check je of je een vignet moet aanschaffen om op je wintersportbestemming in Oostenrijk te komen.

Op wintersport met Nieuwjaar is doorgaans iets duurder dan de kerstweek. Maar daar staat tegenover dat het minder druk is en dat alle pistes en skiliften gewoon open zijn op nieuwjaarsdag. In plaats van nieuwjaarsverplichtingen met een kater, kan je gewoon lekker een frisse neus halen op de skipiste. Bij ons vind je ook voor deze periode de beste aanbiedingen.

Vuurwerk, maar met mate

Een vuurwerkfestijn in de bergen is prachtig; het wit van de sneeuw licht dan op in alle verschillende kleuren. Een mooier begin van het nieuwe jaar kunnen wij ons niet inbeelden. Bovendien wordt in de meeste bergdorpen en ski-oorden enkel siervuurwerk afgestoken. Luide knallen kunnen immers lawines veroorzaken. In Oostenrijk is vuurwerk dan wel vrij verkrijgbaar rondom oud en nieuw, maar het wordt bijna overal pas rond middernacht afgestoken. Het loopt er dus nooit zo uit de hand zoals dat in Nederland wel eens het geval kan zijn. Neem trouwens zeker zelf geen vuurwerk uit Nederland mee, dat is namelijk illegaal.

Guten Rutsch! Fijne Oostenrijkse tradities

In het Duits wens je elkaar een “Guten Rutsch!” wat zo veel betekent als “Glij er goed in!”, een zachte en gelukkige overgang dus. Misschien wel nog de beste reden om het nieuwe jaar eens elders te beginnen, is het ontdekken van nieuwe gewoonten. Zeker in Oostenrijk, een land met een rijke culturele traditie, is dat het geval. Zo is er Bleigießen, wat letterlijk lood gieten betekent. Je smelt een stukje lood in een lepel en giet het in koud water, het figuurtje dat je krijgt zou je toekomst voor het komende jaar voorspellen. Veel Oostenrijkers geven elkaar ook geluksbrengers op 1 januari, doorgaans in de vorm van een hoefijzer, een klavertje vier, een varkentje, een schoorsteenveger of een vliegenzwam. Leuke hebbedingetjes zijn dat toch? En natuurlijk wordt het jaar op vele plaatsen feestelijk gestart met een Weense wals. Misschien neem jij er wel aan één deel in de sneeuw en waan je je bij het nieuwjaarsconcert in Wenen!

Deel dit met je vrienden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.